Eind oktober van afgelopen jaar was het weer te doen, we kregen een oproep voor de jaarlijkse vaccinatie. Voorgaande 2 jaren ben ik die braaf gaan halen, maar dit jaar twijfelde ik heel erg, omdat ik toch wel van veel kanten had gehoord dat die jaarlijkse vaccinatie eigenlijk vaak niet eens nodig is en dat we er meer bewust van moeten zijn wat we in onze hond spuiten.
Opzich geen gek idee, op het gebied van voeding bij honden zie je ook veel verandering en een hele tijd terug zijn we daar ons ook in gaan verdiepen en over gegaan op graanvrije brok en kvv in plaats van brokken met granen, suikers, etc.
Waarom dan niet naast voeding, me ook verdiepen in het hele vaccinatie gebeuren.
Al met al besloot ik de 22ste oktober gewoon lekker voorbij te laten gaan, zonder vaccinatie..en me op mijn gemak wat te richten op wat onderzoek betreffende vaccinatie. Na wat surfen, lezen, een interview bekijken met Tannetje Koning en rondvraag bij wat GT's en een dierenarts kwam ik tot de conclusie dat het me beter leek dit jaar een titerbepaling te laten doen.
Voor degenen die niet weten wat dit is; Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of jouw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. In Nederland wordt de titerbepaling meestal afgenomen door de dierenarts door middel van de zogenaamde "Vaccicheck".
Dit artikel samen met de video hebben mij uiteindelijk over de streep getrokken;
http://www.dierbewust.nl/jaarlijks-inenten-of-vaccineren-van-de-hond/
Uiteindelijk heb ik dus vandaag die titerbepaling laten doen, bij dierenarts Tannetje Koning (wel 2x een uurtje rijden voor ons, maar dan heb je ook wat ;-)). Tannetje koning is naast reguliere dierenarts ook gespecialiseerd in onder andere homeopathie, bloesems, kruiden, chineese geneeskunde en ze weet veel over voeding.
We hadden om 3 uur een afspraak en ze nam ruim de tijd voor ons, we gingen pas om 4 uur de deur uit.
Ze nam rustig de tijd, hield erg goed rekening met de stress bij Lady, ze hoefde niet op een behandeltafel te staan, maar Tannetje ging gewoon bij haar op de grond zitten en gaf haar wat lekkers voor en na het bloed afnemen. Verder deed Tannetje nog een algehele controle bij Lady, ze merkte op dat Lady's rug wat gevoelig was en erg gespannen/in de knoop zat, dat moeten we wel even in de gaten houden. Verder waren er nog 2 bultjes waar we nog naar moeten laten kijken, maar zij doet zelf niet aan inprikken of snijden, o.i.d, dus dat zal ik hier in de buurt moeten laten doen.
Na een tijdje was de bloedbeeldbepaling klaar..en wat bleek..nog genoeg antistoffen tegen bijna alles, om 5(!) jaar vooruit te komen. Hiervan is ook netjes een aantekening gemaakt in het paspoort/vaccinatieboekje en de uitslag is er bij ingeplakt.
Het enige wat wel opnieuw moest, als we Lady naar een pension laten gaan, is de kennelhoest enting..en de enting tegen leptospirose. Maar die enting is sowieso maar een maand of 7 'goed'..en die konden we van haar beter laten zetten in het voorjaar, omdat je er dan het meeste profijt van hebt, omdat honden met zonnige dagen vaker gaan zwemmen (leptospirose kunnen ze krijgen door het zwemmen in stilstaand water waar de leptosprirose-bacterie in zit).
Tot zover mijn ervaring met het titeren.
Ik ben erg blij dat ik niet weer heb laten vaccineren en ik moet zeggen dat ik Tannetje Koning echt een top dierenarts vind, ze ging op een fijne manier met ons en Lady om, nam de tijd en lijkt echt het beste voor te hebben met de hond, i.p.v alleen naar euro's te kijken.
De kosten waren rond de 52 euro voor de bloedbeeldbepaling en het consult zelf (wat een uur duurde en waarbij Lady's rug en bultjes zijn bekeken en ze ons advies gaf).
Voor meer info;
http://www.dierbewust.nl/titerbepaling-hond-kat/
http://www.centrumoase.nl/pages/22/vaccinaties/
http://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/honden-vaccinaties.php
Ik was al overtuigd straks voor de pup.
Maar ook wij gaan voor titteren!
Toevallig vandaag ook voor het eerst laten titteren door Tannetje! Beer hoeft ook pas over 5 jaar weer nieuwe titerbepaling te laten doen!
Oh grappig dat jullie ook vandaag bij Tannetje geweest zijn :-)! Moesten jullie ook van ver komen? Wij hebben speciaal een uur heen en een uur terug gereden, maar we vonden het zeker waard, vond haar een erg vriendelijke vrouw.
Wat had bij jou/jullie de doorslag gegeven / hoe ben jij tot de keuze gekomen?
Wat super!! Ik heb een kleine kees van 1 jaar. Laatst kregen wij dus ook zo een oproep van de DA. En ik was gewoon van plan om Mylo te laten enten. Toen kende ik het titteren nog niet.. Van een hp lid kreeg ik advies om Mylo te laten titteren. Na veel informatie over titerbepaling gelezen te hebben en veel over nagedacht te hebben, besloten wij om Mylo toch te laten titteren. Ik vond het een hele moeilijke beslissing, want tsja je wilt gewoon het beste voor je hondje. En vorige week hebben wij Mylo ook door Tannetje Koning laten titteren. Wauw wat is zij toch een top dierenarts zeg! Ben heel blij dat we Mylo toch hebben laten titteren. We zijn ondertussen ook over gegaan op KVV. Dus heel veel stappen ondernomen in een hele korte tijd! Heel leuk om te horen dat jij ook mooie keuzes hebt gemaakt voor je mooie Lady.
Ik hoef pas over een jaar voor het eerst te titeren.
Daarvoor had nog geen zin ivm de enting van 2012.
Fijn dat je zo'n goede ervaring hebt gehad bij tannetje
Ik kom zelf bij een andere holist maar de benadering en manier van behandelen is precies het zelfde
Inderdaad is het beste te wachten met weil enten tot het warmer wordt
Lekker gevoel he als je weet dat je honden nog prima beschermt zijn zo lang
Uur rijden (Beer heeft last van wagenziekte, t ging wel goed gelukkig, maar voor hem was de autorit niet echt ontspannen!). Erg vriendelijke vrouw, zo fijn dat iemand gewoon goed de tijd neemt! Ze zei ook: 'och laat hem maar even lekker rondlopen'. Vond ik zo grappig.
Ik ga nu binnenkort ook met mijn andere hond naar haar toe, niet alleen om te titteren, maar ook vanwege haar allergie en atrose.
Ja, dat had ik dus ook! Mijn andere hond heb ik nadat ik haar 3 jaar geleden heb gekregen toen zij 6 jaar was, gewoon jaarlijks geent. Wist ik veel.
Bij t nieuwe hondje ben ik mij er veel meer in gaan verdiepen (oa dus ook omdat de Westie zo allergisch is) en ik vond de keuze in eerste instantie hardstikke moeilijk! Inderdaad, je wilt het beste voor je hond. En mijn dierenarts vindt titteren onzin! Dus dan ga je overal info inwinnen, maar ik ben natuurlijk geen medicus.
Maar ik ben na vandaag helemaal om
De filmpjes en verhalen van Tannetje Koning. En vooral om de troep die je elke keer dubbel door in je dier spuit want mij echt niet goed lijkt. Kijk het nodige wat de hond nodig heeft, tuurlijk (na titterbepaling). Maar waarom spuiten als er al genoeg in zit? En honden mag je niet vergelijken met mensen, maar je kind spuit je ook niet elk jaar vol.
Met titterbepaling meten ze wat het diertje weer moet hebben om beschermd te blijven en zo spuit je niet je diertje elke keer vol terwijl die misschien al genoeg in ze lijfje heeft zitten tegen die ziektes. :)
Is het dan ook geldig in het inentingsboekje, dat de hond dus gecontroleerd is.
Bijvoorbeeld op hondenvereniging, pension, buitenland?
niet overal geldig dus altijd van belang te informeren.
Het wordt wel op meer en meer plekken toegestaan
voor buitenland is vaak alleen rabies verplicht en die is 3 jaar geldig
en zit niet in de standaard cocktail
Ik laat Romeo ook titeren. Hij is sinds 2009 niet meer ge-ent, wel getiterd. Eigenlijk zouden dierenartsen geen kaart moeten sturen met de uitnodiging voor de grote of kleine cocktail, maar een hond moeten titeren. Al de dierenartsen in mijn woonplaats probeerden mij het titeren uit mijn hoofd te praten, maar uiteindelijk kwam ik bij een dierenkliniek terecht, die titeren. En ik ben heel blij, dat ik net zo lang gezocht heb totdat ik er eentje gevonden had. Ook heb ik op voorhand contact gehad met Tannetje Koning. Zou het me niet gelukt zijn, een kliniek te vinden, die titert, zou ik naar een sessie van haar zijn gegaan, ergens in het land. Titeren is nog niet alom bekend. Romeo moet ik noodgedwongen in sept. 2 of 3 dagen in een pension doen, omdat ik een bruiloft heb en het kostte me de groots mogelijke moeite een pension te vinden, die titeren accepteren. Sterker nog er waren erbij die niet eens wisten wat titeren was en gewoon doorgaan met het eisen van entingen. Ik laat Romeo niet enten, omdat ze nog nooit gehoord hebben van titeren. Inmiddels heb ik een pension gevonden.
Ik heb mijn honden 3 jaar geleden laten titeren, er kwam uit dat ze voor jaren nog entstof genoeg hadden, dus hier word niet meer geent!
Dat zijn precies de twee vaccinaties die wij niet doen.
Weil omdat dit best een heftige vaccinatie is, en er zijn zoveel verschillende soorten leptospirose bacteriën; het vaccin beschermt maar tegen een aantal (is recent wel veranderd naar 4 soorten in plaats van de 2 die bijna niet meer voorkomen).
Kennelhoest doen we niet omdat een gezonde hond deze eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Het is hetzelfde als dat wij een verkoudheid krijgen; daar komen we wel weer overheen (een risicogroep natuurlijk niet, dus wanneer hier sprake van is dan zou ik het wel overwegen).
In sommige pensions is de kennelhoest inderdaad verplicht, dus dan moet je wel, maar anders.... zoals ik al zei: wij doen het niet (en hebben ook een pension waar alleen de 3-jarige DHP verplicht is, verder niks)
Fijn dat het een bezoek met een goed gevoel was en fijn dat je in ieder geval de komende 5 jaar goed zit
gefeliciteerd hier vaccineer ik helemaal niet meer de bulldog al jaren(Dit jaar 5 ) niet meer en de bully vanaf dit jaar niet meer (mischien als ik ga fokken weer )? Moet eens kijku of dan toch niet beter is ivm de puppen ?(ruim van te voren dan )
Hmm... Moet me hier idd ook eens in verdiepen. De kat is altijd buiten, nooit geënt krijgt alleen in de zomer een vlooienmiddeltje en een wormenkuur 1x in de 2 jaar denk ik. Nooit ziek, prima in zijn vel.
Gijs heb ik zijn eerste entingen netjes laten geven. Ook in sept toen hij 1 werd. Maar hij is dan toch wel een paar dagen taai en sloom.
Volgens mij zit Tannetje Koning in Otterlo toch? Dat is hier om de hoek.
Ja, dat herken ik wel, vond het ook een lastige beslissing. Je wilt inderdaad het beste voor je hond, maar titeren is ook nog relatief 'nieuw' en nog niet zo bekend, maar toch denk ik zelf dat ik hiermee de juiste keuze heb gemaakt :-)
Ja, Lady mocht ook gewoon lekker los rondlopen en rondneuzen :). Met onze Misia ga ik in de zomer ook voor een titerbepaling en verder voor haar ogen wellicht, omdat ze daar af en toe nog een beetje last van heeft en we niet verder komen bij onze DA (die wil alleen nog meer antibiotica er in proppen)
Bij ons pension en de opvang waar Misia heen kan is het toegestaan om je hond te brengen met een titerbepaling. Alleen kennelhoest moet ik geloof ik wel doen voor het pension waar Lady heengaat.. Maar dat kan ik altijd alsnog doen.
Op de hondenschool waar ik heen ga is het ook toegestaan..sterker nog, ze zijn beiden pro-titeren :).
Dus gewoon even vragen en uitleggen.
Ik heb mijn stripje van de titerbepaling meegekregen en in het boekje bewaard en een aantekening van de DA gehad, dat t nog 5 jaar geldig is..
Ja, wij doen kennelhoest ook alleen omdat ze naar een pension gaat. Verder weten we nog niet of we gaan enten voor leptospirose. Dat vind ik een lastige keuze, ik weet dat als ze er eenmaal ziek van worden je het soms pas vaak (te) laat merkt en er dan al lever of nierschade is ontstaan, en dat er zelfs een kans is op overlijden.. En Lady zwemt toch nogal graag in de zomer.. Dus vind dat een lastige keuze..
Ja, Lady was ook altijd niet zo fit de eerste dagen na haar entingen en had vaak een pijnlijke plek op de plek waar ze de enting hadden gegeven. Maar Tannetje Koning zit inderdaad in Otterlo. Je kan haar gewoon eens bellen voor informatie, erg vriendelijke vrouw en naar mijn idee weet ze best veel!
helemaal top, prima zelfs dat het in het boekje is komen te staan.
Nog even een aanwijzing over de ziekte van Weil, dat loopt een hond niet alleen op door het zwemmen, ook op de kant kan er ziekte van weil opgelopen worden. In een rijk gebied van ratten.
Onze dierenarts schrijft de entingen weg voor drie jaar, alleen weil en kennelhoest niet. Zou graag willen titeren, maar behalve dat mijn ouders het onzin vinden wordt het volgens mij niet geaccepteerd op hondenshows. Weet het niet zeker, maar zoiets heb ik eens gehoord.
Als je ouders het "onzin" vinden, hebben ze zich toch echt niet geinformeerd in deze. Heel veel mensen vergeten dat een hond ook een overdosis kan krijgen en dat enten na 3 jaar ook klakkeloos is, want ze meten niet of er 1, 2 of 3 onderdelen nodig zijn van bv. de grote cocktail, maar enten gewoon standaard alle 3 !!! Waarom worden kinderen niet levenslang ge-ent en waarom enten dierenartsen zichzelf niet elk jaar voor tetanus ? Ze weten dat deze minstens 10 jaar of langer werkzaam is en toch enten ze alle honden en katten gewoon op datum.De rasvereniging van Romeo accepteert gelukkig wel de titerbepalingen.Ze staan gewoon in het paspoort met stickers, stempels en handtekeningen. Als een hondenpension niet eens weet wat een titerbepaling is, zullen ze standaard entingen eisen, gewoon omdat dat onwetendheid is. Ik heb een hondenpension gevonden die titerbepalingen accepteren !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?