Ik zet hem even bij angst, want ik denk dat ik daar de meeste vragen over heb.
we hebben nu 4 dagen pup noah in huis. Noah zou eigenlijk pas begin juli bij ons in huis komen ivm mijn werk, maar dan zou hij al 4,5 maanden oud zijn. We hebben wat kunnen regelen met onze banen en we hebben 3 weken geleden besloten Noah op 3 mei te gaan halen. Hij zou dan 10 weken zijn. We willen hem namelijk graag zelf socialiseren. Gelukkig hebben we ons goed voorbereid, vele vele vele boeken gelezen en vragen opgezocht op internet, maar ik zit nu toch met wat vragen over de opvoeding.
- ik wil eigenlijk alleen maar positief opvoeden. Maar kan dat eigenlijk wel? Als hij echt te hard in mijn hand bijt, dan roep ik au, maar daar let hij eigenlijk niet echt op. Ik probeer hem wel steeds af te leiden/ iets anders aan te bieden, zoals een speeltje.
- hij heeft een hekel aan de halsband. We bouwen dat nu op, maar ik vind het zo zielig! Is er een manier om het aangenamer te maken? Hij blijft krabben. We zitten nu op 2 uurtjes per dag, tijdens het spelen, zodat hij afgeleid wordt.
- als ik buiten met hem loop (paar keer per dag, hooguit 5 minuten, hij was bij de vorige eigenaar niks gewend qua buiten lopen) gaat het even goed, maar dan begint hij te janken en als ik hem vast heb voel ik hem trillen. Dit is meteen ook mijn grootste vraag en zorg: als een pup gaat huilen/trillen/piepen/andere tekenen van angst en spanning, dan moet ik dat gedrag negeren toch? Maar hij stopt niet en ik vind het zo zielig! Moet ik hem dan afleiden met een speeltje ofzo? Want dan beloon ik dat gedrag toch ook eigenlijk? Hij piept --> krijgt speeltje. Overigens probeer ik niet uit te stralen dat ik het zielig vindt.
- ik heb binnen een konijntje rondlopen. Jip (het konijn) vind Noah niet eng en laat hem eigenlijk een beetje links liggen. Soms snuffelt hij even snel, maar dan gaat hij weer snel lekker in lounge positie zitten. Noah was eerst wel bang voor jip, maar nu Jip ook af en toe rent, wil Noah met hem spelen. Hij hapt niet heel hard, maar ik denk wel te hard voor een konijnenneusje. Ik hou Noah wel altijd aan de lijn als ik ze samen heb. Hoe ga ik hierin verder?
-hij speelt soms erg wild. Dat vind ik op zich niet erg, maar soms stoot hij dan wel behoorlijk hard zijn koppie tegen de tafelpoot (hardhout) hij schudt dan even een paar keer met zijn kop. Kan dit kwaad?
ik hoop dat jullie wat tips voor me hebben!
groetjes Milou
Zoals IK het zou doen
Bijt hij pijnlijk dan riep ik telkens hard NEEN ! En leidde hem direct af met iets anders. Luistert niet ? Dan NEEN en in nestje zetten en negeren.
Telkens hetzelfde bevel gebruiken.
Piept hij op straat en is angstig, straal zelf geen angst uit, beklaag hem zeker niet ....maar wees er voor hem, bescherm hem en neem hem op of speel even met hem, leid hem af.
laat hem niet jammerend doorlopen, sleur hem niet vooruit !
Ik weet dat veel mensen ertegen zijn om een pup op te tillen, maar persoonlijk bescherm ik altijd mijn kleine hond als die bang is. En kijk Lance is op volwassen leeftijd een flink moedig baasje , dus dit oppakken (soms) heeft geen nadeel.
Konijnenneusjes zijn teer. Ook hier zou ik een beslist NEEN ! En hetzelfde optreden. Ook voor zijn eigen bescherming want boze konijnen kunnen naar de keel vliegen van een grote hond zelfs.
Onbeheerst puppygedrag, tja doen ze allemaal als ze goed gezond zijn. Maar tegen paaltjes stoten ? Probeer het te vermijden. Die periode gaat ook weer voorbij hoor.
Halsbandje : waarom geen tuigje ? Ze hebben ze in alle maten, heel mooie ook. Ik vind het zelfs gevaarlijk voor de nekwervels zo een halsbandje, zeker als je zo een stuiterballetje hebt .
geniet van je puppietje, die heerlijke tijd gaat zo vlug voorbij
gefeliciteerd met je pup!
- Ja dat kan wel...natuurlijk hoef je niet alles goed te vinden en koekje sin het rond strooien. maar de bedoeling is goed gedrag bekrachtigen en belonen, en ongewenst gedrag negeren...
dat kan best goed, het afleiden wat je doet is goed. beloon ook als je afleiding aangepakt wordt...in het begin hou je dat toch hoor, he tis puppengedrag. wat ik ook deed bij in mijn handen of armen bijten; meteen spelletje afgelopen, weglopen en negeren. doe dit consequent en ze hebben het snel door
- doe je zo te horen goed, het is even wennen voor je pup, zo'n bandje om...ze moeten er toch even doorheen, gaat vaak ook snel over. maar zo te horen pak je dit goed aan
- je hoeft angst niet te negeren, je mag ook best steun bieden. het is al moeilijk en spannend genoeg allemaal nu voor je pup. maarrrr, laat je niet inpalmen, want ook dat hebben ze snel door. ik zou dan ook afleiden, of even oppakken en verder weer neer zetten, ga samen even zitten, of dat "enge" bekijken...
zo te horen doe je dit ook al goed
- ook dit doe je zo te horen goed, hou je pup aan de lijn, en laat hij het konijn met rust dan kun je hem goed belonen. of ook even benoemen, dat is zachtjes, dat is braaf enz...
ook adt kwartje valt vanzelf, en kun je het evt later zonder lijn proberen
- pups zijn wild, spelen soms maar door en door. en ongleukjes horen er ook n beetje bij. kan niet zo veel kwaad denk ik
het is met een pup even zoeken naar beweging en rust, overprikkeling komt vaak snel, dus houd dat in de gaten. maar volgens mij doe je het heel goed allemaal!
maak je niet te druk he, je vind vanzelf je weg samen, heel veel plezier met jullie pup
Dank jullie voor de snelle reacties! Fijn om te horen dat het toch nog niet zo slecht gaat als dat ik dacht ;) en ik geniet met volle teugen hoor! Het is net als met een baby denk ik: het is het mooiste wat je kan overkomen, maar je wordt er ook best even onzeker van.
Ik ga eerst wel proberen om door spelletje stoppen + weglopen het gedrag van het bijten te stoppen. Als dat echt niet werkt dan probeer ik het met een commando. Ik ben meer van het negeren en goed gedrag belonen, maar inderdaad Anny, wat niet mag dat mag niet!
is het ook zo dat het meeste 'wilde' gedrag echt typisch puppygedrag is en ook weer verdwijnt? Kijk als hij nu steeds in Jips neus bijt, dan houd ik hem gewoon aan de lijn tot hij wat ouder is. Maar mocht dat gedrag zijn dat er in slijt en niet meer af te leren is, dan leer ik hem dat het liefst natuurlijk zo snel mogelijk af.
Als je hem nu gaat vasthouden snapt hij nooit dat hij dat niet mag doen.
Neen corrigeer hem steeds. Hij moet het leren .
Oh nog een vraag: hij eet nu de hele dag door brokken van pedigree puppy (gewend bij vorige eigenaar), maar ik wil hem overzetten op kvv. Voerwijzer zegt dat dat in één keer kan, een andere site zegt dat je dit heeeeeel langzaam moet mengen door zijn huidige voer, steeds een beetje meer kvv en minder brok. Wat zijn jullie ervaringen?
kvv en brok moet je niet mengen geloofik. gewoon overstappen zou ik doen
Daar weet forumlid Roosje heel veel van......ik kan je niet helpen hiermede.
Maar ik raad je wel aan van nu nog niet te veranderen van voer. Dat kan teveel stress geven en diaree. Wacht er mee tot hij wat ouder is en meer gewend bij jullie.
Ik zelf geef Lance Royal Canin brokjes . Blijkbaar ook niet heel goede samenstelling, maar Lance doet het er goed op .
Tijd,tijd en geduld!
Je pup is er nog maar 4 daagjes,heel erg kort dus!
Een pup is een hondenbaby,die nog alles moet leren!
Dat kost allemaal tijd en ook moet de pup eerst nog wennen aan alles.
Wennen aan de verandering,zonder moeder en broers/zussen en wennen aan de nieuwe situatie,nieuw vreemd huis,vreemde mensen etc.
Het heel belangrijk dat de pup went aan jullie en jullie een vertrouwensband gaat krijgen met jullie en jullie met de pup.
Dus met veel rust,veel geduld,geef de pup de tijd en niet te hoge verwachtingen de komende tijd tegemoet gaan!
Een pup gaat zich stap voor stap ontwikkelen,komt verschillende levensfasen en is ongeveer rond een leeftijd van gemiddeld 2 jaar,soms 3 jaar,wat volwassen,stabieler.
Tot die tijd,de eerste 1,5 a 2 jaar kunnen er wisselende perioden zijn,van onwennig,naar gewend,alles goed lopend naar weer een minder goede periode,weer meer bijten,springen en bananen in de oren!
Dat hoort er allemaal bij,dat is de ontwikkeling van een pup naar jonge hond,jong volwassen,volwassen en stabiel!
De pup/jonge hond doet dit niet express,ondergaat ook maar deze fasen!
Ja tijd en geduld heb ik zeker ;) alleen ik kreeg het zo spaans benauwd van die grens van 12 weken... Dat daarvoor de pup met de meeste dingen positief in aanraking moet zijn gekomen! Maar dat valt dus wel mee?
over positieve ervaring gesproken... Gisteren ging het heel goed tussen Jip en noah. Mijn vriend hield steeds de een vast, en ik de ander. Vanochtend ook weer, maar toen was Jip het ineens zat en die krabde naar Noah! Toen ging Noah heel hard janken (beetje tussen blaf en piep in), echt heel erg zielig! Daarna meteen afgeleid met een speeltje en beloond voor het snelle omschakelen wat hij deed, maar heeft hij nu een slechte ervaring met Jip? :(
Hoe kan ik dit weer ombuigen?
Gefeliciteerd met je pup! En wat een leukerd om te zien!
Jammer dat hij niet goed is gesocialiseerd in zijn vorige huis. Gelukkig is hij nog jong en kun je daar nog heel veel aan doen. Met veel geduld en geen dwang.
Wat betreft angst en het al dan niet 'belonen' daarvan. Je hoeft hem niet te negeren, al hoor je dat nog steeds vaak. Mellow is nu 3 en is nog steeds angstig en onzeker (ik denk ook niet dat dit ooit helemaal over zal gaan).
Ik troost haar niet met "agossie, is het zo eng dan!" maar ik ben er wel voor haar. Soms gaan we naar het enge toe (bijvoorbeeld een stapel met stukjes boomstam). Ik rechtstreeks, zij in een flinke boog (want stel je voor dat het bijt ), andere keren gaan we juist weg van het enge, omdat het voor haar té eng is (zoals van die gemeentewerkers met zo'n snoeimachine).
Ik roep haar dan bij me, laat haar even zitten en dan gaan we samen weg. We gaan dan weg omdat ík dat wil, ik laat haar niet weggaan tijdens haar moment om te proberen te vluchten.
Heb je al eens een tuigje geprobeerd? Misschien vindt hij het geen fijn gevoel om iets om zijn nekje te hebben en werkt een tuigje beter.
En wat betreft hondenkopje versus tafelpoot: je wilt niet weten hoe vaak Mellow innig contact met de tafel heeft gehad door haar eigen onbehouwen handelingen. Ze is nog steeds prima in orde
Overstappen op KVV kun je inderdaad zo doen, heb ik destijds ook gedaan (en de andere kant op, KVV -> brok, ook).
Het is zeker niet nodig en niet de bedoeling een pup te overloaden met alles BINNEN DIE 12 WEKEN!
Zo nauw steekt dat echt niet en daarbij is dat ook niet haalbaar en reeel! :(
Verstandig is denk ik om,althans,zo zou ik het doen,niet teveel tegelijk te gaan doen en niet te snel willen!
Dus 1 activiteit op 1 dag en niet iedere dag wat plannen,de pup moet natuurlijk ook de kans krijgen de ervaringen te kunnen verwerken,anders heeft het niet veel zin en kun je juist het averechtse bereiken!
Dus wanneer je naar de dierenarts moet,verder op die dag niets bijzonders plannen,een da bezoekje is behoorlijk indrukwekkend voor een pup.
Wanneer je op een dag puppycursus hebt,daarvoor niet al te veel ondernemen,mogelijk wat hersenwerk,speurspelletjes doen maar geen grote indrukken geven.
Wanneer je erop uit gaat,naar de markt,met de auto weg,ook daar omheen niet teveel doen op die dag,alles stap voor stap en 1 ding tegelijk!
- mijn puppy reageert (eigenlijk reageerde) ook niet onmiddellijk op "au!" als hij mij gebeten heeft, maar hij doet het nu niet meer, dus volgens mij heeft het toch geholpen: volhouden denk ik?
- mijn honden doen enkel een halsband aan als ik ermee gaan wandelen, dit omdat ik het ten eerste niet zo mooi vind als ze na een tijdje de lijn van de halsband in hun vel hebben staan en ten tweede ik schrik heb dat ze zichzelf pijn gaan doen door de halsband (ergens aan blijven hangen ofzo), door het aan te doen wanneer ik ermee ga wandelen doet mijn puppy nu heeeeel graag de leiband aan, en dit na slechts enkele weken. Omdat hij dus weet dat we dan gaan wandelen, of dat er iets leuks volgt. Mss een tip? Eerst alleen aan doen om te gaan wandelen?
- Ja: je moet het negeren (zielig doen). Pas als er écht iets is zou ik er op ingaan (ziekte, gevaar, etc). De mijne wandelt soms jankend rond en dat is heel zielig, maar dat negeer ik. Ik moet zeggen dat dat het moeilijkste is bij de eerste hond ze, ik heb nu mijn tweede en het negeren lukt al beter. Volgens mij is dat janken "aangeleerd gedrag", de mijne komt uit het asiel, was 8 maanden toen ik hem kreeg, dus wie weet wanneer hij is beginnen te janken en waarom.
- Dat met het konijn weet ik niet goed. Volgens mij moet je zorgen dat het konijn 'baas' is in de roedel, omdat die het zwakste dier is. Hier kan je misschien tips over vinden online?
- Het wilde spelen kan geen kwaad (normaal gezien, er kan altijd iets ernstigs mis gaan, maar daarom ben jij er om het te evalueren, dat is zoals bij een kind... je weet nooit wat er gaat komen) maar het spelen op zich kan geen kwaad. Ik zit hier zelf met twee honden die zo actief en energiek zijn dat ze serieus kunnen rennen, soms met een speeltje én soms hebben ze dat speeltje net (afge)pakt met hun hoofd nog naar achteren, waarna ze beginnen te rennen en botsen tegen een muur of obstakel omdat ze nog niet naar voor aan het kijken zijn.
Ik hoop dat je hier iets mee bent. Mijn "tips" zijn uit mijn ervaring en niet getest door hondenkenners ofzo.
Poaitief opvoeden en in hand bijten. Ozzie is bijna volledig positief opgevoed! Het kan zeker wel! Bij positief ovoeden kijk je ook wat er achter het gedrag zit wat moet de hond nog leren?
Wat is de reden van het bijten? Dat hij last van zijn tandjes heeft en behoefte heeft om ergens op te bijten...Dan zou je het hondje dus een stukje pents kunnen geven wanneer hij bijterig doet. Ook heb ik hier honden bijt speeltjes liggen waar hij op mag kauwen. Au roepen is ook heel goed, net als een puppiegil zeg maar, dan begrijpt de hond het op de duur wel. Het bijten houd ook vanzelf wel weer een keer op. Wanneer een hond heel bijterig aan het worden is kan dit er ook op duiden dat hij heel vermoeid is en rust nodig heeft. Een puppie moet veel slapen, om alles te kunnen verwerken wat hij meemaakt.
Halsband, Voor een puppie is een tuigje denk ik wat beter omdat je de luchtpijp niet blokkeert en de nekwervels beter kunt beschermen. Een halsband kan mogelijk wat teveel op de wervels aankomen. Denk altjeblieft niet aan een slipketting, wanneer een hond aan de lijn trekt is allemaal op te voeden zonder correcties aan het lichaam.
janken op straat.
De wereld is voor een puppie nog heel eng. Wanneer hij jankt zou ik het niet belonen door hem op te tillen, maar proberen om weer richting huis te lopen. Het kan zijn dat het dan weer over gaat. Misschien eerst dichtbij huis wat uitlaten en het later wat gaan opbouwen. Ook dit komt wel weer goed en wil de hond zelfs veel wandelen:-) Wat je ook kunt doen is de hond de vaak omgeving te laten zien door hem op te tillen...plasje doen en weer optillen....maar niet doen wanneer hij jankt.
Je kunt de hond socialiseren met een konijntje, hier ook met een moeilijke kat gelukt. maar hou hem wel aangelijnd en begeleid dit goed door beiden in je buurt te hebben en de hond goed de grenzen aan te geven door het erbij weg te houden als hij tever gaat. Even aan de halsband de hond naar achter schuiven en een duidelijke nee. Ozzie nam ik wel op schoot hield ik hem op een vriendelijke manier vast, waardoor ik hem op een juiste manier in contact kon brengen met de kat. Dan had ik wat beter de controle. Nu zijn het maatjes:-) Dit doe je verder heel goed hoor, gewoon doorgaan met dit goed in de gaten te houden en aan de lijn houden.
Bij heel wild spelen zou ik de hond even bij zijn tuigje of halsbandje pakken even vasthouden totdat hij weer rustiger kan spelen. Ook hierin zijn grenzen. Dat hij een keer zijn hoofd gestoten heeft kan een leerervaring zijn voor de hond, maar de hond blijft een impulsdiertje dus zal hierin vaker bijgestuurd kunnen worden. Bij heel wild spelen kan het ook zijn dat de puppie heel moe is en dat hij dan even zou kunnen slapen. Vaak laat een hond dit met druk gedrag zien.
Als tip wilde ik je meegeveven om naar een goede hondenschool te gaan die werkt met de zachte visie. Puppiecursus is ook super leuk voor jou en je hondje:-)
Ja klopt, want de vertering van brokken loopt heel anders dan de vertering van vers vlees.
ja het valt zeker mee dat een puppie voor zijn 12 weken met alles in aanraking zou moeten zijn gekomen. Hier heb je echt heel veel tijd voor hoor meer dan een jaar. Met Ozzie dit ook rustig aan gedaan en het gaat prima. Als hij voor e.a. angsten vertoont in de angstfase zou je op een object of de beangstigende persoon brokjes kunnen leggen of laten geven. Dan is een hond snel over zijn angsten heen.
Je kan een pup zeker helemaal positief opvoeden, dat vereist wel wat inzicht en inzet en veel geduld.
Zelf ben ik ervoor om de dingen te voorkomen en niet achteraf gaan corrigeren, wat de pup niet aanleert hoeft hij ook niet meer af te leren. Dus niet afwachten of de pup iets kapot gaat maken en dan pas foei roepen oid, maar voorkomen dat de pup het kapot kan maken.
Als de pup veel bijt, wat ook wel bij pups hoort, geef hem dan dingen waar hij in mag bijten. En idd ook opletten of er een juiste verhouding tussen rust en aktiviteiten is, vaak wordt als regel gegeven 1 uur aktiviteit tegen 2 uur rusten.
Jammer dat de vorige eigenaren hem niet goed gesocialiseerd hebben trouwens. Als hij bang is hoef je hem niet medelijdend te behandelen, maar hem wel steun geven, niet negeren. Het best is om een vast ritme aan te houden zodat de pup hier een houvast aan krijgt. En dan langzaam aan gaan uitbreiden.
Hier is nog een heel goede leuke link over pups en jonge honden
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
en nog een over hondentaal
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Mijn pups hadden alleen een halsband om tijdens het wandelen. Dan zijn ze zo afgeleid dat het niet opvalt dat ze een bandje om hebben. Ik heb ze wel aan een tuigje: dan lopen ze over het algemeen beter mee.
Wat je ook kunt doen: ze in een mandje leren zitten op de fiets, of met een buggy gaan wandelen. Pup moe? In het wagentje. Zo zien ze een hoop, worden niet overmatig moe, en ik denk dat je het belonen van angst/stress wat voor kunt blijven.
Wat stoten betreft: als je hond in volle vaart tegen een paal o.i.d. aanloopt kan dit schade geven. Maar je merkt het vanzelf wanneer het te erg is: hond wil/kan niet meer draven of gewoon lopen, loopt apatisch, blijft liggen, zwalkt tijdens lopen, of zijn kop kan hij niet meer dragen a.h.w. Als je je zorgen maakt, ga dan gewoon een keer extra naar de dierenarts. Een keer teveel voor niks is beter dan dat je te laat bent.
Probeer wat meer naar je gevoel te luisteren, maar blijf ook consequent. Ga op puppycursus of kijk of je een hondentrainer aan huis kunt krijgen. Ze kunnen je helpen de taal van je pup te vertalen op een manier die voor jou minder verwarring creëert.
Heel veel succes!
Je konijn heeft gewoon zijn grens aangegeven. Net zoals een andere hond of een kat zou kunnen doen. Wacht het even af. Ik denk dat de hond op den duur eieren voor zijn geld kiest en voorzichtiger met het konijn wordt.
Bedankt allemaal voor de goede adviezen en de ervaringen!! Ik heb er echt veel aan, vooral steun. Misschien moet ik inderdaad wat meer naar mijn gevoel luisteren, maar ik ben zo onzeker op dit gebied dat ik al snel naar theorie of iets dergelijks grijp. Ik wil namelijk heel graag een leuk lief hondje later, en niet een hond die gerehabiliteerd moet worden zoals ik ze wel eens zie bij een aflevering van cesar millan (die ik overigens absoluut niet aanhang! Laat dat duidelijk zijn, maar even als voorbeeld van welk gedrag ik bedoel). De puppycursus begint a.s. Zondag, dus dan heb ik wat meer houvast :)
ik ga vanavond Noah overzetten op kvv, maar dan de helft van wat hij mag, want hij heeft vanochtend al brokken gehad (is dat niet erg? Op 1 dag?)
ik ga een tuigje proberen, het tuigje dat ik nu heb was de kleinste in de winkel (xs) maar is nog te groot voor Noah. Even zoeken naar een nieuwe.
bedankt allemaal!
edit: ik stel hem inderdaad niet bloot aan meer dan 1 ervaring per dag! Is al spannend genoeg voor hem.
je kunt brokken en kvv op 1 dag geven, maar er moeten geloof ik 8 uren tussen zitten ongeveer...
zal maar een richtlijn zijn hoor....
no worries, ik maakte me ook overal zo druk om. je vind vanzelf je weg samen, komt echt allemaal goed
idd ook gewoon naar je gevoel luisteren en vooral niet vergeten te genieten van je pup, het allerbelangrijkste wat de pup moet leren is dat hij veilig is bij jullie en jullie hem geweldig vinden, dan komt het allemaal vast goed. Honden zelf kunnen vaak ook heel veel van hun pups verdragen (zie de 1e link die ik gaf in mijn vorige post) en lopen liever even weg dan dat ze ingrijpen.
Honden die gerehabiliteerd moeten worden zijn onbegrepen en daardoor enorm gefrustreerd. Daarom is het ook belangrijk niet alleen een pup onze regels te leren maar vooral ook te kijken naar wat een pup en later ook hond zelf te vertellen heeft (zie de 2e link die ik gaf in mijn vorige post) zodat er begrip en duidelijkheid is voor beide partijen.
Precies wat Jeroen zegt
Er moeten inderdaad 8 uren tussen brok en kvv zitten, maar er zijn massa's honden waarbij er minder tijd tussen zit of die het zelfs gemengd krijgen en nergens last van hebben.
Dus dat zijn gewoon dingen die je moet bekijken.
Het het kost even tijd, maar uiteindelijk gaat het allemaal vanzelf.
Je wilt niet weten hoe onzeker ik was over alles. En dan ook echt álles. Dingen waar ik bij poes Puk nooit enige zorgen om had (terwijl zij de laatste 3 jaar ook echt een zorgenkindje was). Elk vlekje, elk bultje bij Mellow kon mij al reden geven om te gaan doemdenken.
Dan hebben beide dieren naar mijn idee stres. Voor een konijntje kan een hond denk ik heel heftig zijn als prooidier zijnde. Ik zou het er niet opaan laten komen maar beide begeleiden. Samen zijn onder begeleiding zodat je conflicten kunt voorkomen.
hihi ik weet dat konijnen heel heftig kunnen zijn. Er kwam een keer een konijn op me af en die beet me fenijnig hard in mijn been:-) Maar dit wil je voor je hond denk ik niet.
Dobry, even een vraag over die lichaamstaal. Ik begrijp dat het kalmerende signalen zijn ter communicatie, maar is dat het ook zo als hij gaat slapen?
als Noah namelijk gaat slapen, dan gaapt hij, smakt hij veel en likt hij over zijn lippen. Is het dan ook als kalmerend bedoelt? Of wil hij dan zichzelf kalmeren? Of is het gewoon moeheid? Ik wil er graag goed op reageren.
en als Noah bijvoorbeeld tijdens het autorijden gaapt over over zijn lippen likt. Hoe reageer ik hier dan voor de hond op een goede manier op? Moet ik hem gerust stellen, op een bepaalde manier aaien, negeren....
Dank je voor je advies alvast!!
Gapen smakken en likken lijken me idd tekenen van opwinding, hoe gaat het bedritueel bij jullie?
Ik zou hem zelf dan alleen even geruststellend toespreken, dat alles goed is. Net als in de auto, ook daar zou ik hem niet negeren maar ook niet teveel aandacht aan besteden, af en toe even iets geruststellends zeggen lijkt mij het beste, dan steun je hem, maar maak je er ook geen hele toestand van.
Als hij moe wordt gaat hij naast mijn voeten zitten en kijkt hij me aan. Dan neem ik hem op schoot. Daar gaat hij meteen liggen. Hij smakt en gaapt wat en valt in slaap. Dan leg ik hem in de bench.
Soms kan gapen en smakken, speeksel maken en slikken ook duiden , in de auto.....op misselijkheid. Misschien beetje wagenziek? Best kunnen slapen dan , niet laten rondkijken want dan wordt het erger. Maar ja, slapen op bevel gaat niet. Zie dat je altijd een klein handdoekje bij je hebt voor ongelukjes.
Wagenziek komt voort van beweging registreren , en zetelt in het oor.
Wij hadden zo eeen hond die in het begin wagenziek was.
Er bestaan pilletjes tegen als je lange afstanden doet.
Wij hielden ons hondje aan mijn voeten, zodat hij die voorbijrijdende dingen niet meer zag.
Het is er volledig uit gegroeid hoor.
Gewoon zelfverzekerd naast hem zitten is ook 'er zijn' voor je pup. De rust die je uitstraalt is heel belangrijk dus vooral niet te zenuwachtig worden als er iets gebeurt! Zoals meerdere mensen al hebben gezegd, luister naar je gevoel (je zelfverzekerde gevoel). Het opvoeden van een pup is net als met kinderen, er zijn tientallen boeken met allerlei verschillende methodes. Kies de methode waar jij je goed en zeker bij voelt.
Mijn Luna van 4 is een hyperactieve kruising labrador die een heel andere aanpak vergt dan de onzekere Ilios (podencomix van 3,5). Mijn jongste pup is een kruising Husky / Akita, zij is nu 5 maanden maar was vanaf het begin heel zelfverzekerd en kalm. Haar Akitatrekjes moesten juist meteen de kop in worden gedrukt en hoe fijn is het dan als je een andere hond hebt die haar leert hoe ver ze mag gaan tijdens het spelen! Als ze te vel werd en naar de vechtmodes ging werd ze door Luna naar de grond gedrukt en nu accepteert ze het als een andere hond vervelend doet, ze loopt gewoon weg. Positieve opvoeding op een natuurlijke manier door een soortgenoot.
Wat ik bedoel is dat iedere hond zijn eigen karakter heeft en je moet zelf een beetje uitvinden waar hij/ zij baat bij heeft. Hoe zijn jullie met hem met andere honden? Dit kan er soms namelijk heftiger uitzien dan het is (met bijvoorbeeld meerdere), maar als ze de kans krijgen er zelf doorheen te komen is dat echt goed voor het zelfvertrouwen. Wat ik écht niet zou doen in zo'n situatie is het hondje angstig wegtrekken (zie ik bij mij in de buurt helaas veel gebeuren).
Met het konijn zou ik me over een negatieve ervaring geen zorgen maken, elk dier (honden onderling, katten, konijnen) zal de eigen grens aangeven. Belangrijk is, zoals gezegd dat ze niet tot een gevecht komen.
Heel veel plezier en succes met je pupje!
gefeliciteerd met je pup. ziet er echt leuk uit.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?