Pfff, ik weet het niet meer..
Sinds 3 weken is Dribbel oer vervelend met de behendigheid. Ze gaat dan als we wachten vooral blaffen en als we aan de beurt zijn (los) haar neus volgen en haar eigen plan trekken 'He, een tunnel, laat ik die eens doen', maar heeft dan dus totaal geen oog voor mij en/of mijn commando's.
Wanneer ik haar dan zonder wat te zeggen aan een paal zet en ik van haar weg loop om na een paar minuten haar weer te pakken (op advies van de trainster), dan gaat het 1 of 2 rondes goed, waarna het liedje weer van voor af aan gaat..
Maar nu vraag ik me dus af.. Is ze dan overprikkeld of komt het zelfstandige van de bouvier naar boven? Als het overprikkeling is, dan zou ik dus eerder met haar naar huis moeten, maar ik hou haar bewust de dag zelf en de dag ervoor vrij rustig (niet los en niet naar gebieden met veel honden) om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen. In het begin van de les ging het vandaag ook veel beter als aan het eind van de les.
Een 3e optie... Zal ze mij aanvoelen, dat ik zelf dan 'op' ben?
Er zijn nog andere opties
Het kan dat ze gaat blaffen uit frustratie (bijvoorbeeld omdat het wachten te lang duurt), of ze gaat haar eigen weg op omdat de oefeningen te saai zijn en ze wel wat anders wil...
Hangt allemaal af van je hond, haar karakter, interesses, enz.
Misschien vind ze het toch te moeilijk worden?
Misschien heeft ze last van gewrichten met springen?
Misschien kan de drukte op het veld haar onrustig maken?
En ja ze zou jou ook kunnen aanvoelen.
Wat mij is opgevallen binnen de behendigheid is dat alles best heel snel moet gaan, dus snel opbouwen naar hoge hindernissen, snel opbouwen naar moeilijkere draaien, sneller al een hele baan moeten en kunnen lopen.
Dat de druk op honden dus steeds groter wordt naarmate je wat langer traint.
Mijn is opgevallen dat dan juist veel meer honden gaan blaffen, snuffelen en zelfs gras eten om de stress te uiten.
Zeker als er meerdere groepen op het veld trainen en het druk is op het veld.
Misschien is een time out van een paar weken goed voor haar en jou, even stoppen en dan weer oppakken.
Eens goed kijken bij de sprongen en schut/wip naar de houding van je hond.
En kijk ook eens naar de samenstelling van de groep waarin je traint zijn hier dingen in verandert?
Er zijn gemiddeld 5 honden, verdeelt over 2 groepen, dus dat is niet al te veel.
Er is geen druk, geen hele parcoursen, geen hele hoge sprongen etc.
Voordat we begonnen heeft ze een HD scan gehad en dat was prima.
Mss juist te weinig uitdaging zou kunnen, maar verklaart niet waarom ze dan bijvoorbeeld de paaltjes niet lijkt te willen.
De schut, cat en wip zitten er niet in sinds een paar weken.. zal ze die missen?
Klinkt mij in de oren als verveling, vooral het gedeelte dat het 1 of 2 rondjes goed gaat en dan weer eigen plan trekken a la bouvier.
Of eerder stoppen of meer afwisselen zou ik zelf proberen. Na 1 rondje ieta met de hond doen wat ie super leuk vindt, beetje klooien en dan weer 2 rondjes. Spannens houden.
Ja, dat is lastig.. Wat zij super leuk vind is lekker in het losloopgebied snuffelen en spelen met andere honden ;) Spelen met mij vind ze ook super, maar ik ben altijd bang om anderen tot last te zijn omdat het best ruig spelen is haha ;)
Tunnel en slurf vind ze ook leuk, tafel ook wel. Paaltjes vind ze echt, echt helemaal niets..
Wip, schut en cat vond ze volgens mij ook wel te doen.
O, apport van een stok uit natuur water is het ook helemaal.. Maar word ook lastig op het veld ;)
De trainster adviseerde ook om direct na het stukje parcours een bal weg te gooien, maar ze heeft niets met ballen.. Ze kijkt ernaar en snuffelt lekker de andere kant op.. "Zo vrouw, dacht je nu werkelijk dat IK die ging ophalen? Jij gooide hem toch weg?"
Misschien dan in overleg met de train(st)er de paaltjes niet elk rondje doen? als dat mogelijk is.
Dat doen we nu ook al niet..
Hmmm erg lastig, zelf geen ervaring met dit fenomeen, maar zal dan toch naar iets op zoek gaan - behalve los spelen natuurlijk - wat ze helemaal te gek vindt. Misschien een paar beloningen strooien en met haar aan de lijn samen zoeken bijvoorbeeld, als ze snuffelen zo leuk vindt kan ze haar neus goed gebruiken ;-).
Ik droog de snacks zelf vers en wissel af qua smaken. Dat helpt veel, maar als ze eenmaal haar neus volgt, dan is ze niet af te leiden.. Zelfs niet met haar favouriete roep..
Ik bedenk me net.. Met dat snuffelen heeft ze zichzelf 1x bijna beloont.. Ze had een vleugel van een vogel op het veld gevonden.. Ik trok haar net optijd weg, want ik vermoed dat ze een hap wilde nemen.. En een bouvier vergeet niets..
Wat doe je met je hond als je niet daadwerkelijk je rondje loopt? Want meestal bungelt de hond er maar een beetje bij als deze niet aan de beurt is.
Ik loop ook tijdens de training van het veld (erg makkelijk bij ons) als ie er wat minder bij is. Soms heeft ie even een pauze nodig.
Of ik doe aandachtsoefeningen, of ze krijgt water, of ze ligt af of ze zit naast me en krijgt mn aandacht. Ik moet zelf tussendoor zitten ivm letsel na een aanrijding van achter.
Hoe reageer jij zelf op het gedrag? Overprikkeling geloof ik niet echt in, helemaal niet als je haar al rustig houd van te voren. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat ze ineens de kolder in de kop heeft en pubergedrag gaat vertonen. Je eigen reactie is dan van groot belang om het gedrag in stand te houden of te stoppen. Als ze anders met plezier behendigheid deed denk ik dat je toch moet kijken naar de mogelijkheid dat ze dit gedrag om jou laat zien... Om van jou een reactie te krijgen en de vraag is dan: hoe reageer je er op? ;)
Ik haal 2 dingen even naar voren: "maar ik hou haar bewust de dag zelf en de dag ervoor vrij rustig (niet los en niet naar gebieden met veel honden) om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen." en "Zal ze mij aanvoelen, dat ik zelf dan 'op' ben"
Het gedrag van jou hond kan zowel vanuit overprikkeling als onderprikkeling ontstaan. Je schrijft zelf dat je de trainingsdag zelf en de dag ervoor bijna tot niets doet. De opgekropte energie moet er dus bij je hond uit en daardoor ontstaat dit race gedrag.
Daarnaast voelt je hond feilloos aan dat je op bent. Honden pikken deze energie op en laten zien waar jij aan mag werken.
Je geeft zelf al aan: Paaltjes vind ze echt, echt helemaal niets..
Oversprong gedrag dus.... Ik zou daarom er voor kiezen om juist zoveel mogelijk de paaltjes te doen.
In al die jaren dat wij nu behendigheid doen ben ik er wel achter gekomen dat heel veel honden de paaltjes in het begin helemaal "niets" vinden. Door dit veelvuldig op de juiste manier te trainen vinden honden, die er nu "niets aan vinden", het op den duur geweldig om te doen!
Mijn dochter traint met haar hondje Ranger, hij vond de paaltjes ook helemaal "niets", dus iedere dag even de paaltjes gedaan.
Gewoon 5 minuten per dag is genoeg (wij zijn ooit begonnen met die prikpaaltjes bij de Welkoop) en nu na een paar weken trainen is hij al flink vooruit gegaan en begint ze nu steeds leuker te vinden.
Maar ze heeft het niet alleen bij de paaltjes...
Voorheen was ze met paaltjes de beste van de groep..
Ik doe niet weinig of niets hoor ;) gewoon normaal.
Mijn hond heeft zowiezo niet veel beweging nodig buiten de normale uitlaat rondes.
Tja, hoe reageer ik erop.. dat is een goede...
Soms is ze een echte clown (bovenop de tunnel springen Ed) en moet ik echt moeite doen om niet in de lach te schieten. Soms schiet ik ook wel in de lach.
Maar meestal roep ik haar bij me. 2x. Daarna ga ik naar haar toe, zeg niets, lijn haar aan, breng haar naar het hek, zet haar vast, loop terug naar de les en na een paar minuten haal ik haar zonder wat te zeggen op. Zij gaat enthausiast uit haar plaat terwijl we naar het start punt lopen (recht omhoog springen, dus niet tegen mij op, en blaffen Met een kwispelende staart), trekt niet en heeft veel aandacht voor mij. Dan zet ik haar neer op het start punt en zeg kort: wacht. Ik ga na de eerste hindernis staan en dan mag ze en doet ze het goed.
derde optie denk ik
heb de rest nog niet gelezen he
Heb nu de rest ongeveer gelezen.
Blijf een beetje bij mijn opinie maar ook dat mevrouw een eigen opinie heeft van wat ze wil en niet wil
fijne hond vind ik
Mijn trainer zei gister dat het waarschijnlijk de zelfstandigheid van de bouvier is, maar ik weet het nog zo net niet..
Zij denkt geen overprikkeling omdat ze na het vastzetten wel weer bij de les is, maar ik denk juist dat het uit de groep halen haar even meer overzicht en rust geeft. Bouviers willen situaties kunnen overzien.
Dribbel haar hele gedrag op het veld naar andere honden is ook van het begin bij deze hondenschool drama en onherkenbaar.. daarbuiten is het prima.
Ik bedenk me net... bij de vorige hondenschool had ik privé les. Dus zonder andere honden, maar die trainer heeft 1x zonder toestemming en zonder vooraf uitleg mijn hond gebruikt bij een angstagressieve hond. Hij deed dit op een zeer rare manier. De 2 honden wilden namelijk niet naar zijn zin bij elkaar komen. Hierop werden beide honden bij de halsband gepakt en op 1cm van elkaar vastgehouden. Het onvermijdelijke gebeurde: de hond viel uit naar Dribbel. De trainer had het duidelijk niet zien aankomen, schrok, liet Dribbel los, sloeg Dribbel per ongeluk op haar neus omdat hij zijn vinger wilde uitsteken naar de andere neus. Trainer werd verbaal boos, bedoeld voor de andere hond, maar Drib pakte het op naar haar. Sindsdien vond ze het trainen naar mij toe geweldig, maar de trainer vertrouwde ze niet. Ik vertrouwde de trainer ook niet en ben toen dus weg gegaan.
Zal ze die situatie linken aan het nieuwe train veld?
Kan de oplossing misschien zijn dat je haar na elke ronde even uit de groep haalt, even afstand neemt...dus niet wachten tot het fout gaat.
Zoals je zegt is ze na 2 minuutjes overzicht/afstand weer bij de les...dus i.p.v. haar alleen apart te zetten ga je samen even apart staan? Hoeft misschien maar de helft van de tijd te zijn. De oorzaak lijkt me een combinatie van een aantal dingen.
Haha, ja het heeft ook wel wat als ze zelf dingen ondernemen. Maar normaal begrijp ik haar perfect, maar nu niet en dat frustreert me Wat. Wat probeerd ze me te vertellen? ;)
Combinatie van welke dingen?
Ik zit expres al op een 'achterafje' met haar en gister bestond ons groepje uit drib en nog 1 andere hond, meer niet. Dus het is echt het alleen zetten wat werkt (soort van uit de roedel plaatsen?).
Bij de 2e of 3e keer alleen zetten gaat ze ook naar mij staan te blaffen. Ik haal haar alleen op als ze stil is.
tja het zou kunnen dat Dribbel een hekel krijgt aan die toestanden, ze werkt wel graag maar ze kan ergens gefrustreerd zijn van de vorige stomme trainer.
Ze is niet zeker van de plaats waar ze moet werken denk ik en ook al zijn jullie met niet veel, je weet nooit welke geuren er zijn achter gelaten op het veld, misschien een geur die haar niet bevalt of zo.
Maar als dat zo zou zijn, wat doe ik daaraan?
Ik haal uit een paar reacties even quotes: uit je eigen reactie "Mijn hond heeft zowiezo niet veel beweging nodig buiten de normale uitlaat rondes." het kan dan overprikkeling zijn omdat ze niet veel beweging nodig heeft. Ze krijgt nu in een korte tijd toch veel beweging en dit kan haar in de weg zitten.
Uit je eigen reactie "Ik bedenk me net... bij de vorige hondenschool had ik privé les. Dus zonder andere honden, maar die trainer heeft 1x zonder toestemming en zonder vooraf uitleg mijn hond gebruikt bij een angstagressieve hond. Hij deed dit op een zeer rare manier. De 2 honden wilden namelijk niet naar zijn zin bij elkaar komen. Hierop werden beide honden bij de halsband gepakt en op 1cm van elkaar vastgehouden." dit vind ik een hele kwalijke zaak. Is dit ook gebeurd tijdens een behendigheidsles?
Uit de reactie van de dames: "Zoals je zegt is ze na 2 minuutjes overzicht/afstand weer bij de les...dus i.p.v. haar alleen apart te zetten ga je samen even apart staan? Hoeft misschien maar de helft van de tijd te zijn. De oorzaak lijkt me een combinatie van een aantal dingen." zou ik zeker een keer gaan uitproberen. Mijn hond zou het alleen zijn niet trekken. Ik zou gaan voor samenwerken. Samen even dingen doen, al zal het maar even wat lopen zijn (om de spanning eruit te halen) of gewoon een zit te gaan doen.
Quote van jezelf en die aanslaat op de reactie van de dames: "Bij de 2e of 3e keer alleen zetten gaat ze ook naar mij staan te blaffen. Ik haal haar alleen op als ze stil is." Blaffen is wat mij betreft een signaal van baas help me! Ik zit nu in een situatie waar ik me geen raad mee weet.
Als de reactie van de vorige trainer haar dwars zit dit kun je zien hoe haar reactie is, bij het aankomen bv. van het veld. Wil ze naar jou idee graag het veld op? Hoe is haar staartdracht? Hoe staan haar oren?
Dan is het aan het hek zetten toch ook eigenlijk niet de oplossing als je dit maar een paar keer kan doen?
Combinatie van dingen die je noemt: er is ongetwijfeld een link naar de situatie op het vorige veld (anders zou haar gedrag naar de andere honden toch niet drama/onherkenbaar te noemen zijn), daarbij door jouw "op" zijn heeft ze misschien mentaal niet genoeg steun aan je en gaat ze dingen zelf "oplossen" door haar "bouvier zijn". Of in elk geval aan jouw laten zien dat het zo niet werkt....
Mijn hond bijvoorbeeld is totaal geen zelfstandige denker, die zou hoe overprikkeld/gespannen/onbegrepen ook nóg haar stinkende best doen om bij mij te blijven en te luisteren (het zijn dan echt subtiele dingen waar ik op moet letten). In die zin is het heel fijn een hond te hebben die zelf duidelijk aangeeft dat het zo niet werkt zoals jouw boef.
Zou je ook een les kunnen doen zonder dat je "op" bent? Als dat werkt weet je in elk geval waar het (mede) aan ligt. En als dat niet werkt weet je ook waar het niet aan ligt...
Het is zeker kwalijk. Die trainer heeft ook hele verkeerde adviezen gegeven, wat mij betreft is hij geen trainer maar een prutser ;)
Het gebeurde vlak voor de les, op het trainingsveld van de vorige school.
Bij het naar het veld gaan moet ik jaar juist intemmen. Het liefst zou ze me het veld op trekken. Bij het begin stuk staan alle honden te wachten. De eerste keer was haar gedrag daar al onherkenbaar. Nu gaat het meestal beter. Meestal wil ze nu spelen.
Staart en oren zal ik de volgende keer op letten. Ze blaft wel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?