Hoi allemaal. Mijn dochter zit in het examenjaar van de dierenopleiding en maakt een scriptie over gedragstherapie bij honden. Ze is onder andere aan het uitzoeken welke methoden er zijn. Gedacht kan worden aan roedelmethode, calming signs, Quibusmethode, eventueel ondersteund met bachbloesem. Graag zou ze hulp willen inschakelen van mensen die een gedragsprobleem bij hun hond hebben gehad door haar antwoord te geven op de volgende vragen:
1. Wat was het gedragsprobleem
2. Welk type therapie is er voor het probleem gebruikt
3. Werkte de methode die gebruikt is
Het zou heel fijn zijn als er mensen gaan reageren. Alvast bij voorbaat bedankt voor jullie hulp!
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Onze hond was:
1) Zo bang voor paarden dat hij ze aanviel.
(Aanval is de beste verdediging)
Een waar probleem, hier in het bos waar een onmoeting met een paard eerder regel dan uitzondering is.
2) Positieve associatie.
Door 1 x per week met heel veel Rodiworst naar de manege te gaan.
Na 1,5 jaar (!) kon hij naast me blijven zitten terwijl er een paard langsliep.
3) Het was een kwestie van de lange adem, maar uiteindelijk heeft het gewerkt, ja.
Dank voor je reactie Menno en Elmo
even een upje
Ik heb 2 probleemgevalletjes hier!
1. Wat was het gedragsprobleem
Angst voor mensen met 'stokken' (wandelstokken, harken, scheppen, etc.) en daarop angstagressie vertonen (aan de lijn hangen, grommen en blaffen, of 'opdrijven' wanneer ze los liep). Ginny heeft wat oude haarscheuren in haar linker achterpoot, en is naar alle waarschijnlijkheid in het verleden geslagen (asielhond).
2. Welk type therapie is er voor het probleem gebruikt
Haar zoveel mogelijk positieve ervaringen laten opdoen met en rondom het 'stokkenvolk'. Dus met flink wat lekkers op zak de situaties opzoeken. Soms in scene gezet (hulp gekregen van een gedragstherapeut), andere keren kwamen we ze per ongeluk tegen. Veelal wilden mensen graag helpen door stil te blijven staan en haar te negeren, waardoor ze soms best even durfde te snuffelen. Soms gaven ze haar ook iets lekkers.
3. Werkte de methode die gebruikt is
Ja, Ginny kijkt niet meer op of om van een stok.
1. Wat was het gedragsprobleem
Baknijd (haar voer 'verdedigen')
2. Welk type therapie is er voor het probleem gebruikt
Ruilen en toevoegen. Als ik de bak wegpakte, kreeg zij iets anders lekkers. Vaak was dit een kluif. Als ik bij de bak in de buurt kwam, was het om er een handje voer bij in te doen. Andere mensen bij haar voer laten werd dus beloond. Eigenlijk dus ook positieve associatie opbouwen.
3. Werkte de methode die gebruikt is
Ja, omdat ze gewend is iets terug te krijgen wanneer haar voer wordt weggenomen (wat overigens vrijwel nooit voorkomt, maar het is fijn om de optie te kunnen hebben) laat ze dit nu zonder morren gebeuren.
Mooi om te lezen!
Enne: Chapeau voor het resultaat.
Dank je wel Hannah voor je reactie! Goed om te lezen dat het hielp!
Mijn kat heeft Bach Bloesem gevolgd. Of telt dat niet?
Hm... Dan moet ze zich wel realiseren dat gedragstherapie geen wiskunde is... Want om bepaald gedrag te kunnen duiden EN op te lossen moet je de motivatie van de hond weten om het echt goed op te kunnen lossen... En dan moet je per methode ook weten of het nieuwe gedrag echt ingesleten is of maar tijdelijk en afhankelijk van bepaalde andere factoren zoals de aanwezigheid van de baas of het krijgen van een beloning (of de verwachting daarvan). Want dat speelt uiteindelijk allemaal mee.
Succes voor je dochter!
@Marijke, tuurlijk geldt dat, als je op wil schrijven wat het probleem was en of het geholpen heeft is het super!
@ Dobber, dat beseft ze inderdaad. Geen een therapie werkt 100% om zo even te zeggen, het is zeer hondafhankelijk en situatieafhankelijk. Gaat haar meer om een stukje , wat heeft iemand gedaan om de hond te helpen, hielp dat en was een andere methode misschien meer van toepassing op de hond geweest. Maar dank je wel voor je inbreng. Fijn om te zien dat forumleden in ieder geval de moeite nemen om te helpen!
1. Wat was het gedragsprobleem
ik beschrijf nu dus alleen de gedragingen, eigenlijk waren die voor ons geen probleem, maar een gevolg van wat ze had meegemaakt en ze ons gewoon nog niet kende en vertrouwde. Vooral voor de hond zelf was er dus een probleem.
Het gaat hier om een hond die gevonden is in een bos op volwassen leeftijd en daarna vier jaar in een asiel zat waar de omstandigheden heel slecht waren.
- uitvallen naar ons als je te dicht in haar buurt kwam
- baknijd
- obsessief likken van de vloer
- jeuk
- voortdurend achternalopen
- buiten uitvallen naar echt alles, wandelaars, joggers, fietsers, auto s etc.
- het zich tijdens de wandeling neer laten vallen en voor dood blijven liggen
- diverse angsten, zoals bijv. voor vrachtwagens, voor het oversteken van de spoorbanen, andere honden, harde geluiden, open vlaktes.
2. Welk type therapie is er voor het probleem gebruikt
rust brengen in de hond en vertrouwen geven,
nooit naar haar toelopen maar haar laten komen, houding en stem rustig en kalm, een rustig vast schema, haar met rust laten tijdens het eten, korte saaie wandelingen, geen commando's onder druk, wel leuke zoekspelletjes. Zorgen voor successen. Ik maakte ook veel gebruik van kalmerende signalen zoals bogen maken, afstand creeeren tijdens de wandelingen, laten snuffelen.
3. Werkte de methode die gebruikt is
ja perfect, ze is nu een lieve aanhankelijke hond
Het zou heel fijn zijn als er mensen gaan reageren.
Alvast bij voorbaat bedankt voor jullie hulp!
graag gedaan, ik hoop dat je dochter er iets aan heeft en succes!
Ik wil nog een kleine offtopic toevoeging maken wat misschien ook intressant kan zijn voor je dochter: toen Lola ongeveer een half jaar bij ons was kreeg ze een gezwel op haar been, na een tijdje is ze daaraan geopereerd en toen is er ook een tumor op haar buik gevonden die verwijderd is. Later kreeg ik het boekje kanker bij honden van Monique Bladder in handen. Waarbij het verband stress en andere invloeden op de gezondheid van de hond beschreven worden. Ik ben ervan overtuigd dat door alle stress en chemie in de vorm van verplichte entingen en anti vlooien- en wormenbehandelingen de kanker ontstaan is.
Dank je wel voor je inbreng Dobry en je off topic stukje zal ze zeker interessant vinden om nader te gaan onderzoeken!
Even een upje Mag uiteraard ook per pb als je het liever niet openbaar zet!
Al heb ik er héél weinig verstand van, denk ik toch dat er geen enkele therapie werkt zonder veel geduld. Voor alles zul je veel tijd nodig hebben.Maar ook: met veel geduld zullen er wel veel therapies werken
Dank je wel Dirk, en ja, daar zit zeker wat in.
upje?
Wat was het gedragsprobleem?
Koji is zijn vertrouwen in alle andere honden kwijtgeraakt toen hij in zijn onzekerheidsfase zat (6/8 maanden) en is daardoor onzeker geworden naar andere honden toe.
Welk type therapie is er voor het probleem gebruikt?
Kan er niet echt een naam op plakken, maar is een allegaartje van alles wat werkt voor Koji.
Momenteel is het een combinatie van: spelklasjes om de twee weken (al spelend leren vertrouwen winnen in andere honden), hondenschool om de twee weken (anders geraakt hij overprikkeld) en wandelingen waarbij hij beloond wordt als hij niet reageert op een andere hond door bijvoorbeeld mij om te draaien als we een andere hond tegenkomen (BAT-methode).
Ook probeer ik rust te brengen in zijn hoofd en dit lukt aardig: hersenoefeningen en lange wandelingen is een goede combinatie. Maar ook het voeren van KVV heeft hem een pak rustiger gemaakt dan hij was! Hij zit, dankzij het vers vlees, beter in zijn vel.
Werkte de methode die gebruikt is?
Jazeker, ik merk al veel vooruitgang in Koji! Maar het vraagt echt zo veel geduld, zonder geduld raak je nergens. Het heeft erg lang geduurd voor ik de juiste methode (of de juiste combi van methodes) vond. Ik noem dit zelfs de 'Koji-methode', haha.
't Belangrijkste is dat je blijft investeren (tijd, moeite, km's ) en altijd alles relativeert.
Dank je wel voor je reactie Rana & Koji! BAT methode had ik ooit eens over gehoord maar is een beetje uit zicht geraakt. Ga het eens opzoeken om te kijken of het misschien ook wat voor onze honden is. Mijn dochter zal het iig ook toevoegen aan haar scriptie
Nog maar eens een upje
Ik kan je geen advies of hulp geven Annet, dus nog een upje voor je dochter '
Hier veel problemen ivm met kennel syndroom en we overwinnen dagelijks wel iets
Hier een probleem wat me lang heeft gekost om op te lossen.
Probleem:
Als ik hem uit wilde laten zodra ik de riem pakte om hem aan te lijnen(hij is niet bang voor de riem)of riep dat we "uit"gingen
Ging waldo op slot.Bevend als een rietje zat hij in zijn mand ..evt zelfs op zijn rug...maar anders ook bewegingloos met kop naar beneden...bevend.zelfs voor snoep zijn mand niet uit
Zodra ik hem 2 stappen uit de mand 'had gesleurd'(klinkt erger dan het was)
dan kon ik de lijn laten ontspannen en rekt hij zich uit en is een vrolijke hond die uit gaat
Methode :positieve associatie
Waldo had op dag 1 besloten dat mand veilig was...en dat bleek een drempel
Nooit meer in de mand aanlijnen en Waldo regelmatig uit de mand roepen/lokken naar de keuken of gang
voor een snoepje (en hem dan pas aan te lijnen wanneer we uitgaan)
Door jeff was zijn motivatie om mee te komen snoepen redelijk groot.
ja het heeft gewerkt
Inmiddels komt waldo dus gewoon zelf en gaat hij zelden meer op slot
Hoe simpel het ook klinkt...dit heeft me 1.5 jaar geduurd voordat ik hier achter was
maar met deze truuk ging de vooruitgang heel snel
1. Wat was het gedragsprobleem
Angst om in de wijk te gaan lopen, niet zomaar bang, maar blinde paniek, gillen alsof ze zwaar slaag kreeg.
Bang voor drukte, voor lawaai, zelfs schrikken van een duif in de boom.
2. Welk type therapie is er voor het probleem gebruikt
GT heeft ons aangeraden om haar geen eten meer in de bak te geven, maar haar haar eten te laten verdienen. Met de clicker gaan werken om zo haar aandacht te krijgen, zodra ze keek een klik en een brokje erin.
3. Werkte de methode die gebruikt is
Niet echt. Bij de GT wel redelijk (maar ja, persoon die ze nooit zag, die snoepjes had die ik niet had), maar als ze écht zo diep in haar angst zat wilde ze geen eten aannemen, al had ze nog zo'n honger. Hierdoor viel ze ook af (en dat kan ze niet echt hebben).
---
Omdat ik té lang heb gedacht 'ze móet een rondje lopen, ze móet buiten zijn' en haar ook echt dwong om een rondje te lopen, ging het alleen maar slechter met haar (en daardoor met mij, daardoor nóg slechter met haar: de vicieuze cirkel...).
Ik heb uiteindelijk mijn eigen methode uitgevonden: doen wat zij aan kan. Wil je na 1 plas weer naar huis omdat je het te spannend vindt? Prima, doen we dat. Met kleine stapjes kwamen we steeds een stukje verder. Het grasveld op de hoek, door tot de hoek van de volgende straat. Even het brugje over en uiteindelijk zelfs een rondje van een kwartier. Soms konden we ook lopend naar het veldje verderop, waar we dan een half uurtje rondliepen en wat speelden.
Inmiddels zijn we weer terug bij af: alleen de hoek van de straat, soms wat spelen op de parkeerplaats.
Ik ben allang blij dat ze een plas doet en niet meer in blinde paniek raakt.
Het feit dat ik het heb geaccepteerd heeft ook al een wereld van verschil gemaakt. We genieten elke middag in het bos, dus haar beweging krijgt ze sowieso wel.
Sorry voor dit iets té uitgebreide antwoord
Dank jullie wel voor jullie verhaal Roos en Mellow! En een te uitgebreid antwoord bestaat niet hoor,haha,juist goed!
Het gedragsprobleem: Agressie naar soortgenoten
De therapie die gebruikt wordt (in samenwerking met een gedragstherapeut): Trainen met andere honden, waar hij altijd tegen uitvalt, niet allemaal tegelijk, maar per hond. Op elkaar toelopen, zodra mijn hond uitvalt, stil blijven staan, niets zeggen, niet corrigeren, maar gewoon laten gaan. Tot hij door heeft dat er door zijn gedrag niets gebeurd, zodra hij helemaal rustig is, dus oren en staart goed staan, geen borstel meer op de rug, gelijk belonen met iets heel lekkers en je stem uiteraard. En dan doorlopen, begint hij weer, gelijk weer stilstaan tot hij weer rustig is, blijven herhalen en herhalen. Het is ook de bedoeling als ik mensen met hun hond tijdens een gewone wandeling tegenkom en hij valt uit, dat ik vraag of ze even willen blijven staan tot hij rustig is. Gelukkig werken er veel mensen mee, helaas niet iedereen.
Werkt de methode: Absoluut. Het is heel hard werken. De therapeut heeft ons er ook op gewezen dat hij zo nu en dan een terugval kan krijgen en dat we door moeten pakken. Maar het gaat heel erg goed. We kunnen nu zelfs al met de Rottweiler van de overkant een ronde naast elkaar lopen, terwijl ze voor 6 weken terug echt elkaar naar het leven stonden.
dank je wel Bulleke !
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?