Een aantal weken geleden hier een topic geopend over Gijs en het overstappen van Prins naar DLG.
Gijs heeft kale plekken rond zijn oren en verhaart best veel. Bijt en likt regelmatig zijn pootjes.
Ondertussen rustig met proefzakjes DLG aan de gang.
En ben begonnen met schapenvet/zalmolie bonbons.
Nu vond ik dat zijn oren niet beter werden, maar eerder beroerder. Nog bredere kale randen. Dacht misschien een oormijt ofzo. Vanmorgen toch maar naar de dierenarts. Geen oormijt maar ws een allergie voor het een of ander.
Zes weken lang alleen maar hill's brokken. Geen koekjes geen snoepjes geen kong met smeerkaas. Niks. Nada. Noppes ..
Na die weken kijken of het beter is. Dan weer terug naar Prins geperste brok om te kijken of het dan weer terug komt.
Heb er een heel dubbel gevoel bij. Aan de ene kant denk ik bah! Waarom ben ik naar de dierenarts gegaan!? Had gewoon moeten overstappen op DLG en het aankijken. Zes weken super duur voer en een abonnement bij de dierenarts is dat wel nodig?
Wil het beste voor mijn liefste maatje maar heb een beetje het idee dat de DA er wel een lange weg van testen van wil maken...
Wie heeft er tips? Luisteren naar de dierenarts? Of "stiekum" overstappen op DLG en dan eens verder kijken? Ben zo'n onzekere muts die natuurlijk niet in kan gaan tegen DE dierenarts. (Het idee van als je niet doet wat ik zeg hoef je niet terug te komen).
Leuke diagnose, allergie voor een of ander
Wat ik eerst aan de DA zou vragen, afkrabsel en plakband monster.
Daar kunnen mijten, gisten e.d. mee worden opgespoord. (Ik moet nl denken aan Demodex, maar dat is maar even een eerste idee)
Even kijken wat daar uitkomt.
Komt hier niks uit, dan zou ik gewoon een maand DLG (bv de ocean versie) of vers gaan geven,
Mocht je dan nog geen verbetering zien, denk dan aan een dermatoloog of holistische dierenarts.
Goed dat je er vlug bij bent, maar hoe eerder je aan de juiste bel trekt, des te eerder je hond geholpen is.
Wij gaan ook naar een specialist als we iets mankeren, DA is prima voor de basis, maar mijn ervaring is ook dat als het wat complexer wordt, ze je gewoon niet goed genoeg kunnen helpen.
Ik zou gewoon overstappen op DLG, wel de ocean versie. Deze bevat niks wat in Prins zit. DLG bevat vis en aardappel.
Weet niet of je het voer al hebt? Zou het gewoon terug brengen onder het mom dat je al een zak had staan.
Qua snacks kan je gedroogde vis dingetjes geven. Wel opletten dat er geen graan in zit.
Het zou best kunnen dat de reacties heviger worden, dit is het ontgiften zoals dat heet.Het verschilt per hond hoelang dit duurt, bij de ene hond een week bij de ander een paar maanden.
Dit is puur het ontgiften van de afvalstoffen die in de brokken zaten.
Eens!
Heb een zak Hill's van 3 kg meegenomen. €35,00 alstublieft. Alsof je een emmer leeg gooit.
Die DLG ocean fish heeft hij toevallig van de week proefzakjes van gehad. Vond hij heerlijk!
De hill's heb ik al open gemaakt. Wilde ff kijken of hij ze lekker vind. En hij is zo gewend dat hij bij netjes naast lopen een beloningkje krijgt.. dus dat was nu hill's.
Naar, Martine, van mij geen advies, die heb ik niet,maar wil toch even reageren, hoop dat je er uit komt, niets zo erg als een hond met allergie.
Dank voor je lieve reactie Willemijn!
Ik hoop ook dat het met ander voer "gewoon" op te lossen is.
Dat hoop ik ook echt voor je!
Uitsluiten voedselallergie voor je aan een atopie denkt is de goede volgorde. En dat doe je met een eiwithydrolysaatdieet van alle hier verketterde merken of door een zelfbereid dieet met een eiwitbron die de hond nog nooit gehad heeft.
Dus met het advies van de dierenarts is niets mis.
Hoi Martine en Gijs!
Wat ontzettend vervelend dat jullie hond waarschijnlijk een allergie heeft, weet er alles van.. Je kan me topic lezen.
na lang te lopen tubben met brok , Royal canin hypoallergenic , zijn we overgestapt op vers vlees.
ons hondje Krabte veel , en elke ochtend vieze oogjes , vieze oren, kale plekken bij de achterpootjes.
en hotspots.
Sinds vers vlees ging het al stukke beter!
toen hebben we een bloedtest laten doen.
er kwam uit dat die allergisch is voor alle mijten!
Dus ook de mijt die in granen en brok dus zit.
heel veel succes! Alles komt goed!
Ow bah wat vervelend! Wel fijn dat je nu weet wat er aan de hand is.
Gijs krijgt nu sinds een jaar prins geperste brok. Hij was toen een maand of 5 oud. Hij heeft sinds die tijd best regelmatig zijn pootjes gelikt, niet overmatig, geen wondjes ed, dus dacht eerst winter, regen, in de zomer in het zwembad hij likt zijn pootjes schoon. Maar nu ga je je iets meer verdiepen in voer en valt het vele poepen ook wel erg op. En zie je ineens toch kale plekken aan de oren en likt hij ook als hij schone pootjes heeft.. En dan ga je er op letten en je zorgen maken.
Hoi Martine,
Er was nog een topic dat over allergie ging. Hier had ik ook uitgelegd wat wij hebben gedaan en welke weg je een beetje bewandeld.. misschien heb je er wat aan:
Mocht je wel verder willen zoeken, zou ik toch eerder naar de dermatoloog gaan dan naar de da. De kosten die je nu bij de da uitgeeft, zijn eigen weggegooid geld. Bij de dermatoloog doen ze namelijk precies hetzelfde, maar dan de uitgebreidere testen en alles gelijk grondig en goed. Dan weet je ook gelijk wat er aan de hand is en is het zoeken minder lang.
Wij vonden het voer ook erg duur bij de da. Uiteindelijk zijn we doorgestuurd naar de dermatoloog en daar hebben ze het heel grondig aangepakt. Uiteindelijk dacht ik; was hier maar gelijk, dat had me een hoop geld gescheeld. Maarja, niks meer aan te doen.
Finch bleek uiteindelijk alleen omgevingsallergieen te hebben en geen voedselallergie. Al ben ik wel blij dat we het hebben onderzocht, nu zit hij op DLG.
Zodra de da begint over bloedonderzoeken, zou ik er toch voor kiezen om naar de dermatoloog te gaan. Zij kunnen uitgebreider testen, en dan hoef je het geld maar 1 keer uit te geven. En weet je gelijk hoe het écht zit. Onze dermatoloog zei ook: "Ik snap dat dierenartsen het graag eerste zelf proberen, en dat ze het met goede bedoelingen doen. Maar die testen geven helemaal niet voldoende informatie en het kost de klant alleen maar geld." Overigens vond ik de dermatoloog ook niet (veel) duurder dan de gewone dierenarts. Wij lopen met de hond bij het medisch centrum voor dieren in Amsterdam. Erg goed! Mocht je de prijzen willen weten kan ik ze wel voor je opzoeken.
Ik ben het speciale voer trouwens gaan bestellen op medicanimal. Een stuk goedkoper!! Jij hebt ook geen kleintje, dus kost je anders handen vol geld. Uiteindelijk bij de dermatoloog bleek trouwens dat hij wéér op ander voer moest. Ze hebben hem daar voer gegeven waarbij alle eiwitten e.d. het meest waren verkleind. Dus toen had ik helemaal spijt dat ik daar niet eerder was geweest. Die 6 weken voer van de dierenarts (handenvol geld!) waren dus helemaal niet nodig geweest. Pfff honderden euro's. Ik snap goed wat je bedoeld hoor!
Als je trouwens tussen de tenen van Gijs kijkt, is het daar wat rood? het hoort heel zacht roze te zijn..
@Maaike bedankt voor je reactie!
Het is idd niet roze tussen zijn tenen maar roodbruin. Dit kwam volgens de DA door het likken.
Baal wel een beetje, heb net vorigecweek een verzekering afgesloten bij Hema. Maar ja, zit nog in de eerste maand. Dus helaas...
Ik zou eerst voeding uitsluiten voordat je andere dingen gaat proberen, misschien ligt het wel gewoon aan Prins en doet hij het op DLG veel beter. Ben zelf maar al te goed bekend met allergie bij honden, mijn stafford teef heeft 13 allergieeën en is gevoelig voor graan. Sinds we zijn overgestapt op KVV gaat het veel beter, daarbij heeft ze nog een serum voor haar 13 allergieeën die maandelijks door mij wordt toegediend. We zijn bijna 1,5 jaar bezig geweest met uitzoeken wat ze nou precies heeft, het is niet makkelijk als je hond allergisch is!
Voor jou hoop ik dat het meevalt en dat het voer gewoon niet beviel
Als je er met brokken niet uit komt kan je misschien eens KVV proberen? (zonder graan e.d.)
Je kan ook nog een allergie test laten doen. Staffords staan er helaas om bekend vaak allergisch te zijn en huidproblemen te hebben.
Succes en sterkte met Gijs!
Nee, gelukkig is dat niet nodig...
Ik zou zelf beginnen met het geven van een soortgerichte voeding en ondertussen een dier zo min mogelijk belasten met zaken die het dier kan missen, zoals chemische ontworming en vlo- en teekpreventie, vaccinaties, onnodige medicatie etc. Vaak kom je hier al een heel eind mee op de weg naar herstel.
Soms is het juist prettig en nuttig om wel tegen je dierenarts in te gaan en zelf te blijven nadenken. Om er dan achter te komen dat ondersteuning van een holistisch dierenarts bijvoorbeeld ook positief resultaat geeft, zonder inmenging van belastende medicatie die naar mijn mening het systeem onderdrukken en afbreken. Het versterken van het immuunsysteem houdt indirect in dat allergenen ook minder kans maken.
Bedankt voor alle reacties!
Heb het allemaal nog eens laten bezinken (burn-out en nieuwe dingen gaan niet zo goed samen helaas)
En heb besloten om idd helemaal over te stappen naar DLG en dan de ocean fish variant die hier al werd genoemd. Deze vond hij in de proefzakjes lekker.
Stop met het geven van koekjes met granen en kleurstoffen. Alleen nog de farmfood gedroogde stukjes hart en een keerceen stukje banaan.
Is er dan over een week of 6 geen verandering dan ga ik de brokken van hills (dierenarts) geven en zal ik netjes doen wat hij me voorschrijft.
Nogmaals bedankt voor de tips!! Echt fijn dat er mensen willen mee denken en hun ervaringen delen!
Bonny had ook kale plekken en veel jeuk. Ook naar de da geweest en kreeg Hills z/d mee en moest dat 6 weken geven en dan terug op het oude voer. Ik ben uiteindelijk na veel omzwervingen overgegaan op Orijen 6 Fish en daar knapte ze van op. Haar vacht herstelde en ze had geen kale plekken meer en minder jeuk. Nu staat Bonny op vers vlees en dat is voor haar een uitkomst want nu heeft ze goede ontlasting en geen vieze oogjes meer en een mooie zachte vacht, krijg er zelfs complimenten over van anderen
Gijs heeft afgelopen 4 dagen 1x p.d. prins brokken gekregen en 1x p.d DLG proefzakjes.
Vandaag wilde ik dan helemaal overstappen.
Is dat te snel? Vind het een beetje lastig omdat prins een geperste brok is en DLG een krokante, ik kan ze dus niet mengen.
Hij vind ze wel erg lekker! Hij plakt bijna aan je benen vast als hij merkt dat je ander voer hebt. (prins at hij prima, maar niet zo)
Hij heeft net wel een minuut of 5 zitten smakken, kan dit komen door de overstap? Of doordat hij best schrokt? De prins brokken waren veel groter, de nieuwe slikt hij heel door. Heb wel een bakje in zijn bak staan zodat hij iets meer moeite moet doen. Eet nu zijn bak in 2 min ipv 30 sec.
Hij ligt nu lekker naast me te slapen. (oké hij mag eigenlijk niet op bed, maar nu wil ik hem even extra in de gaten houden.)
Dat is 1 van de redenen dat ik geen brok voer.
Geen idee of het al gezegd is, maar je kan ook proberen te elimineren met vlees. Eerst 6 weken paard, dan geit, konijn etc.
Sterkte in iedergeval. Ik weet helaas hoe het is...
Want? Is dit "normaal" bij brokken?
Hij leek me vanmorgen onrustiger. Ging wel even slapen maar na een half uur werd hij wakker, moest ff 2x leek kokhalzen en klein boertje erachteraan. Zit ook al met hem op de bank, slapen ging hem niet meer worden..
Kan het zo zijn dat krokante brok zwaarder op de maag valt dan geperste brok?..
Hij lijkt me nu wel weer "de oude".
De ontlasting vanmorgen was niet zo veel als anders, maar wel goed gevormd zei manlief. Dus dat is wel positief.
Ik zou gewoon al helemaal overstappen. Dat boeren en kokhalzen en doen kan komen omdat ie 2 verschillende soorten brokken krijgt. Misschien valtdat niet goed.
Hier doe ik niet eens aan mengen met brokken oid gewoon cold turkey overzetten. Maar ze eten hier vooral vlees en heb brok staan voor als het vlees nog niet ontdooit is bijvoorbeeld.
Ik vind het gehele fenomeen 'brok' niet 'normaal', maar dat is een andere discussie.
Jouw hond kreeg eerst geperste brok en nu geëxtrudeerde, die enorm uit kan zetten in een maag. Mocht je brok blijven voeren, dan zou de omschakeling naar de geperste brok van DLG wellicht een stukje makkelijker gaan. De kans op maagtorsie is behoorlijk groot bij het voeren van brok.
Van dit soort symptomen zou ik dus niet echt vrolijk worden.
Misschien vind je dit interessant om te lezen?
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/maagtorsie.htm
Ik dacht ook dat het misschien demodex kon zijn
Zat ook even op die site te kijken maar er staat ook bij dat het eten vanaf een standaart een maagtorsie vergroot , terwijl ik weer had gelezen dat het verkleint. Dus nu heb ik een standaart staan ?
Die theorie lijkt inmiddels alweer achterhaald.
One traditional preventative has been to raise the height of food and water bowls, but this was found to actually increase risk by 110 percent. This correlation of risk was verifiable; the dogs of the breeders in this study did not have close relatives that had experienced bloat.
Bron: http://www.vin.com/proceedings/Proceedings.plx?CID=TUFTSBG2003&PID=5091&O=Generic
Voor Amy misschien interessant. Studies van Glickman (ref.) zijn daaraan verbonden. Even van mijn eigen forum geplukt:
Het blijkt uit diverse studies naar de risico's op maagtorsie, maar de Purdue study van Lawrence T. Glickman was daar een voorloper van, dat verhoogde voerstandaards het risico vergroten.
Voorheen werd verondersteld dat het luchtzuigen hierdoor zou verminderen, maar het wordt juist erger waardoor het risico op maagtorsie wordt vergroot. Ook is het voor een hond een vrij onnatuurlijke houding om zo te eten.
Dietary Risk Factors for Gastric Dilatation-Volvulus (Bloat) in 11 Large and Giant Dog Breeds: A Nested Case-Control Study
ABSTRACT
Malathi Raghavan, DVM, MS; Lawrence T. Glickman, VMD, DrPH; Nita W. Glickman, MS, MPH; Diana B. Schellenberg*, MS.
Dietary risk factors for gastric dilatation-volvulus (GDV) in dogs were identified using a nested case-control study. Of 1991 dogs from 11 large- and giant-breeds in a previous prospective study of GDV, 106 dogs that developed GDV were selected as cases while 212 remaining dogs were randomly selected as controls. A complete profile of nutrient intake was constructed for each dog based on owner-reported information, published references and nutrient databases. Potential risk factors were examined for a significant (p<0.05) relationship with GDV risk using unconditional logistic regression.
The study confirmed previous reports of an increased risk of GDV associated with increasing age, having a first-degree relative with GDV, and having a raised food bowl. New significant findings included a 2.6-fold (or 160%) increased risk of GDV in dogs that consumed dry foods containing fat among the first four ingredients. The risk of GDV significantly increased 3-fold (or 200%) in dogs that consumed dry foods containing citric acid as a preservative. Dry foods containing a rendered meat meal with bone product among the first four ingredients significantly decreased GDV risk by 53.0%. Moistening of dry food alone was not associated with GDV risk, but consumption of owner-moistened dry foods that also contained citric acid significantly increased GDV risk 4-fold (or 300%). Approximately 30 and 33% of all cases of GDV in this study could be attributed to consumption of dry foods containing fat among their first four ingredients or citric acid, respectively. These findings can ! be used by owners to select dry foods that may reduce the risk of GDV.
Bron: http://www.vet.purdue.edu/epi/dietrisk.htm
http://www.forumwereld.nl/rauwevoedingvoorhonden/index.php?action=forum
Wij hebben ooit het uitzetten van een brok uitgetest toen we net aan het zoeken waren naar andere voeding.
Wij begonnen hier met Royal Canin voor Goldens, en hebben toen een geperste brok van de dierenwinkel hier uitgeprobeerd.V
Van beiden een brok in een glas water en dat een dagje laten staan.
De geperste valt dus uit elkaar, de brok ligt op de bodem van het glas, niet meer in de vorm van de oorspronkelijke brok.
De RC brok was een drijvend sponsje wat zijn omvang minstens had verdubbeld.
Dat uitzetten van een geëxtrudeerde brok is niet altijd het geval. In gooi weleens kokend water over het voer van één van de honden, als hij bv Darmclear over zijn eten krijgt, anders eet hij het niet. Maar Wolfsblut (Wide Plain), die zetten niet uit. Van de Hill's weet ik wel dat ze megagroot worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?