Stond volgens mij in Het Dagblad van het Noorden.
Kan het niet nakijken, die krant ligt inmiddels op de vloer van mijn bootje als verfknoeiopvangtapijtje.
hier in de telegraaf, ik las het vanochtend. dacht misschien iets voor Rob. vervelend als het geen goede vent is.
het artikel gaat niet over een gedragstest , maar alleen over hond en baas, hoe belangrijk de band is, en als de hond agresief is dat er dan een goede oplossing is, het is een goed geschreven artikel door......Nienke Oort, en gaat in het geheel niet over de dagtest.
vandaar dat ik geen verband zag.
en GAST zou toch wel fijn zijn als je niet anoniem blijft, een discussie ga ik niet uit de weg, maar is toch wat moeilijker met een gast.
kijk ik heb nimmer een gedragstherapeut nodig gehad voor mijn honden, en het artikel is echt goed geschreven, dacht mooi dan heeft rob nog iemand waar die zich naar toe kan wenden.
maar het is niet zo, jammer.
Ts is uit beeld, heeft in zijn vorige topic veel adviezen gehad. Vraag me toch af waarom hij dit topic is begonnen?
Heeft hij iets met de vorige tips gedaan, hier toch de zelfde tips? Wilt hij vanaf een topic de agressie aangepakt krijgen? Wil hij wel moeite doen iets aan de agressie van zijn hond te doen?? Is het wel agressie?
een feitje over agressie bij een reu:
Honden hebben net als mensen een comfort zone. De ene accepteert een ander dichter bij dan een ander. Een mens wilt graag geknuffeld, de ander houd liever afstand.
Met honden net zo. Reuen zijn elkaars concurrenten, hoewel door de domesticatie, honden ook erg sociaal naar elkaar, mensen en andere diersoorten zijn. Veel reuen vinden het hierdoor ( concurrenten) niet fijn als een andere reu contact zoek. Hij zal dit kenbaar maken. Weg lopen, weg kijken, poot optillen en een grom. De eigenaar ziet dit niet, wilt dat zijn hond gewoon los moet kunnen. De volgende keren dat een hond binnen de zone van de reu komt en de eigenaar niets doet, zal de reu steeds meer „ agressie " laten zien. De eigenaar vind dat zijn hond agressief is.
Hoe kan je dit voorkomen als eigenaar: als je ziet dat je reu contact met een andere reu niet fijn vind, loop dan weg van andere reuen, of loop er met een grote boog omheen. Als je er toch langs moet, lijn je hond aan, vraag de andere eigenaar zijn hond bij zich te houden en laat je hond aan de buiten kant lopen. Als je dit consequent doet en je hond niet meer geconfronteerd wordt met andere reuen, zal hij minder te vrezen hebben van andere reuen en dus ook minder agressief reageren.
@ Gast: gebruik svp je eigen profiel!
@TS: zelf geloof ik er niet in dt een medische ingreep (castratie) een gedragsprobleem op gaat lossen. Naar mijn mening zul je hier zelf mee aan da slag moeten... als ik het goed lees is je hond nu 2 jaar... dan zou ik een expert erbij halen om jullie te begeleiden. Een grote kans dat er helemaal niet veel hoeft te veranderen... je hond kan best nog steeds op zoek zijn naar zijn zekerheid in de grote wereld en dan kunnen een paar kleine tips al voldoende zijn.
Een voorbeeld: mijn Bonny is nu bijna 2... en vanaf haar eerste jaar was ze, om het matig te zeggen, niet al te leuk voor andere onbekende honden (voornamelijk reutjes... en had niets met loopsheid te maken)... ik heb haar 3 manden voor zover mogelijk uit omgevingen gehouden waarbij ze andere honden tegen zou komen (ander wandelgebied opgezocht)... ze werd ouder en werd niet meer dagelijks geconfronteerd met "stress"... na drie maanden weer voorzichtigjes aan geprobeerd.... probleem opgelost... dankzij het feit dat ze "volwassener" werd en niet meer dagelijks geconfronteerd werd met "zichzelf manifesteren"" gaat het nu super...
die 3 maanden waren trouwens niet eenvoudig.... aan de wandel was het wel continu opletten of er geen andere honden aankwamen... steeds aanlijnen als er wel een hond aankwam, en de baasjes toeroepen of ze svp hun hond bij zich wilde houden (na 1 maand heb ik het er op gegooid dat ze agressief was want alleen dan deden de andere baasjes wat nodig was)... maar het heeft gewerkt... inmiddels is ze de liefheid zelve bij andere honden en wil alleen maar spelen... wil de andere hond niet spelen dan is het ook goed.
ik kom zo nu en dan nog baasjes tegen die zeggen "ze was toch agressief?" en dan ze ik "jep... met de nadruk op "was""...
het gaat niet van zelf... maar het is prima te doen met een jonge hond die zijn/haar weg nog aan het vinden is. Bedenk we dat je hond nog een puber is tot een jaar of 3...
Dit is mijn ervaring, veel succes met je keuze.
Als je twijfelt over castratie zou ik ook eerst chemische castratie proberen, dan merk je wat het effect is bij jouw hond.
Mijn intacte reu had/heeft soms nog problemen met andere honden. Hij is in het verleden dan ook verschillende keren aangevallen geweest door andere honden. Hij heeft het niet bij elke hond echter. Ik ben naar een gedragstherapeut geweest en die heeft wel een beetje kunnen helpen, maar niet echt het grote verschil gemaakt. Met de hond waarmee we oefenden (een heel goedaardige reuze Duitse dog) ging het wel goed, maar er waren geen andere honden om mee te oefenen en de honden die je tegenkomt hebben hier vaak hetzelfde probleem als Turbo had.
Wat bij mij, of dus bij Turbo, ontzettend goed geholpen heeft (een proces dat nog bezig is) zijn de spelklasjes van Carl Grooteboer, waarbij honden terug met andere honden gesocialiseerd worden (hoewel dit als pup ook gebeurd was). Ik heb Turbo heel erg (positief) zien veranderen sinds ik hier sinds oktober aan deelneem. Hij vindt nog niet elke hond leuk, maar al veel meer en vermijd ook veel meer honden. Hij vind het nog niet leuk als een hond als eerste begroeting recht op hem afkomt, maar wil wel meestal spelen met honden die op een zachte manier komen kennismaken. Ik heb er zelf ook veel van geleerd, want wat je jezelf ook probeert wijs te maken, elke keer dat je een andere hond tegenkomt voel je die spanning toch weer en die is er bij mij nu ook meer af (wat ook wel een positief effect zal hebben op Turbo). En ik ken er mijn hond ook beter door. Ik weet dat de hoge "dominante" poten, waardoor hij door veel GT als dominant bestempeld zou worden (anderhalve maand geleden nog), helemaal niet uit dominantie voortkomen, maar uit onzekerheid en uit onhandigheid, twee dingen waar hij door de spelklasjes aan leert werken. Hij leert andere honden weer begrijpen.
Ik pak het momenteel op twee niveaus aan, de spelklasjes (en ik zoek zelf ook spelkameraadjes nu) en ook nog wat gedragstherapie (afleiden door snoepjes op de grond te gooien of voor zijn neus te houden, wat vaak werkt maar niet altijd).
Aangezien ik denk dat castratie Turbo alleen maar onzekerder zou maken, en de huidige aanpakt werkt, zou ik bij hem niet voor castratie gaan, maar als ik zou denken dat het uit agressie of dominantie zou voortkomen, dan zou ik zeker chemische castratie proberen.
Hopelijk heb je iets aan deze lange uiteenzetting
Hier heeft het Rambo niet echt geholpen maar die heb ik ook laten helpen omdat hij helemaal doordraaide wanneer er een loopse teef in de buurt was maar ook agressie naar andere honden alleen daar heeft het echt niet voor geholpen.
De hond van mijn zoon had ook agressie naar andere honden(reuen) en is met twee jaar geholpen en nu de perfecte hond.
Hij speelt in het park weer lekker met andere honden en dat gaat echt prima.
Dus moeilijk om advies te geven hier in.
Verder zou ik zeggen trek je niets van de negatieve reacties aan
Zoals overal en altijd staan de beste stuurlui aan wal
Het zou ook een soort puberperiode kunnen zijn.
Met de BB heb je die zeker met een reu 2 á 3 maal minimaal, de ene keer langer dan de andere keer. En het enige wat helpt is ze zeer kort naast je te houden, Halti gebruik helpt, en te corrigeren op hun agressieve (voor jou dan) gedrag. Vaak is het voor de hond angst en niet weten hoe met de situatie om te gaan. Dan maar agressief gedrag laten zien en de andere hond laat je met rust.
Of castratie helpt is zeer de vraag, daarmee verander je gedrag niet.
Ik zou echt aanraden, neem Halti, hou je hond naast je en corrigeer als nodig. Meestal lukt het met de Halti zeer goed om ze kort te houden en te laten leren dat normaal gedrag, dus niet agressief reageren, ze meer vrijheid opleverde. Dit doe je door ze meer lijnruimte te geven.
Succes met dit probleem.
Mocht niets helpen zou wellicht chemische castratie een optie zijn om te zien wat het resultaat van werkelijke castratie op levert.
Oehoehoeoeo....
Jij bent niet bang uitgevallen..
Logan en ik zijn de afgelopen dagen intensief bezig geweest met trainen en oefenen en het versterken van onze band en de roedel. En zeer zeker niet zonder resultaat! Hij begint duidelijk te leren dat je problemen ook uit de weg kunt gaan.
Dat lijkt me een heel goede insteek, hoe heb je dat precies gedaan, die band versterkt?
Zelf zou ik dit ook doen, afstand scheppen tussen Logan en de andere honden. Als er een hond in zicht komt moet hij leren dat hij naar jou toe komt en leren dat jij de dingen oplost door samen met hem een boog (zo groot als nodig, dus op afstand dat hij niet meer uitvalt) te maken om de andere hond heen.
Hij kan dat niet alleen, zeker niet als hij aan de lijn is, jij zal hem daarin moeten begeleiden.
Onderweg kan je ook wat spel inlassen, snoepjes strooien en laten snuffelen, lekkertjes verstoppen die hij moet zoeken, samen een molshoop doorzoeken, over een stammetje springen, ik noem maar wat, iets dat leuk en ontspannend is in elk geval, dat is ook goed goed voor de band tussen jullie.
Soms is het ook leuk om de hond zelf de weg te laten kiezen en daarvoor alle tijd nemen. En lekker veel denkspelletjes om ook op dat gebied hem niet te kort te doen.
Verder lijkt het me ook belangrijk hoe je zelf met hem omgaat, zodat hij zo min mogelijk spanning heeft, en even bij jezelf langslopen; ben ik altijd in stem en houding kalm en rustig, ben ik geduldig naar hem, snapt hij me, ben ik wel duidelijk, laat ik hem genoeg merken dat hij een geweldige hond is, ken ik hem door en door, begrijp ik wat hij mij wil zeggen etc...
Nou ik moet zeggen die afstand bewaren is vaak zo moeilijk.
Dat ondervind ik dagelijks hier want de mensen hier in het dorp
vinden een hondenriem denk ik overbodig want er lopen echt meer
honden los dan vast. Wanneer ik aan kom met Rambo komen ze altijd
naar mij toe en Rambo wordt echt woest vaak. Dan zeggen ze ook je
moet hem gewoon los gooien dan gebeurt er niets maar geloof me ik
zie de donkere wolken echt boven mij dan en ik weet ook gewoon dat
ik dat dus niet moet doen.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het liever anders zie en dat ze hun
honden gewoon vasthouden want ben echt bang dat hij er een keer
een tussen zijn kaken krijgt en dan ?
Troost me met de gedachte dat wanneer het gebeurt ik mijn hond aan
de lijn heb maar dan nog de ellende pffff nee moet er niet aan denken.
Ik hoop dan ook voor TS dat er echt een oplossing is en of dan nu castratie
is of een gt of wat dan ook het is gewoon balen als dit je overkomt
Een gevolg van castreren kan zijn dat de agressie zich niet meer tot sexegenoten beperkt......
Ja ik weet het niet hoor en wat wel en geen gevolgen zijn.
Zolang een dierenarts het niet met overtuiging kan zeggen
wat de gevolgen zijn van een castratie wie zijn wij dan om dat wel te doen.
We kunnen echt alleen onze ervaringen uitwisselen toch
Dat is toch ook erg dat ze hun hond los gewoon naar jou hond laten gaan. Eigenlijk zou het een honden etiquette moeten zijn als er een aangelijnde hond is je je eigen hond even bij je houd. Mijn hond is echt super lief tegen elke hond, maar ik hou haar altijd even bij me als een ander aan de lijn is.
Ze kunnen wel zeggen dat er niets gebeurt als je hond los is, maar sommige honden jagen andere zo op en gaan dan net zo lang door tot jou hond of op de grond ligt of ergens de weg over is, nee dank je.
Het enige wat je kan doen is tussen je zelf en de andere hond gaan staan en die zo op afstand houden. Zo ziet je hond in ieder geval dat je hem beschermd.
blijft vervelend!
Dit had ts in zijn vorige topic geantwoord. Kennelijk werkte het niet of heeft hij niet doorgezet. Nu stelt hij nl de zelfde vraag als toen. Vraag me wel af of hij er mee door gegaan is en waarom het kennelijk niet werkte
@tineke: ik zou een contractje opstellen waarin je zet dat de eigenaar van de andere hond de hond los heeft, deze wil dat jij jouw hond loslaat en daarmee alle risico's aanvaardt voor de schade die aan hun en jouw toegebracht kan worden. Dat ze jou niet aansprakelijk kunnen stellen voor schade. En ze dit even voorleggen om te tekenen...... Het wordt weer langer licht dus dan kan je een keer op pad met je contractjes. Fototoestel mee om een foto van hond en eigenaar aan het contract te nieten.
En niet vergeten elke keer de politie en gemeente te melden dat je last hebt van loslopende honden.
Zou een mooie oplossing zijn maar vrees dat ze dat dan ook niet willen want ik vroeg dat
van de week en zei wat als ik hem los laat en jou hond daar schade van oploopt en dan krijg
je als antwoord ....dan zijn de kosten voor u want het is u hond. Waarop ik zei dat is mooi dan
blijft Rambo aan de lijn en een gewaarschuwd mens telt voor twee dan komt daarbij dat de plekken waar
je ze los zou kunnen gooien nog niet eens omheind zijn en ik er geen getuige van wil zijn dat mijn hond
een ander opjaagt naar de weg en deze onder een auto komt.
Ik heb niet de illusie dat er iets veranderd, maar het leek me amusant om de mensen een beetje te prikkelen.
Eens Wendy, gezien de zelfde antwoorden in zijn vorige topic.
Ik vraag me soms af met wat voor bedoeling een vraag gesteld wordt.
Ik snap precies wat je bedoelt, op een gegeven moment is er geen lol meer aan om je hond uit te laten. Ik al diverse keren een gevecht aan moeten gaan om een andere hond uit de buurt van onze reu te houden met als gevolg dat hij zo gefrustreerd raakte dat hij in mijn arm hing. Nergens kan je hier normaal lopen, overal gooien ze hun honden los. Daarbij laten ze hun honden ook mijn kort aangelijnde hond benaderen. Dat is de reden dat ik nu sinds een paar maanden mijn reu heb gemuilkorfd. Onze hond is dus wel gecastreerd en gelukkig aanzienlijk rustiger geworden, ook werken we hard met een gedragstherapeut. Hij kan nu heel redelijk honden negeren op afstand, maar komen ze hem al dan niet enthousiast bespringen, zou hij er zonder korf gelijk inhangen.
Is gewoon asociaal dat ze hun hond op jou aangelijnde hond aflaten gaan! Een aangelijnde hond kan geen kant uit, is kwetsbaar en reageert daarom soms terecht boos. Proberen je hond achter je te houden en andere honden weg te duwen.
Waarschijnlijk mogen die honden niet eens los. Als dat zo is, zou je ook met de wijkagent kunnen overleggen of ze daar af en toe op willen controleren, op het loslopen
Ik kan onze reu op zo'n moment onmogelijk achter me houden, jammer genoeg. Als het honden zijn die op een "vriendelijke manier"op hem afkomen, probeer ik ze inderdaad weg te duwen. Tonen ze enigszins onbetrouwbaar gedrag, dan komt er een voet te voorschijn. Ik weet dat je op zo'n moment beter rustig kan blijven, maar van de stress, begin ik altijd te schreeuwen. En dat heeft in ieder geval op onze hond geen gunstig effect. Op de andere hond is de reactie verschillend. Wijkagenten hebben wij niet, wel BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaar) Die zijn vrij scherp op loslopende honden in niet toegestane gebieden en de mensen die de poep laten liggen. Maar deze mensen werken tot half 5 en niet in de weekenden, dus dan gaan alle honden massaal los.
Jammer dat mensen gewoon hun honden overal loslaten waar het niet mag. Lastig dit, jij hebt je hond netjes aangelijnd en moet ingrijpen om dat anderen dit niet doen. Niet fijn!
Het is gewoon asociaal en hier doen ze er ook niets aan de wijkagent kijkt niet niet op of om.
Ondertussen probeer jij een ontspannen wandeling te hebben maar op een stukje van 500 m
ben ik dan al 3 loslopers minimaal tegen gekomen en wat schiet ik er mee op een gefrustreerde
hond. Nee is waardeloos maar of dat ooit verbeterd weet ik niet. Hier ook veel tuinders met een
hond die los is op hun grond maar er wel af komen rennen als jij voorbij loopt.
Ik heb me er eerlijk gezegd ook best over opgefokt, al die geleiders van loslopende ongeleide projectielen hier in de wijk (de geleiders van loslopende geleide projectielen stoor ik me niet aan). Omdat ik zelf mijn stinkende best deed om mijn ongeleid aangelijnd projectieltje om te toveren in een aangelijnd geleid projectieltje, stopte ik destijds best veel energie in mijn frustratie over die geleiders van die ongeleide projectielen die in mijn ogen mijn hele training om zeep hielpen.
Op een bepaald moment heb ik mijn knopje ''gewoon'' omgezet. Ja, ik vind het nog steeds onverantwoord en ook storend, die ongeleide loslopers. Maar in plaats van energie stoppen in mijn frustratie heb ik besloten liever de energie in onszelf te willen stoppen en de situaties met loslopende projectielen die komen buurten juist mede gebruikt ten behoeve van mijn eigen training. Ik had namelijk nog best een en ander te leren ontwikkelen in een goed en beschermend geleider te zijn van mijn, inmiddels aangelijnd best geleid projectieltje Dusse, sorry voor de ongeleide loslopende projectielen dat jullie niet altijd even aardig en enthousiast onthaald worden en sorry baasje dat ik jullie soms voorkauw wat met je hond te doen, maar dat is nog altijd prettiger dan dat ik in mijn frustratie mijn eigen hond in de steek laat
Nou dat is een mooie opzet van je en ook fijn dat het lukt.
Ik raak zeker niet gefrustreerd van mijn eigen hond maar
wel van de mensen die te beroerd zijn om een riem om te
doen of vast te houden. Tot nu is het nog steeds goed gegaan
maar het lijkt me gewoon geweldig om te wandelen met Rambo
zoals ik met Luna kan heerlijk ontspannen niet bang dat ze een
andere hond te grazen neemt als deze losloopt etc etc.
Vind gewoon wanneer je een hond hebt dat je je verantwoording MOET
nemen
Ben ik zeker met je eens Tineke, maar ik heb geen zin om me daar voortdurend weer over op te winden.
Daar help ik namelijk mijzelf en mijn hond niet mee.
Ja, mijn hond raakt er ook gefrustreerd van en al helemaal als ik dat ook nog eens raak
Ik wil mijn hond koste wat kost behoeden voor de negatieve leerervaringen en dus heb ik zelf het nodige moeten leren om creatief te wandelen, anderen honden weg te bonjouren en daarbij hun baasje hun eigen verantwoording te laten voelen. Alleen zonder mijn frustratie kon ik mijn hond optimaal begeleiden en mijn verantwoording daarin op goede manier nemen.
Neemt niet weg dat ik het helemaal met je eens ben dat iedere baas z'n eigen verantwoording zou moeten nemen, maar de illusie dat ze dat ook doen heb ik niet. Als ik die verantwoording wel neem en een andere hond niet met een hartelijk welkom ontvang zullen ze (baasjes) een volgende keer hopelijk zelf alerter zijn.. meer kan ik niet doen.
edit: Ik doe andere honden niets aan he, dat daar geen misverstanden over gaan ontstaan.
Petra je hebt ook gelijk hoor.
Wat ik jammer vind is dat de wijkagent staat te kletsen met
de baasjes van de loslopende honden en ze ruimen ook de behoeftes niet op
en daar wordt niets van gezegd. Ik heb mijn hond laten castreren ruim alles netjes
op en houdt hem aan de lijn. Dan denk ik wel eens kom op zeg wij bezuinigen en als de politie de wet handhaaft
dan zou de schatkist van de staat binnen enkele weken flink gevuld worden en hoeven wij niet bang te zijn dat er
een losloper aankomt en wat minder te bezuinigen.
Kromme rechtstaat
Knap dat je dat kan Petra, maar ik vind het soms al moeilijk om Turbo stevig vast te houden (33 kg die in de lijn hangt). Gelukkig heb ik nu een methode gevonden waardoor hij weer meer vertrouwen krijgt in andere honden (socialisatie via begeleide spelklasjes), maar hij vindt het nog niet leuk als een hond hem te driest benadert (grommen, maar toch al minder intens dan vroeger, eerder iets van pas op hoor, want ik kan me wel verdedigen), of soms ook als we zeer dicht langs een andere hond moeten passeren die niet echt zelf heel kalm is. Voor de rest leert hij meer en meer honden die hij niet ziet zitten te negeren, soms wel eens eraan te snuffelen, maar dan door te gaan en omgekeerd wil hij met honden die hij ziet zitten en die hem zien zitten wel spelen, maar als zij niet willen, kan hij ze (meestal) ook wel gerust laten. Ik hou hem (zeker in het begin) nog altijd aan een lange lijn en als ik onbekende honden zie aankomen, zorg ik dat ik de lange lijn (die achter hem aansleept) ook kan pakken (zoals gisteren bij een spelafspraakje met een nieuw vriendje dat ontzettend goed gegaan is).
Ik ken de problematiek van de loslopende hond die je te fel benadert, soms uit enthousiasme, maar vaak ook minder vriendelijk. Het is één van de redenen waardoor Turbo is beginnen grommen en "uitvallen" aan de lijn. Door Turbo te zien ontwikkelen en zelf meer vertrouwen op te doen tijdens de spelklasjes, kan ik nu zelf ook rustiger blijven als we een andere hond tegenkomen, mijn motto is nu, we zien wel, eventueel snuffelen (ook met loslopende honden) en als ze grommen, dan gewoon wat afstand nemen, het wil nog niet zeggen dat het niet lukt nadien. Voor loslopende honden probeer ik mezelf toch nog steeds groter te maken en ze zo tegen te houden of ten minste wat af te remmen, maar ik voel dat nu ook meer, terwijl ik vroeger toch zenuwachtiger was in zo'n geval en Turbo dat natuurlijk ook voelde. Ik ben zelf gewoon kalmer en dat heeft zeker een effect op Turbo. Ik vraag nog altijd aan de baasjes om hun hond bij hun te houden of aan te lijnen als ik er de tijd toe krijg. Maar als er een loslopende hond op ons afkomt, weet ik dat Turbo zich best kan verdedigen. Ik zal er alles aan doen dat er niets gebeurd, maar als de andere hond niet reageert op zijn waarschuwing en hij echt naar voor wil, dan weet ik niet of ik hem uiteindelijk zou kunnen houden (het is gelukkig nog nooit voor gekomen, dus waarschijnlijk ben ik toch sterk genoeg). Ik ben nu alleen van het principe, als jouw hond losloopt en Turbo zou hem, ondanks al mijn moeite, bijten, dan is dat jouw probleem en voel ik er mij niet meer schuldig over. Ik weet dat mijn hond kan communiceren en op een correcte manier kan reageren. Mijn angst komt nu eigenlijk alleen nog boven als het een zwaargewicht is die ongecontroleerd op ons toerent (Rottie ofzo).
Lang verhaal, eigenlijk om te zeggen dat voor mij en Turbo de beste manier om het aan te pakken was/is, een klein beetje gedragstherapie (i.e. afleiding), maar vooral Turbo terug goed leren communiceren met andere honden via begeleid spel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?