Bel ik net de DA op om een afspraak te maken voor de jaarlijkse rabiësvaccinatie (waarvan ik dacht dat die hier verplicht was in Noorwegen, omdat me dat verteld werd door 2 andere dierenartsen...), zegt onze nieuwe DA:
- Rabiës? Oh, gaan jullie op reis met Taika?
- Uhm....nee, hoezo? Het is gewoon een jaar geleden dat ze de laatste heeft gehad.
- Oh, maar dan hoef je niet tegen rabiës te enten hoor. Rabiës komt hier in Noorwegen niet voor, dus je bent niet verplicht om er tegen te enten. Alleen als je de grens over gaat dan is het verplicht.
- .....
Uh, ik wist even niet of ik het wel goed verstond, want de 2 DAs die we eerder hadden, die zeiden dat dit wel verplicht was! Drie jaar lang dus onnodig geënt zonder dat ik dat wist, dat is jammer...
Geen afpraak gemaakt dus (vindt Taika jammer, want die vindt het altijd wel leuk bij de DA ), maar dat scheelt dus weer een enting
De komende jaren dus ook geen rabiësvaccinatie, want Taika is te groot voor het vliegtuig, dus reizen doet ze dan sowieso niet Als we ooit eens met de auto op vakantie gaan, dan bekijken we dat dan wel weer.
Appart. Op internet lees ik dat als je een hond mee wilt nemen naar Noorwegen, deze geent moet zijn, maar dat de enting 3 jaar geldig zou zijn.
Ook lees ik dat de vleermuizen in Noorwegen wel degelijk besmet zijn..
Ik woon natuurlijk in Noorwegen
Als je hier naartoe reist vanuit Nederland moet je idd een geldige rabiësvaccinatie hebben, en in NL is deze 3 jaar geldig en wordt 'ie voor 3 jaar weggeschreven in het paspoort.
Hier in Noorwegen is de rabiësvaccinatie echter maar 1 jaar geldig (is zo geregistreerd), en zou je dus elk jaar moeten hervaccineren. Maar, dat geldt blijkbaar dus ook alleen maar wanneer je naar een ander land reist.
Het is nu eigenlijk net zoals in Nederland dus: niet verplicht, alleen als je reist. En het 'medicijn' staat hier dus anders geregistreerd dan in NL. Het 'stomme' is dat ik de rabiësvaccinatie desnoods in Zweden of Nederland kan laten zetten, dan zou 'ie wel 3 jaar geldig zijn, omdat het in deze landen wel zo geregistreerd staat dat ze 3 jaar geldig zijn.
De huidige DA vertrouw ik meer dan de andere 2; ik heb het met haar de vorige keer uitgebreid gehad over (over)vaccineren, de risico's, etc.
Maar ik ik ga het wel even opzoeken. Desnoods weer even immunoloog/seroloog van de Uni opbellen; daar heb ik een tijd geleden ook een leuk gesprek mee gehad die ook precies alle wetten en regeltjes wist
Marlies, het is een andere entstof die voor een jaar, de rabiës. je hebt er twee, merken, voor drie jaar en voor een jaar.
en inderdaad voor een uitreis of inreis heb je een rabiës nodig, anders niet.
hier zijn vele dierenartsen in nederland die de rabiës enting voor drie jaar geven, merk weet ik echt niet zo een twee drie, in duitsland bijvoorbeeld zijn er vele dierenartsen die de jaarlijkse rabiës geven, en die is dan inderdaad voor een jaar geldig.
@ Willemijn: nee, ook de stof die in NL 3 jaar geldig is, is hier geregistreerd voor 1 jaar. Zowel Nobivac als Rabisin zijn hier maar voor 1 jaar geldig. Het ligt aan het land, hoe ze dit registreren in hun 'medicijnendatabase' (om het maar even zo te noemen). En dat is hier dus anders dan in Nederland
voor zover ik weet is de Nobivac en Vanguard drie jaar geldig. Duramune ook.
Rabisan, is een jaar geldig. wordt er hier geent met Rabisan, dan is die maar een jaar geldig. vandaar dat de meesten dierenartsen toch voor de andere entingen gaan.
de merken staan vast bij de dierenartsen, als de dierenarts toch voor nobivac ieder jaar de rabiës geeft klopt dat niet. hij is drie jaar geldig.
eu landen.
een rabiës enting is belangrijk, er sterven jaarlijks toch nog ongeveer 55.000 mensen aan rabiës, wereld wijd.
hier wordt niet geent, kan niet met Bamse, door haar tremoren, alleen als er een uitbraak zou zijn, dan wordt er wel geent, wij reizen de grens niet over.
Diergeneesmiddelen worden per land geregistreerd. En die registratie hoeft niet hetzelfde te zijn per land.
In brussel was er een spreker van de farmaceutische industrie die pleitte voor eu wijde registratie. Voor het welzijn van de dieren natuurlijk
Dat een diergeneesmiddel in elk land apart geregistreerd miet worqden verklaart ook de prijsverschillen per land. Hoe groter het land, hoe meer omzet per diergeneesmiddel, dan komen de kosten per registratie gunstiger uit. Die kosten worden namelijk indirect door de afnemer betaald.
Ah, ik zie dat het registratiegebeuren mooi uitgelegd wordt door Wendy en Joop, hoef ik dat niet meer te doen Helaas dus maar 1 jaar hier in Noorwegen, en geen 3 zoals in Nederland (en de rest van de EU dus).
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?