Ik heb een aantal vragen over de BC! Bruun is half BC, vooral zijn karakter is precies dat van een BC (tenminste als ik op internet lees hoe ze zijn) en ik vind het kortom een geweldig ras!!
We zijn aan het denken er een 2de hond bij te nemen. Hoe en wanneer: geen idee. Staat het vast: nee, we moeten eerst een hond zien te vinden die ECHT bij ons past. Waarvan we zeggen: ja die hoort gewoon bij ons!
Hierbij de vragen:
Hoe is de BC is huis?
Hoe is hij buiten? Gaat hij snel alleen erop uit? Of blijft hij liever bij de baas?
Hoe is hij naar andere honden?
Is het drijven van dieren en kinderen echt zo erg? Of is het af te leren?
Vragen worden later bijgevuld, moet nu eten hihi
Borders in huis:
Ligt er aan hoe je ze opvoedt en of de hond rustig of druk is aangelegd. Een pup uit rustige ouders zal makkelijker rust aanleren dan een stuiter collie. Maar grotendeels (80% bij wijze van) ligt dit toch wel aan de opvoeding. Over het algemeen liggen mijn honden gewoon te slapen, alleen Lennon (geval apart, echte clown) speelt veel in huis met speeltjes.
Buiten:
Ook dit ligt aan de border maar meer aan de opvoeding. Meeste borders blijven liever bij de baas. Maar er zijn er die zo zelfstandig zijn dat ze gewoon hun eigen ding doen. Dat is vooral lastig tijdens de pubertijd maar als je er aan werkt dan moet dat ook geen probleem zijn. 9 Van de 10 borders zijn echt wel baasgericht en als je de hond van pup af aan los laat lopen dan leer je het heel makkelijk aan.
Andere honden:
Veel borders doen maar weinig met andere honden. Ze zijn liever met de baas bezig en laten zich dus liever niet "storen". Ik ken borders die andere honden negeren, ik ken borders die lelijk doen en ik ken borders die altijd even gaan kijken en wel in zijn voor een spelletje. Het is wel zo dat bijna alle borders voorkeur hebben voor een honden uit een soortgelijk ras. Binnen de eigen roedel maakt dat niet zo veel uit maar met vreemde honden buiten kan het wel echt verschil maken.
Drijven:
Ja. Soms is dat ECHT zo erg. Maaaar het is wel af te leren. De horrorverhalen hoor je gelukkig niet heel vaak. Ik heb 1 border die altijd achter alles aan ging, maar dat is helemaal afgeleerd (zat wel heel veel werk in). Het is echt een minderheid van de honden die zo extreem alles opdrijft dat het met opvoeding niet recht te zetten is hoor. Als je van begin af aan consequent opvoedt is er niks aan de hand. Drijven wordt gewoon niet getolereerd tenzij jij het goed vind. Dus niet als het een pup is denken: "oh kijk eens wat knap en wat leuk!" en dan later pas zeggen "goh das toch niet zo handig". Van begin af aan ingrijpen, afleiden en belonen voor gewenst gedrag. Dan moet het goed komen :)
Mijn BC zijn in huis lekker ontspannen en rustig (indien ze genoeg doen). Buiten zijn ze allebei sociaal naar andere honden. Binnen wil het tussen Ziva en Myra (van Inge) af en toe niet goed gaan, maar niets ernstigs en over het algemeen gaat het wel goed.
Met het buiten wandelen ligt het er bij ons thuis aan of je een frisbee of bal mee neemt of dat je zonder zoiets gaat lopen. Wanneer je met bal of frisbee loopt dan blijven ze bij je in de buurt lopen en willen ze voor je werken. Als je zonder bal of frisbee loopt dan zijn mijn honden meestal met elkaar aan het stoeien of lekker aan het rennen. Ze letten overigens wel altijd op je (is de bedoeling), maakt niet uit hoe ver vooruit ze dan lopen, ze letten altijd op je.
Ze drijven geen kinderen bij ons thuis, als ze dat wel zouden doen word dat meteen afgekapt. Ze drijven hier wel af en toe samen de kat, maar dat komt doordat Ziva als pup zijnde altijd haar moeder de katten daar zag drijven (Het ligt daarbij dus ook aan socialisatie) Nu doet de kat Ziva af en toe uitdagen (Ziet er wel leuk uit hoor hahaha)
Ik heb een border van de showlijn mss dat dit wel een enorm verschil geeft met de werkers. Ik zal mijn ervaring even uitleggen. Niet alleen Sky is zo maar de rest van haar nest en nog andere BC's die ik goed ken doen dit wel eens.
Hoe is de BC is huis?
Super rustig. Soms komt ze met een speeltje af dat je dan eens moet wegsmijten maar als je zegt dat het gedaan is, gaat ze in haar nestje liggen en slaapt ze.
Hoe is hij buiten? Gaat hij snel alleen erop uit? Of blijft hij liever bij de baas?
Buiten wilt ze wel dat alles vooruit gaat. Ze wil echt werken. Loslaten is van in het begin geen probleem geweest. Op 8 weken hebben we haar leren loslopen wat denk ik wel de beste manier is.
Hoe is hij naar andere honden?
Naar andere honden die te hevig zijn kan ze beginnen te happen in de kaken. Niet echt doorbijten maar denk wel dat er hier en daar een pits in zit :D
Is het drijven van dieren en kinderen echt zo erg? Of is het af te leren?
Drijven doet ze niet. Ze kan wel, voor uit te dagen dan, beginnen sluipen en staren. Kinderen of andere dieren bij elkaar drijven heb ik ze nog nooit zien doen. Het staren, zoals vele BC's dat wel eens doen, heb ik van in het begin wat proberen te vermijden door snel aandacht te vragen. Nu doet ze dat niet. Wat ik wel merk is dat ze vaak problemen heeft met honden waarvan ze de ogen niet kan zien.
Jij had laatst toch een topic gestart over of je broertje van 9 je hond kon uit laten ja of nee.
En dat bruun wel onvoorspelbaar gedrag kan hebben? En wel is uit kan vallen?
Ik weet niet zeker of ik de goeie voor mij heb.
Maar als je een hond erbij wilt hebben, is het belangrijk dat jij je eerste hond goed onder controle heb, en je hond flexibel is.
Border collie's zijn best drukke honden, willen erg graag leren.
En als je broertje van 9 een hond wilt uitlaten, moet de hond goed onder commando staan en rustig zijn. En zou hij 2 honden tergelijke tijd aan kunnen?
Hier ook een BC eigenaar..
Eerst over mijn vorige BC.
Hoe is de BC is huis?
Rustige hond met af en toe een dolle bui. Wat ik niet erg vind, want alleen maar op een kleedje liggen daar heb ik geen hond voor
Hoe is hij buiten? Gaat hij snel alleen erop uit? Of blijft hij liever bij de baas?
Hij bleef keurig netjes bij me, maar hij was dan ook al wel 7 jaar toen ik hem kreeg. Hij ging wel eens erop uit, maar dat was alleen als hij water had geroken, want zwemmen was het liefste wat hij deed..
Hoe is hij naar andere honden?
Niet altijd vriendelijk, maar dit kwam door zijn slechte socialisatie bij zijn vorige eigenaren. Met de tijd had ik hem had ging het steeds ietsje beter..
Is het drijven van dieren en kinderen echt zo erg? Of is het af te leren?
Dit heb ik bij hem nooit gezien.
Dan nu mijn draak van 9 weekjes
Hoe is de BC is huis?
Slaapt nog veel, maar als hij wakker is kan hij zichzelf prima vermaken en komt af en toe wel even om aandacht vragen.. Wel is het belangrijk dat ik hem zijn rust geeft, want je merkt dat als hij ''overprikkeld'' raakt hij echt een dolle bui krijgt.. Om dit te voorkomen leg ik hem dan in zijn bench en daar gaat hij lekker liggen slapen..
Hoe is hij buiten? Gaat hij snel alleen erop uit? Of blijft hij liever bij de baas?
Dit verschilt nu nog heel erg. Soms heeft hij een bui dat hij bananen in zijn oren heeft, maar ja er is ook nog zoveel te ontdekken in de wereld
Hoe is hij naar andere honden?
Spelen, spelen, spelen, spelen... Dat is alles wat hij nu denkt hihi
Is het drijven van dieren en kinderen echt zo erg? Of is het af te leren?
Hij heeft al wel het sluipen in zich, want dit doet hij nog wel eens naar andere honden voor hij ze bespringt om te spelen.. Ik denk dat het niet zo is dat hij dit heel erg zal gaan doen, maar dit weet ik dus nog niet. Om te voorkomen dat hij dit zou gaan doen, zorg ik ervoor dat ik veel geestelijke spelletjes met hem doe.. Dus veel na laten denken..
Hopelijk kun je er iets mee! Succes
Onze staleigenaar, waar ons paard staat gestald, heeft 2 bordercollies die ik dus elke dag tegenkom.
Hij neemt ze nooit weer, zegt ie!
Ze drijven de paarden niet op, omdat ze daar te veel respect voor hebben gelukkig.
Ze laten de kippen, koeien en schapen met rust, daar zijn ze mee opgegroeid.
Met andere honden zijn ze goed, ik neem wel eens mijn honden mee en dat gaat prima.
Er wordt veel met ze gedaan, gewandeld, mee over het erf hele dag, gevoetbald etc.
Als er met ze wordt gevoetbald 'drijven' ze wel de bal of de persoon/personen die met ze voetballen.
Ze zijn de hele dag buiten en actief. Ze volgen wel de baas, als wij op het erf komen scheelt ze niet zoveel.
Ze lopen altijd los en lopen eigenlijk nooit weg.
Maar de staleigenaar heeft ze 's avonds uit nood in de gang. (staan 2 manden)
Als één van het gezin maar even opstaat, koffie pakt, in de haren strijkt staan ze meteen overeind!
Dan staan ze te kijken van: Baas, wat moeten we nu doen!!!
Daar werden ze allemaal stapelgek van dus 's avonds liggen ze samen in de gang.
En dan liggen ze ook echt rustig.
Mijn hond is minstens een 75% BC. In ieder geval een werklijn. Hoe ik aan het 75% idee kom doet er even niet toe en gaat een toekomstige DNA test hopenlijk uitwijzen. Niet gecastreerd en wordt in april twee jaar oud.
Hoe is de BC in huis:
Rustig; slaapt het gros van de dag, kluift ergens op, of houd mij gezelschap op de bank. Af en toe dagen wij elkaar uit voor een spel. Of we doen wat hersenwerk in de vorm van spel of training. Bij visite is meneer, afhankelijk van de persoon altijd een paar minuten hyper, daarna weer de rust zelve, al wil hij wel graag overal bij betrokken worden.
Kan goed alleen zijn. Slaat alleen aan wanneer hij daar noodzaak toe ziet. Wat echt vrij zeldzaam is.
Hoe is hij buiten?
Aan de riem: Wanneer wij wandelen neemt hij op de heenweg graag het voortouw. Hij trekt niet, maar loopt graag voorop en dit mag van mij. Op de terugweg loopt meneer meestal keurig mee, strak langs de knie. Andere honden zijn (los of vast) binnen een straal van vijftien meter voor hem erg lastig om te negeren: veel overspronggedrag, maar ik heb het uiteindelijk altijd voor het zeggen en dit wordt toch gerespecteerd.
Zonder riem: Het liefst voorop, zowel op de heen- als terugweg. Niet verder dan zo'n 10-15 meter in alle richtingen bij mij vandaan. Kijkt zeer regelmatig op of om, om te kijken wat ik uitspook en waar ik heen wil. Een simpel handgebaar of woord is voldoende om hem een bepaalde richting op te sturen of bij mij te krijgen.Andere honden worden het liefst benaderd door zelf af te gaan liggen. Een enkele keer neemt hij zelf het initiatief en volstaat een respectvolle boog richting de ander. Wanneer meerdere onbekende honden hem in één keer benaderen kan hij wat onzeker worden, wat vaak niet in zijn voordeel werkt. Meestal zoekt hij dan steun bij mij.
Kinderen?
Is dol op (kleine) kinderen, maar ook lekker lomp. Indien ik de kinderen niet persoonlijk ken, mogen ze alleen contact zoeken met mijn hond wanneer deze is aangelijnd.
Drijven?
Mijn hond drijft alleen schapen en bepaalde bekende honden, veelal degenen die erg gefixeerd zijn op hun apport-spel. Zijn werkwijze is tevens vrij wijd, ie: de afstand tussen hem en de andere hond bedraagt minimaal twee meter. Dit heeft nog nooit tot een conflict geleid. Tevens doet hij ook niet aan "nippen".
Als pup probeerde hij ook eenden/ ganzen/ kippen te drijven. Dit is eruit getraind. "Pluimvee" wordt tegenwoordig strak genegeerd, of het water in gejaagd ...De held!
Bedankt allemaal! Oke, het drijven valt (bij jullie) dus best mee of het kan afgeleerd worden: top!
Ze zijn dus baasgericht, dat is wel fijn, want dan is t net al Bruun en sluit dat mooi aan bij elkaar
De meeste van jullie hebben blijkbaar je BC vanaf pup in huis, bij ons word het sowieso een (oudere) herplaatser. Of het een BC word of een ander ras: het blijft een herplaatser
Sem: je hebt gelijk, dat was ik idd. T ging over mijn zusje die Bruun wou uitlaten. De nieuwe hond word mijn hond (als ie er komt) en dus zal ik altijd meelopen met haar.
Even in het kort de reden waarom IK een 2de hond wil:
1. Ik denk dat Bruno veel kan leren van een huisgenoot! Misschien word hij wel socialer, evenwichtiger?
2. Meer honden = meer fun voor hond en baas
3. Ik houd gwn heel erg van honden en natuurlijk zal ik dan ook Bruno gwn al mijn liefde kunnen geven, maar op de een of andere manier wil ik zo graag een 2de...een echt eigen hond en als Bruno en de "nieuwe" een band hebben opgebouwd, weet ik zeker dat ze de beste vrienden worden!
Ik heb er 5 uit werklijn.
In huis rustig. Ze willen wel altijd graag mee, dat klopt, zet de achterklep van de auto open en je hebt er minstens een in zitten die je er weer uit moet jagen. Ze willen het liefste altijd bij je zijn. Vind ik ook niet erg, ik zie mijn hondjes ook graag.
Buiten: hangt van de hond af, ik heb exemplaren die bij me blijven, jagen achter een hert of een haas aan zullen ze in het bos nooit doen. Ook op een bospad trainen we wel eens het lie down, bij ok of vrij mogen ze dan weer vertrekken. Dat gaat dan ook wel hard.
Het zijn nu eenmaal actieve honden en ze rennen en spelen heel graag naast het werk.
Naar andere honden: mijn honden zijn heel sociaal, zeker de reuen, ook onder elkaar. Spelen met andere rassen, sommige wel en anderen niet. Heb ik zelf ook niet zo graag, ze moeten van mij niet zo nodig met vreemde honden spelen, de ervaring is helaas dat die vaker niet dan wel sociaal zijn. Mika bijv. is helemaal gek van kleine witte hondjes.
Scheelt misschien ook dat ze in een (groter) roedel groot geworden zijn, ook onze herplaatser.
Drijven van dieren of kinderen? Kinderen drijft geen een van mijn honden. Kwestie van opvoeden.
Andere honden drijven, de enige die dat probeert is onze herplaatser, de rest speelt met elkaar en hij denkt dat ie alles bij elkaar moet houden. Aangezien die al 4 jaar was toen hij hier kwam is dat nog moeilijk te corrigeren. Aan de lijn doet ie dat niet.
Auto's drijven doet er hier geen ene, nu komt er hier ook wel weinig verkeer.
Er zijn heeeel veel herplaatsers. Jong en oud.
Deze kwam bijvoorbeeld net voorbij op mijn facebook:
Let er wel op dat het bij een oudere hond die een slechte start gehad heeft wel heel moeilijk kan zijn om het drijven in goede banen te lijden.
Suzanne: ja ik ga er ook goed opletten hoe de oude eigenaars het drijven hebben aangepakt! Anders is het idd lastig af te leren.
We gaan sowieso voor een teef, dat lijkt me beter voor Bruun: de meeste zeggen ook dat dat betr zou gaan dan reu bij reu.
Ik ben toegelaten in de Border Collie herplaats groep op Facebook en zie veel leuke hondjes voorbij komen waarvan ik denk: he! Wat een gelijkenissen in karakter lees ik!!
Ik zal dan even de "herplaatser-ervaring" vertellen.
(super dat je dat doet trouwens want door de hype zie ik er superveel voorbij komen op asielsites)
Tosca hebben we met 9 maand in huis gehaald.
Algemeen karakter: onzeker maar lief naar iedereen.
In huis
Heel rustig, gaat vaak gewoon ergens liggen als wij bezig zijn, en slapen wanneer wij in de zetel zitten ofzo. Om de zoveel tijd komt hij wel eens kijken wat we aan het doen zijn. Dit is wel wanneer er verder genoeg met hem gedaan wordt, ik merk op andere dagen dat hij dan zeurderiger wordt, en je veel vaker eens een kop op je schoot krijgt.
Buiten
Tosca is prima onder controle te houden buiten. Dit komt wel mede door onze lessen gehoorzaamheid maar hij komt meteen als je roept. Hij durft er wel ver alleen op uit te gaan, is zo druk met snuffelen dat hij wel eens vergeet dat wij niet zijn tempo hebben..
Andere honden
Toen we hem pas hadden was hij heel bang voor andere honden. Grotendeels door zijn onzekerheid en vast ook slechte socialisatie bij vorige eigenaar. Nu vindt hij alle honden super, maar liefst geen stuiterballen Ook reuen geen probleem. Ik merk wel in onze agilitygroep dat er toch best veel BC's problemen hebben met reuen. Zo bij ons al 3 van de 4.
Drijven
Nog geen ervaring mee gehad. Hij doet het in ieder geval niet naar kinderen of dieren.
Kaleb hebben wij vanaf 7 maanden gekregen, omdat hij bij zijn vorige eigenaar niet genoeg beweging en structuur kreeg. Hij deed daar vermoedelijk ook de kinderen die zij had drijven, hier doet hij dat niet. Hij is enigszins onzeker op sommige momenten, maar bijna niet. Met andere reuen kan hij over het algemeen goed overweg, maar af en toe wilt hij 'zijn vrouwtje' (Ziva) beschermen en dan gaat hij intimiderend doen en blaffen, naar die persoon/hond. Hier zijn we nu aan het werken.
Persoonlijk denk ik dat een reu wel makkelijker is dan een teef. De teven die ik ken zijn echte bitches het zijn echte schatten maar soms komt de bitch bij hun naar boven
Ik heb een aantal vragen over de BC! Bruun is half BC, vooral zijn karakter is precies dat van een BC (tenminste als ik op internet lees hoe ze zijn) en ik vind het kortom een geweldig ras!!
We zijn aan het denken er een 2de hond bij te nemen. Hoe en wanneer: geen idee. Staat het vast: nee, we moeten eerst een hond zien te vinden die ECHT bij ons past. Waarvan we zeggen: ja die hoort gewoon bij ons!
Hierbij de vragen:
Hoe is de BC is huis?
Hoe is hij buiten? Gaat hij snel alleen erop uit? Of blijft hij liever bij de baas?
Hoe is hij naar andere honden?
Is het drijven van dieren en kinderen echt zo erg? Of is het af te leren?
Vragen worden later bijgevuld, moet nu eten hihi
"
Ik heb de rest van mn vragen even in die quote gezet: t wijzigen van openingspost via telefoon lukt niet
Een gesteriliseerde teef word als het goed is niet meer loops, anders is er iets mis gegaan Vachtverzorging ligt aan de hond zelf. De ene BC heeft een langere vacht en raakte makkelijker in de knoop dan de ander. Over het algemeen word ongeveer 2x per week aangeraden voor de BC. Een BC hoeft in principe niet naar de trimmer.
Zelf zou ik met sporten het enorm aanraden om een sport met de hond te doen, want door te gaan sporten kan de hond wat geestelijk uitgedaagd worden. Bij de ene sport meer dan de andere. Maar ook dit ligt erg aan de hond zelf iig moet een BC goed geestelijk uitgedaagd worden.
Ik had ook gelezen een keer dat je canicross wilde gaan doen met Bruno? Dat is ook een sport die je met een BC kan doen.
Word een gesteriliseerde teef alsnog loops?
Nee ;)
Hoe is de vachtverzorging? Veel of gwn werk?
Weinig
Hoe vaak naar de trimmer?
Nooit, gewoon zelf borstelen
Is een hondensport doen een vereiste? Of is af en toe hardlopen ook genoeg voor de beweging?
Hondensport is geen vereiste wel een aanrader. Alleen af en toe hardlopen is niet genoeg, daar zit geen denkwerk in. De hond moet werken met lichaam en geest. Laat hem de intelligentie gebruiken die hij heeft, dan worden ze pas goed voldaan moe. Dus ik zelf vind sport eerder WEL een vereiste dan niet. Het hoeft niet op hoog niveau en ook geen 4 keer per week, maar 1 keer per week hondensport doen is toch wel een aanrader.
Leuk dat jij een eigen hond krijgt!
Maar ik zie wel dat je 14 jaar bent, hoe doe je dat met je studie? En vervolgopleiding etc?
Ik wil het je er niet van weerhouden hoor. Maar honden hebben veel uitdaging nodig. Niet alleen even in het weekend en school vakanties omdat je dan vrij bent, maar elke dag.
Zelf ben ik nu 23 en door priveredenen kan ik niet meer naar school of werk, en heb dus daarom tijd voor de hond. Maar toen ik nog naar school ging zou er geen tijd zijn voor de hond. Hoe lief leuk en schattig ze ook zijn, het is voor een hond niet fijn om elke dag 8 uur lang alleen te zijn.
@Ziva : hahah heb helemaal geen verstand van teven, dus ja: dan vraag je t maar he hihi
Ja ik doe min of meer aan canicross (als 2x rennen valt onder "doen aan" hahah) en zou t graag met beide honden gaan doen! Ook agility lijkt mij leuk ok te doen, ik ga binnenkort kijken hoe Bruun dat vind (tenminste dat is mijn planning ) maar als hij het niets vind (teveel prikkels, bang voor de andere honden stress en dat soort dingen) dan ga ik dat waarschijnlijk met de "nieuwe" doen.
Wat misschien ook handig is om te weten is dat BC ook overprikkeld kunnen worden en sneller dan bepaalde andere rassen :)
Hier mijn ervaring
heb geen eigen border, maar de hond waar ik regelmatig mee wandel en thuis ook op pas wel, dus misschien niet de meest volledige info
Hoe is de BC is huis?
Eerder rustig, overdag zit hij niet graag binnen, maar bijna hele tijd buiten.
binnen; kan lekker slapen of komt vragen geaaid te worden, maar hij kan wel elk moment rechtspringen voor actie, pas echt laat komt er een diepe slaap. Ik merk wel dat hij soms iets zoekt om hem af te leiden, bvb naar vliegen gaan happen, hieraan merk ik snel of hij meer uitdaging nodig heeft.
buiten: altijd klaar voor actie: durft soms op buren of voorbijgangers te blaffen en is wat gefixeert op de konijnen in de tuin.
Hoe is hij buiten? Gaat hij snel alleen erop uit? Of blijft hij liever bij de baas?
Vroeger trok hij, dat is er nu wel redelijk uit, normaal trekt hij niet, maar als hij ergens naartoe wilt, bvb een huis of plek waar hij vorige keer iets gezien heeft) kan hij heel erg trekken. Naar andere honden trekt hij niet, enkel bij het vlak naast elkaar voorbijsteken gaat hij liggen en wilt niet meer vooruit.
Los: luistert best goed, in het bos laat ik hem meestal los, maar als er kans is op auto's doe ik hem wel vast, dus niet 100%
Hoe is hij naar andere honden?
Hij is heel sociaal naar andere honden, zijn spel is vooral 'lopen' achter elkaar kan hij lang lopen, maar niet op een drijf manier.
Is het drijven van dieren en kinderen echt zo erg? Of is het af te leren?
Hij drijft bijna niet, enkel op de konijnen in de tuin loopt hij halve rondjes rond het hok, maar auto's of kinderen niet.
Hondensport?
Met hem gaan ze 1x in de week naar gewone hondenschool, dit wisselt af van gehoorzaamheid tot treiball. daarbuiten gaat hij 1 a 2 keer agility doen. Ook gaan ze geregeld hardlopen met hem.
Mijn mening: zelf zou ik niet aan een border beginnen behalve als je specifiek een sporthond wilt.
Vroeger was ik gek van de border, maar nu met mijn wandelhond merk ik toch echt dat ze veel nodig hebben. (dit kan natuurlijk opvoeding zijn, maar voor mij persoonlijk zou ik niet snel een border nemen)
Daarnaast is het wel een echte schat en zou niet zonder hem kunnen
Misschien is het fout van mij, maar ik vind een herplaatsers altijd net wat anders.
Heb dan minder het gevoel dat je er echt iets mee moet doen
Denk dat meeste borders die in het asiel komen, niets gewoon zijn, wat wel betekent dat ze waarschijnlijk niet kunnen omgaan met drijfinstinct, maar ook niet gewoon zijn zo veel te werken en dit dus misschien minder nodig hebben?
Of ben ik fout?
Wat ik hiermee bedoel: ik zou sneller zeggen 'ja ga voor een bc, indien het een herplaatser is' ookal zal je waarschijnlijk nog wel wat werk eraan hebben juist?
Als Bruno agility wel leuk vind ga ik met de Border waarschijnlijk iets als flyball doen of obedience! Lijkt me heel leuk. Of doggydance! ja hoor: ik zit vol plannen
Een herplaatser lijkt mij ook juist leuk doordat je hem nog iets moet leren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?