Ja ik weet zeker dat het niet haar bedoeling is om me pijn te doen. Haar tanden zijn al gewisseld en minder scherp (geen sneetjes meer, maar wel continu blauwe plekken) Het is de kracht van haar kaak als ze dicht klemt, dat doet zeer.
Au zeggen werkt niet, ze wordt hier alleen maar enthousiaster van en gaat nog harder bijten. Bij weglopen komt ze achter me aan en bijt. Ik moet haar kunnen kalmeren. Ik zou het liefst hebben dat ze gewoon begrijpt dat bijten niet mag. Dat ze blij mag zijn, maar dit anders moet laten zien.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijten= liefde laten zien??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Was hier in het begin ook zo. Ik ben het blijven negeren tijdens die episodes. Ook al was dat soms een pijnlijke zaak. Als ze het uiteindelijk op gaf, begon ik opnieuw een spelletje met haar.
Remember: rust schept rust, als je zelf geïrriteerd reageert gaan ze net nog harder proberen. Want elke reactie, ook een negatieve, is een reactie en dus een aanmoediging.
Het klinkt ook als een heerlijke hond en nee hoor, ik zie het ook zeker niet als agressie. Eerder dat ze gewoon even niet goed weet 'wat te doen' en op haar manier dan maar iets verzint wat eigenlijk altijd wel voor actie zorgt. (in ieder geval 9 van de 10x ;) )
Het snoepjes strooien met commando zoek is ook prima natuurlijk. Dit kun je trouwens ook eerst oefenen op rustige momenten, want dan koppelt ze het woord eerder aan het zoeken. Als ze eenmaal door heeft dat 'zoek' betekent er ligt iets lekkers op de grond, kun je bij binnenkomst 'zoek' zeggen en als ze dan met dr neusje naar de grond gaat kun je er snel wat achteraan strooien.
Wat ik lees is dat je haar teveel vrijheid geeft in haar eigen zin. En dat heeft niets te maken met streng zijn of harder aanpakken, helemaal niet, maar meer met slim zijn.
Je zegt: ze luistert niet altijd naar commando's.. het is aan jou om de situatie zo te maken dat ze wel luistert. Stel ze springt aan de lijn buiten alle kanten op dan is een simpele 'zit' niet genoeg en leert ze juist dat dat woord helemaal niet zoveel zegt als je het gaat herhalen of het er bij laat ...want ze gaat niet zitten.
Ik zou dan weer terug naar de puppy-basis, dus echt onder begeleiding van een snoepje via dr neus omhoog in de zit sturen - dan belonen en weer 'vrij' geven. Zit is echt gewoon zit en dat je daar misschien een snoepje bij nodig hebt is niet erg, zolang ze maar gaat zitten. Dit ligt echt aan de leeftijd en zal steeds beter gaan.
Daarbij moet je ook soms eerlijk kijken naar wat ze aankan en niet te veel van haar vragen. Misschien is het zitten wel net een te grote opgave op dat moment. Dan kun je ook kijken of je het 'gestuiter' kun onderbreken door bijvoorbeeld het commando naast te geven en daarbij met snoepjes naast je been te voeren zodat ze een paar pasjes rustiger meeloopt zonder te bijten. Een simpel commando dat goed gaat is een grotere motivatie dan een wat lastiger commando waar je heel veel moeite moet doen en er frustratie ontstaat omdat het niet lekker werkt.
Wat ikzelf altijd doe is een 'vrij' commando geven als ik vind dat iets goed is zo. Op deze manier bepaal jij namelijk wanneer er lang genoeg gezeten is, of lang genoeg naast gelopen is enz.. en niet zij.
Met de riem omdoen zelfde verhaal. Je geeft haar volgens mij nu de vrijheid om te bijten en dit als een gewoonte te laten ontstaan ;)
Ik zou zeggen, koop een bakje smeerkaas en smeer een klodder op de vloer of iets anders wat niet makkelijk weg schuift en terwijl ze dan dit aan het opsmikkelen is doe heel snel en soepel even de riem om. Op deze manier doorbreek je de gewoonte en ze wordt automatisch beloond voor het niet bijten en stilstaan. Je kan er zelfs een woord aan koppelen, bijvoorbeeld 'riem'.
Als dit na een paar keer goed gaat probeer je het met minder smeerkaas om te kijken hoe dat gaat. Bijten, dan was je te snel en is het nog even doorgaan met de smeerkaas, bijt ze niet dan kun je haar rustig toespreken dat ze braaf is.
Het naar buiten gaan is de beloning. :)
Gr. Alexandra
Heel herkenbaar hoor, en het klinkt precies hetzelfde als onze hond. Een ontzettend lief ding, schat van een beest, ze moet alleen af en toe even bijgestuurd worden.
Dat onbereikbare herken ik ook heel erg, dus of het strooien van snoepjes helpt... ik hoop het voor je, maar hier had dat geen zin. Je kon een biefstuk voor d'r neus houden, maar ze zat gewoon in die 'mode' en dat hielp dan niks.
Onze hond heeft héél veel duidelijkheid nodig. Nee is nee en blijft ook nee, en 'doe maar zit!' werkt ook echt niet, het is gewoon 'ZIT'. Lijkt alsof we heel streng zijn, maar dat zijn we niet, we zijn gewoon duidelijk en daar heeft ze veel meer aan! Het werd 'opeens' een veel leukere hond toen we heel consequent en duidelijk tegen haar waren.
Op een gegeven moment ga je de signalen van overprikkeling trouwens ook herkennen, en dan kan je ingrijpen voordat er iets gebeurt. Rust inbouwen, een stapje terug doen zodat ze niet over die grens gaat. Zo ongeveer na een jaar begonnen we het echt te herkennen en nu na 3,5 jaar zien we de kleinste dingetjes die erop duiden dat het teveel voor d'r wordt. Vandaar dat er tegenwoordig ook (bijna!) geen escalatiemomenten meer zijn; we zijn het voor.
"Ik zou het liefst hebben dat ze gewoon begrijpt dat bijten niet mag. Dat ze blij mag zijn, maar dit anders moet laten zien."
Je hebt volgens mij een erg slimme meid. Als jij ontdekt wat werkt en wat je wel graag wilt zien kun je haar dat aanleren. Het bijten zal dan vanzelf plaatsmaken voor hetgene wat jij haar aan het leren bent.
(Je zult misschien wel denken dat mijn hond 100 kilo weegt met al die snoepjes, maar dat valt echt reuze mee hoor. En vaak worden dingen snel gekoppeld waardoor je de snoepjes dan ook weer kunt afbouwen of afwisselen met bijv. alleen een stembeloning.)
Gr. Alexandra
Ze is geweldig! Ze is mijn eerste eigen hond. Mijn partner heeft dit probleem met onze andere 2 hondjes nooit gehad toen die nog pup waren. Ik wil het goed doen en ik wil dat ze gelukkig is bij mij. Misschien geef ik haar daardoor inderdaad wel te veel vrijheid en te veel mogelijkheid om haar zin te doen.
Ze luistert vaak wel naar commando's, alleen niet als ze in zo'n wilde bui is.
Dat van die smeerkaas is een goede tip! Of ik gebruik wat kong pasta. Is dat gezonder voor haar? Ga het zeker proberen. En dan de straat uit is nog niet leuk. Dan luistert ze inderdaad niet naar commando's. Eenmaal de straat uit loopt ze dicht naast me en als ik zeg zit, voet, af of dicht luistert ze wel goed. Tenzij er afleiding is bijv. een andere hond waar ze graag naar toe wil, dan heb ik nog een snoepje nodig. Met een snoepje lukt het dan wel. Maar ze is nog jong, bij veel afleiding is het gebruik van en snoepje toch nog prima denk ik toch?
Ik ga haar trainen op het commando zoek en dit toepassen als ik thuiskom, hoop dat het werkt. Zal dan ook snoepjes in de slaapkamer leggen voor als we opstaan.
Supergoed!! Ik hoop dat dit me ook lukt met Joy! Wat betreft spelen zou het erg makkelijk zijn als ik het beter aan zie komen.
Wat betreft thuis komen is iets anders, ik weet dat dit komt, maar ik moet toch thuiskomen
Ik zeg nooit 'ga maar mooi zitten' of iets dergelijks. Op mijn hondenschool zeiden ze dat een hond dat niet snapt. Ik zeg altijd Joy zit, Joy af. Haar naam is omdat ze me (behalve in zo'n bui) meteen aankijkt bij haar naam, dan heb ik de aandacht en volgt het commando. Ze kent ook Joy kijk. Dan moet ze opletten. Op school zeg ik dan vaak Joy kijk, we gaan houdingen doen. Ze kijkt me dan aan en dit gaat prima.
Het is alleen ja in zo bui.. Wat doe je dan? Ik ben blij dat je het zo goed begrijpt. Ik weet ook niet of snoepjes strooien helpt (ze is wel dol op eten) maar op dat moment is ze echt even in die bui.
Ik ga heel duidelijk zijn en ik probeer het duidelijk te maken voor haar. Werkt het niet met snoepjes, zal ik nog duidelijker proberen te zijn met mijn commando. Al heeft dit tot nu toe helaas nog niet gewerkt.
Wij hebben een Duitse Herder en deze beet in de puppy- fase ook. Er is een hond in onze buurt (labrador) die is al 1,5 jaar en doet het nog. Om maar aan te geven dat je er wel inderdaad wat mee moet gaan doen! Wij hebben zelf trekspeeltjes gevlochten met fleecedekens en hier mee aan het spelen gegaan. Dit is ideaal om de band met je hond te versterken. Onze hond houdt van ballen en wij hebben in het begin ook vooral met de bal gespeeld.. Onze fout :) Het negatieve gedrag negeren en het positieve belonen helpt het beste. Zorg inderdaad dat je snoepjes bij je hebt en dat makkelijk en snel kunt belonen. Het happen zelf, mij is geleerd de hond te negeren. Ik draai me bij negatief gedrag ook wel eens compleet om, of loop zelfs weg. Zodra er gunstig gedrag zichtbaar is belonen, misschien is in dit kader een clicker ook wel handig... Helaas moet je de clicker ook aanleren, dus eerst bij commando's die ze al kent.. Lastig als ze je vol enthousiast begroeten, heb zelf dan ook de neiging om meteen te aaien en vrolijk te zijn, maar je versterkt dan inderdaad wel haar negatieve gedrag. Dus ze heeft het zichzelf aangeleerd (alle puppy's bijten), maar je hebt haar gedrag dus beloond en dus het gedrag in stand gehouden. Maar je bent nog niet te laat. Succes!
Het is natuurlijk ook een wisselwerking, een kwestie van leren. Jouw hond leert wat jij graag wilt zien, en jij leert ook van de hond Wat voor de ene hond werkt, werkt absoluut niet voor de ander, dus je zal een beetje moeten uitvogelen wat werkt en wat niet Dat is in het begin dus erg lastig, maar uiteindelijk komt dat eigenlijk vanzelf, want je leert je hond steeds meer kennen.
(Zo is onze hond gek op snoepjes, maar hoef je niet te proberen haar 'om te kopen' of te lokken met snoepjes, want dat heeft ze meteen door en dan gaat ze in de ankers. Als er iets gedaan meot worden (oordruppels, een nieuw tuig, etc.), dan wordt dan gewoon gedaan, desnoods met wat kracht en dwang. Daarna is het ook klaar en laat ze het rustig toe. Druist tegen alle 'regels' in, maar de rest werkt gewoon niet bij onze hond en dit werkt dus prima.)
Oh, tijdens zo'n 'bui' pakken we haar trouwens goed vast, net iets onder haar nek, aan de zijkanten (bijna bij de schouders, dus niet in de nek) en zeggen we één keer heel rustig (maar wel duidelijk) 'nee'. Dan blijf ik net zolang zo staan totdat ik merk dat ze rustiger wordt en dat is vaak genoeg.
Wij hadden het vaak tijdens het uitlaten dat ze van gekkigheid dus niet meer wist wat ze moest doen en wij dus het doelwit werden. Ook daar was het via de riem ervoor zorgen dat ze nergens heen kon (en ons niet kon bereiken met haar bek), één keer een rustige maar heel duidelijke 'nee' en zelf héél rustig blijven en zo blijven staan.
Oke, fijn om te horen wat bij jou werkt. Duurt het lang voor ze rustig wordt?
Mijn hond bijt mij ook als ze me een half uur of langer niet gezien heeft of als ik met haar speel. Alleen doet het bij mij niet zeer. Mijn andere hond bijt ze ook, maar bijt ook niet door. Andere mensen daarin tegen zou ze wel door kunnen bijten. Jou hond heeft ook meer kracht den mijn hond (jack russel). Misschien heeft het daar wel mee te maken.
In het begin duurde dat best wel even een paar minuten. Veel proberen om maar los te komen en maar blijven proberen te bijten.
Tegenwoordig hoeven we haar (als we toch te laat zijn met voorkomen, maar dat komt gelukkig echt nog maar heel weinig voor) alleen nog maar even vast te pakken en dan weet ze 'ah ok, ja, dit was teveel' en dan houdt het meteen op.
Haha zo grappig, het klinkt echt alsof je Joy even in huis gehad hebt!
Veel proberen om maar los te komen en maar blijven proberen te bijten.
Dit doet Joy dus ook als ik haar apart probeer te zetten, of van de bank af te krijgen omdat ze bijt.
Wat super dat ze het nu zo goed doet! Lijkt me heerlijk!
Aan de lijn, met het tuigje om, wil het bij Mikey ook wel helpen als ik haar daarmee gewoon even kort hield tot ze rustig was. Maar zo gewoon (lichamelijk) vastpakken werkt hier juist het tegenovergesteld. (Probeerde ik eens toen ze bij het borstelen niet bleef staan en ook begon te klooien en bijten enz.)
Juist dat 'gevecht' maakte hier de situatie tot een stress geval en bij de eerst volgende keer dat ik de borstel pakte, was ze 1000x meer een drama dan ooit te voren.
Maar het kan bij jou hond misschien wel werken hoor, iedere hond is anders!
Ikzelf vond het prettiger om dit helemaal te voorkomen. Bij het van de bank afhalen hield ik een snoepje voor dr neus en lokte haar van de bank af waarbij ik zei: van de bank. En op de grond kreeg ze het lekkers en goedzo!. Na 5x kon ik met mijn arm de beweging maken en als ze er dan af ging (dan pas) haalde ik een snoepje uit mijn zak en kreeg ze die. Na nog 5x kreeg ze afwisselend alleen een stembeloning. En het 'van de bank' werd iets heel normaals.
(Ik deed het niet alleen als ze vervelend was, maar ook gewoon zomaar. Op de bank mag, maar eraf gaan op commando is ook iets heel gewoons) :)
Gr. Alexandra
Ik heb nog geen tuig voor Joy alleen haar halsband. Misschien dat ook nog eens halen.
Van de bank af op commando is inderdaad niet slecht! Ik vind het fijn als ze bij me komt liggen, zij ook, te fijn en dat is dus weer niet prettig voor mijn zij, rug en buik.
jonge honden bijten omdat ze zo hun wereld leren kennen. Het is net als met de orale fase bij mensen. Ze ruiken, proeven, tasten en bijten om nieuwe dingn te leren zien en begrijpen.
Kroos, je hebt een heel oud topic naar boven gehaald, van drie jaar geleden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijten= liefde laten zien??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?