Ik loop sinds begin van het schooljaar stage in een dierenpension. Dit doe ik voor de opleiding tot paraveterinair, waarbij je eerst met 'gezonde dieren' om leert gaan en pas in jaar 2 op een dierenartsenpraktijk beland.
Nu zit ik met een aantal kwesties.
1. Ik leer honden te combineren. Drie keer per dag gaan ze naar de speelvelden vanuit de kennel. De meeste honden worden dan gecombineerd, op een paar na. (deze mogen door gezondheidsredenen, agressie-aanvallen niet met anderen op het veld) Met het combineren wordt gekeken naar de grootte en het geslacht van de hond. Gecast. reuen + volle teven, gecast. reuen + volle reuen, gecast. teven + gecast. reuen, gecast. teven + volle teven. Dat gaat vrijwel altijd goed, af en toe een dominante hond die er toch tussenuit moet worden gehaald om de rust te bewaren. Er loopt in elk geval altijd iemand tussen de velden om de controle te behouden over de combi's.
Vandaag echter ging het mis. Een collega had gecombineerd, waarbij er vier volle reuen en één gecast. reu bij elkaar stonden. Volle reuen is altijd een probleem, maar nu was er ook nog een loopse teef op het andere veld... Niet echt nagedacht dus, maar oké. Een Puggle (mopsxbeagle) vloog ineens een Golden aan, twee volle reuen. Ik wist niet wat ik moest doen, dus ik heb de puggle een schop gegeven, omdat het bloed uit de Golden spoot, maar die puggle hapte toen los op mij. (gelukkig niets ernstigs verder) Wat moet ik in zo'n geval doen?
De Golden moest geniet worden in zijn borstkas en de puggle had een uitgescheurd oor en moest onder narcose gebracht worden...
2. Er komen weleens honden binnen die niet benaderbaar zijn. Daar zijn allerlei oplossingen voor bedacht, zoals het opendoen van een luik van buiten de kennel, zodat je niet het hok in hoeft... Een voerbak die onder het traliewerk door kan worden geschoven e.d. We hebben twee gevallen.
Kisho Inu, volle reu, genaamd 'Shindo'
Deze hond is flink fel tegen andere honden, wordt dus niet gecombineerd op het veld. Je kunt hem wel benaderen, maar niet aaien. Dan trekt hij zijn lip op. We hebben nu alleen steeds een probleem met hem van het veld afhalen. Hij rent wel terug naar de kennel, maar we krijgen hem zijn kennel niet in... Als we hem een riem om doen (slipriem) dan moet je die ook weer af doen, maar je mag niet aan hem zitten. Iedereen is nu bang voor hem en ik denk dat Shindo dat voelt. Ook als hij langs de velden waar nog honden op zitten, wordt hij getriggerd en valt hij uit naar ze. Hoe krijg ik hem daar weer weg zonder hem aan te raken? Hoe krijgen we hem behoorlijk in zijn kennel zonder teveel poespas?
Duitse Herder, volle reu, genaamd 'Max'
Max is opgevoed met de dominantie-theorie. Zijn baasje is helemaal into Cesar Milan en zijn hond dus is ook zo opgevoed. Dit resulteert in een onhandelbare hond voor vreemden. Zijn kennel beschermt hij, zijn waterbak beschermt hij... Iedere keer als er iets moet worden gedaan in de kennel, moet Max naar buiten. Ook daar gaat hij als een gek tekeer, maar het is geen agressie, maar angst-agressie. Zodra jij z'n bal hebt, volgt hij je zo mak als een lammetje. Maar wij kunnen niet met ballen gaan rondlopen als er nog twintig andere honden zitten. Dat wordt fittie. Hoe kunnen we Max toch de aandacht geven die hij verdient? Hij luistert blindelings, ook naar mij. Ik ben namelijk niet bang voor hem en negeer hem volledig als ik bij de kennel sta. Ik kijk hem niet aan bijv, terwijl de anderen zich fixeren op hem omdat ze wat van hem gedaan willen krijgen...
Misschien wat vervelende vragen, maar ik hoop dat jullie me wat advies kunnen geven. Beide honden zitten tot 26 maart en we moeten dus nog wel even...
Met deze vragen zou je toch bij je stagebegeleider terecht moeten kunnen?
Ik ben het niet eens met de omgang met dieren door mijn stagebegeleiders, daarom kom ik op een hondenvriendensite...
Ik heb even geen antwoord, maar er zijn heel veel topics over wat te doen bij een gevecht.
Het lijkt me wel heel vervelend om ergens stage te lopen waar je in de basis al verschilt qua visie.
Dat lijkt me ook. Ik zou daar dan ook geen stage willen lopen. Of ga samen rond de tafel en bespreek het. Vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd om deze situaties met andermans honden hier te bespreken.
Zei je niet dat je een opleiding daar volgde ????????
Daar volg ik geen opleiding, ik loop er stage.
Ik denk, misschien hebben jullie tips, maar ik geloof niet dat ik hier wat aan heb.
Voor vechtende honden heb ik al verschillende dingen gehoord die zouden helpen, maar ik heb ze zelf nooit gebruikt. Het zijn niet altijd heel diervriendelijke methodes denk ik, maar op dat moment is natuurlijk de prioriteit om ze uit elkaar te krijgen. Wat ik zelf doe als er iets met mijn eigen hond is (die ook al wel aangevallen geweest is en teruggevochten heeft), is zijn halsband of harnas nemen en hem omhoog trekken, maar hij vertrouwt mij natuurlijk. Desnoods hem bij zijn nekvel nemen als ik niks anders te pakken krijg. Andere dingen die ik gehoord heb: een handvol snoepjes op de grond gooien (ikzelf denk dat zoiets op zo'n moment niet zal helpen, maar je weet nooit ...), een emmer koud water over de honden gooien (niet zo vriendelijk dus). De beste manier is natuurlijk voorkomen, zeer dom van je collega om de honden zo samen te zetten vind ik. Ik zou het niet leuk vinden als ik zou terugkomen als eigenaar en moest horen dat mijn hond gekwetst was door een gevecht dat vermeden had kunnen worden.
Voor Shindo kan je misschien een gangpaadje afbakenen dat naar zijn kennel leidt? Zodat hij nergens anders naartoe kan en dan de weg terug blokkeren ... Of iets lekkers in zijn kennel leggen zodat hij er graag zelf in gaat?
Als Max zo goed naar jou luistert, kan jij hem dan niet verzorgen? Kan hij niet buiten op een terrein zonder andere honden waar hij ook wat afleiding (speeltjes) heeft?
Ik weet het, misschien niet echt bruikbare info, maar ik probeer maar mee te denken Is wel moeilijk als je het pension niet kent en de honden zelf niet gezien hebt (hondentaal wordt niet door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd).
Jammer dat je hiermee niet bij je stagebegeleiders terecht kan. Ik zou hier ook niet zo snel stage lopen.
Tegen vechtende honden, kan je de boosdoener (dit geval de Puggle) een jas of iets dergelijks over de kop doen. Door het donkere raakt de hond verward en uit zijn momentje. Haal hem aan de lijn weg van de andere hond of stuur de andere hond snel weg. Ik snap je schop reactie maar dit kan resulteren in nog meer opwinding en inderdaad dat hij meteen jou grijpt. Gelukkig ging het nog goed.
2. Kisho Inu;
Een stoplijn? die heeft een lus die je over de kop van de hond kan doen zonder hem te hoeven aanraken. Deze lijn slipt niet omdat er een stop opzit. Je kan de lijn ook weer makkelijk afdoen zonder de hond aan te raken. Slip lijn is eigenlijk bijna zelfde maar zonder de stop en is het moeilijker om te doen of af te doen zonder de hond aan te raken. Of afleiden met wat hij super leuk vind of lekker en dan de lijn omdoen. Of leiden met iets leuks/lekkers naar zijn kennel en dat in ze kennel leggen.
3. Duitse herder;
Door met hem alleen vrij te wandelen gaat dat?, en veel ballen hebben en elke keer lekker de bal met hem gooien. Commando's doen en beloning en de bal halen. En dit dus zonder de andere honden. 30 min privé tijd met jou ofso? Verder wat je doet met beide honden enz vind ik erg goed.
Succes! Hopelijk heb je er wat aan. Blijft lastig omdat ik de honden niet ken en de situatie niet gezien heb.
Hoi cindy, Ik ben het wel met mijn voorgangers eens dat je daar op je stage over zou moeten praten en overleggen. Echter heb ik ook zo'n stage gehad, dat ik het ook niet overal mee eens was. En ben het zelf op een vriendelijkere manier gaan doen. Dus vind ik het ook weer goed van je dat je toch om advies vraagt! 1.het ligt er een beetje aan hoe erg het gevecht is. Soms is keihard HEEY roepen of iets dergelijks genoeg om ze af te leiden, dat de hond die aanvalt even stopt zodat je hem kan pakken. Anders zou je, je jas ofzo over de aanvallende hond zijn kop kunnen gooien waardoor deze niks meer ziet en vaak ook even stopt. Hierna weet ik ook geen vriendelijke manieren meer, en is mij op mijn slechte ervaring stage ook geleerd de honden dan weg te schoppen... 2, kishu inu tja.. het zit een beetje in het ras natuurlijk. Mijn wrvaring is dat de meeste honden positief op een voertje reageren. Is het een mogelijkheid een voertje, van welk formaat ook in het hok te gooien wanneer hij ervoor staat, en hij er dan.in gaat om deze te eten. Of iets anders wat hij erg leuk vind. Anders zou je een riem als lasso kunnen maken en viertje voorhouden, dat hij zelf zijn hoofd in steekt, deze niet strak om zijn hoofd doen alleen dat hij gewoon iets voelt, waardoor je hem zijn hok kan inleiden en de riem weer afdoen. Zonder aan te raken dus als het kan iets bij het gat zetten en het gat van de riem groter maken. Of als je de riem zo losjes had dat je hem geqoon ook zo af kunt doen. 2 max, ik snap dat je met veel honden.niet met de bal kunt gooien, alleen staat max dan niet alleen op een veld? Dan kun.je daar toxh net hem alleen met de bal spelen. Of in zijn hok wanneer groot genoeg. Ja ben erg van de voertjes... Maar deze zou je ook kunnen verstoppen als hij buiten staat waardoor hij deze moet zoeken in zijn hok als hij terug komt, niet zozeer aandacht maar zeker een.bezigheid. aandacht geven alsin aaien bij een angstige hond moet je niet willen. En persoonlijk vind ik dat een eigenaar hieraan gedacht moet hebben en vertelt moet hebben.hoe zijn hond is en hoe je hem het best kan behandelen voor hij weg ging en dat door had moeten geven. Maar goed. Oja en de kishu van andere honden afleiden is een lastige! Hier weet ik eigenlijk ook even geeb antwoors op.. hoiguut een voertje maar de kans dat dat helpt is denk ik heel klein... Ik hoop dat je hier iets mee kan. En nog veel succes op je stage P.s. sorry voor evt. Spelfouten zit op mobiel...
Hoi cindy, Ik ben het wel met mijn voorgangers eens dat je daar op je stage over zou moeten praten en overleggen. Echter heb ik ook zo'n stage gehad, dat ik het ook niet overal mee eens was. En ben het zelf op een vriendelijkere manier gaan doen. Dus vind ik het ook weer goed van je dat je toch om advies vraagt! 1.het ligt er een beetje aan hoe erg het gevecht is. Soms is keihard HEEY roepen of iets dergelijks genoeg om ze af te leiden, dat de hond die aanvalt even stopt zodat je hem kan pakken. Anders zou je, je jas ofzo over de aanvallende hond zijn kop kunnen gooien waardoor deze niks meer ziet en vaak ook even stopt. Hierna weet ik ook geen vriendelijke manieren meer, en is mij op mijn slechte ervaring stage ook geleerd de honden dan weg te schoppen... 2, kishu inu tja.. het zit een beetje in het ras natuurlijk. Mijn wrvaring is dat de meeste honden positief op een voertje reageren. Is het een mogelijkheid een voertje, van welk formaat ook in het hok te gooien wanneer hij ervoor staat, en hij er dan.in gaat om deze te eten. Of iets anders wat hij erg leuk vind. Anders zou je een riem als lasso kunnen maken en viertje voorhouden, dat hij zelf zijn hoofd in steekt, deze niet strak om zijn hoofd doen alleen dat hij gewoon iets voelt, waardoor je hem zijn hok kan inleiden en de riem weer afdoen. Zonder aan te raken dus als het kan iets bij het gat zetten en het gat van de riem groter maken. Of als je de riem zo losjes had dat je hem geqoon ook zo af kunt doen. 2 max, ik snap dat je met veel honden.niet met de bal kunt gooien, alleen staat max dan niet alleen op een veld? Dan kun.je daar toxh net hem alleen met de bal spelen. Of in zijn hok wanneer groot genoeg. Ja ben erg van de voertjes... Maar deze zou je ook kunnen verstoppen als hij buiten staat waardoor hij deze moet zoeken in zijn hok als hij terug komt, niet zozeer aandacht maar zeker een.bezigheid. aandacht geven alsin aaien bij een angstige hond moet je niet willen. En persoonlijk vind ik dat een eigenaar hieraan gedacht moet hebben en vertelt moet hebben.hoe zijn hond is en hoe je hem het best kan behandelen voor hij weg ging en dat door had moeten geven. Maar goed. Oja en de kishu van andere honden afleiden is een lastige! Hier weet ik eigenlijk ook even geeb antwoors op.. hoiguut een voertje maar de kans dat dat helpt is denk ik heel klein... Ik hoop dat je hier iets mee kan. En nog veel succes op je stage P.s. sorry voor evt. Spelfouten zit op mobiel...
Ik heb het gelukkig nog nooit mee gemaakt . maar mij is geleerd , mocht het gebeuren dan de achter poten pakken ,rustig op tillen van de grond en rustig naar achter lopen .
Die werkt inderdaad ook. Heb ik ook een keer moeten doen. Maar ik dacht, laat hem buiten beeld want je wordt dan gauw dieronvriendelijk genoemd;) maar het werkt soms wel degelijk!
Goh, ik denk dat het dieronvriendelijker is om ze te laten vechten en elkaar te laten kwetsen (afhankelijk van of het een kleine schermutseling en wat machtsvertoon is of een echt gevecht natuurlijk).
Maar als je ze bij de achterpoten pakt, draaien ze dan niet naar jou (als ze echt over de rooie zijn)? Mij hebben ze altijd gezegd dat je er zelf best niet tussen komt te zitten, maar iets doet waardoor ze schrikken of afgeleid zijn. Natuurlijk handel je op zo'n moment vooral impulsief ...
Om een sliplijn weer af te krijgen maak je een draadje ook aan het oog vast en dan kan je de lus weer groter maken. Wel eerst even ofenen. Hetzelfde geldt voor de vangstok. Die kan je gewoon gebruiken als starre lijn. Maar wel eerst even mee oefenen.
Waarschijnlijk is de hond door targettraining wel te sturen zelfs tot het punt waarop je hem (als dat veilig kan) niet aan zou hoeven lijnen.
Een vechtende hond kan je idd aan de achterpoten of staartbasis met de voeten van de grond tillen. Je moet daarbij naar achter bewegen, maar let op dat je de hond niet wegtrekt terwijl hij nog iets vast heeft tussen de tanden. Mijn vorige hond is zo een oorpunt kwijtgeraakt. Wat niet zo aardig is maar soms helpt is wanneer de hond niet loslaat deze met je voetpunt aantikken waardoor ie jou te grazen wil nemen en de andere hond loslaat. Maar met een risico dat je gebeten wordt.
Toen ik in het asiel werkte werd ook de hogedrukspuit ingezet om honden te scheiden.
Bij een gevecht zonder vast houden pak ik eerst de makkelijkste hond (meestal dus de mijne) en dan de ander. En dan met brute kracht ze uit elkaar houden. Daarom ben ik een fan van halsband bij loslopen.
En ja, daar krijg je spierpijn van, en dikke kans dat je buiten adem raakt en de adrenaline door je lijf giert. Bij vasthouden is het zaak om de honden plat te krijgen zodat er niet geschud/ gescheurd kan worden. Het liefst met twee personen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?