Hoe valt dit te interpreteren?
2 honden in een losloopgebied naderen elkaar in de "verte". Ze zien elkaar, stoppen en hond 1 gaat liggen.
Hond 2 maakt traag een paar pasjes voorwaarts en gaat dan ook liggen.
Hond 1 staat op, gaat traag een meter vooruit, gaat weer liggen op zijn buik.
Ondertussen bewegen de baasjes ook mee vooruit, de honden wachten zo'n beetje en lopen niet vooruit.
Hond 2 staat recht en komt op een rustige manier een heel stuk dichter.
Hond 1 staat ook weer op, nadert ook rustig, maar maakt snel nog een plasje tegen een boom alvorens ze echt kennismaken. De kennismaking verloopt "normaal", neutrale houding (? = hoofd hoog, oren iets naar achteren, staart iets hoger dan horizontaal, maar het is zeker geen "dominantie" (kan het even met geen ander woord uitdrukken), eerder gezonde zelfzekerheid) en "neuzen" vervolgens (snuit langs elkaar houden terwijl ze een beetje frontaal staan, maar het hoofd is dan een tikkeltje weggedraaid).
Daarna gaan ze meteen over in spelen. Er wordt gerend, gerold op de rug, gesnuffeld, gesprongen, ... Gewoon heel leuk, ontspannen spel.
Beide heel zachtaardige, sociale honden.
Bij het liggen ben ik niet zeker van de stand van de oren, ik denk neutraal/beetje naar achter, staart plat op de grond.
Ik vind het gewoon gek dat ze allebei gingen liggen. En begrijp niet goed wat de betekenis is. Misschien gewoon een vriendelijk gebaar naar elkaar toe dat hun intenties goed waren?
Je leest vaak dat één hond het doet en dan plots wild opspringt of met sluipen vanuit een jacht- of drijfhouding, maar dit was niet het geval.
Mijn hond doet dit vrijwel iedere dag, of hij de andere hond nou wel of niet kent. Het is een kalmerend signaal en tevens respectvol naar de ander toe en elkaar een beetje aftasten. Andere honden kiezen er wellicht voor om elkaar in een grote cirkel die steeds kleiner wordt te benaderen. Recht op een andere hond aflopen, zonder het tonen van kalmerende signalen in welke vorm dan ook, kan leiden tot ongewenste confrontatie en irritatie en/ of conflict. Wees maar blij dat je hond dit gedrag vertoond
Gijs doet dat ook. Bij bekende honden wil hij nog wel eens op het laatste moment opspringen en vol gas draaien met zijn staart. Bij onbekende honden gebeurd wat jij ook beschrijft.
Kan je er helaas niet bij helpen. Maar ben benieuwd naar verdere antwoorden.
Als het respectvol gedrag is, reken maar dat ik dan heel blij ben met dit gedrag.
Het lijkt misschien op spanning opbouwen, maar het is juist spanning afbouwen. Wie ben jij, hoe groot ben jij, welk geslachgt, misschien kan ik je al ruiken. Is het goed als ik dichterbij kom. Ik heb geen kwaad in de zin, jij wel? Wanneer beide honden er zeker van zijn dat het veilig is, kan er inderdaad een sprintje losbarsten. Dit breekt dan weer de aftastende fase. Kom: we kunnen samen spelen en/ of snuffelen aan elkaar.
Volgens mij is het eenvoudig gezegd dat beide honden laten zien geen kwaad in de zin te hebben en zich laag opstellen. Een manier van "de kat uit de boom kijken". Mijn hond (10 maanden) doet dit vaak met grotere roedels of imposante honden. Lijkt me leuk om te zien als 2 honden dit naar elkaar doen.
Ik ben het er mee eens dat het een kalmerend en beleefd signaal is op deze manier. Maar wat iemand hierboven ook schrijft, is dat sommige honden op het laatste moment ineens opspringen. Als een andere hond hiervan schrikt is het gewenste resultaat bereikt en zal je hond dit vaker gaan doen. Cosmic doet het ook, ze gaat echt in een "jachthouding" liggen staren en spurt dan ineens op een andere hond af. Om vervolgens met haar staart tussen haar benen te vluchten als er reactie komt, haha.
haha, ja dat heeft mijn hond ook weleens. OEI, jij bent veel groter dan ik dacht! Misschien niet zo verstandig geweest om op jou af te rennenMeestal komt daarna het snuffelen toch wel, of hij laat zich onderdanig even besnuffelen en dan is het alsnog goed. Best knap he, hoe honden dit doen zonder één woord te zeggen
Je uitleg is helder en duidelijk.
Maar toch kan ik geen antwoord op je vraag geven.
Wel krijg ik de indruk dat beide honden zaten te wachten op de reactie van de baasjes.
Ik kan je wel een tip meegeven.
Volgende keer kan je vrolijk HOI roepen naar de mens van die hond.
Ik heb vanuit de ervaring met Sasja gemerkt dat als beide honden los lopen, ze veel doortastender is als ik niks zeg.
Door juist de andere mens te begroeten met een vrolijke HOI en die andere mens groet vrolijk terug....dit kleine woordje is zoooo belangrijk.
Doordat mensen elkaar vrolijk of vriendelijk begroeten, geven wij (de roedellijders) duidelijk het signaal af richting de honden....dat het okee is...oftewel dat het goed zit en zij dit niet hoeven te sturen.
Nu is bij de hond de druk van de ketel af om de roedel te verdedigen.
De druk bij het ''verdedigen van de roedel'' is er niet meer.
Nu het dus voor de hond duidelijk is dat bij het enkel woordje HOI wie de ''roedelleider'' is.
Nu hoeven de honden alleen maar zichzelf even af te tasten om te zien hoe de vork in de steel zit.
Vanuit dat oogpunt kunnen ze elkaar met minder poespas benaderen.
Mischien dat daar het liggen ook minder van gaat worden.
Maar het kan ook aan het ras liggen.
Een Border Collie kan sneller gaan liggen...dit heeft te maken met het drijven en instinct.
Bij hondengedrag moet je niet alleen maar naar het gedrag kijken, maar ook naar het ras.
Gwen doet dat altijd en dat vind ik persoonlijk heel fijn. Het gebeurt regelmatig dat wij een andere hond tegenkomen die dat ook doet en dan krijg je zo een situatie als in je topic :)
Santa doet dit heel veel, ik wijt het aan zijn eigen onzekerheid, maar zie het absoluut als kalmerend signaal.
Als hii los is en dit doet, kan hij wel vanuit die houding, als de hond dichterbij is gekomen, ineens uit de startblokken komen en erop af stuiven. Maar dan heeft hij, in mijn ogen, de situatie al ingeschat, wat dat betreft voelt hij een andere hond feilloos aan.
Ik denk dat de honden de baasjes zeker niet voorbij wilden lopen en dat vond ik toch wel fijn. We maakten toen idd allemaal tegelijk kennis, honden en baasjes.
Ik vind het niet altijd even kalmerend overkomen. Soms zelfs dreigend. Hangt dan niet zo zeer af van het liggende lichaam alleen maar vooral in de fixerende,niet contactvermeidende blik. Op het laatste moment op mn angstige hondjes duiken in een sprong... nee, kan dat niet kalmerend noemen. Sterker nog, mijn oudste durft hierdoor niet meer langs liggende honden te lopen.
Zoals jij omschrijft denk ik dat het liggen wel word gebruikt om de spanning wat te breken maar in mijn beleving kun je liggen per definitie niet koppelen aan een kalmerend signaal.
Hondentaal blijft toch moeilijk voor een "gewone" mens... Er komen toch wel wat dingen bij kijken om alles goed te interpreteren.
Bedankt voor alle reacties!
Als de hond af gaat, de oren gespitst en niet of slechts heel langzaam kwispelt, en de hond "in de startblokken" ligt betekent dit:
"Ik wil in principe met je spelen, maar als jij begint met vechten moet je niet denken dat ik bang van je ben. Dan pak ik je terug."
Het is dus geen echt kalmerend signaal.
Maar ook geen aggressief signaal.
De hond laat weten niet bang te zijn en laat het initiatief feitelijk aan de hond die eraan komt over.
Hihi een sociaal vaardig hondje (: Evie doet dat ook. Wees er maar blij mee hihi :D
Dit doet Chief ook, hij ligt niet om te spelen maar om te kijken hoe de andere hond op hem af komt. Dan ligt het aan de andere hond wat er daarna gebeurd.
Ik zie het zeker als kalmerend signaal naar mij toe dan. Telkens ik Lance beveel van naar me toe te komen, gaat hij eerst liggen, geeuwt , denkt na ,en pas dan komt hij . Dit duurt soms veel te lang naar mijn zin, dus vermoed ik dat hij het ook hoort aan mijn stem ?
Dat is net even anders, Anny.
Je hebt een hondje met een eigen willetje.
Die zelf wel bepaalt of hij komt of niet als jij roept.
Ergens wil hij wel, maar gelijk komen ....
"Tja, dat is ook weer zo wat, dan geef ik haar gelijk haar zin" is de gedachte.
Daarom gaat hij liggen.
Dan 'luister 'je toch een beetje naar het vrouwtje, maar je doet toch ook lekker wat je zelf wil.
Het gapen is dan (inderdaad) om zichzelf te kalmeren, want niet doen wat het vrouwtje zegt mag dan lekker eigenwijs zijn, het is ook spannend: misschien wordt ze wel boos.
Ach is dat zo dus.....hm ja dat hij een eigen willetje heeft wist ik al, maar niet dat dat hierdoor ook nogeens werd aangegeven.
Ik neem hem zoals hij is, dan wacht ik maar wat langer. Nu moet ik ergens toch wel glimlachen bij dat gedrag.....
Diesel deed dit vroeger ook, ik had er een schurft hekel aan, het was meer een lokkertje van hem. Kom maar, ik doe niks, en als die hond er dan was, wam, vloog hij overeind, schrok die andere hond zich rot.
Of midden op straat gaan liggen, ook zo lekker, nog gevaarlijk ook. Dus ik heb het snel afgeleerd, gewoon doorlopen.
Vond er eigenlijk niets calmerends aan.
Bedoel je dit haha.
Doggies geven via de iPad verloopt niet helemaal soepel. Sorry aan iedereen die er geen 3 gekregen heeft.
Hahaha!
Mij maken die doggies me niets uit, hoor.
Al gaf je er nul.
Ik zie het ook gebeuren met de roedel. Een hond die direct de roedel in duikt, wordt gecorrigeerd, een hond die respect vol, of zoals het voorbeeld reageert, wordt zelfs binnen gehaald.
Mij maken die doggies ook niks uit. Ze dienen tot niks. Ik heb zelfs een lid dat er nooit aan mij geeft.....he lid ?
Dat is volgens mij oversprong gedrag, geeuwen, evt krabben.
Ik snap wel wat je bedoelt, ik dacht bij Santa eerst ook dat het fixeren was, en soms zal ik iets misschien wel verkeerd interpreteren.
Maar ik maak ook een onderscheid tussen gedrag aan de lijn en los.
Bij onze jojo zit daar namelijk weleens wat verschil in.
Spijker op de kop!
Chapeau!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?