Jammer!
De apv verschilt per gemeente.
Ik ben eens even in de apv van onze gemeente gedoken..
Dit artikel schept voor de burgemeester de mogelijkheid om na een (bijt)incident met een hond dat naar zijn oordeel niet voldoende ernstig is om strafrechtelijk op te treden, de eigenaar te verplichten de hond te muilkorven en/of kort aan te lijnen. Sinds de intrekking van de Regeling agressieve dieren is er in landelijke wetgeving geen definitie van muilkorf meer gegeven, vandaar dat er hier een definitie is opgenomen.
Daar staat dus dat het niet perse een bijtincident hoeft te zijn. Vraag me af of de meeste ambtenaren dat wel weten, gezien ze alles afschuiven op 'eigen verantwoording van het baasje'.
Hoorde vandaag trouwens dat de hond sowieso al een keer een gevecht heeft gehad met een andere hond. Maar dit was met een van de andere agressieve honden in de wijk, er zal daarom vast geen aangifte zijn gedaan (en beide honden hadden verwondingen). Hoorde ook dat hij eerdere een mens heeft aangevallen. Maar ja, dat is ook weer van horen zeggen.. vraag me dan altijd af of het echt is gebeurt. Maar die persoon zei het zeker te weten.
Baal trouwens wel, want sinds die vrouw zo op ons af is gekomen is Finch erg onzeker geworden. Zodra we iemand tegenkomen gaat hij zich verschuilen achter de wandelwagen en plak hij zich bijna tegen me aan. Ook loop hij veel meer bij mij, met z'n hoofd tegen mijn been aan. Ik moet hem echt stimuleren om ook bij mij vandaan te wandelen.
En zodra het schemerig wordt en hij ziet mensen aan komen begint hij plots angstig te blaffen. *zucht*
Het langverwachte antwoord van de gemeente zaanstad. Een link naar deze tekst:
[quote] Openbare Orde en Veiligheid (OOV) De afdeling Openbare orde en veiligheid werkt aan het verhogen van de veiligheid in de stad. Dit gaat zowel over rampenbestrijding en crisisbeheersing als over het voorkomen en bestrijden van overlast en criminaliteit. OOV werkt veel samen met partners als politie, brandweer en openbaar ministerie. De afdeling ondersteunt de burgemeester bij de uitoefening van haar taak op het gebied van openbare orde en veiligheid. Ook adviseren we het gemeentebestuur over de meest uiteenlopende kwesties op het gebied van veiligheid en springen daarbij vaak in op actuele ontwikkelingen. Kan ik een melding doorgeven van een loslopende bijtende hond? Een melding van een loslopende bijtende hond kunt u doorgeven aan de politie, zeker als er sprake is van letselschade. Meldingen van ernstige bijtincidenten worden door de politie zonodig doorgestuurd aan de afdeling Openbare Orde en Veiligheid. Bij meerdere meldingen van een bijtgrage hond kan de afdeling Openbare Orde en Veiligheid mogelijk actie ondernemen door bijvoorbeeld een muilkorfgebod. De gemeente kan geen actie ondernemen tegen eigenaren van aangelijnde honden die bijten. Dit is een civiel rechtelijke gelegenheid. Als U bent aangevallen door een hond, waarvan de eigenaar niet bekend is, kunt u contact opnemen met de Zaanse Stichting Dierenzorg. De Zaanse Stichting Dierenzorg kan controleren of de hond gechipt is of dat het gaat om een zwerfhond.[/quote]
Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Nou, niet dus.
Ja.. ze verwijzen steeds naar elkaar en uiteindelijk komen ze met hetzelfde antwoord: we kunnen niks doen.
Ben bang dat hier verder niks aan gedaan kan worden.. gemeente en politie kunnen in ieder geval niks doen. De politie snap ik nog wel, gezien zij zich moeten houden aan de regels van de gemeente.
Ik haal deze nog even omhoog nav dit bericht:
http://www.politie.nl/nieuws/2014/oktober/21/04-hond-bijt-hond-en-vrouw-getuigen-gezocht.html
Dit verbaast me dus niks en gebeurt hier regelmatig. Het valt me mee dat de politie er nu achteraan gaat en dat het ook in de krant staat.. er is namelijk al meerdere malen over (een van) deze honden gebeld, maar de politie zegt steeds niks te kunnen (en iedere hond heeft rechten, ook een agressieve hond).
Af en toe heb ik het idee dat deze honden (baasjes) alleen hier lopen. Als ik elders wandel kom ik dit nooit tegen. Ook anderen die hier komen wandelen zijn regelmatig verbaast wat ze hier tegenkomen.
Onze jongste (en grootste) hond heeft nu al zo veel meegemaakt en gezien met staffords, dat hij ras gerelateerd gedrag laat zien. Zodra hij een stafford ziet die ook maar een klein beetje laat zien dat met hem niet te spotten valt, zie ik angstagressie bij hem terug. Zodra er een stafford komt is hij op z'n hoede. Zodra het een rustig en opgevoede hond is laat hij het gaat (speelt hij er ook rustig mee), maar hij moet geen gek gedrag zien. Ook mijn honden gaan dan direct onzeker blaffen en geven aan dat ze bij ons weg moeten blijven. Maarja; dat is niet handig om bij een stafford te doen, want dan krijg je een flinke reactie terug.
Het is niks voor mij, want ik heb altijd gewild dat ze zich perfect en sociaal gedragen. Maar ik heb het gevoel dat ik hier niet tegenop kan boksen. Ik snap aan de ene kant hun gedrag ook wel, op een gegeven moment is ook voor honden de maat vol. Maar aan de andere kant heb ik het gedrag natuurlijk liever niet, zeker niet tegen een stafford.
Deze hond heeft nu ook een mens gebeten. Vandaar dat er aandacht voor is. Ik dacht dat jij misschien wist over wie het ging.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?