Fokkers zouden zich na het uitgebreide vooronderzoek naar de juiste 'partner' niet met de 'daad' zelf moeten bemoeien.
Er is een reden waarom de teef of reu niet wil of kan en die zou gerespecteerd moeten worden.
Geef ook jouw stelling van de dag door !
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
helemaal mee eens!
ik zou ook niet met een man naar bed gaan als ie hem niks vind maar mijn ouders hem geweldig vinden na 100 kruisverhoren
Daar zit wat in .. Natuurlijke selectie fokt automatisch de zwakkere eruit .. Maar doordat wij gaan selecteren .. Kan dat niet uiteraard.
100% mee eens. Ook een dier moeten we hier in respecteren.
Ja en nee, het voorspel kunnen ze heel goed zelf maar in sommige gevallen, lees onervaren teven of reuen hebben soms wat hulp nodig met de daadwerkelijke daad.
Het onervarenheid van een van de honden reu of teef kan leiden tot problemen.
Een onervaren teef kan de reu flink afsnauwen wanneer de daad plaats vind. Als je dit niet voorkomt bestaat er een kans dat de reu zo goed afgesnauwd wordt dat hij niet meer wil dekken.
Dus in het geval zoals ik hierboven beschreven heb vind ik wel dat de mens mag ingrijpen door middel van de teef gerust te stellen en eventueel bij haar gaan zitten en te voorkomen dat de teef de reu afsnauwt.
Maar tot aan de daad zou ik zeggen zo min mogelijk mee bemoeien en de natuur haar gang laten gaan. Want als er teveel wordt bemoeit met het voorspel kan het zo storend zijn dat er dus niets van terecht komt.
Eens! Wanneer het honden betreft waarbij geholpen moet worden bij de daad, niet doen!
Ergens denk ik, dat honden ook voelen wanneer een match niet goed is, ondanks mooie papieren! Er is meer tussen hemel en aarde...
Eens.
Ik sluit mij aan bij Lindsay. Ik zou mijn teef sowieso gerust stellen. Als ze bijvoorbeeld eenmaal gekoppeld staan en de teef wil wegrennen dan zou ik dat tegen houden. Ze zitten tenslotte vast aan elkaar. Hoe vervelend het ook is, ik denk dat de gevolgen ernstiger zijn als ze weg zou rennen.
Mijn eerste reactie zou zijn...Natuuuuurlijk..eens met de stelling.
Daarna...euhm..want je moet de natuur toch z'n werk laten doen.?
Met als eindconclusie... Op welke natuurlijke selectie, selecteren wij apen dan eigenlijk.???
Niet om dan een teef maar vast te binden, of iets in die gedachte.
Maar het geruststellen, zorgen dat het op diervriendeljike wijze toch gebeurt?...tja, waarom niet.
@landseer: ik denk zelf aan dekkingen die fysiek niet moelijk zijn door bv anatomische afwijkingen. Gruwelverhalen over hoe teven die voor de vechthondproductie worden gebruikt tot een dekking worden gedwongen. Uit de oude doos, knpv mechelaar die alleen gedekt kon worden wanneer ze onder narcose was.
de excessen natuurlijk daar gelaten, als de dekking onder dwang moet gebeuren, is natuurlijk uit den boze.
maar men kan een onervaren reu en teef best helpen, op een goede manier.
Mensen zien alles wel heel zwart wit zeg :S
Er zijn ook teven die gewoon net niet lang genoeg stil blijven staan. Je hoeft dan alleen te helpen door eventjes de teef vast te houden. Ondersteunen terwijl ze vast staan (wat heel ongemakkelijk is voor de honden) kan ook erg fijn zijn. Ik ken ook iemand die een teef had die net niet goed ging staan, de reu was in principe niet te klein maar omdat de teef haar kont omhoog bleef gooien kon hij er net niet op. Zij hebben de teef met haar achterpoten in een kuiltje laten staan, eventjes vasthouden en probleem opgelost.
Dus ik vind dat helpen prima moet kunnen. Echt dwingen is een heel ander verhaal.
Als er een hoogloopse teef met misvormde poten voor een reu staat, denkt die reu niet: nee deze is niet goed genoeg ;)
Het valt mij op dat het over het algemeen de mensen zijn die niet zelf bezig zijn met fokken (op wat voor manier dan ook), maar enkel de "gruwel" verhalen horen en lezen die met eens reageren.
Mee eens. Ik heb eens een Yorkshire Terrier fokker ontmoet. Hij informeerde altijd naar het gewicht van de teef die zijn reu moest dekken. Onder de 3 kilo begon hij er niet aan. Dat vond hij een verkrachting.
Het kwam volgens hem nogal eens voor dat teven gewoon werden vastgebonden zodat de reu zijn gang kon gaan...
Ik denk dat teefjes (en ook reuen) voorkeuren kunnen hebben. Wetenschappelijk kunnen we nog niet alles aantonen. Dieren weten, op een voor ons onverklaarbare wijze, wat de juiste match is. En daar kunnen we met onze ras standaarden niks aan veranderen.
Mee eens. Zolang het diervriendelijk blijft vind ik dat dit mag!
de teef heeft ook nog steeds een keuze; een wolf met misvormde poten zal vaak ook niet overleven. er is meestal een selectieve partnerkeuze bij de meeste dieren. uiteraard is dat bij gedomisticeerde dieren helemaal anders maar ik ben er van overtuigd dat de natuur beter selecteert dan de mens. alles draait om de fitness te verhogen bij wilde dieren.
edit ik zeg niet dat men niet mag begeleiden maar echt dwingen, nee
Toch denk ik dat de natuur soms een beetje "over rated" wordt. Ik vind dat het sowieso al niet van toepassing is op "huisdieren", omdat daar weinig echt natuurlijks aan is, daar is helemaal geen sprake van natuurlijke selectie of survival of the fittest.
klopt omdat onze honden ook nooit de keuze hebben. dus we weten het niet ..
stel je zet een roedel honden in de natuur dan gaat dat volgens mij wel terug komen maar tot zover ik weet selecteren wij altijd de ouderdieren
Nee ik doe inderdaad niet aan fokken maar ik denk juist dat de meningen van niet fokkers heel interessant kunnen zijn voor fokkers. Blindstaren op wat jij denkt dat goed is kan nooit goed zijn, het bewijs daarvan zijn alle misvormde eindproducten.
Maar goed ik ben het met de stelling eens. Als ik wel zou fokken dan zou ik afgezien van de combinatie uitzoeken me er ook verder niet mee bemoeien (wel na de dekking maar zeker niet ervoor). Lukt het om wat voor reden dan ook niet, pech.
Ook hier vind ik 'het zijn geen speelgoedbeesten' opgaan. Ik wil deze combinatie en mijn geld dus ik zal hoe dan ook... Nehh, bah.
Dit is denk ik de eerste stelling waar ik 100% mee eens ben :D
Absoluut eens. Ik ben geen fokker maar met alle oepsnestjes die er nog altijd zijn soms tussen de meest onmogelijke combinaties lijkt het me dat het wel lukt als ze willen Als de teef hapt dan is ze misschien nog net niet ver genoeg in haar cyclus of er is iets anders dat haar stoort en idem voor een reu die niet wil of kan. Ook begeleiden kan een vorm van dwang zijn ...
Maar dat is min of meer achteraf.
Maar wat als de teef nu snauwt omdat ze er op dat moment niet klaar voor is of als het een teef is die zich helemaal niet voortplanten wil of kan? Of gewoon niet met de desbetreffende reu....
De stelling was van mij en ja deels ontstaan door hetgeen wat jij hier aanhaalt maar ook gericht op de 'simpele' afwijzingen. Ik zag net de stelling pas en probeer een link terug te vinden in mijn ongeorganiseerde favorieten van een verhaal op een website van een fokker wiens teef (achteraf) duidelijk maakte niet (door de reu) gedekt te willen worden en een 'nest vol ellende' wat daaruit voortgekomen is. Dat is één vd vele verslagen van dat soort die ik gelezen heb en daar zullen waarschijnlijk net zoveel succes verhalen tegenover staan al ging de dekking niet 'van harte'.
Maar dat is dus hoe de stelling geboren is. Als ik de link vind eer de stelling sluit, plaats ik hem.
Half eens, waar leg je de grens met "helpen". Volgens mij lukt het elk organisme prima om voort te planten. Wij hadden als kind een Yorkshire Terrier, mijn oma die had niet door dat ze loops was en toen was de "viespeuk" de bosjes ingedoken met een Maltezer. Afijn volgende dag heeft ze de morning after pill gehad en toen was dat "probleem" ook weer opgelost.
Waar een wil is is een weg, bij ons komen onze ouders gelukkig ook niet helpen stel je voor zeg. Je hoort van zoveel oeps nestjes, dan zou je toch denken dat hulp niet echt nodig is.
Ik ben natuurlijk wel voor testen dat alleen gezonden dieren de kans krijgen, maar ik ben verder geen fokker dus weet niet hoe realistisch het is om zonder dat erbij geholpen wordt te fokken.
Ligt er maar aan wat je onder helpen verstaat. Zo ken ik best wat fokkers die ingevroren zaad gebruiken omdat er binnen Europa geen geschikte (lees: onverwantte) bloedlijnen te vinden zijn en een reis naar Azië of Amerika niet altijd mogelijk is. Heb ik op zich niets op tegen.
Een reu wat helpen die voor de eerste keer dekt maar de bedoeling nog niet goed snapt, terwijl er een bereidwillige teef voor hem staat, daar heb ik ook geen problemen mee.
Een teef die niet bereidwillig is echt gaan dwingen, dat is al wat anders.
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ik kan dit alleen vanuit de kant van een (toekomstige) dekreu eigenaar zeggen, maar ik weet dat bij de collies de reu vrijwel altijd begeleid wordt. Zeker een onervaren reu weet niet altijd even goed hoe hij moet mikken, en dan is het erg zonde als daar een teef speciaal voor vanuit Duitsland is gekomen, die dan hartstikke leeg weer teruggaat. Daarnaast wordt dit ook gedaan om de reu te leren dat hij alleen een teef mag dekken als hij geholpen wordt. Reutjes kunnen na een dekking ineens veel meer driften krijgen heb ik begrepen en dan achter elke teef aangaan terwijl ze dat voor de dekking niet deden. Door duidelijk de scheiding te maken tussen dekken met hulp (echt letterlijk met de hand begeleiden dus) en zomaar op een teef duiken, voorkom je ongewilde dekkingen in de toekomst. Dit schijnt erg goed te werken.
De voorbeelden die hier gegeven worden van geruststellen, teef in een kuiltje zetten, reu helpen/trainen, al te felle reactie van de teef voorkomen, daar zie ik geen problemen in.
Maar echt dwang lijkt me niet op zijn plaats. Tenminste, niet bij een dier als de hond wat niet echt op uitsterven staat.
Dat vind ik dus echt onzinnig klinken.
Alsof die desbetreffende 'ervaren' reu als hij gezellig los aan het wandelen is en een teef nodigt hem letterlijk en figuurlijk uit, hij er niet op in zou gaan omdat het baasje hem ooit eens een keer geholpen heeft en hij daarom nu niet meer weet waar hij wezen moet. Of zijn daar nog andere 'trainingstechnieken' voor?
Ik begrijp dat je het van 'horen zeggen' hebt en het is geen kritiek naar jou maar wel naar het systeem en de daarbij behorende gedachtegang die je beschrijft.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?