Hey iedereen, dinsdag is het zover: na lang wachten en heen en weer mailen kunnen we eindelijk voor het eerst naar de fokker om kennis te maken met hun Border Terriërs!!! Dit is de allereerste keer dat we naar een fokker gaan, en vroeg mij dan ook af of er bepaalde dingen zijn die we zeker moeten vragen of waarop we moeten letten? Wil graag een lijstje maken zodat ik in al m'n enthousiasme niks vergeet. Alvast bedankt voor jullie tips!!!
Ik weet er niet veel maar:
Bijv of ze maar één soort hond fokken,
Of de ouders erbij zijn en hoe ze eruit zien.
Of ze er goed uitzien en niet overdreven angstig zijn.
Of het daar schoon is.
Heeft de moeder een veilige, grote werpkist(mand) voor haar en de pups.
Hoe oud zijn de pupjes als jullie komen?
Meestal na 3 weken mogen de pupjes dan pap.
Is de moeder met de pupjes binnen?
Inderdaad of het er schoon en hygiënisch uit ziet.
Dat is zo gauw wat mij nu te binnen schiet, maar er zal vast wel meer zijn.
Laat het nou zo zijn dat ik vorige week zondag ook op bezoek ben geweest bij een fokker van boston terriers.
Vraag zo wie zo of de ouders testen hebben ondergaan en zo ja welke.
Het is in mijn ogen belangrijk of ze test hebben ondergaan voor patella luxatie.
Dat is zeer voorkomend bij kleinere rassen.
Vraag ook of ze kijken naar de lengte van de snuit.
Het is zo dat als de snuit wat langer is ze minder last hebben van veel huidplooien en meer ruimte hebben om goed te ademen.
En indd of het in het huis schoon is en hoe zien de ouder dieren eruit.
Hoop dat ik je zo een beetje heb geholpen.
Je kan naar de stamboom van de moeder vragen of je die mag zien.
Of je de testen mag zien. ( je moet wel even bij de vereniging kijken welke testen voor het ras gewenst is )
Of ze een kopie hebben van de stamboom van de vader, zo ja of je die ook mag zien.
Kijk waar de werpkist staat, binnen of in een schuur.
Kijk naar gedrag van de hond(en).
Succes en veel plezier bij de fokker
Toen ik de eerste keer langs ging werden er vooral heel veel kritische vragen aan mij gesteld; wat ging ik met de hond ondernemen, hoe ziet mijn leven er uit, in wat voor omgeving woon ik, wat zou ik doen als de hond bv gedragsproblemen zou ontwikkelen, etc. etc.
Daarnaast heb ik een hele hoop vragen gesteld over hoe de socialisatie en DA bezoeken bij de pups zouden gaan verlopen, gevraagd naar het karakter van de vaderhond (die ze zorgvuldig hadden uitgezocht, endus ook veel over konden vertellen). Verder wilde ik heel graag weten waarom ze juist voor deze reu bij deze teef hadden gekozen (vullen ze elkaar qua karakter mooi aan, etc).
Bij het vragen naar welke testen er bij de ouderdieren werden gedaan kreeg ik een grote map op schoot met alle testresultaten van zowel moeder als vader, evenals hun beide stambomen. Die hebben we samen helemaal doorgenomen, en wat het nu allemaal precies inhield. Dit vond ik heel erg fijn; ze hadden wel kunnen zeggen dat de ouderdieren op dit en dat zijn getest, maar het voelde heel vertrouwd om alles ook zwart op wit te kunnen zien en doorbladeren :)
Daarnaast was moederhond tijdens het gesprek bij ons en lag half op schoot, haha! Deze was toen ongeveer 3 weken drachtig (toen nog niet zeker, dus allemaal nog erg spannend :))
Ik ben niet zo goed in lijstjes, maar dit is hoe het bij mij is verlopen :) Ik ging weg met een heel goed gevoel!
Wanneer wij gaan zijn er geen pups meer, volgende nest is pas voor deze zomer gepland. Vonden deze fokker er met kop en schouders bovenuit steken en willen ze persoonlijk leren kennen. Verwacht me inderdaad ook wel aan een hele boel kritische vragen van hen uit! Maar alvast bedankt voor jullie tips!!!!! Ben zo benieuwd!!!
Als het goed gaat allemaal, nemen jullie je pupje ook meteen mee?
Ik ben benieuwd iig.
Ik volg
Stamboom van de ouders( vader hoeft niet aanwezig te zijn,veel fokkers gebruiken een reu uit een andere kennel en daar is helemaal niets mis mee)
DNA profiel ouders (verplicht vanaf 1 juni? )
Dna testen die gedaan zijn?
RX en uitslagen?(geen idee wat het bij de border terrier is)
Waar groeien de pups op?
het karakter van de moeder/vader?
Hoe zien de honden eruit? (verzorging,wel dan niet getrimd?)
Waar leven de ouderdieren?
Mensen die bij ons langskomen krijgen alle documenten te zien,alles steekt per hond in een mapje. Ik vraag ook altijd om al hun vragen die ze hebben te stellen,daarna baseer ik mijn uitleg in combinatie met hun vragen.
Bedankt voor de tips, heb ze allemaal op m'n lijstje gezet! Morgen is het zover, spannend!!!!!
Succes
En niet vergeten te genieten van de pups.
een foker die geen info of vragen stelt aan jou deugt niet en verkoopt aan iedereen,
een goede fokker hoort jou helemaal uit
Hoe is het gegaan bij de Fokker ??
Ik ben ook wel benieuwd hoe het gegaan is.
Hallo iedereen, het ging heel goed! Zijn er dik 2 uur gebleven. Borders gezien, waren heel verzorgd, sociaal en aanhankelijk. Alles was superproper en heel lieve mensen. Aangezien het een oriënterend gesprek was, waren er geen pups aanwezig. Volgende nest is pas deze zomer en dan nog staan er nog redelijk wat mensen voor ons op de lijst. Het enige wat ik niet echt leuk vond is dat je volgens het verkoopscontract (als we ooit beslissen een pup te kopen) je reu niet mag laten castreren, wat ik geen fijn idee vind. Nu zijn we dus volop aan het beslissen of we ons idd op de lijst laten zetten. Of we wachten op 1 of ander herplaatsertje dat op onze weg komt. Heb namelijk een heel stom gevoel dat als we bij een fokker kopen, er ineens een asielhondje op onze weg gaat komen, en dat er dan geen plaats meer zal zijn in ons gezin (ik weet het klinkt stom). Dus nog even wikken en wegen !
Huh?
Als je het hondje koopt mag je toch zeker zelf wel weten of je hem laat castreren of niet?
Ik volg verder.
Ik benieuwd wat het word.
Een herplaatser of een pup
Ja vond dat ook raar, maar is omdat zij het recht behouden om te mogen dekken met een reu die van hun komt, stond zo in het contract. Is eigenlijk het enige negatieve dat we aan te merken hadden en weet ook niet of dit gangbaar is.
Ja vind dit ook raar. Ze zeiden wel dat dit in heel hun carrière nog maar 1 keer is voorgevallen, maar toch.. En zijn nogthans fokkers met een heel goede reputatie.
Wat ik me afvraag is of de moeder testen heeft ondergaan, en zo ja welke?
Mij is verteld door de fokker waar ik geweest ben dat het niet verplicht is de ouders te laten testen.
Ik vind het persoonlijk belangrijk dat ze getest zijn op Patella Luxatie, zoals ik al eerder gezegd heb.
En extra testen is altijd mooi mee genomen.
Ook ik vind het vreemd dat je je reu beschikbaar moet stellen voor eventuelle dekreu.
Maar ik heb wel begrepen dat de Boston terriers niet veel gefokt worden in NL.
Daar zou het mee te maken kunnen hebben.
Hebben alle tests gezien en beide ouders zijn in orde. En is een border terriër
Dit gebeurt volgens mij wel vaker, dacht met Hollandse Smoushond of Markiesje, dat teefjes minstens 1x gedekt moeten worden en de reutjes beschikbaar moeten zijn voor dekking dacht ik te hebben gelezen.
Sorry verkeerd gelezen de begin post.
Ja Mylène dat heb ik inderdaad van de Hollandse smoushond ook gehoord, dit om uitsterven te voorkomen.
Van de Raad van Beheer mag je fokken met meerdere rassen. Dit zou dus niet raar zijn ofzo. Ik denk dat je er met een open houding in moet gaan en moet vragen wat zij verwachten van een eigenaar en wat jullie van hen kunnen verwachten.
In het gesprek neemt de fokker waarschijnlijk zelf ook wel het initiatief om belangrijke dingen met jullie te delen. Jullie zijn vast niet de eersten die een bezoekje brengen.
Ik ben ondertussen bijgelezen... ;) Het is niet zo raar om vast te leggen dat je een reu niet laat castreren. Misschien gaat jouw hond wel een belangrijk onderdeel zijn van de bloedlijn in hun kennel. Dit is dus iets wat de fokker verwacht van de koper. Vind je dat niet prettig, dan moet je op zoek naar een andere fokker.
Volgens de wet is de hond vreemd genoeg een "ding". Het feit dat een verkochte pup niet gecastreerd mag worden, kan wettelijk niet afgedwongen worden. Als een reu ter beschikking moet blijven staan van de fokker voor één of meerdere dekkingen en de pup eigenaar gaat hiermee akkoord, dient dit in de pupprijs verdisconteerd te worden. Eén dekking is vaak gelijk aan de pupprijs of toch minimaal 500 Euro. Een dekreu dient een minimaal aantal keren een bepaalde kwalificatie op officiële shows te behalen. De verplichte testen op erfelijke aandoeningen dienen volgens het fokreglement van de rasvereniging uitgevoerd te worden en de reu kan dan afhankelijk van de uitslagen voor de fokkerij worden ingezet. Wie regelt en betaalt dit en zorgt voor vervoer? Dit laatste dient ook contractueel vastgelegd te worden.
Zij regelen alles en is kosteloos omdat het uit hun nest komt...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?