Ik heb deze vraag bij volwassen hond gesteld, hoewel de hond waar ik het voor vraag net één jaar geworden is. Het is een Berner Sennen kruising en is dus een grote hond. Dus niet echt meer een pup.
Deze hond is van mijn dochter, heet Rasco, is een schat van een beest maar wanneer hij los loopt heeft hij maling aan de bazin. Je zou het puberen kunnen noemen, maar alles is leuker dan de bazin. Aangezien hij ook nog wat jacht instinct heeft en ook dol is op soortgenoten, neemt hij nog wel eens de benen. Alle trucjes en oefeningen werken niet. Aan de lange lijn gaat het natuurlijk prima, maar mijn dochter wil hem ook wel eens los laten. Hij heeft de puppen lessen en de cursus daarna met goed gevolg afgelegd, dus daar ligt het niet aan.
Nu heb ik een hele tijd geleden een You Tube filmpje dat op H.P. geplaatst was gezien van een ontspannen wandeling met honden waarbij de hond los steeds iets vooruit liep en dan steeds uit zich zelf even terug kwam.
Ik ben aan het zoeken geweest, maar kon het filmpje niet meer vinden. Wel andere filmpjes met oefeningen, maar daar hebben we niets aan omdat we die kennen.
Wie weet welk filmpje ik bedoel en zet de link hier neer? Misschien geeft dat nieuwe perspectieven.
(op deze foto is hij zeven maanden. Nu is hij een stuk groter)
Ik volg even..
ik volg ook
Volgens mij heb ik een soortgelijk filmpje gezien. (of dezelfde?)
Dat ging zo:
De hond liep los en liep wat voor de baas uit.
Telkens als de hond achterom keek, riep de baas: Goed Zo!
En kreeg de hond een koekje.
Daarom kwam de hond telkens terug na een stukje lopen, en kreeg hij een koekje.
Dat was een kort filmpje over hoe hun de hond aanleerden los te lopen.
Ja, ik geloof dat het dat filmpje was, ik vond het zo bijzonder daarom had ik het nog graag een keer bekeken.
Ik heb Evie dat aaNgeleerd toen ze nog heel jong was elke keer dat ze kwam klik lekkers (: Nu zijn we bezig met het los volgen :D
ik weet niet met welke methode je dochter traint maar bij mij heeft de clikertraining hiermee echt geholpen (;
Edit: moest toch even zeggen dat het een pracht beestje is :D
Je kunt een hond inderdaad leren om regelmatig een koekje te komen halen maar dat is dan ook direct alles wat het is . Een koekje komen halen staat niet gelijk aan gehoorzaam zijn en op het moment dat je geen koekjes (meer) hebt is de gehoorzaamheid ook weg. Plus dat een hond met wat jachtinstinct de geur van een konijntje vaak vele malen lekkerder vind dan een koekje of zelfs worst dus je kunt je afvragen of dit op de lange termijn de goede manier is om de hond te leren bij je te blijven...
Hihi bij ons werkt het wel (:
Ja maar zo te zien heb jij een border collie? Dat is toch altijd net wat anders ;) De mijne kijken ook elke 3 meter om, en daar had ik geen koekjes voor nodig, ik heb er twee die bijna slaafs geboren zijn De 3e (en oudste) niet, aan hem had ik een hele kluif.
Joey, de oudste dus, liep ook heel vaak weg, kwam niet voor een koekje en keek niet voor een koekje en had gewoon schijt aan je. Die is pas na zijn pubertijd (toen meneer bijna 3 was) goed gaan luisteren en gehoorzamen. Ik ga in dit geval met dus Dobber mee. Niet bij elke hond werkt het koekje even goed.
Je kan wel een extra lekkere beloning gebruike, kaasjes of stukjes worst of pens ofzo bijvoorbeeld. En het aan een clicker koppelen kan het trouwens wel makkelijker maken. Zorg wel dat je als hij lekkers komt halen ook even bij je blijft en de aandacht wat langer bij jou ligt. Dus niet: hoi baas! HAP! doei baas!
Oke miss heb ik een puntje voor omdat het een border is. Maar mijn dame is alles behalve slaafs (:
@Dobber
Het ging me niet alleen om het komen op bevel, maar meer dat de hond automatisch in de buurt blijft en zelf de baas in de gaten houdt en niet andersom.
Zoals ik al schreef is deze hond heerlijk aan het puberen en zitten regelmatig de oortjes dicht.
Hij kent het commando voorkomen echt wel. Ik weet ook dat er tijd overheen moet gaan voor de hond goed luistert, maar sommige honden kunnen de verleiding van een konijn of ree echt niet weerstaan.
Mijn eigen hond is negen jaar, luistert perfect en heeft een sterke en ook bijzonder band met mij. Maar toch kan ze in het bos niet los. Als een konijn ons pad kruist dan is ze echt vertrokken. Ze komt later wel weer terug, maar ik heb geen zin in ongelukken.
Persoonlijk denk ik dat alleen de herdershonden rassen 100 % hun baas volgen.
ha ook niet altijd hoor ik kan die van mij perfect los laten maar als mijn oudste hond vogels ziet die in zijn ogen in de weg zitten (en hij ziet dat heel ruim ) dan heb ik er ook niet veel meer aan te zeggen hoor
ik moet er wel bij zeggen dat hij wel altijd terugkomt maar eens hij vertrokken is mag ik roepen en wat weet ik nog allemaal doen eerst de vogels en dan pas het baasje
Hahaha ik denk dat geen 1 hond 100% zijn baas volgt :P
Ja oké, honderd procent is misschien wat overdreven, maar dan toch zeker 90 %
Deze?
Herdershonden, werken in het zicht van de baas. Als ze aan het hoeden zijn, nemen ze soms zelf een beslissing. Dit als ze zien dat er ergens niet goed gaat.
Omdat ze in de buurt van de baas werken, zullen ze ook eerder in de buurt ban de baas blijven.
Veel herdershonden, zijn argwanend tegen over vreemde en hebben een grote drang hun familie goed te bewaken. Ze houden jou als baas goed in de gaten.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen.
Een jachthond, werkt op afstand, uit het zicht van de baas en moet daar heel zelfstandig kunnen werken. Dat is een hond, die je zo uit het oog bent verloren.
Terrriers, de gene die in een hol een dier moet opjagen, krijgt daar ook geen hulp van zijn baas. Zij zijn daarom erg eigenwijs en zelfstandig.
De Berner is gefokt om zonder baas, geheel zelfstandig vee te hoedden. Tja, daar zit het probleem dus.
Wat belangrijk is, om te zorgen dat je als baas een heel interessant bent om bij te zijn. Ik ben altijd bezig met mijn hond. Tenzij er een andere hond is waar ze mee speelt, maar daarbuiten, doe we samen dingen. Voertje in t gras of in een boom en zoeken, zit, wachten, samen springen over een tak, op een bankje springen en zo ben ik heet interessant om aandacht aan te geven.
Wat ik ook steeds doe, als we een stukje wandelen, veel roepen en voertje heel veel roepen.
Omkopen en voertjes werkt niet, las ik alweer.
Iedereen op de hele wereld werkt of doet dingen voor een beloning. Ik kook en krijg tevreden huisgenoten: mam wat heb je lekker gekookt! Kinderen op school werken voor een stikker, op de middelbare voor een voldoende, de vrijwilliger voor een dol blije bejaarde en ik denk velen voor een salaris. De bonus is ooit ingevoerd, waarvoor......
als extra motivatie!
Een hond is wat dat betreft net zo.
Een schapenhoeder, houd de kudde bij zich, geeft een kick is een beloning. Met frisbee is het vangen de beloning en veel honden komen graag als de baas hem roept, voor een beloning. Is dit een hond die gehoorzaam is? Ja, hij komt op een commando en dat mag beloont worden.
Soms, bij een jachthond, is de motivatie om achter een konijn aan te gaan groter. Dus moet je zorgen als eigenaar dat jij een nog grotere motivatie hebt of bent.
De kunst en de moeilijkheid bij een jachthond ook hem op afstand te leren luisteren.
Een jachthond heeft vele jaren training nodig eer hij op grote afstand perfect luistert en eer je hond bij je kan houden als er een haas voorbij zoeft.
Geduld, herhalen en belonen voor goed gedrag.
Bij een Berner, die een zelfstandig werker is, is dit ook heel moeilijk. Probeer super interessant voor hem te zijn. Steeds iets geks te doen, steeds een heel speciaal lekker voertje als hij komt Het aller belangrijkste, altijd uitbundig belonen als hij komt!
Geduld, herhalen en belonen voor goed gedrag.Onthoud, een hond is een zelfstandig levend wezen en geen robotje!
Ik lees altijd jou reacties en het klinkt altijd prachtig en denk altijd ja je hebt gelijk.
Maar nooit lees ik ergens hoe we dit gaan bereiken, hoe we hier aan moeten werken en hoe we het kunnen trainen.
Vele mensen werken op de positieve manier doormiddel van belonen in welke zin van het woord, voertje, speeltje, aai, woord enz.
En de meeste honden zijn met 2.5-3 jaar volwassen en zullen de meeste mensen die er genoeg energie in gestoken hebben en veel getraind hebben een super hond hebben die samen en voor de baas wil werken.
Dus mijn vraag aan jou, vertel de werkwijze waarbij de hond zonder beloning iets voor de baas doet, simpelweg omdat wij de baas zijn en iets vragen en verwachten van de hond hoe leer je dan bepaald gedrag aan wat wij al baas willen zien.
Ja, dit is het filmpje. De recall methode. Dus aanleren met beloningen en dan afbouwen.
bedankt.
Ik vind dit nogal een vaag antwoord. Je stelt (kort genomen) dat als de verstandhouding maar goed genoeg is, de hond je vanzelf wel in de gaten houdt. Ik weet niet of je een reu hebt, maar als er een loops teefje langs wandelt dan is je reu toch vetrokken, hoe goed je verstandhouding met je hond ook is.
Suzanne haar antwoord ga ik veel meer in mee.
Ik leer mijn honden reeds van pup af om te komen als ik ze roep door ... ja, inderdaad een koekje te geven elke keer als ze komen.
In het begin laat ik ze los en roep ik ze na bv. 1 à 2 meter al terug. Die afstand bouw ik op (langzaam) door in het oog te houden wanneer de grens bereikt is, dat is mijn "paraplu", eens over die grens heen kan het moeilijker zijn om ze terug te roepen, zeker in het begin houd ik ze onder die paraplu, na een tijd kan je dan weer die grens verleggen.
Een Argentijnse dog is een zeer zelfstandige hond die graag op verkenning gaat en het niet nodig heeft dat de baas in het zicht blijft, toch kan ik mijn dames altijd terug roepen en zullen ze altijd komen, ook met afstanden van bv. 50 meter of als ze uit het zicht gesukkeld zijn
Het is wel zo dat ik steeds de grenzen van hun "paraplu" respecteer, eens daarover is het moeilijker. De fout van veel mensen is niet echt in het oog houden wat hun hond doet en wat er zich in de omgeving afspeelt, daardoor zijn ze te laat om te roepen en duurt het langer om de hond terug te laten komen.
Van reuen en loopse teven weet ik niks want ik heb teven ;)
De oudste is nu zes jaar en met terugroepen heb ik geen probleem, omdat we meestal met een groep gaan wandelen is het zelfs zo, dat ik ze niet altijd meer bij me moet roepen, als er iemand "fiets" of "hond" of "mensen" roept, komen ze automatisch weer terug.
Ik blijf echter ook steeds belonen, niet meer elke keer met snoep maar dan met een aai en een "flinke meid". Ze komen ook soms gewoon uit zichzelf terug naar me toe en dan geef ik altijd een snoepje. Eens in de zoveel tijd geef ik een "jackpot" en dat is dan bv. salami of kaas, zo onderhoud ik het terugkomen.
Dat is bij wolven, maar een hond is geen tamme wolf. Hier dekt elke reu die een loops teefje tegenkomt. Laatst was er een loops teefje los op het strand, dat kan toch niet??
Met een loops teefje ga je niet naar een losloop gebied, niet naar een bos, strand.
Aan de lijn houden op plekken waar je weet dat alles aan de lijn moet. Een reu is echt niet te houden als er ergens een loopse teef is. Het zijn echt geen tamme wolven.
Iedereen zoekt een manier die bij je past waar jij en je hond zich prettig bij voelen.
De roedel is niet mijn methode, vind het jammer dat ze voorbij de kalmerende signalen gaan. Bij de hond op het filmpje, die veel signalen taal zien, vraag ik me af of hij het wel prettig vind.
http://m.youtube.com/watch?v=HtVHkXB4dkY
Ben ik het helemaal mee eens (:
Ik heb een terrier die in principe goed los kan.
Als ze echter iets op het spoor is kan ik de lekkerste beloning ter wereld bij me hebben en al ging ik op mijn kop staan, dan zou ze heel hard lachen terwijl ze er achteraan ging.
Ik heb daarom altijd een balletje bij.
Dat is voor haar zo'n magisch iets dat ze daar eigenlijk altijd wel mee af te leiden is mocht het nodig zijn.
De bal dan ook krijgen is de grootste beloning voor haar die er is.
Dan doet geen snoepje er meer toe, hoe lekker ook.
@Dobber,
even van jouw reactie gecopiëerd:
heb de roedelregels weer ingevoerd, ben gaan corrigeren (het zij verbaal, het zij met een tikje in de zij of de hand over de neus) etc.
Dit is de Cesar Milan methode en daar sta ik niet achter.
En wat je schrijft dat een reu weet dat hij niet mag dekken, is complete kolder.
Je schrijft: "Trouwens, een reu die een loopse teef achteraan loopt is ook zoiets... Want wie heeft eigenlijk het recht op dekken? De ranghoogste (leider, baas of wat voor term je er ook aan wilt geven)".
Hoe verklaar je dan dat een dek-reu wel aangeboden teven dekt terwijl de baas ook absoluut de baas is en hoogste in rang?
Bedankt Dobber voor je duidelijke uitleg.
Niks mis mee met de roedelregels, misschien ouderwets en achterhaalt maar ook voor mijn aussie werkt die duidelijkheid enorm goed.
M'n collie heeft dat veel minder nodig.
In andere dingen kan ik me niet geheel vinden, vind dat iets te zwart/wit.
Maar het gaat er uiteindelijk altijd om dat er naar de hond apart gekeken wordt en daar de training op aangepast wordt.
Iedere hond is anders zelfs binnen het ras komen enorme verschillen voor als baas dus te zoeken naar de juiste manier.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?