goedendag
ik heb een amerikaanse stafford (blauw) . Hij heeft al een paar operaties ondergaan aan de schouder en elleboog . hij is nog maar 2 jaar oud . Na een half jaar ziet hij er nog vanaf en geneest het niet aan zijn elleboog . op naar de volgende operatie . pffff ....Ferm Beest maar zijn carroserie laat hem in de steek .
Ik ben opzoek naar een dierenarts die gespecialiseert is in dit soort honden . want ik loop van de ene dierenarts naar de andere .
groetjes
misschien eens een echte kliniek opzoeken ipv dierenarts? of een goede orthopeed
je moet een goede gespecialiseerde kliniek zoeken, ik denk niet dat dat in dit geval direct rasgebonden is..
ik ben er niet zo in thuis hoor, helemaal niet eigenlijk...maar wat zijn de problemen dan precies?
iig let erg op gewicht van je hond, als je hond al sukkelt met gewrichten enz..
sterkte hier mee in ieder geval, je zult hopelijk nog wat goede tips krijgen ivm een dierenarts/kliniek
Ik ga altijd naar de dieren kliniek in sleeuwijk met mijn staffords en ben daar heel erg tevrede over! http://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl/
Het is jammer dat vele blauwe staffords geplaagd worden door dit soort problemen, om over allergieen nog maar niet te spreken. Blauw is een hype dus elke geldfokker fokt ze om het geld. Gezondheid en karakter is ondergeschikt aan het geld wat ze eraan kunnen verdienen.
Hoop dat het oplosbaar is....
Inderdaad niet rasgebonden, een kliniek zoeken die gespecialiseerd is in gewrichten want daar zal het probleem zitten ?
Verder sluit ik me volledig aan bij Mick, helaas zo doorgefokt.
Hoop natuurlijk het beste voor jou en je hond, succes!
bedankt al voor de reacties . inderdaad rasgebonden (overfokt ) . Maar als je zo een beestje ziet zitten kunde hem daar niet laten zitten dan wilde hem een betere thuis kunnen geven . Ik heb hem laten opereren in een dierenziekenhuis zowieso . zij doen ook het beste ervoor . maar helaas doet zijn herstel het niet goed . zijn schouder is inorde die hebben ze verstevigd . maar hij blijft met zijn elleboog zitten . Ze hebben een stuk kraakbeen moeten uitfrezen omdat het los is gekomen . dus nu zit hij met een uitsparing , waar terug kraakbeen of litteken weefsel moet tussen groeien . maar dit doet helaas met de medicatie nie zijn werk . nu moet ik dinsdag terug met hem een gastroscopie laten doen wat er nog fout zit of welke oplossing we kunnen vinden . 2 soorten operaties zijn mogelijk . 1 : ofwel cellen laten inspuiten op de plaats waar het conflict zich houd , dat terug kraakbeen aanmaakt .... ofwel 2 : been laten doorzagen en het op een andere positie laten brengen dat het kraakbeen daar terug groeit of het littekeweefsel op een andere plaats groeit .
daarom is mijn vraag ook , weet iemand of heeft iemand daar ervaring mee gehad met de groeicellen te laten injecteren ?
groetjes ....
zou ook naar sleeuwijk gaan ,evt voor second opion
sterkte verder
Heb daar geen ervaring mee en ken ook niet iemand die ooit zoiets aan de hand heeft gehad.
bel Dr. Strikkers en vraag het hem, op de website staat wanneer hij bereikbaar is, als er iemand deskundige is is hij het wel!
Bamse van Willemijn heeft toch ook stamceltherapie gekregen? Was wel voor iets anders maar daar was het een succes! Kijk even bij de topics rond, is vrij recent nog langsgekomen.
En van waar ben je? Sowieso uit B, misschien zelfs het Lommelse ofzo?
niet in jou buurt maar dr aharon van kreupel dier is een kei
misschien hebben ze tips voor da in jou omgeving?
Ik ben uit de limburg . Maar laat de astroscopi doen in landen . Dinsdag moeten we gaan . Daarna zulle we een beslissing moeten nemen .
hier ervaring met stamceltherapie, zoek een goede kliniek hier voor op.
het is ook een revalidatie, twee weken volledige rust om het aan te laten groeien, en dan tot drie maanden rustig aan doen.
in Rhenen, dierenkliniek heeft al lange ervaring met de stamceltherapie, neem contact met hun op.
De klassieke behandeling van artrose bestaat uit een combinatie van fysiotherapie, nutritionele aanpak, pijnbestrijding en ontstekingsremmers wat zeer duur is maar niet duurzaam. Artrose is een langzaam proces waarbij de afbraak van kraakbeencellen sneller gaat dan de aanmaak. Het evenwicht is verstoord. Dit gaat in later stadium vaak gepaard met toenemende pijnen en komt vooral bij oudere honden voor.
De klassieke niet chirurgische behandeling van artrose bij honden bestaat uit conventionele therapieën zoals o.m. anti-inflammatoire geneesmiddelen, voedingsaanpassingen, gebruik van hyaluronzuren e.d. Van sommige van deze weten we dat ze belastend kunnen zijn voor maag, darmen, lever, nieren en voorzichtig moeten worden gebruikt bij hartpatiënten. Langdurig gebruik is echter vereist bij patiënten met ernstige artrose wat dus niet enkel de boven beschreven neveneffecten kan geven maar wat tevens vrij duur is op langere termijn.
Medicijnen zijn meestal de niet steroïde anti-inflammatoire ontstekingsremmers. Zij allen hebben een aantal werkingen namelijk pijnstilling, ontstekingsremming en vermindering van de zwelling, helaas ook bijwerkingen meestal op het gebied van de maag en darmen. Wanneer al deze maatregelen niet helpen kan in sommige gevallen een injectie in het gewricht worden gegeven met corticosteroïden.
Volgende stap is een operatieve behandeling. Ook hier kennen we een scala van mogelijkheden uiteenlopend van het schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie tot het vervangen door middel van een kunstgewricht.Chirurgische technieken waarbij er protheses worden geplaatst zijn mogelijk maar vaak erg duur en niet altijd zonder complicaties.
Fat-Stem Laboratories
Fat-Stem , een biotech bedrijf dat onderzoek doet naar stamceltherapieën voor dieren heeft momenteel een genezende behandeling voor arthrose bij de hond. Fat-Stem is actief op de markt van de diergeneeskundige stamceltherapieën. De belangrijkste activiteit binnen Fat-Stem is het isoleren van stamcellen uit diverse weefsels (uit vet, maar ook uit navelstreng, chorion en amnion) . Door de beschikbare diergeneeskundige achtergrond en stamceltechnologie tracht het bedrijf stamceltherapieën te voorzien voor dierenartsen op de Europese markt.
Regeneratieve aanpak
Regeneratieve geneeskunde is een belangrijke toepassing die gebruik maakt van cellulaire therapie om de functie van beschadigde of niet-functionele weefsels en organen te herstellen. Onder de somatische cellen vormen de mesenchymale stamcellen de belangrijkste bron voor deze klinische toepassingen: mesenchymale stamcellen (MSc) vormen een unieke populatie van multipotente progenitorcellen met hoge therapeutische waarde door hun enorme proliferatiecapaciteit en differentiatiemogelijkheden.
StamcellenStamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam, zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er zijn slechts enkele theelepels vet voor nodig.
Tot op heden werden in de VS een aantal stamcel studies bij honden gepubliceerd. De huidige stand van zaken maakt het gebruik mogelijk om via de werking van mesenchymale stamcellen de gewrichten te behandelen.
Deze nieuwe behandeling wordt in de VS al jaren succesvol toegepast. Het principe berust op het oogsten van stamcellen en het herstel van het kraakbeen. De stamcellen worden behandeld en terug ingespoten in het aangedane gewricht, waar deze stamcellen nieuw kraakbeen zullen gaan vormen.
Eerst wordt bepaald of de hond voor deze therapie in aanmerking komt. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de algehele gezondheid en om welk(e) gewricht(en) het gaat.
Onder algehele narcose wordt een kleine hoeveelheid vet (30 gram, enkele theelepels) afgenomen middels een snede in de liesstreek . De snede wordt weer gehecht en deze zal snel genezen. Tevens wordt er ook bloed afgenomen ( gemiddeld 100 ml). Het materiaal wordt door Fat-Stem opgehaald en naar het laboratorium in België gebracht. Daar worden stamcellen uit het vet geïsoleerd, gekarakteriseerd en vermeerderd.
Na ongeveer twee weken komt de hond terug voor een tweede afspraak in de dierenkliniek. Dan wordt het transplantaat in het gewricht ingebracht. Dit gebeurt steriel en om de pijn te verminderen is er voor deze tweede behandeling een lichte anesthaesie nodig. In het gewricht ontwikkelt zich dan nieuw kraakbeen; het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is dus volledig lichaamseigen materiaal, daardoor is er geen kans dat het transplantaat afgestoten wordt.
Herstel
De eerste weken zal de hond volledige rust moeten houden. Na 2 weken tot ongeveer 3 maanden komt het genezingsproces op gang. Nieuw kraakbeen wordt gevormd. Degeneratie van het kraakbeen wordt hersteld; de schokdempende werking van het kraakbeen is terug. Verdere slijtage van het bot wordt voorkomen en de pijn zal volledig of sterk gereduceerd worden. Meer dan 80% van de duizenden honden die tot nu toe behandeld zijn heeft baat bij de behandeling. Honden zijn minder kreupel, hebben minder pijn en de gewrichtsstijfheid wordt minder. De behandelde hond zal zich veel makkelijker gaan bewegen. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat het succes van de behandeling bestendigd wordt.
Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam, zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er zijn slechts enkele theelepels vet voor nodig.
Voordelen van stamceltherapie
Stamceltherapie heeft tal van voordelen . De behandeling van artrose met een eenmalige injectie is een unieke genezingsmethode met een hoge graad van succes. Honden die op deze manier behandeld worden zullen veel minder pijn hebben en daardoor hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. Na enkele maanden is er geen bewegingsregime meer nodig voor het dier. Door het toepassen van deze therapie is het voor enkele honden mogelijk om ingrijpende operaties te voorkomen. Door het gebruik van lichaamseigen weefsel zijn er geen neveneffecten. hoewel niet goedkoop, op termijn wel goedkoper dan de klassieke behandelingen .
In de toekomst zullen vele ziektes en aandoeningen op deze manier mogelijks gaan worden behandeld. Nu reeds kan rheumatoide arthritis behandeld worden met intraveneuze injectie met het Dog-Stem preparaat.
Voor welke gewrichten?
Heupdysplasie, elleboogdysplasie, schouderdysplasie en kruisbandletsels (gedeeltelijk gescheurd) zijn de meest voorkomende oorzaken van artrose in die gewrichten. Artrose leidt tot ontstekingen en bijhorende pijnen. Hoe meer artrosevorming hoe minder beweeglijk het gewricht wordt.
Honden met klachten van artrose aan ellebogen, knieën of heupen en schouder komen wel in aanmerking voor behandeling. Eenmalige afname van bloed en vet zijn geschikt voor behandeling van enkele gewrichten. In geval van poly-artrose geeft een intraveneuze toediening een zeer goed resultaat. Voorwaarde is dat de hond overigens gezond is. Een algeheel klinisch onderzoek zal hiervoor eerst uitgevoerd worden en zo nodig wordt er ook bloedonderzoek gedaan en/of röntgenfoto’s genomen. Zo zal ook iedere kandidaat voorafgaande aan de therapie zorgvuldig onderzocht worden. Onder andere door een intensieve samenwerking met een orthopedisch chirurg kan voor iedere patiënt zorgvuldig afgewogen worden of de Fat-Stem therapie de juiste therapie is.
Andere toepassingen
Deze methode van stamcellen oogsten en ontwikkelen lijkt ook een prachtige ontwikkeling in de humane geneeskunde. Toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld suikerziekte, rheuma en veel andere auto-immuungemedieerde ziekten zijn momenteel in onderzoeksfase en bieden mooie perspectieven voor de toekomst. Stamceltherapie heeft zijn eerste toepassingen gehad in de paardengeneeskunde waar Fat-Stem met veel succes heel veel paarden met peesrupturen en botfracturen behandeld zijn.
Honden met rheuma komen ook in aanmerking voor behandeling. Doordat er cytokines worden uitgescheiden door de stamcellen is er een uitgebreid effect op het immuunsysteem. Honden die een ernstige vorm van rheuma hebben worden met een andere methode behandeld. Het transplantaat wordt niet in een enkel gewricht ingespoten maar in de aderen waardoor het door het hele lichaam effect zal hebben.
Meer en meer klinieken passen stamceltherapie toe voor artrosebehandeling met groot succes.
Meer inlichtingen ?
Fat-Stem Laboratories
[email protected]
www.fat-stem.com
Bij Bamse zijn er ook stamcellen in haar aderen gespoten, die hadden ze over. de behandeling gold voor haar knie. eigen stamcellen is niet de bedoeling dat ze voor een ander gebruikt worden, afstoting kan zomaar gebeuren dan, vandaar overige stamcellen die ze mooi voor haar zelf hebben opgebruikt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?