Wat vinden jullie? Mijn zus heeft een hond van 12 jaar. De afgelopen twee jaar is hij niet ingeënt. Nu vroeg ze aan mij zal ik hem toch maar weer laten inenten? Ik zelf zou dat bij een hond van deze leeftijd niet zo gauw doen omdat ik bang zou zijn dat hij hier juist ziek van word. Wat denken jullie hiervan?
Als je twijfeld laat je toch gewoon een titerbepaling doen?
Hoi Frank,
dank voor je reactie. Wat houd een titerbehandeling precies is?
Ik persoonlijk zou het niet doen. Als ik het goed begrijp is hij zijn hele leven geënt. Volgens mevr. Koning zijn ze dan ruim voldoende beschermt. Rex ente ik ook niet meer.
Klopt hij is ingeënt tot hij tien jaar was. Alleen de afgelopen twee jaar heeft ze het niet laten doen.
Met een titerbepaling wordt aan de hand van onderzoek bepaald in hoeverre een hond beschermd is. Aan de hand van de uitslag van een titerbepaling kan je dus objectief en verantwoord bepalen of jou hond weer een inenting nodig heeft of dat die voldoende beschermd is.
Ik zou niet blind varen op uitspraken van anderen. Dat zijn toch vaak algemeenheden en voor jou hond hoeft dat weer niet DE waarheid te zijn. Meten is weten en dat doe je met een titerbepaling.
Meer informatie: http://www.vetined.nl/news/38/show
alle jaren ingeent ? dan niet meer doen, toch aan het twijfelen, zie boven bij Frank, titeren dan.
zelf zou ik niet meer enten , zeker niet als die al zijn pup en jonge jaren entingen gehad heeft.
Mijn honden werden niet meer ingeënt na zeven jaar. Alleen nog wel jaarlijks de Weil inenting als er gezwommen werd.
De cocktail is 3 jaar geldig, dus dan is hij officieel tot volgend jaar beschermd voor de cocktail. Niet officieel is hij dus langer beschermd.
De titterbepaling pakt niet de geheugencellen mee. Het is een indicatie test voor de anti stoffen in het bloed, maar je hebt dus ook geheugencellen.
Het verschil is dat antistoffen vrijwel direct reageren. Geheugencellen reageren iets later.
Geheugencellen zijn zo ver ik weet nog niet meetbaar.
Mijn reutje is inmiddels 16 en die wordt nog steeds elk jaar ingeënt. Zeker nu al die zieke pups uit Roemenië en zo komen, ga ik het risico niet nemen. Straks wordt hij daardoor juist weer wel ziek. Die van mij mankeert nog niets, behalve ouderdoms staar en dat wil ik graag zo houden.
Tja , al,mijn oude hondjes ben ik ook blijven enten tot laatste jaar. Wou inderdaad niet het risico nemen om ze op die leeftijd nog ziek te laten worden , door in aanraking te komen met zieke honden.
Ze hebben er nooit schade van ondervonden en ze zijn allemaal heel oud geworden.
Hier worden de honden elk jaar geënt, de oudste is nu 13.
En ik blijf het ook gewoon doen, sowieso al voor de hondenvereniging en pension.
De gevallen van zieke buitenlandse honden die je op het nieuws en in de krant leest zijn ziekten die niet in de cocktail zitten.
Beschermd = beschermd. Dubbel beschermen kan niet. Beschadigen kan wel.
ik heb nog wat opgezocht, over enten enz.
bron, daar kan je zelf nog meer informatie vinden, Diamond Fauna .
Titermeting zinnig of onzinnig ?
Hits: 1054
Titermeting bij de hond is dit nodig of onzinnig ?
Titer meting is om te zien of uw hond nog beschermt is tegen ziektes, maar is dat wel nodig ieder jaar en waarom doen we dat eigenlijk ?
Het jaarlijks laten vaccineren van uw hond word steeds minder gedaan omdat de mensen wakker worden dat dit onzinnig is en ziekmakend voor de hond. De honden baasjes bieden steeds meer weerstand waardoor de dierenarts niets anders kan om het vaccinatie beleid aan te passen en om de 3 jaar te gaan vaccineren.
Voor de dierenarts is dit wel omzet verlies. Welnu hier hebben ze wat op bedacht een titer meting op deze wijze komt u toch jaarlijks even langs met de hond. Het is weliswaar een hele verbetering omdat dit verder geen kwaad kan voor uw hond maar veel zin heeft het niet, het enige is dat u wel een rekening van de dierenarts ontvangt, hiermee kan de dierenarts het verlies compenseren dat is alles. Het is een nieuwe manier om inkomsten te creëren , baat het niet dan schaad het niet, ja dat is waar maar u moet wel de rekening betalen ieder jaar, en voor een onzinnige actie
Kinderen en volwassenen worden niet jaarlijks opnieuw geënt, en er vindt ook geen titermeting plaats om te bepalen of ze nog beschermd zijn. De ervaring toont aan dat dit het geval is. Entstoffen voor mensen zijn niet anders dan entstoffen voor dieren, en het immuunsysteem van honden en katten is ook niet anders dan het immuunsysteem van de mens. Bij onze kinderen doen we dit niet, waarom bij onze honden dan wel, maken we ons meer zorgen om de hond dan om onze kinderen, nee natuurlijk niet. Dit komt omdat de dierenarts zegt het is heel verstandig om jaarlijks de hond even te laten testen, en dit geloven wij dus doen dat netjes
Wij zijn ons hele leven lang immuun tegen mazelen, en ik ken geen dierenarts die elk jaar een mazelen-enting bij zijn huisarts gaat vragen. Maar de meeste dierenartsen vaccineren honden jaarlijks tegen hondenziekte, terwijl hondenziekte niets anders is dan hondenmazelen.
Onze kinderen laten wij niet testen en de hond wel, dat is toch uitermate vreemd te noemen. Daarom is het ook totaal onzinnig om dit te doen, als een hond een cocktail enting heeft gehad is hij voor 3 jaar en zelfs wel veel langer ( 7 jaar ) beschermt dus is er geen enkele reden te bedenken om dit te doen, de enige die er baat bij hebben zijn de dierenartsen zelf
Ook de aanbeveling om jaarlijks te enten wordt niet door gefundeerde wetenschappelijke studies gesteund. Voor de meeste entstoffen is in de wetenschappelijke literatuur geen publicatie te vinden die de noodzaak voor het jaarlijks enten bewijst
Prof. Dr. M. Horzinek (vet. Universiteit Utrecht ) zegt het volgende: Het jaarlijkse vaccineren tegen alles en nog wat is eerder folklore. ( congres voor dierenartsen Düsseldorf )
Nu is Diamond Fauna niet bepaald onbevooroordeeld. Geven een zeer eenzijdig beeld van de werkelijkheid. Het is aan jezelf om daar een degelijk beeld van op te bouwen. Lees die site dus vooral aandachtig, maar lees ook de andere kant van het verhaal.
ja de keuze moet je zelf maken Frank, helemaal gelijk.
Bamse is nu bijna twee jaar onder behandeling in Utrecht, bij neuroloog en orthopeed en dermatoloog.
geen entingen meer nodig , er is meer kans op eventuele schade van entingen werd er mij gezegd.
Bamse is geent in de puptijd, en als laatste twee jaar geleden, ze heeft nog enting die van dit jaar nog geldig is, geen entingen meer nodig, werd er gezegd, ze bekeken niet eens haar boekje.
ik denk toch dat de eigenaren van honden wat betreft entingen, mondiger worden.
ook ik heb in het verleden willen titeren en wel in Pieterburen, een arts die ook titerd, staat zelfs op de lijst in de encyclopedie, ook zij vond het niet nodig.... vandaar , een keuze die je toch zelf maakt.
Mijn hond is geënt als pup en met één jaar. In principe zou hij niet meer geënt hoeven worden ,maar jaarlijks laat ik wel titeren.Tegen de ziekte van Weil laat ik wel jaarlijks enten. Zoals Frank al aan gaf meten is weten,en daar sta ik achter.
De artsen ook hoor. Als ik alleen de afgelopen 10 jaar kijk zijn er best dingen veranderd. Een vriendin van ons is dierenarts (niet onze DA overigens) en die is toch een stuk deskundiger dan ik dat ben. Voorlopig vertrouw ik op haar input wat dit betreft.
Zij vind overigens titeren een prima optie, ze vindt het wetenschappelijk bewijs om minder te enten dan de huidige frequentie (eens per 3 jaar) nog onvoldoende om daar blind op te varen zonder titerbepaling.
klopt ook Frank, de ene arts is de ander niet.
laatst kreeg ik uit Rhenen , dierenkliniek, een kaart voor de enting voor de ziekte van Lyme..... informatie overal gedaan, de ene arts zegt nee, niet doen, te veel bijwerkingen, de andere arts, krijg je een kaart, terwijl ik in het noorden woont, zo zie je maar, vertrouwen in een arts, ook op eigen gevoel afgaan, en lezen, veel lezen, zodat je informatie op doet.
titeren, als een hond gezond is gaan de antistoffen zich terug trekken in het ruggemerg, dan kan de titerbepaling anders er uit zien, en als de hond ziek wordt komen de antistoffen weer naar voren, vandaar dat titeren ook niet altijd okee is.
Uiteindelijk is 1 iets overduidelijk: de voordelen van enten bij jonge honden zijn onnoemelijk veel groter dan de mogelijke complicaties. En hoe je er na de eerste jaren mee omgaat is toch een gevoelskwestie en net bij welke DA je je goed voelt.
Juist bij pups en jonge honden is titerbepaling een groot nut.
Wil je meer weten over titerbepaling:
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/VraagAntwoordtiterenJeanDodds.htm
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/vaccinatieschadeenbeleid3.htm
Mijn oude honden (10+ en 12+) worden al wat jaren niet meer gevaccineerd.
Komt hij veel in aanraking met andere honden? Woont ze in de bebouwde kom? Dan zou ik het in ieder geval nog 1 keer doen. Ook al omdat er inderdaad steeds meer straathonden uit het buitenland bij komen en dus meer kans op ziektes. Als hij veel in het bos komt, de jaarlijkse enting bevat sinds kort meer antistoffen(?) met betrekking tot de ziektes veroorzaakt door onder andere teken. Overigens hebben schijnbaar nog niet alle dierenartsen deze 'herzien' cocktail, dus vraag er wel naar. Wij zijn zelf ook niet zo strak met enten, gemiddeld elke 2 jaar gebeurt dat hier en dan nog niet eens met alle honden omdat sommigen nooit in aanraking komen met andere honden of katten.
Hoe zit het eigenlijk met hondsdolheid? Ik lees hier bij geen van jullie of er daar tegen geënt wordt.
Trouwens, hier worden alle entingen welke ze nodig hebben gedaan, DA zegt voor welke entingen het tijd is en die worden gegeven. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat er ééntje ziek werd omdat ik vond dat het niet nodig was... een beetje vertrouwen in je DA kan geen kwaad, het zijn niet allemaal geldwolven en als je dat ondervindt zoek je een andere DA en blijf je daar niet gaan...
de rabiës is verplicht als men naar het buitenland gaat, en is drie jaar geldig.
wat ik hierboven lees... Ik ent iedere drie jaar..
ent met nobivac of Vanguard v. Pfizer of Duramune de cocktail daarvan is allemaal drie jaar geldig.
De geldigheidstermijn van een rabies enting wordt nadrukkelijk opgeschreven in het paspoort van de hond en wordt ook afgestempeld. Ook voor Belgie hebben wij 'Ollanders tegenwoordig een Rabies enting nodig voor de hond. Deze moet ten minste 21 dagen voordat je vertrekt gezet zijn.
Bedankt voor alle reacties. Ik heb het er nog eens met mijn zus over gehad en haar dit ook laten lezen. Ze gaat de hond niet laten inenten, hij is nu 12 jaar, komt niet in contact met vreemde honden en gaat ook nooit hun eigen terrein af.
Martine: is dat vertrouwen of is het angst makerij?
Rabies hoeft in Nederland niet. Ik heb het wel gedaan omdat wij in de grensstreek wonen en mijn ouders in Duitsland.
Ik denk dat je het niet moet zien als een gebrek aan vertrouwen, maar je mag best kritisch zijn wat je aan je hond geeft, en er zijn over inenten verschillende zienswijzes, ook bij dierenartsen.
Was toch vroeger ook bij de huisarts, de dokter zal het wel weten.
Die tijd is volgens mij echt voorbij.
Ik heb een hond die erg weinig aankan qua chemie, ik kan je niet uitleggen wat een extreme allergische reacties sommige middelen bij hem veroorzaakt hebben.
Inenten is iets wat hier ook niet standaard elk jaar wordt gedaan.
In het geval van TS zou ik de hond niet laten inenten.
Ik heb mijn honden laten titeren en ze hebben nog genoeg entstof voor de komende jaren, dus hier word niet meer geent.
Je hebt een erg verstandige zus. Ook al kwam de hond wel in contact met vreemde honden of andere bacteriehaarden, dan nog is het risico op ziekte niet hoger dan met vaccinaties.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?