Dag iedereen,
Ik heb een vraag in verband met mijn puber Ziva (Newfy).
Momenteel vertoont ze erg veel blafgedrag, en soms lijkt ze wel ADHD te hebben.
Blafgedrag even proberen uitleggen :
Ziva blaft regelmatig voor de volgende redenen :
erge wind buiten (en de bomen van onze buur die dan heen en weer gaan) dit als het donker is
een film op tv waar luide knallen inkomen of honden (alhoewel ze daar vroeger niets op deed)
als we thuis komen en haar niet direkt begroeten (aandacht)
als ze wil spelen (met ons of met Arslan)
tijdens het spelen (altijd al zo geweest - t is nu eenmaal een enthousiaste hond)
De buren hebben al wel gevraagd wanneer dit zal stoppen (in de buurt zitten we momenteel met 6 puberhonden / puppies dus veel geblaf te horen buiten) en dit aan alle buren met honden..
maar sinds 2 weken hebben we er blafmomenten bijgekregen
- in de week gaat mijn man vroeger werken dan ik, hij staat op om 5u20, laat de honden buiten en terug binnen en vertrekt rond 6u
ikzelf sta pas op rond 7u
de voorbije 2 weken kan ik alle weekdagen niet meer tot 7u slapen, Ziva blaft vanaf rond 6u30 tot ik bij haar ben (ze heeft honger denk ik) en blijft dan braaf aan haar etensbakje zitten wachten
Ze krijgen verse voeding (barf afwisselend met vers vlees/bot/organen) s morgens een deel en s avonds een deel.
In de week is dit niet leuk, maar een half uur vroeger opstaan is nu ook zo geen groot probleem, ze blijft echt wel een half uur blaffen en janken, ik lees dan maar in mijn bed een boek (hondenschool heeft gezegd dat ik niet mag toegeven en vroeger naar beneden gaan)
- in het weekend is er natuurlijk niemand die 5u20 opstaat of 6u, we gaan dan wel zoals in de week rond 22u naar de slaapkamer en onze 2 viervoeters naar hun slaapplaats, en dan hebben we al 2 weekends een zwarte wekker die ten laatste 7u wakker is en dan begint te blaffen en janken..
Mijn man is daar helemaal niet blij om en loopt dan ook heel het weekend te stressen.
Hij wil een rustig weekend hebben en kunnen uitslapen, maar dit lukt niet.
We hebben nu al 2 weken dezelfde methode : Ziva blaft en jankt, wij blijven in bed liggen en lezen of kijken tv, maar na een uur blaft en jankt ze nog.. en ja dat werkt op de zenuwen.
Dan staat mijn man maar op (zijn geduld is veel sneller) en laat hij ze buiten, maar na 5 minuten begint het concert opnieuw want een plasje is niet waarom ze blaft, het is eten dat ze wil, want mevrouw heeft honger ! Vorige zondag heeft hij het zo gedaan, om 6u30 hijzelf wakker geworden, opgestaan en haar eten gegeven, en daarna is ze pas rond 8u30 beginnen blaffen (om te gaan plassen). Dus wel degelijk een verlating van het uur als ze eten krijgt. En 8u30 lijkt me wel een deftig uur om op te staan, wel beter dan 7u..
Iemand een oplossing voor dit probleem ? S avonds meer eten geven is geen oplossing, dan blaft ze echt wel om buiten te kunnen (om te gaan ontlasten) en niet voor eten.
Oordopjes zijn geen oplossing, haar geblaf gaat hier echt door, en als dit nog vele weken zal duren dan zal er denk ik wel eens een bom ontploffen bij mijn man, en kwaad zijn is ook aandacht natuurlijk..
Op de hondenschool spreken ze als noodoplossing over een anti-blaf halsband, maar dat is zo zielig volgens mij.
Help !
Het blaffen is vaak een signaal: van baas, help me!!! Het helpen kan op verschillende manieren.
Mijn vermoeden is dat je hond gewoon klaar wakker is en de dag gaat beginnen voor je hond. Jullie gaan om 22.00 uur naar bed en dan is 6.30 uur een hele gewone tijd om wakker te worden voor een puberhond.
Wat doe je overdag met je hond? Hoeveel en hoelang wandel je? Hoeveel slaapt je hond? Maak je je hond ook geestelijk moe?
Dag Esther,
we wandelen alle dagen met Ziva minimum een half uur per keer (kan ook langer hangt eigenlijk af van het weer), gaan ook 2x per week naar de hondenschool, ze spelen samen overdag (heel veel dat merk ik in het weekend), ze hebben beschikking over een grote tuin om te spelen lopen enz.. Ze slaapt / rust s avonds wel natuurlijk (overdag ook wel perioden met rust), als wij thuis zijn na het werk dan ligt ze meestal bij mij tijdens het koken, ligt ze onder tafel als we eten, enz.. maar na het eten is het wandeltijd en daarna durft ze wel nog eens spelen met Arslan of ligt / zit ze bij ons (of in de buurt van ons).
Tot een paar weken terug blafte ze niet, dan was ze waarschijnlijk wakker maar dan knabbelde ze aan een been (in hun slaapplaats liggen verschillende benen en speelgoed).
Ik denk dat als je in het weekend langer wil blijven liggen je later moet gaan slapen dan om 22.00 al naar de slaapkamer te gaan.
ALs je vrijdag savonds en zaterdags savonds om 12 uur savonds zou gaan salpen na het normale ritueel dat je door de week doet als je gaat slapen kan je hond prima het verschil leren tussen door de weeks en weekend.
Maar als je in het weekend het ritueel van de doorde weekse avond qua tijden exact gelijk wil ja dan wil je hond erg graag sochtends het gelijke ritueel als door de weeks.
Als je hond er eenmaal aan gewens is dat vrijdag en zaterdag avond anders is en dus ook de zaterdag en zondag morgen. Kun je langzaam aan de tijd dat je gaat salpen iets bijstellen zodat je in verhouding ook daadwerkelijk wat langer kunt liggen.
Er zijn verschillden " soorten blaffen " het kan ook een manier van aandacht vragen zijn, ze blaft nu en jullie komen dus leert ze zich aan als ik blaf, krijg ik vroeg of laat aandacht.
De " nieuwe " blafmomenten zijn er als jullie er niet zijn toch ?
De nieuwe blafmomenten zijn er als wij er zijn en als wij er niet zijn, ze blaft veel meer de laatste weken..
Zullen zowiezo proberen om later te gaan slapen en haar zo duidelijk te maken dat dit anders is dan in de week, bedankt voor de tip !
Onze hond blaft ook vaak tijdens het spelen maar dat laten we zo want het zijn manier van 'juichen'. Maar als puber had hij ook de neiging om vaker te gaan blaffen. We hebben hem dan maar het commando 'stil' aangeleerd. Elke keer hij onnodig blafte zeiden we 'foei', geen beloning. Maar als hij blaft om een boom die waait of om de bliksem dan laten we hem zwijgen met het commando 'stil'en belonen we hem als hij zwijgt. Hiermee maken we aan hem duidelijk dat het niet erg is om zijn angst te tonen voor de bv hier de bliksem maar dat hij wel moet zwijgen als dat hem gevraagd wordt. Na enkele tijd had hij dit goed door en blafte steeds maar korter omdat hij wist dat er toch snel een 'stil' ging volgen. Let er ook goed op waarom hij blaft. Honger hebben is volgens mij geen goede reden om er op in te gaan. Ik zou dat blaffen negeren en zodra hij stil is hem eten geven.
dag iedereen,
toch een (kleine) overwinning dit weekend, want mijn zwarte teddybeer is vrij stil geweest !
Besluit genomen om hun 2 los te laten lopen, dit wil zeggen dat ze de hele benedenverdieping ( eetkamer - keuken - gang - fitnesszaal ) zonder toegang tot de badkamer hadden op zaterdag en daar ze helemaal niets fout hebben gedaan, niets hebben kapot gebeten enz, hebben ze de kans gekregen om ook s nachts los te blijven (dus niet in hun ganggedeelte waar hun kussen / deken ligt.
En we zijn om half 11 naar boven gegaan (onze slaapkamer is boven), en van zaterdag op zondag hebben we haar niet gehoord voor 8u30. Ik heb hun 2 even buiten gelaten, plasje laten doen, snel terug naar binnen gebracht (geen kans om te spelen) en dan terug gaan slapen. Uiteindelijk heb ik pas een symphonie van hun 2 gekregen rond 9u30 (honger!), en was ik wel degelijk gelukkig met het resultaat.
Zondag zijn we op ziekenbezoek geweest, en zijn tussen 12u en 18u weg geweest met hun 2 vrij in het huis, en alles was in orde toen we thuis kwamen !
Zondag op maandag (vorige nacht) zijn we 9u30 naar boven gegaan, want de wekker staat ook weer vroeger natuurlijk, mijn man had een dagje vrijaf dus de wekker was mijn wekdienst niet de honden..
Ze prutsen nergens aan, laten geen plasjes achter, en zijn stil (knabbelen aan een been als ze wakker zijn), wel ligt Ziva niet op haar kussen in de gang maar onder aan de trap, dus heb ik besloten dat vanavond haar kussen naast de trap mag liggen.
Dus dit is een verbetering voor onze weekends !
Enkel het volgende blafgedrag daar moet nog aan gewerkt worden :
Ziva blaft nog altijd regelmatig voor de volgende redenen :
erge wind buiten (en de bomen van onze buur die dan heen en weer gaan) dit als het donker is
een film op tv waar luide knallen inkomen of honden (alhoewel ze daar vroeger niets op deed)
als we thuis komen en haar niet direkt begroeten (aandacht)
en blaffen als ze niet op je schoot mag liggen tijdens het typen op het forum ;)
als ze wil spelen (met ons of met Arslan) en de andere party heeft even geen tijd / zin hierin
tijdens het spelen (altijd al zo geweest - t is nu eenmaal een enthousiaste hond)
Dus we hebben nog punten voor aan te werken, maar 1 punt is toch (momenteel) opgelost, we zullen zien wat volgend weekend geeft..
En zo zijn we alweer woensdag, en ja hoor al 3 dagen aan een stuk hebben we een stille Ziva..
Mijn man vertrekt naar zijn werk, en de honden, tja die slapen gewoon aan de trap.
Als mijn wekker afloopt dan zijn ze ook wakker (gek genoeg staat mijn wekker helemaal niet luid).
We oefenen nu al een tijdje op het commando "stil", momenteel nog altijd zonder effect, Ziva is 5 seconden stil als we dit commando zeggen, maar is het blijkbaar even snel weer vergeten wat ze moet doen.. Toch blijven we oefenen hierop, misschien dat het ooit lukt.
Wel begint ze te begrijpen dat ze 2 ongelukkige en soms kwade baasjes heeft als ze blijft blaffen, en als we haar berispen dan stopt ze wel (zoals daarnet buiten nog, een duif in de spar van de buren en Ziva begint te blaffen en springen en blaffen en springen enz.. tot we heel kort (en luid) roepen NEE ZIVA en dan zie je haar stoppen, kijken en even naar je toe lopen, maar ik denk dat mijn gezicht boekdelen sprak want halfweg ging ze zitten maar bleef het wel 5 minuten stil, daarna heb ik haar gewoon binnen gelaten en haar op haar deken gewezen, deken kort bij mij in de buurt en daar ligt ze nu op haar been te knabbelen en mij onschuldig aan te kijken), maar ze lijkt heel snel te vergeten dat ze gestraft is hoor, of ze wil het zo snel mogeljk goedmaken kan natuurlijk ook.
Zulke dingen kunnen behoorlijk wat tijden geduld kosten.
Pfff helemaal niet leuk deze week !
Ziva was in maart een echte blafhond, blaffen voor alles en niets, we hebben dit gedrag wel onder controle gekregen binnen, en dus blaft ze bijna niet meer als ze binnen is.
Buiten leek het te beteren, wel nog blaffen tijdens het spelen maar voor de rest niet echt..
Nu deze week (met het slechtere weer en meer wind) is het blaffen weer toegenomen.
Ziva blaft weer naar alles buiten !
bomen die waaien : Ziva blaft
duiven die rondfladderen aan die bomen : Ziva blaft
wind die lawaai maakt : Ziva blaft
auto van de buurman die stopt en portier open en dicht : Ziva blaft
mensen s avonds in de buurt die praten : Ziva blaft
.........
De bomen zijn van onze buren en zijn grote sparrebomen waar veel vogels in nestelen, daar deze hoog zijn (meer dan 3m hoog) zwiepen die heen en weer als er veel wind is.
Ook begint ze nu, als we haar buiten laten voor een plasje, te blaffen aan de deur om terug binnen te willen. Dit wil dus ook zeggen : wij laten 2 honden buiten, Arslan moet plassen en Ziva niet, Ziva loopt een klein stukje en komt dan terug en begint te blaffen.. en stopt pas als ze binnen mag.
Binnen blaft ze niet meer voor de volgende redenen :
een film op tv waar luide knallen inkomen of honden (wel aandachtig kijken)
als we thuis komen en haar niet direkt begroeten (aandacht) wel blijft ze als een blok aan je been meewandelen en vraagt ze zo aandacht
als ze wil spelen binnen (met ons of met Arslan)
als we s morgens haar niet zo vroeg buiten laten in het weekend dan in de week
Dus er is vooruitgang, alleen hoe leer je dit gedrag af ? Meestal krijg ik het te horen van de buren, of hoor ik het als ze buiten zijn (plasje) en het regent en waait.
Ik weet niet echt of ze bang is of dat het is van opwinding, Ziva is van weinig bang normaal gezien en ziet alles om te spelen..
Ziva is nu 1 jaar en 4 maanden oud, iemand tips om dit af te leren want de buren vinden dit (vooral als het donker is) helemaal niet leuk.
Ga je ook mee naar buiten toe?
Ik denk volhouden ze heeft laten zien dat het gedrag binnen te veranderen is, dus moet dat buiten ook kunnen. Ik heb er alleen zelf geen ervaring mee.
Misschien dat mensen hier nog tips hebben hoe je er buiten mee aan de slag kan en anders misschien eens kijken of er een gt is die je op dit vlak wat advies kan meegeven.
Gevoelsmatig ben ik geneigd te denken dat het onzekerheid is, maar kan er naast zitten. Onzekerheid is met name geduld en vertrouwen heel belangrijk.
Ik ga soms mee, soms niet, tuin is groot genoeg en ik heb niet altijd tijd om mee buiten te gaan.. En ja ze doet het ook als ik erbij ben hoor.
Duiven in de bomen is denk ik gewoon enthousiasme en ja die vliegen op en neer hé, denk dat ze dan zoals vele honden denkt : joepie spelen of joepie jacht !
Is vooral erg voor de buren denk ik dan.. hoor ook wel dat ze durven blaffen als we niet thuis zijn.. Meestal zitten ze binnen, maar het durft wel eens gebeuren dat ik bijvoorbeeld om brood ga bij de bakker (hier 5 minuten af met de fiets) en dat ze dan buiten zitten, willen ze niet direkt binnen, ook goed dan blijven ze maar buiten, dus ook als het regent. Zijn ten slotte grote honden, met goede vacht en kunnen toch wel tegen een beetje regen en ook ze hebben altijd een schuilplaats.
Ik zou naar een andere hondenschool uitkijken. Dat zijn toch waardeloze adviezen om je hond maar te laten janken. Je moet gewoon zien te vermijden dat het zo ver komt dat hij gaat janken. Je moet van het opvoeden geen strijd maken in wie de langste adem heeft maar het beesie zo veel vertrouwen en geborgenheid geven dat blaffen niet aan de orde is. Het is het verschil om straks een volwassen hond te hebben die niet blaft omdat hij weet het baasje komt altijd weer bij me dus ik hoef me niet alleen te voelen of een hond die weet het heeft geen zin om te blaffen want het baasje komt toch niet. Het gaat om het vertrouwen wat hij straks in jou zal hebben.
Ik herken Perdie hier heel erg in! Ze kreeg normaal altijd eten als mijn moeder wakker werd rond 5u30. Na een tijd begon ze rond 5u15, 5u00,... te blaffen. Het maakte zelfs niet uit hoeveel beweging ze had gehad en of ze moe was want ze had honger en wilde eten. En omdat we ook buren hebben gaven we haar dan maar eten maar het werd steeds erger en nu doen we het helemaal anders. Ze krijg haar eten niet meer op vaste uren. Ze krijgt het pas als ik wakker ben (en dat varieert van dag tot dag) en pas na de wandeling. Dus ik sta op, ontbijt, maak me klaar, dan gaan we wandelen en pas een half uurtje of langer na de wandeling krijgt ze ontbijt. Zo is het elke dag heel onvoorspelbaar en dit had ze al door na 2 dagen. Nu kunnen we in het weekend gemakkelijk tot 10-11 uur uitslapen en ze blaft niet meer voor eten Sommige dagen krijgt ze evengoed rond 9u eten en soms pas 10u of 11u of later, helemaal afhankelijk van de dag en voor ons werkt dat prima!
Het zou ook een teveel aan energie kunnen zijn. Een energieke hond heeft meer beweging nodig dan 2x een half uurtje per dag. Een grote tuin maakt in die zin geen verschil, omdat dit ook hun territorium is. Mijn Luna is zo'n hyperactief geval en ik loop 4 uur per dag, daarna is ze binnen rustig en stil. Dus mocht het ergens kunnen zou ik eens proberen wat langer of intensiever te lopen (eventueel naast de fiets als dit kan/ mag).
Op youtube staat klassieke muziek voor honden. Je moet dit 1 x voor 4 uur achter elkaar afspelen. Je moet het voor jou hond iets harder zetten zodat het geluiden van buiten overtreft. Maar zeker niet zo hard als dat je zelf naar de muziek luistert.
Wij hebben goede ervaringen hiermee met ook een blafhond.
En waar woon je in de buurt mss dat wij als roedel nog wat voor je kunnen betekenen.
Hallo,
Ziva blaft niet omdat ze ons mist, ze blaft ook als we thuis zijn en zij is buiten (omdat ze buiten wil zijn).
Dan hoor ik haar ook blaffen omdat ze de duiven ziet, of omdat de wind de bomen doet zwiepen (bomen van de buren), of blaft ze omdat ze de kat van hiernaast heeft gezien op ons dak enz..
Blaft laatste tijd veel heb ik het gevoel, al blaft ze binnen niet meer zoveel, die periode lijkt over te zijn.
Ik wandel minimum 5 keer per week met de honden (regen of goed weer geen verschil), en maak dan toch een wandeling van minimum 45 minuten, dus best wel een mooie wandeling (ik heb geen slenterende honden).
Dacht dat het ergens wel een combinatie van speelsheid (joepie duiven, beweging, jacht) en nerveusheid / wantrouwen / onzekerheid is (zwiepende bomen door wind) is.
Volgens onze hondenschool (2x per week les) moet ik negeren en moet het gedrag (door niet te belonen) zelf overgaan.. de hondenscholen in mijn buurt geven allemaal op dezelfde manier les (belonen en positief werken niet negatief), zo mag je bijvoorbeeld je hond niet bestraffen als hij iets verkeerd doet (wandelen met hond, hond trekt, je stopt en wacht tot de hond gaat zitten, hond zit, jij vertrekt terug, hond loopt naast je alles OK dus je mag klein beetje aandacht / snoepje geven, hond trekt weer van vooraf aan beginnen) onze vorige honden (rotweiler en deense dog) hebben meer dan 10 jaar terug hondenschool gedaan (dan was het naast lopen, trekken is corrigeren met leiband en stem, naast je lopen is belonen met stem en snoepje)..
Persoonlijk ben ik meer voor de 1e methode (misschien niet zo hondvriendelijk) dan voor de huidige, ik heb soms toch het gevoel dat Ziva heel lang probeert voor ze eindelijk luisteren wil.
Blaffen is zelfbelonend gedrag, dat gaat niet over door negeren.
Waarom blaffen honden eigenlijk? volgens mij zijn er grofweg 2 redenen: "GA WEG" (de dreigende lage blaf) of "Er is iets, wat is er, wat is er, wat moet ik hier nu weer mee" (de wat hogere blaf, uiting dus van ambivalente gevoelens). Uiteraard blaffen honden ook als het wat oplevert, bv de hond die heeft geleerd "als ik blaf, staat mijn eigenaar op en doet de deur voor mij open"
Wat je beschrijft is de opgewonden blaf, er is 'iets' en ze weet niet wat ze er mee moet. Dat zal echt niet overgaan door dat te negeren. Dat zal pas over gaan als ze leert dat ze er "niks" mee moet.
Dus kom je uit op of een "stop met blaffen" commando aanleren, of een ander gedrag of.... en toen dacht ik, ik krijg het niet helemaal uitgelegd, ik ga even zoeken op internet en ik kwam op de website van de auteur van "stoppen met blaffen", Karen Pryor
http://www.clickertraining.com/node/3968
En deze: uitgaande van het aanleren van een blaf opdracht en dan het stop blaffen aanleren
http://www.clickertraining.com/node/237
Overigens was ik zelf nooit een uur in bed blijven liggen wachten, heb bewondering voor je zenuwen. Als de mannen lagen te piepen of janken en het was echt nog te vroeg, liep ik erheen en zei "Wat is dat nou, houd daar eens mee op, het is nog veel te vroeg" en liep weer weg. Kijk, bij hele kleine pups is dat niet handig want die zien je en zijn al blij en dan heb je ze beloont. Maar de wat oudere hond, waar je al een band mee hebt, snapt het concept "oeps, de baas is niet helemaal blij en ik krijg ook mijn zin niet" best wel ;-) Succes!
Ik hoop dat je iets kan met de gegeven adviezen, zo'n commando lijkt me inderdaad nuttig. Deze gebruik ik zelf voor Luna als er iemand aan de deur komt, ze mag een paar keer een blaf geven maar daarna moet ze gewoon netjes in stilte wachten.
"Ik wandel minimum 5 keer per week met de honden (regen of goed weer geen verschil), en maak dan toch een wandeling van minimum 45 minuten, dus best wel een mooie wandeling (ik heb geen slenterende honden)".
Mijn honden zijn ook geen slenterhonden, maar 5x per week 45 min. vind ik toch echt wat weinig. Een hond kan ook blaffen als zij gefrustreerd is door bijvoorbeeld een teveel aan energie. Zij reageert dan op alles om maar wat van die opgekropte energie kwijt te raken. Ik hoop dat het je lukt met het commando, maar anders zou ik toch echt proberen wat vaker op pad te gaan met ze. Dat schept ook een band, samen op stap met de baas. In elk geval heel veel succes!
Ik vind 5 x 45 minuten ook weinig. Ik loop s’morgens 30 a 45 minuten en dan of s’middags of s’avonds nog eens 1,5 tot 2 uur. De rest van de wandelingen zijn kort en de laatste is 5 minuten. Dan zijn mijn honden tevreden en zijn hun energie kwijt en hoeven dit dan ook niet met negatief gedrag kwijt te raken.
De muziek die ik voorstelde werkt uitstekend. Door dat je de hond binnen rustig hebt werk dat ook door als je naar buiten gaat. Het werkt ook in de auto als de hond daar nerveus is.
Hallo,
Arslan en Ziva hebben een grote omheinde tuin en spelen veel met elkaar (beide nog jonge pubers dus energie over), in de hondenschool hadden ze me verteld dat dit ook activiteit is die hun energieniveau naar beneden brengt.
Arslan is trouwens niet zo een wandelhond, hij heeft volgens mij meer dan genoeg aan 5x wandelen in de week, meestal halverwege wil hij eigenlijk niet meer mee en gaat zijn tempo al naar beneden ;) .
Ziva wel, die kan je inderdaad 100x mee uit nemen, maar s avonds heb ik echt niet alle dagen 2 uren tijd om te wandelen, we hebben dan ook nog 2 uren training 2x per week.
Weekend bijvoorbeeld wandelen we wel meer, maar dan niet continu, dan is het meer wandelen en even op een bankje / terrasje /... en dan weer wandelen enz..
Dus geen uren aan een stuk (zie Arslan) wandelen want dat lukt niet.
Mijn vorige 2 honden (rotweiler en duitse dog) hadden ook 5x per week wandeling en vonden dit blijkbaar voldoende, vandaar dat ik ook ditzelfde ritme erin hou.
We proberen echt wel veel tijd te besteden aan de honden, maar dan ook binnen, en we trainen ook binnen (gaat ook veel tijd naar toe hoor), want met 2 grote honden is het niet altijd gemakkelijk en soms heb ik het gevoel dat ze elkaar dingen opsteken om te doen (of hoe leg ik dit uit).
Hondenschool is voor ons 2 een heel andere beleving, mijn man heeft Arslan mee (meestal toch, soms ik) en ik heb Ziva mee.
Beide zitten in een andere klas.
Arslan luistert NIET ! Arslan zit niet, ligt niet, apport ook niet, pootje niet,... alles niet, behalve mooi naast je lopen dat wel, hij trekt helemaal niet aan de lijn (dat is zijn positief ding), ook is hij niet sociaal maar er is ook totaal geen interesse naar andere honden / mensen toe.
Hondenschool bij ons is heel beloningsgericht, en dit helpt bij hem niet. Als TM ingesteld neemt hij geen eten aan zomaar, en dus een snoepje geven wil bij hem echt zeggen : snoepje aanreiken, Arslan snuffelen, Arslan voorzichtig aannemen, laten vallen en misschien opeten. Dus je oefening lukt niet hiermee. Arslan gaat dus vooral naar de hondenschool om andere honden / mensen te zien, en om bij Ziva te zijn. Kost ons 5 euro meer (Ziva eerst ingeschreven, Arslan als 2e hond dus 5 euro per jaar). Waarschijnlijk gaat hij vanaf volgend jaar niet meer op les, gewoon nog mee zonder les.
De instructeur heeft nog nooit zo een hond gehad (vertelde hij zelf) die niet wilde meewerken, ze hebben al vanalles geprobeerd zonder resultaat.
Ziva, tja dat hangt ervan af, Ziva wil echt wel lief zijn, dus op 1 les (2 uur dus) heeft ze zit en poot geleerd en dit doet ze altijd juist en snel, apport gaat (als je haar niet stoort of als geen andere honden loslopen), naast je lopen en niet trekken gaat maar niet de eerste 10 minuten (bij aankomst is ze zo enthousiast dat ze andere (bekende) honden en mensen ziet dat ze helemaal gek zou worden, maar als je haar laat zitten dan is het na een paar minuten wel goed), tijdens de les begrijpt ze wel dat ze moet luisteren (maar soms luistert ze helemaal niet en je mag op de hondenschool niet kwaad worden of roepen op je hond).
Thuis als ze niet luistert dan neem ik haar bij haar nekvel even vast (niet hard sleuren maar blijkbaar begrijpt ze dan wel dat ze niet goed bezig is) of zeg ik :"Ziva foei" en dan komt ze bij me zitten stil (maar dat mag dus niet op school want dat is negatief gedrag van de baas).
Op voorhand geef ik wel wat eten (anders eet ze ieder snoepje op ook van anderen) aan haar voor we vertrekken, en ga ik nog een blok om wandelen (vinden we beide leuk en dan is ze rustiger in de hondenaanhangwagen).
Voedselweigering is iets wat we haar niet kunnen aanleren (Ziva heeft altijd trek in eten en mag alles) en dus blijft Ziva in dezelfde klas zitten.
We werken vooral in groep aan problemen per hond, dus bij mij voedselweigering, niet altijd aandachtig luisteren (te snel afgeleid) en te enthousiast reageren op positieve aandacht (als ze iets goed doet moet ik belonen (stem/snoepje) maar als ik iets te veel / iets te luid beloon dan gaat ze springen of heel enthousiast doen dus dat mag niet).
Daar blaft ze niet echt (geen tijd want we houden haar bezig) en moet ik zeggen dat ze niet de superster van haar leeftijdscategorie is maar ook niet de domme of slechte leerling die niets kan en steeds stout is, volgens de instructeur (heeft een leonberger en st bernard) is Ziva nog steeds puber op haar leeftijd en zal het wel beteren met ouder te worden (dat enthousiasme dan). Slim genoeg zeggen ze op de hondenschool maar nog veel te speels..
Niet altijd gemakkelijk om zo een groot blok enthousiamse af te remmen, en misschien ligt het aan mij, dat superpositieve gedoe is eigenlijk niets voor mij, ik begrijp goed en ben het ermee eens dat je positief moet staan tegenover je hond, maar volgens mij moet ook soms een straf volgen en dat mag dus niet..
Andere hondenschool is geen optie, alle scholen in de buurt hebben dezelfde trainingsmethode, alleen is er 1 (waar ze vooral mechelse herders en politiehonden / bewakingshonden opleren) in de buurt waar ze deels positief / deels negatief werken, dus eerst positief proberen en als het niet lukt even afremmen en correct reageren. Maar daar doen ze dus ook pakwerken / aanvalswerken en dan ben ik bang dat dit niet goed is voor Ziva.
Ga toch proberen thuis het commando blaf / stil aan te leren (op school zal niet lukken vrees ik) maar hoe lang ik daarvoor moet oefenen weet ik niet.
Mijn man zijn zenuwen begeven het wel sneller dan die van mij, vooral omdat de buren bij hem klagen en omdat hij sneller kwaad is als ze buiten blaft.
Zijn hond kan niets zegt hij, maar we hebben er ook geen last van. En dan kan ik niets zeggen, want eigenlijk is het zo, Arslan kan enkel mooi meelopen aan de lijn en is stil overal waar we komen (op terras , op evenement, park enz) dus niemand heeft last van hem en mijn overgelukkige hond die probeert aandacht te krijgen tja die is soms wel vermoeiend.
Allen bedankt voor het advies..
Ik denk dat je met je honden moet doen waar ze van nature aanleg voor hebben. Nou heb ik helemaal geen verstand van Tibetaanse mastiffs, maar wat ik zo bij je lees komt prima overeen met de rasbeschrijving, toch? Ik zou dan inderdaad ook maar ophouden met les en zeker met voertjes geven. Het weigeren van lekkers kan een teken zijn van overprikkeling maar ook een manier van controleren. 'Ik bepaal wel wat ik eet en wanneer'. Zoals jij het beschrijft ben je nu met deze maner van trainen je eigen gezag aan het ondermijnen.
Ik denk dat je een instructeur moet gaan zoeken met ervaring met dit ras en met het grondig lezen van hondentaal en communicatie. Je kan beter bij wijze van spreken 1x pm wat verder weg gaan dan 1x pw hier mee bezig blijven. Ik weet niet waar je woont, maar ik zou op zoek gaan naar iemand die zich verdiept heeft in de Roedelmethode. En die moeilijke honden gewend is. Helemaal omdat je 2 pubers in huis hebt.
Wat betreft Ziva-: geen hondenschool zal het in zijn hoofd halen om met een newf pakwerk te gaan doen dat kan en mag helemaal niet maar volgens mij is het ook geen goed idee om de harde aanpak te gaan kiezen.
En natuurlijk beinvloeden 2 pubers in huis elkaar, of ze elkaar nou bewust aanzetten tot bepaald gedrag weet ik niet (sommige mensen zeggen van wel) maar van de mogelijkheid gebruik maken, natuurlijk wel. Het is bij ons thuis ook heus geen toeval dat als ik met beide honden loop en ik let mn op Spot dat Shad van de gelegendheid gebruik maakt om de grenzen wat op te rekken. Wel belangrijk bij twee zulke grote honden dat je de regie houdt!
En ik denk persoonlijk dat je er inderdaad niet gaat komen met alleen belonen van goed en negeren van ongewenst gedrag. Of nekvel pakken nou zo handig is denk ik ook weer niet, alleen maar kans dat ze je hand gaan ontwijken. Ik corrigeer ook wel, maar dan met stem en met lichaamstaal
Bijvoorbeeld met te enthousiast zijn / opspringen: door te bevriezen en heeeel arrogant weg te kijken. Dat is ook honds voor 'hou 's effe op'
En nooit wegduwen met je handen, in hondentaal uitnodiging to spelen, maar met je schouder indraaien en blokken. Wat ook wel eens werkt; doen alsof je ontzettend schrikt maar dan met een verontwaardigde ondertoon. En bevriezen in je beweging.
Zo zijn er nog 'tig dingen meer te bedenken. Een time out kan ook heel effectief zijn; pak de halsband en even op de gang. Heel belangrijk; niet boos worden. Hoe minder bozig jij bent, hoe meer respect je afdwingt.
Lees eens het boek 'The other end of the leash' dat helpt.
En deze is ook leuk
http://suzanneclothier.com/nederlands/basisaspecten-van-het-leiderschap. (Haar boek 'if bones would rain from the sky' is wat sentimenteel soms maar ook wel erg goed)
Ik vind persoonlijk de boeken van de roedelmethode niet zo toegankelijk geschreven, maar ook daar staat goede info in.
Succes! En laat even weten welke regio en vraag advies hier bij TS eigenaren
Wat Ziva betreft. Als ze later naar bed gaat in het weekend zal ze in het weekend ook later wakker worden denk ik.
En een duidelijke vaste routine van die door de weekse dagen zo laat naar bed en zo laat op en eten daarvoor niet. En in het weekend zo laat op. Heel consequent dat ze die routine kent.
Blijft het een gedoe met dat madam Ziva eten wil 's morgens vroeg. Je hebt van die etensbakjes met timer die dan opengaan
Wat betreft blaffen buiten. Zou heel consequent zijn. Blaffen buiten uit met de pret naar binnen halen. Niets zeggen verder of aandacht. Gewoon stil naar binnen halen. Niet gefrustreerd. Als je dat blijft volhouden gaat ze die link leggen en weten oh buiten moet ik stil zijn.
En zorgen dat ze haar energie volledig kwijt is. Dus meer wandelen en langer. Qua leeftijd moet dat ook kunnen. Misschien vindt ze waterwerk training ook leuk. Is er zoiets in de buurt. Van dat zwemmen en die training zal ze ook moe worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?