blauwalg

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn

honden foto van wil geen lid zijn

Hoe gevaarlijk is blauwalg nou eigenlijk voor je hond? en tot wanneer blijft dit in de vijvers? Ik dacht dat het in de winter minder werd maar er staan hier nog steeds borden.
En hoe komt het dat de eenden daar eigenlijk geen last van hebben??
Iemand enig idee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "blauwalg" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Rexxie en LeahRexxie en Leah

honden foto van Rexxie en Leah

Hoi Femke,

Je hond kan er echt behoorlijk ziek van worden. Blauwalg is een bacterie voor veel narigheid kan zorgen.
De blauwalg is vooral actief wanneer de temperatuur tussen de 20-30 graden is, en dan vooral in stilstaand water. Dus vooral in de zomer wanneer het warm is, en je je hond wilt laten afkoelen door te laten zwemmen goed het water in de gaten houden.
Waarom eenden er geen last van hebben? Geen idee...

Groetjes Marjan

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan


Hoi Femke

BLAUWALGEN IN ZWEMWATER
Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn hebben de meeste blauwalgen een blauwgroene kleur, enkele zijn roodbruin.

Vóórkomen en risico
Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam binnen; van blootstelling via de huid is geen sprake.

Gezondheidseffecten
Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Gezondheidseffecten komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. Hetzelfde geldt voor onze honden. De verschijnselen van blauwalg vergiftiging bij mensen worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is.
De symptomen van blauwalg vergiftiging zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.
Bij de honden kunnen de verschijnselen wat erger zijn, in ernstige gevallen kunnen zij zelfs na een halve dag overlijden. Belangrijk is het volgende: laat uw dier niet zwemmen in stilstaande wateren. Heeft uw hond toch in verdacht water gezwommen raak dan niet in paniek maar hou uw dier goed in de gaten. Het heeft geen zin om de dieren te laten braken. Ook bijvoorbeeld NORIT helpt niet. Wanneer het dier toch snel ziek wordt raadpleeg dan uw dierenarts. Helaas kan ook de dierenarts niet alles oplossen. Zieke dieren worden aan het infuus gelegd en kunnen slechts symptomatisch ondersteund worden.
Dus: om problemen te voorkomen adviseren wij u sterk om dieren niet in stilstaand water te laten zwemmen. Laat u uw hond toch zwemmen let dan op de olieachtige materie op het wateroppervlak.



Ook eenden kunnen er aan dood gaan.Zie onderstaande site

ttp://www.verkeerenwaterstaat.nl/actueel/nieuws/nieuwsarchief/pb-massale_vogelsterfte_in_volkerak-zoommeer__blauwalgen_mogelijke_oorzaak.aspx



Groetjes,
Wilma

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn

honden foto van wil geen lid zijn

dankje!!! Ik ben benieuwd wanneer de bordjes weer weggehaald worden dat het weer veilig is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "blauwalg" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^