Ik wou heel even van me afschrijven......
Zo heb je een hele mooie bevalling achter de rug en denk je op een roze wolk te drijven om nog geen 24 uur later weer met een super onrustige hond te zitten die niet weet waar ze het zoeken moet, hijgt,piept, zich verstopt, graaft en van hier naar daar rent.
In de eerste instantie dachten we dat er misschien nog een pup was achtergebleven want ze vertoonde dezelfde symptomen als vóór de bevalling maar ze had na de bevalling Piton toegediend gekregen en tot dusver is er nog niets afgekomen. ook schommelde haar temp van 38.4 tot 38.9 en dachten we misschien weer aan restweefsel wat er nog zou kunnen inzitten. Ik gisterenmorgen de DA gebeld, we konden meteen komen. Merle werd meteen nagevoeld en volgens de DA zat er echt niets meer in. Tepels werden nagevoeld en er zaten geen harde schijven op maar het kon wel een irritatie van de baarmoeder zijn dus antibiotica ingespoten en een kuur voor thuis waar we mee verder konden. Vannacht weer onrstig, weer dezelfde "hysterie" als gisteren en haar temp was 38.7......ik wist dat honden een tekort aan calcium konden krijgen dus ik wéér de DA gebeld, ditmaal al om half 8 vanmorgen en heb erop aan gedrongen om haar calcium in te spuiten......beter voorkomen dan genezen.
Zeker omdat ze zo slecht eet. Gisteren smuldier compleet gehaald en gekeken of ze dat wou eten en gelukkig ging dat erin....
Pffff een pak van mijn hart, ze eet het!!!!
nu willen we overstappen op Barf in combi met brokken......wel duurder maar oké, voor je dieren moet je ook iets over hebben.
Heb een interessante link gevonden waar we dit voer knnen bestellen en het wordt thuis geleverd.
Verser dan vers kan niet......
http://www.lotgering.nl/Start.aspx
Ik hoop dat de onrust n heel snel wegtrekt en we eindelijk kunnen genieten van onze pupsels en hun trots moeder.
Wie heeft trouwens ok ervaring met calcium tekort?
Ik ken iemand die heeft nu een nestje, de moeder werd heel erg ziek, ze had een calcium tekort en heeft het maar net overleefd. Ze mag nu de pups niet meer zelf voeden, dat doen de eigenaars nu. De pups zijn nu 3 weken.
Vanmorgen de Calciumspuit erin en vanavond heeft ze voor de eerste keer gegeten als een beer........ik hoop dat het nu de goede kant uit gaat en ik ben blij dat ik die spuit heb laten zetten, moet er niet aan denken om haar straks te kunnen verliezen alleen omdat ik het maar aan blijf kijken.......en het straks te laat kan zijn......ben blij dat ik gehandeld heb en ze eet weer, dat is al een positief punt. Ze bleef zelfs naast me staan in de keuken toen ik aan het koken was ipv als een "hysterica" door het huis te rennen.
Wat fijn dat het beter gaat met Merle
Gelukkig dat het al weer beter gaat met het moedertje.
Zie dat je helemaal blij bent met de link van Lotgering,realiseer je echter wel dat het vlees van Lotgering een vetpercentage heeft van 25%.Wat ik erg hoog vind.De kosten van dit vlees zijn erg laag ,maar de kwaliteit is daar ook na.
Je kan beter van verschillende merken vlees in huis halen in combi met brokken dan vallen de kosten ook best wel mee.
Ik zou ook geen Lotgering geven. Moeder moet nu niet alleen voor zichzelf eten, maar ook voor de pups. Lotgering bevat vooral vet, dus minder voedingsstoffen.
Ow bah dat is dan wel weer ff schrikken.
Fijn dat het nu weer beter gaat!
Pfff... zo word je wel erg snel terug getrokken naar de realiteit. Goed dat je helder na kon denken en die calciumspuit hebt laten zetten. Hopelijk knapt Merle nu snel op. :) Is ze al minder onrustig sinds de spuit en hoe is haar temperatuur?
Qua vers voeding ben ik zelf enthousiast over Tinlo BARFmenu. Alleen de makreelversie vind ik erg plakkerig. Evy krijgt over het algemeen echte haring van de markt (verwend monster). Zoals boven al is aangegeven is Lotgering vooral erg vet. Verder lees je veel op internet dat honden ziek kunnen worden van Lotgering en dat lijkt mij niet handig met een lacterende teef.
Ik vraag mij alleen af of het verstandig is om op dit moment van voeding te wisselen? Misschien kun je de puppy versie geven van de brokken die ze nu krijgt, daar zitten extra stoffen in die de lacterende teef en opgroeiende pups ondersteunen. Of opzoek gaan naar een brok met een hoger calcium niveau. Ik ben zeker voorstander van vers, maar wat je nog wel eens ziet is dat honden gaan ontgiften. Dit houdt dan in dat een hond voor een paar weken wat mindere ontlasting heeft en de vacht onder andere wat minder wordt. Niets ernstigs voor een gewone gezonde hond, maar Merle moet nu natuurlijk al haar energie in de pups steken. Dit is enkel een logische gedachtegang, niet gebaseerd op mijn ervaring of iets.
Ben ik blij dat jullie me dit even zeggen, heb gelukkig nog geen bestelling gedaan. Ik kreeg deze link van een goede kennis van mij, oud buurvrouwtje van ons.......en toen had ik zoiets .....als ik Merle maar aan het eten krijg, daar was ik mee bezig en vers ben ik nog steeds een voorstander van.....maar als ik al van jullie hoor dat er zoveel vetpercentage in zit..............nee dank je.....
Ik ga voorgezonde voeding en het liefste vers, eventueel aan huis te leveren, wat adviseren jullie me?
Tinlo Barfmenu, Haaksbarf, Carnivoer etc.
Stuur je ff berchtje op fb :)
Maar mag de moederhond zelf nog de pups voeden? De persoon die ik ken kreeg te horen dat de moeder niet meer bij de pups mocht om ze te voeden?
onderstaande kwam ik tegen op barfplaats.
"Eclampsie is een probleem met spierspasme en koorts dat voor kan komen bij teefjes in de periode van de bevalling tot het afspenen van de puppies.
Eclampsie treedt vooral op 2 a 3 weken na de geboorte, in de piek van de zoogperiode.
Maar, het kan ook direct na de bevalling plaatsvinden en het kan pas na vier tot zes weken na de bevalling plaatsvinden.
De oorzaak van eclampsie in teefjes is een laag calciumgehalte in het bloed, eventueel gecombineerd met een laag bloedsuikergehalte.
Het is van groot belang dat het calcium gehalte in het bloed op een constant niveau gehouden wordt.
Het moet niet te hoog en ook niet te laag zijn. Het is moeilijk en ongebruikelijk dat het calciumgehalte te hoog is.
Maar het komt wel veelvuldig voor dat het calciumgehalte daalt en wanneer het daalt: dan spreken we van eclampsie.
Signalen en symptomen:
*Het begint meestal met een teef die haar interesse verliest in de puppies
*Daarna wordt zij rusteloos, nerveus en begint snel te ademen/hijgen
*Vervolgens gaat de hond trillen en waggelen
*Wanneer ze niet behandeld wordt, zal ze tegen de grond gaan en zeer ernstige spiersamentrekkingen krijgen (over haar gehele lichaam)
*Deze spiertrekkingen veroorzaken een snelle en extreme verhoging van de lichaamstemperatuur tot 41 graden en meer
*Wanneer de spierspasmes en stuiptrekkingen niet behandeld worden, lijdt dit tot coma en de dood
*In sommige rassen is het eerste signaal dat de teef agressief wordt richting de puppies - dit gebeurd bijv. wel bij Bull Terriers
Wanneer een teefje lacteert kan het heel moeilijk voor haar zijn om het calciumgehalte in haar bloed constant te houden want het calcium loopt letterlijk van haar bloed in haar melk.
En wanneer het calcium in haar melk loopt, moet zij de calcium ook weer vervangen.
En waar haalt zij deze vervangende calcium vandaan? Twee plaatsen: uit haar voedsel en uit haar botten. En zij is het meest afhankelijk van de calcium in haar botten.
Maar, wanneer er niet genoeg calcium in haar botten ligt opgeslagen of wanneer er geen hormoon aanwezig is dat de calcium uit haar botten haalt (naar haar bloed), dan zal het calciumgehalte in haar bloed dalen en zal zij eclampsie ontwikkelen.
Met andere woorden: eclampsie kan ontstaan doordat er te weinig calcium in de botten ligt opgeslagen of omdat het hormoonsysteem, dat het calcium uit de botten haalt, niet goed functioneert.
Dat betekent dat als we de oorzaak van eclampsie willen begrijpen, dan moeten we leren begrijpen waarom het calciumgehalte in de botten te laag is en moeten we leren begrijpen waarom het hormoonsysteem niet goed functioneert.
Het calciumgehalte in de botten te laag: dat wordt meestal veroorzaakt doordat de hond een levenlang een calcium-arm dieet gevoerd is.
Het is niet ongebruikelijk dat een calcium-arm dieet aan meerdere generaties honden wordt gevoerd (denk aan een 'all meat dieet' dat bijv. vaak aan hele kleine hondjes gevoerd wordt). Iedere generatie krijgt een steeds groter tekort aan calcium in de botten.
En dit resulteert weer dat iedere generatie gevoeliger wordt om eclampsie te ontwikkelen.
Wanneer eclampsie in een bepaalde lijn vaak wordt gezien zijn eigenaren en dierenartsen snel geneigd te geloven dat dit een genetisch probleem is.
Maar, dat is het dus niet.
Maar, het probleem is niet alleen een tekort aan calcium in het dieet.
Ook het verlies van calcium is een probleem. Dieten met een hoog eiwit gehalte veroorzaken dat calcium versnelt het lichaam verlaat.
Dit veroorzaakt dus een vermindering van calcium in de botten.
Het eind resultaat is dat een teef die een heel levenlang een calcium-arm/calcium-verminderend dieet gevoerd krijgt hele slechte calcium reserves in de botten heeft.
Je kunt je voorstellen dat als een teefje met zulke slechte calcium reserves ook haar reserves aan begint te spreken tijdens het lacteren dat er simpelweg niet genoeg calcium aanwezig is om in haar behoefte te voorzien.
In dit geval is het niet eens voldoende om over te schakelen naar het BARF dieet.
Nog het BARF dieet nog een commerciele voeding kan haar snel genoeg van voldoende calcium voorzien.
Ze heeft nu een hoge oplosbare, hoge concentraties van kunstmatige calcium (supplementen) nodig.
Tenzij dit calcium in hoge en constante hoeveelheden wordt gegeven, zal het calciumgehalte in haar bloed dalen en zal zij eclampsie ontwikkelen.
Houdt ook in het achterhoofd dat een hond die slecht gevoerd wordt ook andere voedingsstoffen tekort kan komen.
Bijvoorbeeld: wanneer de hond met het calcium-arme 'all meat diet' gevoerd wordt, zal dit dieet ook arm in vitamine D zijn en wanneer de teef nooit in de zon komt, kan zij ook een tekort aan vitamine D hebben opgelopen.
Er is ook het hormoon probleem.
En waarom is het hormoonsysteem van de teef verstoord?
Het probleem is dat de teef niet het parathormoon (parathyroïd hormoon) kan aanmaken.
Dit hormoon zorgt ervoor dat het calcium uit de botten haalt om het calciumgehalte in het bloed op peil te houden.
Wanneer de eigenaar/fokker nu veel kunstmatig calcium (calciumsupplementen) aan de teef geeft, tijdens de zwangerschap, dan is dat een signaal voor de parathormoonklier dat het parathormoon niet nodig is.
Wanneer de teef melk aanmaakt voor haar puppies, komt er in dit geval geen parathyroïd hormoon vrij.
Het calciumgehalte in het bloed daalt, er wordt geen calcium uit de botten onttrokken en teef zal nu heel snel eclampsie ontwikkelen.
De enige manier om nu eclampsie in deze situatie te voorkomen is om blijvend een hoog oplosbare vorm van calcium te blijven toedienen tijdens het zogen.
Eclampsie ontstaat meestal in de piek van de zoogperiode wanneer de pups groot en hongerig zijn en zelf nog geen vast voedsel eten, maar wel veel van mamma's melk drinken.
Deze periode drukt zeer zwaar op de calciumreserves in moeders botten.
Eclampsie komt vaker voor bij teefjes die al meerdere nestjes hebben gehad. Bij ieder nestje wordt er weer opnieuw een enorm beroep gedaan op moeders calcium reserve.
Eclampsie komt over het algemeen vaker voor bij teefjes die grote nesten hebben.
Want, een groot nest doet een groter beroep op de calciumreserves in moeders botten.
Dus, hoe lossen we het eclampsie verhaal op?
1)Geef een levenlang het BARF dieet
2)Geef GEEN calciumsupplementen gedurende de zwangerschap (geef minder botten, meer vlees/orgaanvlees, gezonde olieen en groentes)
3)Geef extra calcium (botten!) gedurende de zoogperiode, NIET daarvoor
Wanneer je een teefje hebt die aan eclampsie lijdt, zal ze mogelijk altijd vatbaar blijven.
Het is namelijk heel moeilijk om calciumopslag in de botten te verbeteren, vooral nadat er meerdere generaties calciumarme dieten zijn gevoerd.
Het kan diverse generaties duren om dit probleem weer opgelost te krijgen.
Maar, het is belangrijk om niet op te geven.
Je kunt nogmaals met de teef fokken en ze kan best verbeteren.
Je kunt de hoeveelheid calcium die opgeslagen ligt in de botten vergroten en je kunt de werking van de parathormoonklier verbeteren.
Het enige dat je hoeft te doen is de teef op het BARF dieet te zetten.
Maar ook al geef je je teef het BARF dieet, je moet bereid zijn om haar extra calcium toe te dienen - niet gedurende de zwangerschap - en misschien moet je de pups sneller afspenen".
Hoe gaat het nu?
Nadat ze de calciumspuit heeft gehad, is ze weer rustiger, tem is normaal en ze eet weer, gelukkig.
De brokken laat ze nog steeds staan maar het vers voer gaat erin als pap
Gelukkig gaat het beter, ik denk echt dat honden een voorkeur hebben voor vers vlees.. De mijne kreeg eerst ook brokken en at die met tegenzin op. Hij moet altijd zitten voordat die moet eten en dat duurde dan ook altijd ff voordat die dat deed. Maar sinds ik vers geef en ik roep hem om te eten gaat die meteen zitten (helemaal druk en wild) en kijkt me aan , wil nog een liefst pootjes geven om maar snel te kunnen gaan eten hahaha , ben elke keer weer als ik weet dat het etenstijd is En Boefke helemaal natuurlijk
Zo vet is lotgering niet meer..
Vette kvv's:
Lotgering, 19%
Carnibest Aktief, 16% vet
Carnibest Eend diabetes, 15% vet
Carnivoer, alle mixen, 22%-33% vet
Farmfood Fresh Rundvlees Compleet, 17.4% vet
Haaksbarf Rund, Eend, Geit, Zalm, 18.4%-23.1% vet
Kivo Compleet, 16% vet
Prins Total Care Lamb/rice Compleet, 22% vet
Naturis Geit compleet, 19% vet
ja en verder wat zou vet met Calcium tekort te maken hebben
Lotgering gebruikt netjes 15 % bot dus ideaal qua calcium bron.dus daar gaat het calcium tekort echt niet aan liggen
Pdf ik schrok me dood
Layla,mama van 5 puppy's van 6 weken oude werd gewoon wakker en knuffelde en was speels als altyd
Na een uurtje werd het anders
Trilde en keek me aan met een blik van heeeelllp
Toen ze werd uitgelaten en terugkwam trilde ze nog erger en begon met haar pootjes te trekken
Ik dierenarts gebeld
Daar aangekomen zakte ze door haar pootjes en hijgte ze erg
Ze konden niet zien wat ze had
Pijnstiller gegeven en weer naar huis
Mocht het erger worden bellen..,
Pijnstiller werkte niet en ze krioelde naar alle kanten en kwijlde en had pijn
Ik bellen en ze kwamen haar ophalen voor verdere onderzoeken
Ze had calcium tekort en was in schok en uit het bloedonderzoek kwam dus dat.. Komt meestal voor bij pas bevallen teefjes
We waren er gelukkig op tyd bij
Ik geef haar carnibest en brokjes en Griekse yoghurt en eieren
Ik wacht nu op een berichtje van de dierenarts of het beter gaat
Haar koorts was 42 Gr en ze ligt nu aan het infuus
Laten we er het beste van hppen
Komt niet meestal voor bij pas bevallen teefjes hoor.
Heel dikwijls zelfs als de pups een week of vier zijn omdat ze dan echt extra veel melk geven en zichzelf soms volledig uitputten.
Het gaat goed met layla..gelukkig waren we er op tyd bij
Ze heeft medicijnen gekregen
Huppelt weer en eet en is alsof er niks is gebeurt( behalve de stress die wij thuis hadden) ik dacht echt die overleeft het niet, incl de dierenartsen...
Maar nogmaals gelukkig op tyd alarm gedlagen
Toevallig las ik pas (in connectie met een ander draadje) over dat eclampsie vaak voor komt als een hond voeding krijgt die niet voldoende compleet is. Dat kwam dus voor bij verkeerd kvv en barf voeren.
Las ik het goed dat je hiervoor Carnibest gaf? Het kan zijn dat daar niet voldoende calcium in zit, of niet voldoende calcium voor jouw individuele hond.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?