Hoi hondenliefhebbers!
Ik heb een Chihuahua, nu 6j oud..
M'n hondje heeft enorm weinig zelfvertrouwen!
Ze is bang van iedereen die in haar buurt komt, niet alleen mensen ook honden, katten,..
Wandelen is verschikkelijk voor haar, hoewel ze heel graag in de tuin wandeld.
Ze is doodsbenauwd en wil steeds terug naar huis.
Ik weet dat het mijn schuld is omdat is waarschijnlijk te bezeorgd ben.
En als ze schrik heeft haar steeds opneem..
Maar m'n vraag was nu hoe ik haar kan helpen wat minder schrik te hebben van alles wat beweegt..
Vooral het wandelen, want ze is te dik en ik wil dat ze wat afvalt :)
Ook als er mensen langskomen hapt ze steeds naar hen..
Het beestje leeft constant in schrik en zou er heel graag iets aan doen.
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Groetjes Cynthia.
Jammer dat je haar elke keer hebt opgetild. Je hebt nu dus iedere keer haar angst bevestigd. Bij pups, of wanneer een hond voor het eerst schrikt, zeg ik altijd tegen baasjes of eigenaar: niks aan de hand, gewoon doen alsof er niks gebeurd is. De hond kijkt namelijk heeeeel erg naar jou reactie. Valt mijn hondje bijvoorbeeld bij behendigheid van de kattenloop? Ik reageer daar niet op en neem gewoon het toestel opnieuw. Er zijn mede-cursisten die dan hardop naar adem happen en duidelijk de schrik overbrengen op de hond. Als jouw hondje voor het eerst van iets schrikt, maar ziet dat het jou niks doet zal het niet zo snel nog eens bang zijn of schrikken.
Jouw hondje is dat stadium al voorbij. Elke keer als ze bang was heb jij haar getroost, bevestigd dat het inderdaad eng is en haar gelijk beschermend opgetild.
Nu moet je bij het begin beginnen en het steeds verder uit gaan bouwen. Zelfvertrouwen creëren. Hoe je dat precies voor jouw hondje aan moet pakken kan ik niet specifiek zeggen. Ik zou je aanraden om met een gedragstherapeute of trainster aan de gang te gaan die gespecialiseerd is in angstgevallen.
Hey Suzanne,
ja ik weet het..Het is mijn eigen schuld maar stond daar toen natuurlijk niet bij stil.
Nu is het te laat en zal het hard werken worden.
Maar heb het er zeker voor over :)
Misschien nog een goed idee voor een hondentrainer..
Zal het thuis eens bespreken :)
Bedankt!
het is onzin dat optillen angst zou bevestigen
optillen belet juist de 2 dingen die je helemaal niet wil dat je hond doet als 'ie bang is, namelijk 1. vluchten of 2. van zich af bijten
jouw hondje is angstig, om wat voor reden dan ook - genetische aanleg, gebrek aan socialisatie of gewenning, het meemaken van een traumatische ervaring, of door een andere reden (maar niet door optillen )
maar los van de reden, zul je moeten werken aan dit gedragsprobleem. dat kan op een aantal manieren. een effectieve manier is bijvoorbeeld, datgene wat je hondje als spannend/eng ervaart, koppelen aan iets leuks. van belang is wel, dat je hele kleine stapjes maakt, en begint met aanleren van gewenst gedrag op die afstand, dat je hond nog niet angstig is
het inschakelen van een goede gedragstherapeut zal hierbij waarschijnlijk zinvol zijn
Joop, door hem op te tillen zorgt het baasje dat hij 'gedwongen vlucht" uit de situatie. Als hij droog en droog hangt kan er geen hond meer bij, als er een hond springt wordt dat niet getollereerd dus is hij uit de situatie gevlucht, tenminste, dat is mijn visie hierin.
Ik zou voor deze situatie een goede gedragstherapeut aanraden die je leert over hondengedrag en hoe je moet reageren op jouw hond :)
Veel succes!
je geeft juist als eigenaar het signaal af aan je hond, dat je zijn angst erkent, steun biedt en laat zien dat er niets is om bang voor te zijn, omdat jij de situatie oplost
het ophouden of verdwijnen van datgene wat de hond angstig maakt, is voor de hond een beloning. als je de hond zijn eigen gang laat gaan, zal hij een heel scala aan gedragingen ontwikkelen om zijn angstprikkel te laten verdwijnen: uitvallen is hierbij een veelgezien gedragsprobleem
optillen biedt juist de gelegenheid om - gesteund door de baas - vanuit een veilige omgeving aan de hond te leren dat datgene waar hij bang voor is, helemaal niet eng is
bij een grote hond, zou je bijvoorbeeld tussen de hond en de andere hond in kunnen gaan staan. een kleine hond heeft zijn formaat mee, die kun je dus optillen
Ik ben ook van mening als je hond naar jou komt omdat hij angst heeft, dan troost je hem. Anders verzwelgt zo een klein prutske in zijn eigen angst.
Bij een grote kan je ervoor gaan staan , duidelijke lichaamstaal tonen aan de andere.
maar bij kleine hondjes, enzeker in gevaarlijke situaties, til ik ook altijd op. Ik wil namelijk meer hebben hangen aan mijn leibandje dan een reepje hond nog.
Overduidelijk een pupke altijd met stem troosten is dan weer wel verkeerd, zoals bv bij onweer, of lawaaierige vuilniswagens.
Dat moet al van in het begin bij de socialisatie gebeuren. Angstige dingen moet je op anticiperen en als "normaal" laten doorgaan door je eigen gedrag als normaal te tonen
je kan dit angstig gedrag misschien nog omkeren , maar het zal,moeilijk worden. Chihuahuas hebben dikwijls heel angstig gedrag, kweek ? Broodfok ?
Succes alvast.
Je kunt een hond ook steunen zonder hem uit de situatie te halen.
Door de hond op te tillen haal je hem 1. meteen uit de situatie en 2. is het raar voor de andere hond en maakt het de chi alleen maar interessanter.
Ga dan liever zelf door je hurken.
Zo een klein hondje zo dicht bij de grond en alles vliegt aan haar voorbij. Als je een grote hond bent heb je kracht om je zelf te kunnen redden of je kan heel hard wegrennen. Kleintjes zijn kwetsbaar, die kunnen zoch niet zo makkelijk beschermen.
Als je een klein pupje voorzichtig laat kennis maken met de grote buitenwereld, zullen ze langzaam leren dat het wel ok is, maar wat er ook gebeurd, altijd je hond in bescherming nemen.
Een kleintje til je gewoon op. Doe je dit niet, heb je de kans dat je kleintje ernstig gewond kan raken door een vervelende hond. Het zal ook niet de 1e keer zijn, dat een kleintje wordt doodgebeten.
Angst bevestigen door je hond op te tillen? Nee.
Als een hond ergens van schrikt, bvb iets wat omvalt, dan laat je als baas zien dat je het niet eng vind, de hond kijkt naar jou en zal niet bang worden. Is je hond eenmaal bang, dan moet je hem wel beschermen. De angst gaat niet weg, maar de angst wordt zo draagbaar. Bovendien leert de hond dat hij altijd op je kan vertrouwen. Vertrouwen in de baas is de basis van alles.
Een kleintje optillen als er een andere hond aankomt, gewoon doen.
Hierdoor krijgt hij juist geen angst. Er zal nl niets gebeuren met die enge hond. Laat je je kleintje op de grond staan en die hond loopt je kleintje omver, geeft hem een knauw of wat dan ook, heeft je kleintje een slechte ervaring en zo kan angst ontstaan.
Wat je kan oefenen, ga in een parkje op een bankje zitten, hondje op schoot. Als er mensen of honden aankomen, geef je je kleintje voertjes.
Honden leren door associeren en door een voertje te geven, voelt je hond zich prettig. Als je dit steeds doet als er mensen of honden voorbij komen, zal heel langzaam maar zeker je hond mensen en vreemde honden associeren met het voertje en dus niet meer eng vinden.
dit heeft alleen wel een lange tijd nodig, maar als je dit steeds zo doet, zul je merken dat ze langzaam minder bang wordt.
Je kan haar kleine stukjes laten lopen, waar niemand is. Als er iemand aankomt, of een hond, gelijk optillen en geef ook een voertje. Zo leert ze ook dat mensen en honden haar niets doen en ze zal ze als positief gaan ervaren.
Als je bezoek hebt, laat je die een stuk van haar weg zitten en laat ze voertjes gooien, zal ze ook als positief gaan zien.
Laat nooit een hond of mens op haar afgaan voorlopig. Ze moer van een veilige afstand gaan leren dat jij haar beschermd en dat alles niet zo eng is als ze denkt.
Succes en neem de tijd!
Maar Joop, wat al TS een dog had gehad? Hoe had ze deze dan kunnen ondersteunen? Hoppa op de arm, dat gaat niet zo makkelijk met al die kilo's. Ik heb ook altijd gedacht, niet optillen. Want een pup die later groot wordt kan je ook niet optillen. Nu blijft een chi klein, maar in t geval van grote honden, hoe steun je je hond? (Gewoon interesse)
Een grote hond is veel minder kwetsbaar dan een kleintje. 3 kilo tegen 30 kilo. Een grote hond rent weg een kleintje hoeft dit niet te proberen.
Een beet van een grote hond is genoeg om een einde te maken aan het leven van een kleintje of een pup. Één enkele beet en je kleintje is dood.
Een grotere hond is sterker, hoger en sneller is gewoon minder kwetsbaar.
Een grote hond, hou je gewoon achter je. Vreemde hond blokken. Stel dat je de vreemde hond niet houd en hij valt je hond aan, kan deze meer hebben dan eentje van 3 kilo.
Een kleintje die je achter je houd, stel je stapt naar achteren, plat hondje. De vreemde hond haalt uit naar je hond tussen je benen, weg klein hondje, een grote kan nog wegkomen.
Regels zijn uniform.
En je hebt in alles kleintjes en grote.
Heb je een aanvaring van jouw klein hondje of puppy met een grote hond, dan moet je de regels even aanpassen aan de maat van jouw hondje.
Simpel. Hou je van je hondje, neem het op alvorens het te laat is, of je kan richting DA.
Het is inderdaad zo mooi , al die goed bedoelde raad van baasjes die zelf grote honden hebben . Maar de realiteit is anders. Beter even minder goede boekjes opvoeding , maar wel je schatje zijn leven beschermen.
Bedankt alvast voor jullie reacties.. Haar beschermen tegen honden doe ik sowieso.. Maar het is niet enkel honden..vooral ook mensen..iemand die op bezoek komt.. Ook mensen die belangrijk zijn in mijn leven. Ze bijt er naar omdat ze schrik heeft.. Het duurde bv 7maanden voor ze mijn vriend echt vertrouwde. En hij kwam es binnen gesprongen om mij te doen verschieten en dan heeft ze een hele dag naar hem geknapt en was ze doodsbenauwd van hem. Terwijl hij zoveel doet met haar, haar uitlaten, mee spelen, neemt haar bij hem als ik niet thuis ben. En toch van de ene moment op de andere heeft ze terug zo'n schrik..vind het niet leuk, maar zit vooral in met haar. Ik heb nogal gehoord dat ik het met koekjes ofzo moet proberen, maar zij is steeds zodanig bang dat ze niks wil eten..dus helaas is dat ook geen oplossing :(
Wat kleine versus grote hond betreft ga ik mee met diegenen die niet tegen optillen zijn. Je laat een muis niet met een olifant spelen denk ik zo. (beetje uitvergrote vergelijking)
Ik vind bach resue geen slecht middel.http://www.bachrescue.nl/con_rescue_druppels.asp
3 à 4 druppeltjes in het drinkwater.
Zelf gebruik ik het ook wel eens voor Charlie in periodes van vuurwerk bvb.
Een middel van bachbloesems op maat gemaakt, tegen de angst van jou hondje, is wellicht nog beter, maar persoonlijk vind ik bach rescue toch wel een middel dat je voor vanalles kan inzetten dat met angst te maken heeft. Ik heb er in ieder geval positieve ervaringen mee.
Misschien iets om te proberen, baat het niet, het schaadt ook niet.
Een keertje langsgaan bij een homeopaat zou je ook kunnen overwegen.
En verder ja positieve associaties proberen te maken zoals al gezegd is door Suzanne en Luca onder andere.
Wat verschrikkelijk jammer dat je dit gedaan hebt . Mijn raad ga naar de hondenschool daar krijg je de juiste tips en leert ze om te gaan met andere honden. Of dit er nog helemaal uitgaat geen idee.
Optillen opeens weer niet erg....
Ik weet dat inzichten veranderen, maar de laatste tijd staat alles wat ik de afgelopen jaren geleerd en toegepast heb haaks op wat de heersende mening is, lijkt het wel.
Ik vind optillen nog steeds erg, tenzij het echt om de veiligheid van het hondje gaat. Nouja laat ik zeggen dat ik me er aan irriteer als mensen hun hondje meteen optillen en de kans niet geven om zelf te herstellen van schrik of angst.
En waarom niet?
Elmo heeft twee jaar op straat geleefd.
Kwam bij ons en wis nog niet eens wat het betekende om een naam te hebben.
Wat zitten was.
Wat kom voor was.
Waarom eten in een bak zit.
Waarom je binnen moet komen om te slapen.
Waarom mensen in Nederland NIET met stenen naar je gooien.
Kortom van het puntje van zijn neus tot het puntje van zijn staart één groot trauma.
En moet je hem nu, na 3 jaar samen keihard werken, zien.
Een perfect luisterende hond die open en vrolijk op andere mensen en honden afgaat.
En dat is alleen gelukt omdat hij groter is?
Een Chi is gewoon een hond hoor.
Daar kan je dit ook mee bereiken.
Goede therapeut, veel geduld en een hoop tijd en energie, dan komt dit wel goed.
(Op zijn minst bijna.)
Ik denk dat cursus zeker kan. Maar dan wel een gehoorzaamheidscursusje, op een rustig terrein. Je moet niet op behendigheid of flyball gaan nee.
Nee, inderdaad. Dat is voor als dit probleem onder controle is.
Dat wil ik juist wel!
Ik zou soms willen dat mensen sneller hun hond optilde. Die kleintjes krijgen het zwaar te verduren.
Je helpt je hond wel degelijk, maar het is geen eindoplossing. Je moet wel met die angst aan het werk. Doe je dat niet dan word het erger, of tenminste niet beter.
Grotere honden moet je ook beschermen, door er bv voor te gaan staan.
Je hond negeren is verschrikkelijk.
Ik snap wat je bedoeld Suzanne, doen alsof er niets aan de hand is, maar soms is er wel iets aan de hand en dan geeft het niet als je schrikt. Schrikken is nooit erg. Het gaat om de herstelperiode. Hoe snel herstel jij je, en de hond. Daar kijken ze naar.
Schrikken is niet erg, herstellen daar gaat het om.
Chynthia, waar woon je? Misschien kunnen we iemand aanraden om je te helpen.
Je kan er nog wel iets aan doen, maar helemaal oplossen gaat niet meer.
Tussen optillen en niet optillen zit een tussenfase.
Helpen in de vorm van (zoals je al zegt) er tussen gaan staan.
Maar zo laat je de keuze wel aan de hond: vluchten of vechten (of andere hondenoplossing)
Met optillen ontneem je de hond die keuze.
Geloof me, ik heb zelf een hondoptil-opvoeding gehad als kind, en ik heb heel wat jaren nodig gehad voor ik eindelijk eens voor mezelf op wist te komen.
Had míjn vader me, als klein Chi zijnde, maar wat vaker voor een kwaaie Rottweiler laten staan.
Dan was mijn volwassen leven een stuk makkelijker geweest.
Ik vind kinderen en hond heel iets anders.
En er lopen te veel onopgevoeden, lompe honden in de wereld om je hond maar te laten lopen.
Ik ga er ook eerst tussen staan, maar ik til echt wel een hond op als het nodig is.
Ik wil niet dat mijn hond vlucht of vecht. Ik wil dat mijn hond mij vertrouwt dat ik het wel oplos. En dat doe ik.
Vluchten is geen goeie optie, zo raken honden kwijt
En vechten is geen goeie optie, te veel kans op verwondingen en trauma's.
Sja misschien heel droog en nuchter hoor maar ik lees hier dat die hond praktisch overal bang voor is (dus niet alleen andere honden) en overal naar uitvalt.
Ik heb dan weliswaar een grotere hond maar dat was ook ooit een vreselijke angsthaas. En angst, daar moet je doorheen. Stapje voor stapje weliswaar maar gewoon op zn pootjes laten staan en de situatie laten meemaken.
Steunen en motiveren.. Niet weghalen en troosten. Ik krijg die van mij ook de lucht in, zou toch wat zijn dat ik haar bij alles zou optillen.
Laten staan, grote bogen maken en laat het ze maar zien en ervaren. Forceer niets, geef ze een mogelijkheid om afstand te nemen... Slecht gedrag corrigeren (maar als ze bijten ben je al veel te laat) en gewenst gedrag belonen.
Zo'n terrorchi die bij alles uithaalt kan niet. Groot of klein, bijten blijft bijten.
Dat denk ik dus ook. En hier helpen ze je op gepaste manier verder. Weet niet of curcusen in belgie het zelfde zijn da in Nl maar neem aan van wel ;) . Bij ons is het terein ook zeer ruim dus je staat echt niet op elkaar geplakt. En ze zien hoe je hond reageerd op pepaalde dingen en prikkels. Ik zou het de moeite waard vinden. Buiten dat word mijn hond nooit opgepakt tenzij het ergens super druk is. Hij heeft 4 poten voor iets.
Ben met je eens Sammy dat dit hondje overal angstig naar is en er zeker iets aan gedaan moet worden.
Mijn reacties gingen dan ook over het algemeen, niet over dit specifiek geval.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?