ondertussen zijn we weer een aantal jaren verder.
kijk op internet wat er over te vinden is, vele dierenklinieken geven nu al massaal de enting tegen de ziekte van Lyme.
intikken... bij google, daar kom je veel informatie tegen van deze enting.
nieuwe enting van de ziekte van Lyme voor honden.
Interessant, leerzaam en geeft weer stof tot nadenken en even een reminder aan het alert zijn op die kleine stiekeme beestjes.
Bedankt Willemijn!
De enting ziekte van Lyme bij honden is nog steeds behoorlijk experimenteel, de werking ervan onvoldoende onderzocht en zeer zeker niet zonder risico. De enige die er beter van lijkt te worden, is niet het doeldier, naar mijn mening. In Amerika is deze vaccinatie al langer beschikbaar en zeer discutabel.
http://www.dogsnaturallymagazine.com/lyme-disease-and-lyme-vaccine-disease/
Verder is de kans dat een hond ziekte van Lyme oploopt en echt ziek wordt vrij nihil. De consument wordt onterecht angst ingeboezemd.
onterecht, dat kan best wel kloppen, had de kaart al twee weken in de bus, en ben er echt over aan het nadenken.
en, ging vanochtend naar het reservaat, extra ingespoten, met de Ecostyle, haar band om, natuurlijk.
en... vanmiddag heb ik haar helemaal uitgepluisd met een fijne stofkam, geen teekie te zien he. hahaha en echt dat was wel zo geruststellend.
toch is het 20 % van de teken die besmet zijn, dat is niet weinig he. en als je in een reservaat loopt met alleen maar struikgewas en hoog gras dan knijp je hem wel hoor.
het komt steeds meer voor dat deze ziekte opduikt, een vriendin van me, twee keer een tekenbeet, en allebei de keren besmet, ze heeft allebei de keren een kuur gehad, een grote bult met uitstraling rode kringen erom heen, onder de oksel, ze doet aan bootcamp struint door het hoge gras, het gebeurt je zomaar toch.
ik wilde graag gras in de tuin hebben, nu heb ik grastapijt, super blij mee voor Bamse, en gewoon gras gaat nu mijn deur toch voorbij.
ik heb een jaar, heel veel teken gehad bij Bamse, ontzettend veel, grote en kleintjes, bloedbaden in huis en buiten, sinds ik cdVet en Ecostyle gebruik en een natuurband, nog niet een gehad, verleden jaar trouwens ook niet. nu ben ik wel alert, altijd een stofkam bij me, voor ik de auto inga, even de kam over de vacht, en iedere avond, of middag even uitnestelen. dikke vacht. je ziet en voelt ze niet, ja als ze opgezogen dik zijn.
het zijn toch altijd die vrouwen he die steken, van mannen heb je toch maar weinig last. {vrouwtjes teken die bijten, mannetjes niet.]
Het gaat er bij mij ook niet om dat er maar weinig kans is op een besmetting (dat is ook niet zo, want de meeste honden hebben het zelfs al in hun lichaam), maar meer dat de enting maar voor een paar types werken, dus zeker niet voor alle lyme types. Wat mij betreft heeft het enten dan maar heel weinig zin.
Er zijn zoveel meer ziektes die een hond kan krijgen van een tekenbeet, daarnaast kan de hond dus net zo goed nog lyme krijgen na de enting.
Ik heb niets tegen inenten, maar ent wel alleen wat nodig is. En daarom ga ik ook niet zomaar iets in mijn hond laten spuiten wat nieuw op de markt is en waar verder weinig over bekend is.
Er zijn inmiddels veel meer tekensoorten die ziektes kunnen geven, niet enkel Lyme. En dat is in zijn totaliteit meer dan 20%.http://edepot.wur.nl/20600
Wij wonen naast een tekenbos en de hoeveelheid teken is daar absurd. Wat je merkt, is dat ze zich binnen 2 jaar rap verplaatst hebben naar de Uiterwaarden en zelfs in onze tuin. Dus de honden zijn in die zin nergens meer 'veilig' en ook de paarden die daar lopen moeten dagelijks nagekeken worden. Honden zijn veel minder gevoelig voor in dit geval Lyme dan mensen. Hoge titers voor Bp betekenen zeer beslist niet dat de hond ziektegevoelig is of symptomen van de ziekte vertoont. Integendeel. Neemt niet weg dat ik de honden wel bescherm, maar om nu meteen een naar mijn mening slecht onderzocht vaccin erin te jassen. Nee, dat doet mijn honden geen goed en kunnen ze naar mijn mening maar beter een natuurlijke immuniteit genieten. Zelfs mijn dierenarts raadt het af. Wij hebben aardevakken en de rest betegeling. Moet er niet aan denken om ook nog gras erin te hebben, dan blijf je je hond nakijken.
Mijn hond heeft de ziekte van Lyme gehad en dit jaar dus ook zijn eerste inenting tegen de ziekte gekregen. Ik wist niet dat dit nieuw was, had gewoon vermeld aan de dierenarts (nieuwe dierenarts, want ik ben verhuist) dat ze dat gehad heeft en die zei dan dat ze die spuit kon zetten.
Men denkt dat de ziekte van Lyme niet vaak bij de hond voorkomt, dat is niet juist. het is vaker dan men weet.
Ziektebeeld
Gemiddeld 30% van de teken in Nederland is besmet met Borrelia Burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Mensen en honden kunnen worden geïnfecteerd door een beet van een besmette teek. Waarschijnlijk komt de ziekte van Lyme bij honden vaak voor. Onbekend is nog op welke schaal. De incubatieperiode van de ziekte is lang (2-5 maanden). Honden met borreliose vertonen een plots optredende, niet erosieve intermitterende en recidiverende artritis. Gewoonlijk is slechts één enkel gewricht (meestal de carpus) aangetast op verschillende tijdstippen. Het is geen echte polyarthritis. Door de aantasting van het gewricht gaat het dier manken. Vaak hebben deze dieren ook koorts, zijn de lymfeklieren opgezet, en is er anorexie en ataxie. Ook zenuwstoornissen (hyperesthesie, pijn, onrust) kunnen optreden. Andere mogelijke uitingen zijn myopathie met diffuse pijn en splenomegalie. Veel zeldzamer zijn hart – (myocarditis), nier- (glomerulonefritis, nierinsufficiëntie in combinatie met ascites), oog- (uveïtis, corneatroebeling, conjunctivitis) en zenuwaandoeningen (meningitis). Enkele gevallen van abortus werden in verband gebracht met borreliose, maar hierover bestaat nog geen zekerheid.
Lastig
Meestal verloopt de ziekte bij honden echter minder duidelijk dan bij mensen, daardoor is het moeilijk om bepaalde ziekteverschijnselen aan de ziekte van Lyme te koppelen.
Een rode plek (zie foto) op de plaats van de beet (erythema migrans) wordt veel minder duidelijk of niet gezien bij de hond. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas in een later stadium vastgesteld. Wanneer een eigenaar zich bij ons meldt met het verhaal van een teek die verwijderd is en een resterende verhevenheid in de huid op de plek waar de teek gezeten heeft, schrijven wij preventief altijd het antibioticum van keuze voor een verdachte Borrelia Burgdorferi besmetting voor.
Diagnose
Vlak na een tekenbeet waar een reactie in de huid zichtbaar is, kan preventief het juiste antibioticum voorgeschreven worden. Bij een verdenking op basis van klachten die mogelijk Lyme gerelateerd zijn (tekenbeet in de ziektegeschiedenis, of vage klachten die in die richting kunnen wijzen) is het mogelijk om bloedonderzoek te doen naar de aanwezigheid van een antilichamen titer tegen Borrelia. De opsporing van antistoffen in serum is eenvoudig, maar de interpretatie is moeilijk. Hier dieper op ingaan in dit kader voert te ver. Een interessant gegeven: een groot aantal risicohonden (jachthonden) heeft antistoffen (10-30%) zonder dat ze klinische symptomen hebben.
Kat en Lyme
Er is weinig onderzoek gedaan naar het voorkomen van de ziekte van Lyme bij katten. Er zijn ook maar heel weinig gevallen van de ziekte van Lyme bij de kat beschreven. Veel katten hebben antilichamen tegen Borrelia, maar ontwikkelen geen klinische verschijnselen. Het lijkt erop dat de kat in staat is een infectie te weerstaan zonder ontwikkeling van duidelijke klinische symptomen (anorexie, vermageren, myopathie of gedragswijzigingen).
Therapie
Ook bij de hond bestaat de behandeling uit het geven van antibiotica (evenals bij de mens) en wel: doxycycline voor 1 maand, in een dosering van 10 mg/kg 1x daags gedurende 1 maand. Sommige honden verdragen dit slecht en krijgen er spijsverterings- en huidklachten van. Een alternatief: amoxicilline (Clamoxyl®): 30 mg/kg in 2x. Dit antibioticum verdient de voorkeur bij nieraandoeningen. Ampicilline 50 mg/kg/dag in 3-4x. Eventueel kan de therapie bij duidelijke klinische klachten (bijvoorbeeld ernstige locomotieproblemen) gecombineerd worden met prednisolon in de dosis van 1 mg/kg/dag tot verlichting optreedt. Bij zeer ernstige problemen kan voor intraveneuze toediening van medicatie gekozen worden en hospitalisatie.
het is heel goed om erover te discuseren, ook ik zal niet zomaar laten inenten, informatie is heel goed om zelf erover na te denken en niet lukraak maar te enten, ik kreeg de kaart thuis gestuurd, en ben er ook over aan het nadenken, alleen maar goed.
hoi wij spuiten onze kiki in tegen teken en vlooien en dat 1 x per maand wel goed in masseren tot het goed op de huid zit ( flea - free merk exil ) dat is ook goed voor katten en honden .
gr kiki
Ik ben heel blij met dit topic.
Bedankt allemaal, voor de informatie..heb weer dingen bijgeleerd, buiten mijn voorzichtig zijn voor chemie.
Dit voor al mijn honden..en voor Lady moet ik nog meer opletten.
Ik blijf altijd aan een zin denken in een artikeL
uit 1999...dat eindigde "Wat voor de mens goed is is goed voor de hond". {cynisch bedoeld] Wij Nederlanders schijnen daar zo over te denken. Meer dan bv, de Fransen.
Ik ben benieuwd wat voor info hij kan delen. Met name is de vaccinatie bij paarden niet zo rooskleurig als het voorgesteld wordt. Er zijn dan ook redelijk wat gevallen van polyartritis en andere auto-immune aandoeningen bekend, direct gerelateerd aan het Lyme vaccin. De ingespoten bacterie kan zich net als het Lepto vaccin tegen het lichaam keren, met alle gevolgen van dien. Hoe is het nu met jou? Mag ook per PB.
Ik denk dat als je zowel honden als paarden per half jaar zou screenen op enkel Lyme, dat je dan een redelijk beeld zou kunnen verkrijgen van antistoffen. Maar als het dier geen ziekteverschijnselen heeft, duidt dit dus geenszins op ziekte, ondanks dat titers zo hoog kunnen zijn dat er sprake is van 'infectie'. Pups en zwakke dieren kunnen ziekteverschijnselen krijgen, maar die verschijnselen blijken over het algemeen beperkter dan die bij de mens. Uitzonderingen kunnen zijn als een dier door een tekennest is gelopen en zoveel teken kans krijgen zich vast te zetten. In de cohort onderzoeken zijn pups bewust geïnfecteerd met meerdere teken. In de praktijk van een pupeigenaar zal dat niet zo snel gebeuren.
http://www.uu.nl/sitecollectiondocuments/dgk/dii/vmdc/artikelborreliainfecties.pdf
Idem dat mijn honden zo enorm veel Leptospirose bacteriën in het veld oplopen, zonder daar ook gerelateerde klachten aan te ondervinden. Dan ben ik maar wat blij dat mijn dieren niet worden belast met zaken die hun immuunsysteem kunnen ondermijnen, waardoor ze wellicht juist niet 'ziek' worden.
over welk vaccin hebben we het specifiek? of gooien we gewoon alle vaccins op 1 hoop er zijn nl. verschillende vaccins op de markt die verschillende claims mbt bescherming tegen Borrelia voeren
dus je kunt in zijn algemeenheid niet beweren dat "de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme" wel of niet zinvol is, of wel of niet bepaalde bijwerkingen veroorzaakt, want dat hangt af van het gebruikte product
het vaccineren van een dier dat al seropositief is op Lyme, is in ieder geval niet zinvol
Tja, wat is wijsheid? Mijn hond heeft de ziekte van Lyme en dat is geen pretje. En achteraf gezien denk ik al wel anderhalf jaar, misschien nog langer. Het probleem is dat de parasiet zich in het lichaam nestelt, ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn voor antibiotica. Het gaat de goede kant op met Scott, maar we zijn dan ook al zeker 2 maanden bezig. En hij komt er bovenop, omdat hij een jonge gezonde hond is. Hij is onder behandeling bij een veterinair natuurgeneeskundige, Judith Adriaansens, die onderhand expert is op het gebied van Lyme. Zij is zeer tegen de enting, omdat nog onvoldoende bekend is wat dit op lange termijn in het hondenlichaam doet.
ook ik zit niet stil.
Er bestaat inderdaad een vaccin tegen de ziekte van Lyme (Merilym).
De werkzaamheid is een beetje twijfelachtig, dat is de reden dat we ze niet standaard inzetten. Even wat feitjes op een rij:
- Maar 5% van de honden die geïnfecteerd zijn met Lyme ontwikkelen klachten
- 20% van de teken is besmet met Lyme, dus lang niet alle tekenbeten geven een risico.
- De werkzaamheid van de vaccinatie is twijfelachtig: een letterlijk citaat uit de bijsluiter: “De werkzaamheid van het vaccin tegen een infectie die leidt tot de ontwikkeling van klinische symptomen is niet bestudeerd.”
Dus ik zou in ieder geval afwachten wat het effect is van de Vectra 3d, als daarmee bereikt kan worden dat er nauwelijks nog teken op Djennis zitten, dan zou ik haar zeker niet
vaccineren tegen Lyme.
Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!
Groetjes,
gevraagd aan iemand die de Vectra 3d geeft voor haar hond, wat haar arts aanraadde. en dit antwoord kreeg ze terug.
Ook ik heb het advies gekregen niet de lyme enting te gebruiken voor mijn honden.
Er is nog heel weinig onderzocht en men weet niet wat de gevolgen zijn voor later .
En een beetje vreemd dat er wel een goede enting zou zijn voor beesten maar niet voor de mens?
Er schijnt wel vaker iets op de markt te komen wat zou beschermen om vervolgens weer even snel te verdwijnen.
Ik vind het maar angst aanjagerij.. Hoeveel honden kennen jullie die dood zijn gegaan door een tekenbeet? Ik 0.
En al mijn dieren hebben nog nooit teken gehad (even af kloppen).
Ik zeg niet dat je er niet over mag discusieren..
Ik heb het overigens niet alleen over drib.. Ook over Rex en nog 4 andere honden. En wij lopen ook gewoon overal..
De ziekte van lyme veroorzaakt naar mijn weten verlammingen en daaraan kun je overlijden.
Nog even en we hebben de griepprik voor honden.. O, wacht.. Die hebben we min of meer ook al...
Tja,dit is weer typisch zo*n geval van een portomonnee trekkende, actie.
Waar erg veel mensen,uit angst,die goed wordt gevoed,in zullen trappen.
Kortom,een knap staaltje marketing.
Toch,bestaat de teek al jaren,en jaren,en zou er nu een inenting voor zijn?
Dat zal best wel,maar daar betaal je dan ook wel wat voor zeg?En hoeveel verdient een DA,hier wel niet aan?
Buiten dat om,doe ik het niet!
Ik controleer Nak,zo*n drie a vier keer per dag.
Dan ga ik bij hem zitten,en ga hem kroelen,ondertussen met mijn vingers voelend door zijn vacht.
Hij vind het heerlijk,en is super happy,en ik....,ik ook als ik weer geen teek heb gevonden.
Ik druppel wel tegen teken,en vlooien,en dat vindt ik genoeg.
Ook weet ik niet genoeg over,enige bijwerkingen van zo*n anti-teken injectie.
Tja,wat zou de volgende actie zijn,een anti-griep,zoals al werd gezegd?
Ik sta nergens meer van te kijken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?