Hondenrassen die ernstig lijden onder erfelijke gebreken zouden verboden moeten worden op hondenshows en uitsluitend op gezondheid gefokt mogen worden, totdat de algehele genetische gezondheid van deze rassen is hersteld.
Eerst duurzaam fokken op gezondheid, daarna duurzaam fokken op exterieur en showcapaciteit.
Geef ook jouw stelling van de dag door !
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Goed idee! Wie kan daar tegen zijn? Wel zal het moeilijk te bepalen zijn wat er wordt verstaan onder "algehele genetische gezondheid", denk ik...
Goed idee, maar is dit haalbaar?
Eens.
Alleen in de werkelijkheid gebeurd dit dus anders.
Edit: ik vind dat je zo wie zo niet met een ongezonde of een hond met erfelijke aandoening moet gaan fokken.
Hondenrassen die ernstig lijden onder erfelijke gebreken zouden verboden moeten worden op hondenshows. (quote)
Als een hond een knikstaartje heeft wordt deze al uitgesloten van deelname.
Ik vind de stelling wat vreemd, volgens mij worden er geen officiële shows gehouden met honden die erfelijke gebreken hebben.
Geen keurmeester zal daar aan mee werken.
de keurmeesters dan aan de kant zetten ? de keurmeesters bepalen vaak ....... mooi die bolle ogen, mooi die opgefokte platgeslagen smoelentjes.
waar komt dat vandaan die fouten ? die ziekelijke hondenkoppen, lichaams gedrochten ? juist van de keurmeesters, die bepalen wat mooi en lelijk is. weg ermee.
zo fok je de gebreken er heel makkelijk in, vaak worden ze wakker, en dan willen ze weer het vroegere beeld terug hebben, kijk naar de rottweiler, hoe stomper de kop hoe mooier, en de schadelijke gevolgen ervan zien ze niet , herders hun achterhand , hoe lager hoe mooier, hoe verzinnen ze het, pas jaren later zien ze de problemen opstapelen, dat doen keurmeesters, en fokkers gaan dan erin mee, treurig.
tot ze eindelijk inzien, waar zijn we mee bezig geweest, en nog ? zo zijn er vele rassen die door keurmeesters gezien werden als perfect, en rassen vele gebreken hebben aan het lichaam, nog niet te spreken van erfelijke gebreken.
Idd Willemijn, zo fout!
Compleet niet akkoord.
Je kan geen complete hondenrassen uitsluiten.
Had je gesproken over honden of extremen in hondenrassen dan was ik wel akkoord.
helemaal met Willemijn eens! fokkers moeten meer naar gezondheid kijken en daarna pas op schoonheid. Hein.
BBC Pedigree Dogs Exposed
http://www.youtube.com/watch?v=yZMegQH1SPg
BBC Pedigree Dogs Exposed Three Years On
http://www.youtube.com/watch?v=H4tTjdZJpPI
Er zijn ouderhonden, die zelf niet lijden aan een ernstige erfelijke aandoening, doch deze wel doorgeven aan het nageslacht, dat wel kans maakt op lijden door deze aandoening.
Neem bijv. de Cavalier King Charles Spaniel. Alle Cavaliers hebben Chiari-achtige Malformatie (CM) gradatie 2 (= ernstig), behalve 6 Cavaliers, die in de laatste 2 jaar gevonden zijn met Chiari-achtige Malformatie gradatie 1 (= mild). Uit CM kan op elke leeftijd Syringomyelie ontstaan.
CM = de kleine hersenen zijn te groot en passen derhalve niet in het achterhoofd; deze puilen uit door het achterhoofdsgat. Meestal zit er een knik in de hersenstam. Daardoor vindt een belemmering plaats van het stromen van de hersenvloeistof naar het ruggenmerg, waardoor holtes met vocht in het ruggenmerg ontstaan (= Syringomyelie).
Zowel CM als SM kunnen ernstige neuropathische pijnen veroorzaken tot pijnaanvallen en verlamming van bijv. de achterhand toe.
Het is doodzonde dat de Cavalier King Charles Spaniel willens en wetens kapot is gefokt; qua karakter zijn het heerlijke hondjes.
Waarom staat de Cavalier King Charles Spaniel op nr. 1 van de lijst met rashonden met de meeste erfelijke gezondheidsproblemen? Hieronder de tot nu toe bekende percentages van de erfelijke aandoeningen bij de Cavalier:
97% Chiari-achtige Malformatie
62,4% Syringomyelie tengevolge van CM, boven 6 jaar 70%
50% PSOM (glue ear - soort chronische middenoorontsteking)
50% MVD (lekkende hartkleppen) oplopend tot ca. 100% op 10-jarige leeftijd 30% oogaandoeningen
20-30% PL (Patella (knie) Luxatie)
19,1% EFS - Episodic Falling Syndroom 10% HD (Heupdisplasie)
10,8% Curly Coat Syndrome (incl. dry eye)
Zogenaamde AA x AA combinatie van ouderhonden betekent A voor Syringomyelie en de fokkers laten dan "gemakshalve" de Chiari-achtige Malformatie gradatie 2 weg. De andere A betreft de lekkende hartklep. A = nog geen lekkende hartklep. Echter 50% van de Cavaliers heeft een lekkende hartklep voor het 5e jaar en dit loopt op tot 100% op 10-jarige leeftijd, als de Cavalier deze leeftijd al zou bereiken, daar de gemiddelde levensverwachting momenteel op 7,9 jaar ligt.
De reden dat Cavalier fokkers bij voorkeur jonge fokhonden gebruiken, is dat op latere leeftijd het hart al snel een lekkende hartklep vertoont en de Syringomyelie uit CM ontstaat en ontwikkelt naar mate de Cavaliers ouder worden. Er mag overigens met meerdere gradaties van n.b. Syringomyelie gefokt worden. En waarom? Omdat er anders te weinig Cavaliers voor de fokkerij overblijven!
Er bestaan geen gezonde Cavaliers; alle Cavaliers die nog geboren worden zullen CM gradatie 2 hebben en zullen in de percentages zoals boven genoemd andere erfelijke aandoeningen hebben
.
Men is met een te kleine genenpool gestart, heeft niet naar waarschuwingen van wetenschappers geluisterd en het gevolg staat hierboven.
Lees het wetenschappelijke rapport van gencouns http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf
Fokkers, die Cavaliers op de wereld zetten, die zo'n grote kans op vele ernstige erfelijke aandoeningen hebben, hebben blijkbaar weinig last van hun geweten.
http://www.cavalierhealth.com/ schrijft dan ook:
THE LIST GETS LONGER
Dit is diep triest!
citaat July 7, 2013: The cavalier King Charles spaniel is pre-disposed to ... The list gets longer
In the past two months, we have added two more webpages to CavalierHealth.org – kidney disease and pneumocystis pneumonia. Contrary to some breeders’ claims, we hate to do that; we hate to have to increase our list of genetic disorders to which the cavalier King Charles spaniel is pre-disposed. But when dogs are suffering and dying of genetic diseases and their owners don’t know why, we feel the need to continue their education about the extraordinary list of serious genetic problems in our breed. Chronic kidney disease and pneumocystis pneumonia are killers. The recent deaths of some CKCSs have prompted us to upload these two new webpages. We urge you all to read about them and become aware of their symptoms. You may save your dogs’ lives by recognizing signs which often elude your veterinarians. One of the unfortunate facts about owning cavaliers is that many vets are totally clueless about some of these serious diseases, mainly because they are either unique to our breed or darn close to it. The cavaliers’ "pre-disposed" list? Here it is:
Low blood platelets (idiopathic asymptomatic thrombocytopenia)
Brachycephalic airway obstruction syndrome (BAOS)
Deafness – progressive hereditary hearing loss
Intervertebral disk disease (IVDD)
Primary secretory otitis media (PSOM) – glue ear
Masticatory muscle myositis (MMM)
Hip dysplasia (HD)
In verband met bovenstaande kan ik zelf niet anders dan tot de conclusie komen dat er niet alleen een showverbod maar ook een fokverbod moet komen voor de Cavalier King Charles Spaniels zowel met stamboom als de look-a-likes.
Loesje, en terecht!
ectropion and the failed crufts dogs
ectropion is een erfelijke afwijking, de blogpost gaat over winnaars op crufts een (paar?) jaar geleden.
Helaas zijn bepaalde rassen niet meer te redden. Op gezondheid fokken.. dat is bij sommige rassen gewoon niet meer mogelijk. Helaas, maar het zou beter zijn om compleet te stoppen met het fokken van deze rassen. Dus een geheel verbod voor fokken voor bepaalde rassen lijkt me dan beter.
Jammer dat dat nodig is en er niet eerder is ingegrepen met aanpassingen van de rasstandaard.
Eens met de stelling.
Mensen moeten niet teveel kijken naar wat ze mooi vinden, maar of de hond normaal met een bepaald uiterlijk kan leven.
Maar ik ben maar een leek qua rassen en erfelijkheid dus ik praat alleen maar uit mijn gevoel.
Het lijkt zo simpel, alleen fokken met gezonde honden waarvan de ouders zijn getest op gebreken etc.
Maar zo werkt het niet in het echte leven, te zien aan ziektes of gebreken onder bepaalde rassen.
Blijkbaar is een schoonheidsideaal vaak belangrijker dan de gezondheid van de hond.
De gezondheid voor de hond moet voorop. Dus eens met deze stelling.
Ik weet het niet. Zo'n extreme maatregel lijkt me ook niet goed. Kijk je alleen naar gezondheid, krijg je dan op een gegeven moment geen zwarte Goldens, of bruine Zwitserse Witte Herders? Okee, dat is misschien een extreem idee, maar er moet wel íets van uiterlijke controle zijn.
Misschien moeten sommige rassen weer terug naar hun oorspronkelijke staat om weer gezond te worden.
Bijvoorbeeld de Sint Bernard een stuk kleiner, de teckel meer in verhouding, chihuahua ook weer wat groter, geen dwergrassen meer, geen platte neuzen meer.
In geen enkel standaard staat er een aanbeveling naar iets ongezonds of extreems.
Helemaal eens! De Duitse herder die helemaal door zijn achterpoten zakt, buldog te groot hoofd, cavalier te kleine schedel.
Verander de rassatandaart en op tentoonstellingen, zullen keurmeesters mee moeten gaan. Zij zijn de gene die het „verkeerde" uiterlijk in stand houden
Kan je me dan even in de standaard aantonen waar dat staat ?
Ik zag later je reactie. Ik ging er eigenlijk vanuit dat de rasstandaart wordt aangepast, namate het ras verandert. Maar dat dus dusniet zo??
Vroegen was een teckel korter en hoger, is dit niet aangepast naar de rasstandaart??
-The eyes are deeply sunk in the orbits, the lids assuming a lozenge or diamond shape, in consequence of the lower lids being dragged down and everted by the heavy flews.
Een everterend ooklid is beter bekend als ectropion.
Soms wordt de rasstandaard een de honden aangepast, ipv dat de honden aan de standaard voldoen. En er zijn bv in de uk standaards aangepast. Engelse bulldog
AKC is Amerikaans.
Bij ons niet van toepassing.
FCI:
Eyes : Dark brown or hazel, of a lighter hue ( amber ) in dogs without black saddle or mantle. Eyes of moderate size, oval, not weeping, neither protruding nor sunk into the socket, leaving the iris totally visible. Lids with no irregularity in their contour, normally fitting around the eye-ball ; lower lids a little slack so that a little haw is visible are nevertheless tolerated. At no time should the eye-lashes touch or interfere with the eyes. The expression is gentle, kind and dignified, with a rather melancholy air.
Met inderdaad kleine tollerantie.
En daar gaat het fout omdat men dan steeds extremer gaat.
En het extreme moet inderdaad afgestraft worden.
Standaard van de Cavalier King Charles:
FCI-Standard N° 136 / 12.01.2009 / GB
©M.Davidson, illustr. NKU Picture Library
This illustration does not necessarily show the ideal example of the breed.
ORIGIN: Great Britain.
DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD: 04.11.2008.
UTILIZATION:Companion and Toy.
CLASSIFICATION F.C.I.:Group9Companion and Toy
Section7English Toy Spaniels.
Without working trial.
GENERAL APPEARANCE: Active, graceful and well balanced, with gentle expression.
BEHAVIOUR / TEMPERAMENT: Sporting, affectionate, absolutely fearless. Gay, friendly, non-aggressive; no tendency towards nervousness.
HEAD
CRANIAL REGION:
Skull: Almost flat between ears.
Stop: Shallow.
FACIAL REGION:
Nose: Nostrils black and well developed without flesh marks.
Muzzle: Length from base of stop to tip of nose about 1 1/2 ins. (3,8 cm). Well tapered. Face well filled below eyes. Any tendency to snipiness undesirable.
Lips: Well developed and not pendulous.
Jaws/Teeth: Jaws strong, with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. the upper teeth closely overlapping the lower teeth and set square to the jaws.
Eyes: Large, dark, round but not prominent; spaced well apart.
Ears: Long, set high, with plenty of feather.
NECK: Moderate length, slightly arched.
BODY :
Back : Level.
Loin : Short-coupled.
Chest : Moderate; good spring of ribs.
TAIL: Length of tail in balance with body, well set on, carried happily but never much above the level of the back. Docking previously optional when no more than one-third was to be removed.
LIMBS
FOREQUARTERS: Legs moderately boned, straight.
Shoulders: Well laid back.
HINDQUARTERS: Legs with moderate bone.
Stifle: Well turned.
Hocks: No tendency to cow- or sickle-hocks.
FEET: Compact, cushioned and well feathered.
GAIT / MOVEMENT: Free-moving and elegant in action, plenty of drive from behind. Fore-and hindlegs move parallel when viewed from in front and behind.
COAT
HAIR: Long, silky, free from curl. Slight wave permissible. Plenty of feathering. Totally free from trimming.
COLOUR: Recognized colours are :
Any other colour or combination of colours highly undesirable.
WEIGHT: 5,4 - 8 kg (12 - 18 lbs). A small, well-balanced dog well within these weights desirable.
FAULTS: Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog.
Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.
N.B.: Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.
helemaal mee eens
Hoe kan deze hond dan bob worden? Of het in de rasstandaard staat of niet,meen keurmeester heeft deze hond gekozen terwijl er bekend was dat honden met gebreken niet geplaatst mochten worden. Deze is er bij de veterinaire eindkeuring uitgehaald, niet naar de groepskeuring. Groot schandaal.
Zelfde met de clumber dat jaar.
Omdat keurmeesters niet altijd volgens de rasstandaard keuren.
Wou met mijn vorige post gewoon aantonen dat men het niet op de rasstandaard moet steken.
Zonder de andere reacties gelezen te hebben: goed plan. Gezondheid is toch zeker belangrijker dan exterieur...
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?