Graan en niet-graan is zo'n beetje een grijze zone. Sommige onderzoeken zeggen dat het slecht is terwijl andere onderzoeken weer aangeven dat het zeker niet slecht is om wat graan erbij te hebben. Ik ken genoeg mensen die hun honden met restjes (inclusief bv. pasta, brood, ...graan dus...) grootgebracht hebben en die honden zijn ook oud geworden. Er zijn honden die niet tegen graan kunnen maar er zijn ook honden waarvan de stoelgang beter wordt bij voeding waar wel wat graan in zit.
Ik denk niet dat er een foute of een juiste keuze is. Jij kan immers alleen maar raden wat je hond van de voeding vindt en wat deze doet op langere termijn. Er zijn genoeg honden die ook van die supermarkt 'rotzooi' eten gedurende hun hele leven en die doen het soms ook prima. Gewoon lekker op gevoel afgaan en enkele testjes doen, als je hond het er niet goed op doet of jij voelt je er niet goed bij dan schrap je die voeding gewoon en probeer je een andere. Veel wisselen van voeding is niet goed maar bij een voeding blijven waar je niet 100% achter staat is ook niet wijs.
"Mijn ene hond krijgt alleen KVV van Prins.
En de pup krijgt alleen brokken van Prins.
Ik heb nog getwijfeld om de pup (deels) op KVV te zetten maar dat toch niet gedaan.
Enige reden dat de oudere hond KVV krijgt, is dat hij zeer moeilijk brokken eet.
Wel heb ik toen informatie opgevraagd hoe het zit bij bij combinatie brokken/KVV voeren.
Antwoord is dat het goed kan, maar NOOIT brokken en KVV op één dag geven.
Beste is bijvoorbeeld 5 dagen brokken en dan 2 dagen KVV (of andere indeling, net wat je zelf wilt).
Dit omdat op deze manier de KVV het beste 'werkt' en alles goed wordt opgenomen.
Ga je het anders doen door brokken erbij te geven op dezelfde dag, is dit niet meer zo.
Dan wordt de KVV meer een maagvulling en dat is zonde van het voer en geld wat je er aan besteedt.
En jammer dat de hond dan niet optimaal profiteert van de KVV.
Je kan prima vlees en brok op 1 dag voeren hoor geen probleem. Er zijn natuurlijk honden die dit niet kunnen hebben maar dit heb je snel genoeg door. Tevens kan je er ook voor kiezen om een paar dagen vlees en paar dagen brok te voeren. Het is kijken hoe je hind erop reageert. Sommige kunnen niet tegen de wisseling en doen het beter op volledig vlees of brok.
Het enigste wat het verschil maakt is dat de ph waarde in de maag veel zuurder is op alleen vlees en daardoor ook in staat is om botten te verteren. Doordat je ook brok gaat voeren zal het hiertussen in gaan hangen.
Hier krijgen ze voornamelijk kvv met af en toe barf en brok. Brok en vlees op dezelfde dag is geen probleem. Brok krijgen ze zelden, dit is meer een opvangmiddel voor als het vlees nog niet ontdooit is.
Zelf zoek ik brokken en kvv op zonder granen, omdat ik van mening ben dat dit niets toevoegd. Rijst in kvv kan prima maar zelf wissel ik meerdere merken af waardoor het percentage laag blijft. Ik zelf voer geen kvv met rijst erin.
Qua brok heb ik Wolfsblut en dit is met aardappel als vulmiddel, dit kunnen ze prima verteren omdat het een groente is.
Andere graanvrije merken zijn bijvoorbeeld DogLoversGold, Taste of the Wild, Orijen, fish4dogs, Acana etc.
En wil trouwens nog even vermelden dat er zat honden het "goed" doen op de commerciele meuk maar die eigenaars en honden hebben nooit gezien dat het ook veel beter kan. Mijn stafford is opgegroeid op vlees, daarna commerciele meuk, en daarna weer terug op vlees. Ik zag overduidelijk verschil. Dat mijn stafford die versleten was en heel moeilijk en stram liep op brok, ineens als een zonnetje liep op vlees bewijst voor mij dat er veel onnodige toevoegingen in commerciele brok zitten.
Dus jij hebt 1 ervaring en hopla, dat geldt meteen voor alle honden?
Wauw, wat een prachtig onderbouwd onderzoek zeg.
Helaas voor jou heb ik hier de omgekeerde varianten rondlopen. Alleen vlees is absoluut niet genoeg.
Hallo zeg met verkeerde been uit bed gestapt?
Ik vertel mijn ervaring, heb bij meerdere honden het verschil gezien.
Niks onderzoek en meuk, dit is mijn ervaring, groot verschil.
En ik zeg ook niet dat dat voor alle honden het geval is!
Ik heb niks tegen brok en ook niet met granen erin, werkhonden zoals jij die hebt hebben de koolhydraten nodig.
Die doen het inderdaad niet goed op alleen vlees.
Daar hoor je mij niet over en ik roep ook niet dat granen super slecht zijn en dat de TS dat absoluut niet moet voeren.
Ik vertel wat ik zou doen met voeding uitkiezen en de TS mag zelf besluiten wat ze doet denk al haalt ze Pro Plan, niks mis met die brok. Vind dat de beste van de commerciele brokken en ik heb zelfs thuis een proefzakje staan! Maar mijn voorkeur gaat uit naar graanvrij, ieder zijn ding.
zorg dat de hoofdmaaltijd niet procent gewijs het meest uit granen bestaat en dan eens achteraan of middenmoot het vlees. graan is niet slecht, alleen moet het niet de overhand hebben.
hier wordt iedere ochtend vanaf pup zijnde al havermout of gerstepap gegeten, en daarna is haar hoofdmaaltijd vlees. een gezonde hond, die nimmer ziek is.
en nimmer een alergie heeft. maar nogmaals de hoofdmaaltijd niet uit graan laten bestaan, een toevoeging van granen is in het geheel niet erg. ook in de natuur aten de wolven granen. Buiten hun vlees.
de eerste zin staat er niet echt als een ervaring ;)
Mijn hond red het ook niet op alleen vlees dus die krijgt 's morgens ook Orijen fish.
Gaat nu prima. Met de gewone Orijen ging het mis. Soms is het dus even zoeken.
Vlees gaat dan ook veel verder dan enkel vlees/bot/orgaan zeker bij honden die inspanningen moeten leveren moet je toch al enige kennis hebben over wat je allemaal moet bijvoeren om je hond in conditie te houden
Met een brok zit je daar veel veiliger,is het beter?bij beide heb je goed spul en wat voor de één goed is is voor de ander troep.
Bij kvv vind ik oa een lukkelus wel goed passen niet perse omdat het geperst is want heel het verhaal rond geperst vind ik onzin,
maar wel omdat er vrij veel vezels inzitten wat in kvv's niet zit buiten denk ik all animal omdat deze hele prooidieren gebruikt.
verder is de samenstelling opzich ook niet mis van lukkelus en de prijs zit ook goed,Bv een orijen gaan bijvoeren bij kvv vind ik weggegooid geld,nu lig je daar verder niet van wakker van die prijs is daar ook niks mis mee blijft toch qua samenstallign een top 3 brok.
Ben voor 1 hond hier zelf aan het overwegen om volledig terug op brok te gaan ik zou dan voor applaws gaan lijkt me qua vlees de hoogste te zijn want van hun 75% vlees bestaat er een deel uit 61% uit droog vlees.
Super dank voor alle antwoorden! Ervaringen en tips te lezen.
Over het wel of niet voeren van kvv en brok combi op 1 dag verschillen de meningen. Ik ben van mening dat dit weinig kwaad kan, mocht het wel kwaad gaan doen stop ik er natuurlijk meteen mee mar voor straks zullen wij KVV en brok gaan voeren op 1 dag. Zo leert hond ook brok eten en dat vind ik ook belangrijk net zoals dat ik vind dat hond vlees moet eten.
KVV zal uit Carnibest of Barf of Alaska natura dogfood bestaan ongeveer. (en mijn gevoel gaat naar Alaska natura dogfood) even bekijken wat hier makkelijk te verkrijgen is in mijn omgeving. En naast deze KVV ben ik dus opzoek naar brok. Al heel wat brokken soorten naar voren gekomen die ik eerlijk allemaal wel even goed vind! Ze staan op een lijstje en dan beginnen we met de eerste straks om te zien hoe pup daar op doet. Als dat niks wordt gaan we naar de volgende denk ik zo.
Ook het merk Applaws spreekt me aan en dat blijkt erg goed voer te zijn. (heel grappig want me pa verkocht dit tijdje terug ook in ze webshop).
Dus als pup pup is voeren ene keer brok en dan kvv, geen probleem toch? omdat pup vaker moet eten en als pup geen pup meer is zal er ochtend brok gegeven worden en avond kvv.
Pups hebben hier al alles door elkaar gegeten net zoals de volwassenen en nooit problemen mee gehad
Applaws lijkt me inderdaad echt zeer goed denk zelf dat ze het hoogste % vlees hebben van alle merken vanwege het hoge aandeel droog vlees,orijen is dan wel op papier 80% vlees maar is dus 40/45% vers vlees en 35/40% droog vlees wat dan al minder is dan de 66% droogvlees van apllaws als 1ste ingredient,hoop dat ze in de toekomst nog met een meer lam gebaseerde variant op de markt komen.
Pups hebben hier al alles door elkaar gegeten net zoals de volwassenen en nooit problemen mee gehad
Applaws lijkt me inderdaad echt zeer goed denk zelf dat ze het hoogste % vlees hebben van alle merken vanwege het hoge aandeel droog vlees,orijen is dan wel op papier 80% vlees maar is dus 40/45% vers vlees en 35/40% droog vlees wat dan al minder is dan de 66% droogvlees van apllaws als 1ste ingredient,hoop dat ze in de toekomst nog met een meer lam gebaseerde variant op de markt komen.
"
Zoveel proteine als in Applaws 38% ik zou het niet doen zeker niet bij pups.
(zag bij puppy large breed al 38 procent proteine)
Denk om panositis.
Ik vind het sowieso veel te hoog in proteine.
Ik zou me niet blindstaren op het vleespercentage.
Het moet best goed zijn het vleespercentage maar het is niet hoe meer hoe beter.
De hoeveelheid koper is mij ook veel te hoog.
Zoveel hebben honden niet nodig kunnen ze niets mee en is niet goed voor de lever.
Tja in tevemelk zit 36% eiwit laat je dan je pups ook niet zuigen?
het is een kwakkel dat 38% eiwit slecht is en trouwens dit is in droge stoff gemeten en belangrijker is de eiwit brok bron,trouwens pups zijn gebaad bij een hoogwaardig % eiwit in deze hoeveeelheden
14% koper is ook niet zo hoog bv acana adult heeft 20mg/kg taste of the wild 15 een veel verkocht merk pro plan nammelijk heeft 50mg kopen....zijn zelfs merken die tot 64mg bevatten nog nooit een haan naar gekraaid is weer zo iets waar onnodig een probleem van wordt gemaakt.
Ben het hier toch iets meer met Zinno eens. Eiwit is toch juist goed (niet te hoog natuurlijk) maar vind 36% wel ok. Of zeg ik nou iets verkeerds. Ben niet zo bij met dat hondenvoer, aangezien dit eerste hond is, dus excuses als ik iets verkeerds zeg en verbeter me dan haha. En inderdaad is de koper niet zo hoog, daar is mee te doen.
Niet alle honden reageren goed op een hoog (hoger) eiwitpercentage.
Ik heb nu Wolfsblut Alaska Salmon, die heeft 25% eiwit. Hiervoor had ik Wolfsblut White Cloud, die heeft 35% eiwit.
En dat uitte zich in winderigheid. Heel veel winderigheid! Van die stiekeme, geluidloze windjes die des te meer geur verspreidden
Dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Niet gezegd dat jouw pup er ook last van gaat krijgen, maar mocht het zo zijn kan het best aan het eiwitpercentage liggen.
En welk bewijs is er nu dat dit door het hoge eiwit kwam?
kan evengoed zijn als je een andere brok met 40% eiwit geeft dat er van winderigheid geen sprake is en op een andere brok met 20% eiwit wel,dus jij linkt winderigheid dan aan hoog eiwit terwijl er miss een totaal andere oorzak was.
"
Geen, maar dat hoeft toch niet? Ik zeg alleen dat MIJN hond er last van had. Een zak van 15 kilo, 50 dagen winderigheid. Werd minder door haar 3 keer per dag eten te geven, maar nog steeds wel wat winderig.
Misschien heeft ze het bij een andere brok met hoog eiwitgehalte niet, maar bij deze wel. En waarom zou ik weer 15 kilo hoog eiwitgehalte kopen met het risico dat ze weer last krijgt?
Het feit dat ze geen last meer heeft van winderigheid met deze zak 25% eiwit is voor mij bewijs genoeg dat ze winderig werd van 35% eiwit
Bedankt voor de tip! Ga ik onthouden! van je vorige post zeg maar over die winderigheid. Zullen we rekening mee houden.
Hoe weet je dat ze het op enkel vlees niet redden? Zelf uitgeprobeerd?
Ik geef Lupo Natural. Bevalt goed. Tenminste bij die van mij :-)
Goede ontlasting en energie. Geef het nu een jaar.
In het begin dronk ze wel veel. Ze kreeg voor het eerst geperste brok
en het kwam waarschijnlijk door die overgang. Was ook warm weer toen we begonnen.
Dat ging weer over.
Ik koos het omdat er geen syntethische stoffen in zitten of chemie.
Omdat het koud geperst is hoeven geen syntetische vitamines toegevoegd te worden.
Glutenvrij. Koper 6.5 mg. Proteine 24. Niet getest op dieren. Geen bio industrie vlees.
Doneren naar dierenbeschermingsprojecten. Mileu vriendelijke zak.
En contact via mail was goed. Duidelijk wat er in zit.
Ik heb ook gehoord dat geperste brok beter matched met vers. Maar dat weet ik niet zeker.
Vleespercentage is netjes 30 procent. Meer dan de gemiddelde goedkope brok.
Maar niet zo hoog als Acana, Orijen, Applaws etc.
Maar was het hoger geweest dat vleespercentage was de proteine ook hoger uitgekomen.
Ik heb niet zoveel problemen met zoiets als wat bruine rijst of aardappel percentage dat wat hoger is.
Verteren ze prima. Als het maar geen Tarwe of gerst is wat in een brok zit.
Als het maar glutenvrij is de brok.
http://dierenkliniek-ermelo.nl/onze-belevenissen/columns/voeding-van-de-hond-feiten-fabels-deel-iii/
http://www.bracco-italiano-community.nl/nieuws/Gezondheid_en_voeding/226/Voeding_van_de_hond.html
Nu dat je 38% te veel vind tja zeg het hier nog een eens amstaff fokker die al 25 jaar mee draait aan de show top voert al zijn honden + uitplaatsers orijen van pup tot hun dood,deze man geeft maandelijks zo een 3000 euro uit aan orijen voor zijn honden en uitplaatsers,en raad eens al die honden zijn tip top in orde qua gezondheid en hd testen enzo.
Nu je geeft lupo natural ik ga daar niet van beweren dat het een slechte brok is heb die zelf ooit willen kopen maar toen uiteindelijk voor lukkelus gegaan,verder over je nier verhaal er zijn onderzoeken waar net is aangetoond waar nierlijdende honden net baat hadden bij een hoger poteine gehalte brok waarvan de eiwitten afkomstig van vlees waren.
Ik denk dat het ook ligt aan waar je hond het beste op doet. Ene hond doet het goed op het ene merk en de andere juist niet. En zal eens kijken wat beste is straks voor mijn pup naast kvv :)
Bedankt voor alle antwoorden!
Het antwoord staat op de site, die je hierboven aangeeft:
hier kijk ik naar
Hoog vlees percentage
geen graan of rijst/mais geen , groenten uit familie van de nachtschade (dus aardappel tomaat ect)
de graan zijn gluten en slecht voor gebit van je hond (tandsteen) en rijst/mais ivm dat ook een graan is en je hond er dus weinig tot niks mee kan
geen chemische toevoegingen zeker geen natrium seleniet (kanker verwekkend)
ipv graan rijst aardappel liever zoete aardappel
en niet teveel bietenpulp want dat is ook een vulmiddel zonder toegevoegde waarde
een beetje mais of aardappel of rijst kan geen kwaad indien hond geen allergie heeft voor granen
nachtschade ,reageren veel honden op
Veel honden kunnen ook niet goed tegen soya
Chemische toevoegingen mijd ik altijd zoveel als ik kan
Dat was ik inderdaad ook tegen gekomen. Maar vroeg het me hier toch nog eens af :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?