Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Het eerste waar ik aan moest denken, zijn de standaarden van brachycephale rassen. Als dat niet extreem is, dan weet ik het niet meer.
Dus ik bekeek de standaard van de pekinees en de mopshond en wonder boven wonder staat daar dat de snuit niet te kort mag zijn! Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat de volgende honden aan de rasstandaard voldoen?
Die snuiten zijn zo kort dat de neus tussen de ogen zit. En dit zijn geen abnormale honden voor hun ras. Ze staan op de site van de RvB, als vertegenwoordiger van hun ras in de rassenlijst. Hoe kan het zijn dat deze honden geen 'te korte' snuit hebben? Waar wordt dat dan mee vergeleken, denk ik dan. 'Niet te lang en niet te kort'. Lekker beschrijving is dat, totaal overgeleverd aan interpretatie van fokkers en keurmeesters.
Ik vind dat de stelling nogal ongelukkig is geformuleerd...
Vaak is de algehele genetische gezondheid bij de hondenrassen, die ernstig lijden onder erfelijke gebreken, niet goed. Hiermee bedoel ik dat het merendeel van het genetische materiaal dat beschikbaar is niet goed is. Het gezond fokken van bijvoorbeeld de Cavalier King Charles Spaniël lijkt mij zo goed als onmogelijk, kijkende naar de cijfers die Loesje heeft geplaatst.
Verder vraag ik mij af waarom je als eerst duurzaam wil fokken op gezondheid om vervolgens weer "duurzaam" te gaan fokken op "exterieur en showcapaciteit". Het beoordelen van het exterieur van een hond blijft toch redelijk subjectief, ondanks de rasstandaard. Keurmeesters zullen toch altijd een eigen interpretatie van bepaalde vaktermen hebben. Zo kan voor de ene keurmeester een amandelvormig oog toch wat ronder zijn dan zou horen. Ook vind ik het erg jammer dat er na het gezond fokken van een ras er weer gefokt moet gaan worden op "showcapaciteit". We hebben al gezien wat dit heeft gedaan bij sommige rassen. Waarom fokken we niet gezonde honden, die hun oorspronkelijke werk kunnen uitvoeren, maar die geen diskwalificerende fouten hebben en qua gestel ook goed in elkaar zitten?
wel weer opvallend dat juist de fokkers het niet meer de stelling eens zijn. Jammer :( Zij zouden toch juist beter moeten weten.
Het is wel degelijk de rasstandaard wat zorgt voor extreme gevallen. In een rasstandaard staan ook "fouten", maar inplaats van bepaalde erfelijke afwijkingen daarin te vernoemen, wordt er meer gelet op uiterlijk.. zoals bij de chihuahua zo klein mogelijk schedel..
Waarom zouden uiterlijk en gezondheid (en karakter) niet hand in hand kunnen gaan?
Ik ben het er mee eens dat we veel rassen gezonder moeten krijgen en dat de extremen best wat minder mogen.
En dan ligt de bal toch echt in het kamp van de keurmeesters.
Die moeten die nieuwe beelden van de rassen dan gaan doorvoeren. Dus vragen naar mopsjes met een langere neus en teckels die wat hoger op de poten staan.
Het ligt inderdaad niet aan de rasstandaard want die is zo vrij geformuleerd dat je'm op 20 verschillende manieren kan interpreteren.
En of het aan de fokkers ligt, tja langst 1 kant wel want zij kiezen er voor om met zieke of "misvormde" honden te fokken. Maar langst de andere kant hechten we er als koper ook waarde aan om een hond met stamboom te hebben (en hier in België kan je niet fokken zonder te showen als je een stamboom wilt).
De stamboom is nog geen garantie op gezonde honden maar wel een stap in de goede richting.
Wat als stamboomfokkers compleet stoppen met het fokken van deze ongezonde rassen.
Dan gaat de vraag naar deze honden stijgen bij de malafide fokkers en schiet er al helemaal niets meer over van deze rassen.
Sterker nog, dan scheppen we het beeld dat het pico bello is om bij de dierenwinkel op de hoek om een pup te gaan...
Ik denk dat het wat moeilijker ligt dan in de stelling wordt omschreven en ik denk dat we het er hier allemaal wel eens kunnen zijn dat er dringend iets moet veranderen.
Onze geliefde honden zijn niet meer zo gezond als ze kunnen zijn en daar moeten we iets aan doen.
Maar een fokverbod is in mijn ogen niet de juiste oplossing.
Eens, een gemiste kans! Maar ook zorgelijk.
De mentaliteit van de hondenshows moet verandert worden en dat begint bij de rasstandaard... Men keurt honden af die niet voldoen aan die nauwe rasstandaarden
(Bv chi die meer weegt dan 3kg)
De meeste zijn al wel aan het aanpassen maar de keurmeesters moeten ook nog mee
Men moet honden keuren naargelang hun gezonder uiterlijk dus bv een hond prijzen die een wat langere/gezondere neus heeft ( moet men uiteraard standaarden aanpassen)
Bv ze laten een cavelier winnen die een te kleine schedel heeft waardoor hij neurologische problemen heeft.
Of een pekinees die bij de prijsuitreiking op een coolmatje moet zitten door oververhitting
...
Men kan dus beter honden prijzen die gezond zijn en dus ook een gezonder uiterlijk hebben zoals minder rimpels ( liever geen) , langere neuzen, grotere schedels, ...
dat weet ik zo nog niet
Even ter illustratie
Foto van vroeger en nu
dan hoe de neus volgens de rasstandaard eruit moet zien
Moet het ook niet gewoon beginnen bij de fokkers?
Ik fok Perzen. Wil je naar keuringen, moeten ze een zo kort mogelijke neus hebben, met gezondheids problemen als gevolg.
Ik heb Perzen met neus, de dekkater had een neus en de kittens hebben ook een neus, tegen alle rasvoorschriften in. Ik weiger een dier op de wereld te zetten die zijn leven lang het benauwd heeft, ik wil een gezonde kat, die zich prettig voelt.
Met mij, zijn er gelukkig nog andere die uit liefde voor dit ras aan de gezondheid van een Pers denken en ook perzen met neus fokken.
In de jaren 80, hadden Perzen nog neuzen, daarna is het steeds platter geworden. Spijtig!
Honden fokkers, begin bij je zelf!
Welke hondenrassen doen er dan nog mee? Dat vraag ik mij serieus af...
Kan je me even zeggen uit welke standaard je dit gehaald hebt ?
Ik herhaal dat de rasstandaard hier niets mee te maken heeft.
Kan je me even tonen waar er in de standaard staat dat de chihuahua een kleine schedel moet hebben.
Ik snap überhaupt niet waarom er nu steed zo verschillend mogelijke rassen gefokt worden.
Als het een ongeluk is oké.
Maar tegenwoordig gaat het alleen maar om " appart" terwijl de gezondheid niet eens gegarandeerd is.
Ja ik heb zelf ook 2 herplaatsers en kruisingen maar ik vind het echt jammer.
Als je een hond moet kruisen met een compleet andere hond dan heb je naar mijn mening het verkeerde ras gekozen.
Mijn vriend wilde ook dolgraag een cavalier King Charles ( als ik het goed spel )
Ik heb hem eerst aangeraden zn liefde voor dieren aan de kant te zetten en een paar ton op de bank te hebben staan.
Want dat ras is letterlijk kapot gefokt.
Inderdaad.
Staat nergens in de standaard dat de snuiten zo kort moeten zijn.
De snuiten zijn momenteel te kort.
Daar is geen twijfel over.
En er moet iets gebeuren,
daar is ook geen twijfel over.
Maar,
de fout ligt niet aan de rasstandaard zoals zovelen beweren.
Maar de rasstandaard laat blijkbaar de ruimte om wel ongezonde honden te fokken. Kijk maar eens op de shows. Daar wordt door keurmesters gekeurd op basis van die rasstandaard. Blijkbaar sluit de rasstandaard die ongezonde honden niet uit. De keurmeesters hebben er uiteraard ook hun aandeel in. Die zouden natuurlijk nooit een ongezonde hond mogen keuren. Zelfs niet met een slechte beoordeling.
Eens met voorgaande reactie
Helemaal eens!!
Volgens de Belgische rasvereniging moet de Franse bulldog:
*HOOFD
Het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn; de hoofdhuid vormt plooien en symmetrische of bijna symmetrische rimpels. Het hoofd van een Bulldog wordt gekenmerkt door een terugwijkende massieve neuspartij, de schedel bezit in breedte wat hij in lengte heeft verloren.
Schedelgebied : Breed, bijna plat, het voorhoofd zeer bol. De wenkbrauwen springen naar voren en zijn gescheiden door een bijzonder ontwikkelde groef tussen de ogen. De groef mag zich op het voorhoofd niet voortzetten. De achterkant van de kop is weinig ontwikkeld. De stop is sterk geaccentueerd.
*HET GEZICHT
Neus: breed, zeer kort, wipneus, goed geopende en symmetrisch geplaatste neusgaten, schuin naar achter liggend. De schuine stand van de neusgaten evenals de wipneus moet echter altijd de normale neusademhaling mogelijk maken.
Voorsnuit: erg kort, breed, vertoont concentrisch symmetrische plooien die op de bovenlippen naar beneden lopen (lengte 1/6e deel van de totale lengte van de kop).
Kaken: breed, vierkant, krachtig.De onderkaak beschrijft een grote boog en komt boven de bovenkaak uit.Als de bek is gesloten wordt het uitsteken van de onderkaak verminderd door de kromming van het onderkaakbeen. Deze kromming is nodig om een te grote onderbeet te voorkomen.
Tanden: de ondersnijtanden staan in geen geval achter de bovensnijtanden. De onderste snijtandenboog is rond. De kaken mogen geen zijwaartse afwijking noch draaiing vertonen. De verschuiving van de snijtandbogen zou strikt beperkt kunnen zijn, de essentiële voorwaarde blijft dat de bovenlip en de onderlip op elkaar sluiten zodat ze de tanden geheel bedekken.
Mooi voorbeeld deze rasstandaard:
-zeer krachtig
-bijna symmetrische
-terugwijkende massieve neuspartij
-Breed
-bijna plat
-zeer bol
-bijzonder ontwikkelde
-weinig ontwikkeld
-sterk geaccentueerd
En dat was alleen nog maar de eerste alinea. Er staan zo veel vaagheden in dat iedere keurmeester dit naar eigen "inzicht" kan invullen. Niemand weet namelijk wat "zeer" krachtig is. Of "bijna" symmetrisch. Zolang er gebruik gemaakt wordt van dit soort vaagheden kun je het als keurmeester en fokker niet fout doen volgens de rasstandaard.
Op de weblog kynologie-op-de-korrel vond ik het volgende kritische en humoristische
artikeld.d. 6 december 2011 over het "aparte ras" de Keurmeester
citaat
De Keurmeester. Een wel heel “apart” ras.
We kennen allemaal de uitmuntende, rastypische exemplaren. Hoewel hier net zoals bij alle andere rassen, de meningen over verschillen. Wat de één betitelt als een “barrel” vindt de ander een “juweeltje”. Gelukkig maar, want dat maakt het tijdens de keuring extra spannend. Je weet (bijna) nooit wie er bij bordje één komt te staan.
Het ras als geheel verkeert echter in zorgelijke toestand. Dan heb ik het niet over de vele gebitsfouten, het ontbreken van de gewenste bespiering, de matige expressie of het gebrekkige gangwerk. Nee, ik heb het dan over de attitude. In een aantal “lijnen” van het ras druipt de zelfgenoegzaamheid, de arrogantie, de dominantie en de (vermeende) onfeilbaarheid er van af. Pluspuntje is dan weer dat er aan dit ras nog veel te verbeteren valt. Voor de liefhebber een leuke uitdaging.
Is er eigenlijk een rasstandaard voor “De Keurmeester” waar in staat waar de rasvertegenwoordigers aan moeten voldoen? Jazeker, alleen heet het geen rasstandaard, maar keurmeestersreglement. Om het helemaal goed te zeggen: Het Internationaal (FCI) en Nationaal (RvB) Reglement voor Exterieur Keurmeesters. Ja, een hele mond vol. Het gaat dan ook om een zeer belangrijk ras. Zeg maar rustig: Het belangrijkste ras in de kynologie.
Dat blijkt ook uit het feit, dat het ras de hele georganiseerde kynologie bestiert. Van hoog tot laag, overal kom je vertegenwoordigers van dit dominante ras tegen. Dat dit een kwalijke zaak is en dat dit tot vervelende situaties kan leiden, is tot de meeste exemplaren (nog) niet doorgedrongen.
Terug naar het reglement. Graag uw aandacht voor artikel 6.1. Dat lijkt een mooi duidelijk artikel. Lees maar even mee.
“Elke exterieurkeurmeester van een F.C.I. lid organisatie vervult een belangrijke taak in de internationale kynologische gemeenschap. Zijn/haar gedrag moet daarom betrouwbaar en onberispelijk zijn zowel in functie als in zijn/haar privé leven.”
Vooral de tweede zin springt er uit. “Zijn/haar gedrag moet daarom betrouwbaar en onberispelijk zijn zowel in functie als in zijn/haar privé leven.”
Let vooral op het woordje “moet”. Afgaande op de formulering zou je zeggen dat het hier om een voorwaarde gaat om keurmeester te kunnen zijn. Immers, het gedrag moet betrouwbaar en onberispelijk zijn.
Laat ik u meteen maar uit de droom helpen. Die formulering is je reinste flauwekul. Stelt helemaal niets voor. Het gedrag van de keurmeester moet helemaal niet betrouwbaar en onberispelijk zijn. Allemaal schone schijn. Om u en mij zand in de ogen te strooien. Kijk ons eens streng zijn voor onszelf, maar ondertussen. Dat “misleidende” artikel valt wat mij betreft onder “bedrieglijke handelingen” zoals bedoeld in artikel VI.6.2 van ons Tuchtrecht.
De keurmeester kan nl. rustig frauderen en fokken met honden die lijden aan een schadelijke erfelijke afwijking, veroordeeld worden door ons “onafhankelijke” Tuchtcollege zonder dat het ook maar één merkbare konsekwentie heeft. Zo’n keurmeester kan gewoon
doorgaan met keuren, fokken en examens afnemen. Hoe zo, moet betrouwbaar en onberispelijk zijn?
Wat verder kenmerkend is voor dit ras is het gebrek aan homogeniteit, het verschil in type. We onderscheiden het “keur-type”, het “keur-fok-type”, het “keur-fok-show-type” en het “keur-fok-show-bestuur-type” en mengvormen daarvan.
En als er een vertegenwoordiger van dit ras door eigen gedrag in moeilijkheden dreigt te komen, stellen de leden van de desbetreffende roedel alles in het werk om de gemankeerde roedelgenoot ten koste van zo ongeveer alles te redden.
Vooral het keur-bestuur-type gaat in dit ongewenste gedrag heel ver. Maar ja, dat kan als je aan de macht bent. Dan kun je zelfs zonder op de vingers getikt te worden misbruik maken van het Kynologisch Reglement.
De Keurmeester. Ja, het is een heel apart ras en “er zit een koppie op” hoor. Maar o zo interessant!
René Woudman.
einde citaat
Als je dan nagaat dat bij de engelse bulldog de neus ooit bewust 'korter' is gefokt zodat de hond probleemloos door kon ademen terwijl hij vasthield..........En nu kan hij amper adem halen terwijl hij stilstaat bwv spreken......
In en in triest wat de mens met zijn zogenaamde beste vriend doet.
Net zoals de doorgeslagen gedrags kenmerken, gereserveerd is tegenwoordig vaak zat ronduit angstig en ga zo maar door......
Er is een ander topic met 100 jaar rashonden, zie daar een afbeelding van een teckel.
Lang geleden bedoel ik.
https://www.hondenpage.com/hondenforum/182369/100-years-of-breeding.?volgorde=0#div3967472
Ik zou toch bijna gaan hopen dat baasjes hun toekomstige pup als baby zouden gaan zien.
Vermenselijken lijkt me op die manier een hele goede manier om de ogen van ons baasjes te openen.
Om te zien wat we nou eigenlijk aan het doen zijn met levende wezens.
Een baby die nooit zal kunnen rennen, maar de rest van zijn leven prima kan kruipen.??
"daar moeten we er veel meer van gaan krijgen...makkelijk voor mensen die heel erg klein wonen"..?!
Een mens wat elke 2 weken onder de klitten zou zitten, en dus de rest van zijn leven ontzettend veel vachtverzorging nodig heeft.??
"Oehh...die wil ik ook, die zijn zo lief, en zooooo mooi "
Een kind wat voor 100% wordt geboren met een soort super 100% aanleg voor ADHD.??
"Maakt niet uit, de ouders zijn ook sportief, dus kunnen ze lekker samen rennen".
Een kind wat op vroegtijdige leeftijd waarschijnlijk last gaat krijgen van z'n gewrichten.??
"Hé...maar ze zijn over het algemeen wel het slimst op school,wie wil er nu geen slim kind. ..".!??
****************
Ik weet dat je het nooit op die manier mag bekijken...de vergelijking mag niet kloppen..
Maar als ik sommige honden zie lopen???....ik kan er niets aan doen.
En of er dan een keurpipo op een show staat te glunderen bij een "misvormde'' kampioen of niet.
Ik ben nog altijd zelf ...totaal...voor de volle 100% verantwoordelijk voor wat ik in huis haal.
In Nederland zijn we natuurlijk prima in staat om alles en iedereen de schuld te geven van ons eigen gedrag..
Als ik een kilo Wiet ga halen, 20 pakjes sigaretten, 4 liter sterke drank.
Is het dan de schuld van die winkels,of de overheid dat ik dat wil hebben.?
Misschien dat ik ontzettend offtopic ga met dit antwoord.
Maar voor mij zelf is dat een beetje de essentie van het hele vraagstuk.
Ik snap niet waarom er steeds op hondenshows in het algemeen gehakt moet worden. Hondenshows in het algemeen vind ik een goed iets. Ze brengen fokkers, rasliefhebbers en geïnteresseerden voor een pup bij elkaar. Teef eigenaren gebruiken shows om op zoek te gaan naar de juiste match met hun teef en het is voor reu eigenaren een goede manier om hun reu te presenteren. Mensen die geïnteresseerd zijn in het ras kunnen een goede indruk op doen van hoe de honden er uit zien en contact leggen met verschillende fokkers.
Platte neuzen, uitpuilende ogen, te kleine schedels, enz. zijn naar mijn mening een product van keurmeesters en onduidelijke rasstandaarden, maar OOK van pupkopers en die vergeet iedereen even voor het gemak. Als mensen geen pup zouden kopen van ouders met te platte snuiten, te kleine schedels, enz. is er geen markt voor en heeft het ook geen enkele zin om dat soort pups te fokken. Maar nee, iedereen vind het zo ongelofelijk schattig en hoe kleiner, platter en boller is alleen maar beter. Fokkers spelen in op die vraag en tada, alles wordt nog kleiner, platter en boller.
Naar mijn mening is niemand heilig in dit verhaal. Fokkers niet, keurmeesters niet, rasverenigingen niet, maar ook zeker de pupkopers niet.
Mensen hebben ook een talent om dingen niet te zien wanneer het niet zo goed uitkomt. Wanneer je naar de afzonderlijke elementen vraagt is er erkenning dat dat niet goed is, maar als er iets "leuks" naast staat is de herkenning weg.
Zieke hondjes zijn zielig, maar een knorrende puppy is schattig. En het knorren is niet omdat ie moeite heeft met ademen, dat hoort bij het ras. Mensen die normaal gesproken heel redelijk zijn. Jezelf iets ontzeggen wegens welzijns problemen die je weg kan redeneren of ontkennen? Niet voor iedereen weggelegd.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?