Hallo iedereen,
Ik weet dat er al redelijk veel topics zijn over bijten en heb ze ook bijna allemaal doorgelezen, zelfs alvorens onze pup in huis kwam. De zoekfunctie is dus reeds goed benut!
Onze kleine man van 13 weken heeft zich gisteren sterk vastgebeten in mijn hand met de nodige gevolgen, pols bewegen is nog steeds erg pijnlijk. Er was ook geen enkele aanleiding om mijn hand te grijpen daar ik rustig in de zetel zat en hij met zijn flostouw aan het spelen was. Ik snap dus ook niet goed waarom...dat stoort me nog het meeste.
Kan het zijn dat hij aan het wisselen is en daarom pijn heeft? Hij probeert wel vaker op onze handen te kauwen maar dit laten we absoluut niet toe omdat we dit soort toestanden juist wilden vermijden. Hij probeert nu ook steeds als we onze handen uitsteken naar hem om te aaien of iets dergelijks deze te grijpen. Hoe gaan we hier best mee om?
Tips zijn meer dan welkom! En even voor de duidelijkheid, we zijn nog steeds dol op onze kleine man~ ;) (alleen mijn pols is nu wat minder blij ;P)
Over het aaien en dan proberen te bijten: waar aai je hem dan? Op de kop aaien is voor sommige honden bedreigend. Ze vinden het eng/spannend. Probeer eens een tijdje alleen achterkant flank te aaien..
Hey Pipa,
Voorheen konden we hem prima overal aaien, maakte niet uit waar. Momenteel als we nog maar onze hand uitsteken wilt hij deze grijpen met zijn muil. Normaal gezien staken we onze poging tot aaien met een 'nee' als hij probeert te grijpen en negeren we hem daarna even. Hij weet trouwens prima wat 'nee' betekent want dit is hem reeds aangeleerd.
Als we hem nu willen aaien doen we dit steeds op de achterkant van de rug en de zijkanten alsook eventueel de borst. Eens we zover zijn dat hij niet grijpt bij het aanreiken van de hand en we hem aan het aaien zijn blijft hij toch proberen onze handen te grijpen tijdens het aaien. Erg verwarrend soms, wil hij dan niet geaaid worden? Maar als we niet aaien komt hij constant aandacht vragen en klieren tot we proberen te aaien... @_@ gek geval hoor...
Ik denk dat dit gewoon uitproberen is. In het nest beginnen ze daar mee, aftasten hoe hard ze kunnen bijten. Je hond moet wel duidelijk leren dat in mensen bijten niet de bedoeling is. Wat je kan doen, weet niet of je een afgesloten gang hebt? Ik heb hier een plank voor de trap naar boven gemaakt en Luca wilt nog wel eens heel veel blaffen, dan gaat ze even naar de gang, time out. Als je kleintje in eens zo bijt, even naar de gang. Het afzonderen vinden ze helemaal niet leuk en als je dit consequent elke keer doet dat hij in je bijt, zal hij snel door hebben, dat bijten hem een afzondering oplevert en het niet meer doen. Doet hij het toch, even de gang in elke keer weer.
Je hand uit steken naar je hond om te aaien, vinden ze niet altijd even fijn. Ze zien het ook als uitdaging om te spelen en dus bijten. Als je wilt aaien, kan je hem roepen, voertje geven en zo dan een aai geven, weer voertje en aai. Zo leren ze dat een aai goed bedoeld is. Als je hem aait, liefst aan de zijkant, of kinnetje. Aaien, voertje en dit herhalen. Ook buiten, of als je aan het trainen bent vinden ze aaien niet fijn. Mijn trainer zegt altijd: stel je zit midden in een examen en je moeder komt er aan en geeft je een aai over je bol. Tja, dan vind je dat niet fijn.
Sterkte met je pols, die kleinte tandjes kunnen heel erg pijn doen!
Dank je Suzanne voor de feedback.
Ik vond het enorm pijnlijk voor een 'uitproberen' hap. Ik ben een heel hoge pijngrens dus het was echt wel raak. Vingers strekken en pols plooien nog steeds pijnlijk dus niet slecht gemikt van m'n kleine man. Niet dat ik denk dat ie bewust gemikt heeft maar je snapt het wel, haha~
Hij weet donders goed dat er niet in mensen of kleding gehapt mag worden dus ik schrok me rot. Is negeren of afzondering echt de beste remedie? Ik probeer nu steeds met een 'nee' en daarna een hele tijd geen aandacht waardoor ie zelf in de keuken gaat mokken. Natuurlijk begint ie na een half uur gewoon opnieuw, het wilt precies niet echt doordringen.
Fijn om te weten dat aaien niet altijd geapprecieerd wordt, misschien kan ik hem blijer maken met een rustig spelletje of dergelijke. Ik zal het vanavond zeker en vast eens uitproberen hoor.
Misschien een idee om een eens wat te lezen in Kalmerende signalen van Turid Rugaas.
Honden communiceren onderling met kalmerende signalen. Ze maken elkaar dingen duidelijk, gebruiken de kalmerende signalen zowel de andere hond te kalmeren of juist om zichzelf te kalmeren en de andere hond te laten weten dat hij zich niet prettig voelt in die situatie. Naar mensen toe gebruiken honden deze signalen ook, alleen ja hoeveel mensen kennen deze signalen en herkennen ze. Onze ervaring is dat we sneller zien wanneer Sadi iets niet prettig vind en breken dan af of dat nu tijdens spelen aandacht van ons is ogf tijdens spel met een andere hond of iets dergelijks.
Het geeft uiteindelijk ook je hond meer vertrouwen omdat ie gehoord word en zelf kun je met deze signalen ook dingen duidelijk maken aan je hond. Het is echt zeer interessant.
Als je je hond wil aaien... doet ie dan nog andere dingen voor ie wil happen? Neus aantikken met de tong (heel snel) hoofdweg draaien, ogen wat samen knijpen, gapen? dat zijn de meest opvallende signalen die ze gebruiken zichzelf te kalmeren wanneer ze zich ongemakkelijk voelen en/of de andere partij te laten weten dat ze iets als onprettig ervaren Vrijwel elke hond krijgt een deel van deze signalen mee vanuit het nest, de andere leren ze van andere honden tijdens spel e.d.
Groote kans dat dus ook jou hond al andere signalen afgeeft voordat ie probeert te happen als je m gaat aaien wil aaien of al aait. geeft je hond deze signalen af laat m met rust neem wat afstand.
Gaat je hond bij jou opdringerig doen om aandacht en hebt er geen zin in gooi dan ook eens een reeks kalmerende signalen in de strijd gapen nog een uitgebreid gapen met het puntje van de tong heel snel je bovenlip aan tikken (aantal keer) hoofd weg draaien, met de rug naar je hond toe draaien en blijven staan, kijk maar eens welke signalen jou hond herkent en na wat herhaling op gaat reageren. Wij hebben dit bij Sadi ook als zeer positief ervaren en als wij kalmerende signalen naar haar toe inzetten kijkt ze, kijkt ze nog eens zet een stap achteruit (soms doet ze een paar signalen terug) om er na afstand te nemen en ergens te gaan liggen.
Edit: er zijn meer als 30 kalmerende signalen en in het boek dat ik benoemde worden er zo'n 30 behandeld inclusief praktijkvoorbeeld.
En naast wat Renate aangeeft wil ik je het volgende meegeven. Wat is zijn dagindeling? Speelt hij veel? Rust hij veel? Wandel je veel? Het kan zijn dat hij teveel van iets krijgt en daardoor sneller happiger reageert.
Klopt Esther wij hebben met Sadi inderdaad ook ervaren dat ze erg prikkel gevoelig is. En na bepaalde activiteiten harder stuitert en happeriger was door daar een goede balans in te vinden en te leren zien wanneer er sprake is van overprikkeling is dit goed op te vangen door je hond kauw materiaal aan te bieden, na flink kluiven neemt de hond dan zelf zijn rust en brengt duidelijk ook meer rust in huis terug.
Edit: Er is echter ook een vergelijkbare situatie als Sadi niet voldoende energie kwijt kon dus het is echt zoeken naar de juiste balans.
Nee is aandacht, ik zou het echt even proberen met afzonderen.
http://m.youtube.com/watch?v=hUREXCizjb0
Zie dit you tube filmpje, Diesel, een hele stoute hond, die echt heel erg vervelend gedrag vertoond, maar hoe door heel alleen even alleen in de kelder te zetten elke keer dat bij bijt, houd het vanzelf op.
Victoria Stilwell is de trainster en ik vind haar erg goed, gewoon positief.
Weet niet of de link werkt, min ipad kopieert ze soms niet goed, filmpje heet:
top ten difficult cases: Diesel
ik heb ook even zo'n periode gehad met lola, rond 16 weken, gewoon een draak. je kon dr niet meer normaal aaien of bij je liggen of ze zat weer te happen.
het enige wat hier heel effectief was, ik stond op en liep weg, spelletje afgelopen.
als ik dr later wel gewoon kon aaien, ze rustig lag en niet hapte benoemde ik dat ook altijd, iets van "dat is zachtjes" of rustig..
ook ben ik toen wat anders gaan doen met beweging/rust...de balans zat niet zo lekker
toen werd het heel snel duidelijk...
Tommie deed dat ook, was voor hem echt spel en/of plaatsbepaling in de roedel.
Wat ik deed naast het negeren, met de linkerhand een flostouwtje voor zijn bek en met mijn rechterhand ging ik hem aaien.
Happen mocht dan op het touw en ik raakte hem overal aan.
Happen vanuit het niets was een nee en vervolgens afzondering voor een paar minuutjes.
ja inderdaad, nog vergeten, ook alternatief aanbieden...
in mij bijten mag niet, pak je flosje of speeltje maar
(Heb de reacties niet gelezen)
Denk dat het puur puppengedrag is.... Ze ontdekken alles met hun bek en kennen vaak hun eigen kracht niet... Ze snappen het fenomeen "te hard bijten" niet....
Max deed dit ook wel eens, en soms kwam zo'n verschrikkelijk scherp puppie tandje op mn pees in mijn pols.... Inderdaad erg pijnlijk (voor je hele hand).
Maak je geen zorgen, gewoon andere dingen aanbieden als hij het doet.... Hij zal het ook vast nog wel vaker doen... :-)
Ik denk dat het hier gaat om een mis-communicatie. Lekker met het baasje spelen, uitdagen, hoe beter dan met je bek? Dat deed ie bij z'n broertjes/ zusjes ook altijd. Echter, je pup wordt sterker, de tandjes zijn scherp en ik denk dat hij nog niet goed doorheeft hoe hij jou op een andere/ goede manier duidelijk kan maken, dat hij met jou wilt spelen/ je aandacht wilt. Ook denk ik dat hij zijn bijtkracht onderschat, ook iets dat langzaamaan moet groeien.
Ik denk dat je dat soort dingen dus moet gaan oefenen, dat hoeft niet eens in een "trainingsvorm" gegoten te worden, het kan ook bijvoorbeeld door hem af en toe uit te dagen met een speeltje. Zodat hij leert dat als hij je een speeltje brengt, dat dit dan gezien wordt als uitnodiging van spel, in plaats van om in je hand te gaan hangen, wat ook aandacht opleverd, alleen niet van de gewenste soort, voor beide partijen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?