Hallo iedereen,
ik ben Saskia Grammens en ik studeer momenteel aan de universiteit van Gent.
Voor min eindwerk werk ik mee aan een onderzoek naar cryptorchidie bij honden (en paarden, maar dit is hier nie van toepassing ;) ). Voor de mensen die nog nooit van cryptorchidie gehoord hebben, dit wil zeggen dat 1 of beide teelballetjes van de hond niet ingedaald zijn.
Wij doen vooral onderzoek naar de erfelijkheid van deze aandoening, daarvoor hebben wij echter DNA nodig van honden met cryptorchidie zodat wij kunnen onderzoeken hoe de aandoening precies doorgegeven wordt.
Aangezien ik niet voor diergeneeskunde studeer, maar voor biowetenschappen, en het prikken van bloed helemaal niet aangenaam is voor de honden, werken wij met speekselstalen. Deze zijn erg makkelijk te verkrijgen en kunnen net zo goed onderzocht worden.
Om verder te kunnen met dit onderzoek hebben wij natuurlijk die speekselstalen nodig. Vandaar dat ik hier met de vraag kom of er misschien iemand is die wil meewerken aan dit onderzoek?
Het onderzoek is volledig anoniem, ik kom samen met mijn co-promotor langs bij u en er worden 2 speekselstaaltjes genomen van de hond. Dit gebeurt met behulp van een klein staafje en u mag zelf het staaltje nemen zodat de hond hier geen last van ondervindt. Verder worden er enkele gegevens van de hond verzamelt, maar deze worden niet doorgegeven.
Later wordt u natuurlijk op de hoogte gebracht van het resultaat van min onderzoek!
Zo wanneer iemand vragen heeft, stel ze maar! En wanneer iemand wil meewerken: alvast dankjewel!
Vriendelijke groeten,
Saskia
Sorry..., twee teefjes hier, dus wij kennen het probleem niet ..., maar bij deze een upje voor jullie onderzoek, hopelijk gaan er baasjes reageren.
Misschien een tip..., in de topic titel een verwijzing maken naar de Nederlandse beschrijving van het probleem, omdat ik niet denk dat iedereen weet waar cryptorchidie voor staat.
Veel succes met het onderzoek !!
Hier een cryptorche hond. Je kan een speeksel of bloedmonster krijgen als je wil. Zeg maar wie, wat, waar wanneer, hoe etc.
En zijn vader was een bekende dekreu uit belgie, dus er moeten er nog wel een paar rondlopen.
Ik woon wel in nederland, boven amsterdam, dus misschien moet ik dan zelf bemonsteren?
Dankjewel voor de tip!
Ik zal je even een berichtje sturen, dat is misschien iets makkelijker dan hier in het onderwerp :)
Mijn cryptorche reu mag je best gebruiken voor dit onderzoek. Laat maar weten hoe en wat (ten minste, als het te doen is met de afstand).
Hallo Saskia,
Ik zou heel graag mee willen doen aan dit onderzoek, ik heb een reu met een niet-ingedaalde teelbal. In ieder geval word ik heel graag ook op de hoogte gesteld van de uitslag van het onderzoek (ook al maken jullie geen gebruik van mijn reu). Vergeef me mijn enthousiasme, maar de laatste tijd heb ik al wat zitten rondsnuffelen naar dit soort onderzoeken. Ik dacht dat het enigszins al wel bekend is dat het vererft als bijvoorbeeld PRA? Beide ouderdieren moeten dragers zijn om lijders te geven?
Ook heb ik gekeken naar de bijwerkingen van een niet-ingedaalde bal. Meestal is wel bekend dat deze bal meer risico's vormt voor tumoren, maar dat de operatie vaak net zo risicovol is als de bal blijft zitten. Dus je kunt er net zo goed niets aan doen..
Wat de meeste mensen dan weer niet weten, is dat deze monorchide reuen vaak veel meer last kunnen hebben van hormonen. Vaak in zo'n heftige mate, dat het eigenlijk beter is voor de rust van de hond, om deze te laten castreren. Zo'n operatie kost eigenlijk heel veel (ik schrok me te pletter, net als de fokker van mijn reu eigenlijk), fokkers kunnen dan beter kiezen om deze reuen tegen inentings/chip prijs te verkopen. Gelukkig kunnen sommige specialisten deze teelbal laparoscopisch verwijderen, zodat de operatie tegenwoordig vele malen minder zwaar is.
Mijn andere reu heeft trouwens beide teelballen. Maar zijn vader heeft wel eens monorchide reuen gegeven. Nu is er dus een kans aanwezig dat mijn reu drager is. Misschien is hij dan ook interessant voor jullie onderzoek?
Eventueel is het ook een optie om swaps naar mijn adres te sturen, dan neem ik zelf wat wangslijmvlies af. Ik heb al eerder DNA laten onderzoeken en "swaps afgenomen". Als je interesse hebt, stuur me dan een PB-tje, dan kan ik je mijn persoonlijke gegevens sturen.
Vriendelijke groet, Susanne
Dat gaat op tot de hond ouder dan 10 dreigt te worden, daarna is het laten zitten "gevaarlijker" dan opereren.
Vandaar dat mijn reu binnenkort geopereerd gaat worden.
Ik wil ook wel helpen met je onderzoek met mijn reu. Woon in Oost-Vlaanderen, niet zo ver van Gent
Lijkt me een interessant onderzoek. Elders in het buitenland loopt ook zo'n onderzoek, waarvoor ik een verzoek kreeg om bloed af te geven voor DNA. Bloed is niet prettig af te nemen, speeksel levert minder stress op.
Ik heb een cryptorchide reu, had 2 niet ingedaalde teelballen en is inmiddels gecastreerd. Met dit onderzoek wil ik wel meedoen, maar ik wil ook op de hoogte blijven wat er met deze gegevens exact gebeurt.
Ben het volledig eens met wat Susanne hier schrijft. Dat is ook mijn ervaring.
Wat de meeste mensen dan weer niet weten, is dat deze monorchide reuen vaak veel meer last kunnen hebben van hormonen. Vaak in zo'n heftige mate, dat het eigenlijk beter is voor de rust van de hond, om deze te laten castreren.
Ik moet zeggen dat dit weer absoluut niet mijn ervaring is, integendeel zelfs. Mijn ongecastreerde reu (met één teelbal) is de rust zelve. Ook loopse teven loopt hij voorbij zonder om te kijken. Mag ik vragen op welk onderzoek deze uitspraak gebaseerd is? Puur uit interesse hoor, wel leuk als de mijne nou echt zo'n uitzondering is.
Dat is ook niet altijd zo. Dan mag je wel regelmatig onderzoek laten doen of de ballen niet van vorm veranderd zijn, voor zover dat mogelijk is. Mijn hond had een getordeerde bal die als dat te lang blijft zitten erg pijnlijk kan zijn.
Wat vreemd dat je hiervoor om 'onderzoek' vraagt. De ene hond is de andere niet.
Dan vind ik het weer vreemd en tegenstrijdig dat jij stelt (okè, het ermee eens bent) dat "monorchide reuen vaak veel meer last kunnen hebben van hormonen". Want de ene hond is de andere niet, toch? Ik ben enkel benieuwd naar de gedachte achter de uitspraak.
Of het 'vaak' is, daar sta ik niet voor in. Maar er zijn dus cryptorchide reuen die behoorlijk wat hormonale stoornissen extra kunnen hebben ten opzichte van een intacte reu, mogelijk juist door toedoen van de cryptorchidie, waaronder mijn hond. Ken overigens wel wat meer honden met afwijkender gedrag ten opzcihte van een intacte reu. Dat zijn vooralsnog hypotheses naar exacte omstandigheden en kun je echt niet staven aan onderzoek.
Hoi Chris,
Ik baseer deze uitspraak niet op een onderzoek dat ik gelezen heb. Ik heb onder andere informatie aangevraagd bij meerdere gespecialiseerde dierenartsen. Onafhankelijk van elkaar hebben zij mij dit verteld. Daarop baseer ik mijn mening, wat voor mij eigenlijk meer telt dan een eenmalig onderzoekje wat onder invloed van "geld-verdienen" geschreven is (en ja, ik heb deze specialisten bewust aangesproken vanwege hun eerlijkheid). Ik vertel dit bewust in dit topic omdat ik dit nog niet eerder gehoord heb, terwijl er veel monor(/cryptor)chide reuen zijn. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, niet elke reu hoeft last te hebben van zijn hormonen. Vandaar mijn woorden "vaak" en "last KUNNEN hebben", waarbij ik dus niet aangeef dat dit zo moet zijn. Net als dat niet alle monorchide reuen last hebben van tumoren, maar de kans is wel veel groter! Overigens is deze hormonale verandering bij mijn reu pas naar voren gekomen nu hij bijna 3 jaar oud wordt. Hiervoor haalde ik het niet eens in m'n hoofd om over castratie na te denken, het was zo'n heerlijke reu. Ik herken nu m'n eigen hond regelmatig niet meer terug, dit is voor hem eigenlijk heel sneu (hij kan niet eens meer rustig poepen).
Ik heb Jolle Kirpensteijn gesproken over mijn hond zijn binnenbal en hij geeft aan dat ie het verstandig vindt om deze nu weg te halen.
Als het niet te duur is laat ik misschien wel een pre- en postoperatieve testosteronbepaling doen, gewoon uit nieuwsschierigheid.
Natuurlijk is dit niet altijd zo. Het zijn op statistieken gebaseerde keuzes. Maar de ratio neoplasierisico-operatiecomplicatierisico verandert ten gunste van het laatste. En hoewel ik leeftijd zelden een reden vind om noodzakelijke dingen niet te laten doen, heeft het toch de voorkeur om dan op wat jongere leeftijd te opereren.
Zo ik heb even in de tekst gereageerd, want ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik meerdere quotes in 1 bericht kan zetten hier op het forum!
Ik heb je trouwens een privéberichtje gestuurd, bedankt dat je wil meewerken!
Ik heb je een berichtje gestuurd in verband met mijn onderzoek!
Weet je heel toevallig nog voor welk onderzoek het was dat ze je toen gecontacteerd hebben? Want het is voor mij misschien wel interessant om te weten wat uit hun onderzoek voort gekomen is zodat wij niet hetzelfde doen.
Moeten de ouders bekend zijn? Mijn hondje heeft geen stamboom :) Zijn balletje was niet ingedaald, maar zat gelukkig niet heel ver/hoog in de buik, en was gemakkelijk te verwijderen.
Ik reageer hier nog eventjes voor iedereen ook :)
De ouders moeten niet bekend zijn, het is makkelijker wanneer het wel zo is, maar ook hondjes zonder stamboom kunnen heel erg helpen!
Als je dat laat doen, ben ik erg benieuwd naar zo'n uitslag. Wil je dat ooit eens delen dan?
Jawel, ik moet het nog ergens hebben staan. En zo niet, dan kan ik iemand benaderen die het mij heeft toegezonden voor deelname.
Ik ben wel erg geïnteresseerd in de uitkomst van jouw onderzoek, dus als ik deelneem zou ik daar graag van op de hoogte gehouden willen worden. Zal vanavond bij meer tijd jouw PB beantwoorden.
Jazeker.
Dankjewel allemaal voor jullie medewerking, ik ben blij te zien dat mensen er toch in geïnteresseerd zijn!
Ik zal op het einde van mijn onderzoek zeker hier laten weten wat we eventueel gevonden hebben!
Interessant onderzoek maar ik kan je niet helpen.. Mijn hond zijn ballen zijn beide ingedaald :D Op school vertelde de docente dat ze niet wisten of het erfelijk was dus ik ben benieuwd naar de resultaten
Wij hebben een newfoundlander reu van inmiddels 6 maanden waarbij beide teelballetjes niet zijn ingedaald. Het is voor het eerst dat wij hiermee te maken hebben en zou wel mee willen werken met je onderzoek, wij wonen wel in Nederland( Milsbeek) Vriendelijke groeten, Yvonne
Hallo Saskia,
Ik heb een chihuahua van 2 jaar en hij heeft een balletje in de lies zitten, waar kan ik hiervoor het beste terecht??
Mvg Brigitte
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?