Een vraagje aan de ervaren fokkers, of hen die bijzonder goed zijn ingelezen over het onderwerp. Een tijdje geleden las ik ergens dat het belangrijk is om een jonge reu die voor de eerste maal heeft gedekt, een aantal maanden rust te geven zodat zijn zaadgehalte weer op peil komt (of iets dergelijks). Klopt dit? Is een (redelijk onervaren) reu "verminderd vruchtbaar" na zijn eerste dekking, en zo ja, hoe lang is dan die periode? Enkele dagen of misschien weken kan ik me wel voorstellen, maar maanden? Ik vind het zo vreemd en vraag me af of dit waar is... zijn er regels of richtlijnen voor, net zoals die er zijn voor de rustperiode die een teef nodig heeft om goed van alles te herstellen? Hoop dat iemand mij opheldering kan geven want google helpt me niet.
Zaadjes zelf worden vrij snel weer aangemaakt, exacte tijdsindicatie durf ik niet te zeggen, maar alles moet zeker wel in enkele dagen volledig hersteld zijn. In één zaadlozing zit een paar miljoen zaadjes, indien er een volgende zaadlozing plaats vindt in korte tijd (en dan spreek ik over een paar uur), zullen er waarschijnlijk iets minder dan een paar miljoen inzitten. Maar nog meer dan zat om die paar eitjes van de teef te bevruchten. Dus in theorie moet de kwaliteit van het sperma het prima aankunnen om een paar dekkingen in korte tijd te voldoen.
Zelf vermoed ik eerder dat je aangeraden is om te wachten omdat het voor een reu zeer vermoeiend kan zijn om te dekken. Er kan een heel verleidingsspel plaatsvinden (zeker met onervaren reuen) wat zeer vermoeiend is voor de reu. Als je je reu daarin een aantal dagen constant maar zijn gang laat gaan, dan wordt het wel heel zwaar en "gaat de lol er ook wel vanaf". Om je dekreu daarin te beschermen zou ik hem niet teveel laten dekken. Daarnaast vind ik het ook zeker een sterke aanrader om sowieso een aantal maanden te wachten, nadat de pups geboren zijn, om te zien wat je reu überhaupt geeft!
enkele uren voor het zaad weer van goede kwaliteit is, mijn dierenarts meent 2 uur,
wij laten een reu bv alleen max 2 keer per dag dekken, smorgens en savonds.
een jonge onervaren reu heeft even goede kwaliteit
Bij mensen is het zo dat ze adviseren om om de dag te proberen omdat het zaad anders niet alleen minder in aantal is, maar ook minder beweeglijk. In mijn opleiding zei een arts (tevens onze docent) dit. Hij zei zelfs dat het totaal nutteloos is om meerdere malen op dezelfde dag of in 48 uur klaar te komen.
Ik neem aan dat dat bij honden niet anders is?
dat is omdat sperma van een hond altans 48 uur leeft. soms zelfs 3 dagen
daarom is het eigelijk niet nodig,meerdere keren per dag een teef te dekken.
maar om op de vraag terug te komen een jonge reu zijn sperma blijft even goed.
er zijn genoeg jonge reuen die verschilende teven moeten dekken soms 2 per week
maar wat bedoel jij met een jonge reu, voor mij is een jonge reu 15 a 18 maand
Mijn daar zei dat het sperma in de teef zelfs na 7 dagen in de teef rond te zwemmen, nog een bevruchting kan maken. Maar dit heeft niet met de zaadproductie opzich te maken.
Refractietijd
Is bij een jonge reu optimaal. (binnen de 12 uur is alles weer 'aangevuld')
Wel heb je door te wachten meer kans op reuen, doordat de spermatozoën dan verder ontwikkelen en hun 'extra' beentje afwerpen. (X wordt Y)
Ik heb de studies hieromtrent niet, maar is evolutionaire aanname.(fysiologie)
dan nog blijft de spoeling groot (X en Y), ik heb het enkel over 'kans'.
Veronique; er is slechts één paar geslachtschromosomen, dat na de haploïde deling X of Y is.(reu)
In de eicellen (teef)is er enkel X.
XX is vrouwelijk, Xy is mannelijk.
Chromosoom: Een chromosoom bevind zich in de celkern van elke cel. De chromosomen bevatten stukjes DNA. Iedere diersoort heeft een andere hoeveelheid chromosomen. Een mens heeft er bijvoorbeeld 46 (23 paar chromosomen), maar een hond heeft er 78 (of 39 paar).
Veel van deze chromosomen komen per twee voor (per type en per kenmerk). Er is altijd één paar chromosomen dat het geslacht bepaalt. Iedere pup krijgt 1 geslachtschromosoom van zijn vader en 1 van zijn moeder.
Een vrouwtje heeft 2 X chromosomen een mannetje 1 X en 1 Y. Wanneer dit in een schema gezet wordt ziet dat er zo uit als de tabel hier onder. Zoals te zien is ontstaan er 2 combinaties met XX en 2 met XY.
De kans op een meisje is dus even groot als de kans op een jongen (50-50)
Ja. dat klopt.
Maar door verdere uitrijping in de testes (spermatozoa), komen er iets meer Y chromosomen voor. (haploïd)
in je vorige reactie zag ik dat je het over de reu had, ik heb het over het erfelijk materiaal; geslachtschromosomen, en dat is slecht één paar. Na bevruchting; versmelting van de ene X (teef) en Y of X (reu) (diploïd) XX of XY
Zoals ik het begrijp, wordt er na een zaadlozing nieuwe zaadcellen aangemaakt. En volgens Kiki zou dan sneller X chromosomen klaarstaan dan de Y chromosomen, waardoor de kans groter op teven zou kunnen zijn als de reu in een paar uur meermaals dekt. Ik ben dan wel erg benieuwd hoe ze dat dan evolutionair kunnen aannemen, heb je daar dan bijvoorbeeld artikels over Kiki? Edit: type foutje
Jawel Veronique.
de spermatozoa worden in de testes aangemaakt.
Na de halveringsdeling hier (haploïd) worden de zaadcellen aangemaakt, die bevatten of een X of een Y.
Door verdere uitrijping heb je iets meer Y's in het ejaculaat zitten die na bevruchting bij de teef een XY opleveren. (of XX indien het een 'vrouwelijke spermatozoe' was)
Y van de reu of X van de reu
X altijd en alleen van de teef.
na versmelting XX of XY een volledige reu of volledige teef!
edit; deze reactie is nog op de voorgaande van Veronique, niet bovenstaande
Susanne; je snapt het helemaal.
enkel een goed artikel ontbreekt me.(helaas)
ken je het gezegde; 'voor een zoon moet je sparen?'
Hoop dat ik nog een artikel vind, heb het wel in de lessen fysiologie gezien.
Veronique; ik snap dat je het op papier zou willen. Geslachtsbepaling houdt velen bezig.
Dat van dat verder uitrijpen van X tot Y, is zo (niet allemaal rijpen ze uit tot Y, maar in verhouding meer dan X).
mocht je nu een test doen met 100 teven en 100 reuen, dat zou je zien dat na wachten er iets meer reuen geboren worden.
De Y spermatozoen zijn iets sterker (overleven), doch minder snel dan de X-en.
Zit je nu een beetje verder van de eisprong en komt de reu maar een keer op bezoek, dan is de kans echt groter dat je meer reuen hebt.
voortplantingscellen van een hond zijn toch altijd haploïd? Enige halfwaardetijd heeft hier niks mee te maken.
Oké, wel erg interessant Kiki ! Ik ken het gezegde niet. Hihi maar het geeft me gelijk wel een heel ander beeld over mijn ouders, die samen 7 dochters hebben .
Lol, geintje tussendoor moet kunnen .
Ik ben benieuwd of ik zoiets terug zou kunnen zien bij mijn dekreu. Hoewel ik hem niet zal belasten door hem verplicht meermaals te laten dekken in enkele uren omdat ik nieuwsgierig zou zijn... Maar zal er eens op letten
Fabel! Dan zou er in bepaalde culturen, waar de man meer waarde toegekend wordt, een overschot aan mannen bestaan...
Nelis, je haalt het door elkaar. Ik heb het over uitrijping van de haploide cel.
Ik geloof toch niet dat mutatie deel uitmaakt van de spermarijping.
X. Y
X XX XY
X XX XY
Je hebt dus evenveel kans op reu of teef.
Ik dacht dat het China was waar je maar 1 kind mag. Ze willen mannen en doen daar dus alles voor.. maar dit heeft niets met genetica te maken.
Het is overigens bij de mens wel zo dat een vrouw eigenlijk een onder ontwikkelde man is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?