Stamceltherapie bij honden .
Stamceltherapie bij honden. Deze therapie is bij Bamse 17 december toegepast. !!
Fat-Stem Laboratories lanceert met succes Dog-Stem voor artrose
Artrose is een belangrijke aandoening die tot heden symptomatische behandeld werd. Jarenlang hebben wij als dierenartsen moeten vertellen dat arthrose niet te genezen is. Ook al zijn er de laatste jaren goede alternatieven om pijn te verzachten en te zorgen dat de honden minder lijden onder de arthrose, een echte oplossing was er niet. Nu is er eindelijk een therapie die arthrose geneest.
Fat-Stem Laboratories, een Belgisch Biotech bedrijf heeft een therapie ontwikkeld op basis van lichaamseigen stamcellen. Bij deze methode worden lichaamseigen stamcellen uit het vet van de hond geïsoleerd en na bewerking in het gewricht gespoten waardoor kraakbeen herstelt. Bij bijna 90% van de behandelde honden is deze therapie succesvol. In Amerika zijn reeds duizenden honden op vergelijkbare manier behandeld.
Arthrose
Arthrose is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische pijn bij honden. Meer dan 20% van de honden krijgt vroeg of laat last van arthrose. Slijtage wordt het in de volksmond genoemd.
80% van de honden hebben ooit last van gewrichtsdegeneratie, alleen regeneratie geneest.
Arthrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen steeds slechter wordt. Het gewrichtskraakbeen raakt beschadigd, kan zich niet herstellen en kan uiteindelijk geheel verdwijnen.
Een gewricht met arthrose kan schokken minder goed opvangen waardoor bewegen moeilijk en pijnlijk wordt. Doordat er geen gezond gewrichtskraakbeen is kunnen problemen aan het bot ontstaan. Het gewricht kan uitsteeksels vormen, dikker worden en een andere vorm krijgen.
Als reactie op de pijn gaat de hond minder bewegen, wat weer stijfheid en slappe spieren veroorzaakt. Er kunnen hierbij ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan, het gewricht wordt dan warm en er ontstaat vochtophoping.
De klassieke behandeling van artrose bestaat uit een combinatie van fysiotherapie, nutritionele aanpak, pijnbestrijding en ontstekingsremmers wat zeer duur is maar niet duurzaam. Artrose is een langzaam proces waarbij de afbraak van kraakbeencellen sneller gaat dan de aanmaak. Het evenwicht is verstoord. Dit gaat in later stadium vaak gepaard met toenemende pijnen en komt vooral bij oudere honden voor.
De klassieke niet chirurgische behandeling van artrose bij honden bestaat uit conventionele therapieën zoals o.m. anti-inflammatoire geneesmiddelen, voedingsaanpassingen, gebruik van hyaluronzuren e.d. Van sommige van deze weten we dat ze belastend kunnen zijn voor maag, darmen, lever, nieren en voorzichtig moeten worden gebruikt bij hartpatiënten. Langdurig gebruik is echter vereist bij patiënten met ernstige artrose wat dus niet enkel de boven beschreven neveneffecten kan geven maar wat tevens vrij duur is op langere termijn.
Medicijnen zijn meestal de niet steroïde anti-inflammatoire ontstekingsremmers. Zij allen hebben een aantal werkingen namelijk pijnstilling, ontstekingsremming en vermindering van de zwelling, helaas ook bijwerkingen meestal op het gebied van de maag en darmen. Wanneer al deze maatregelen niet helpen kan in sommige gevallen een injectie in het gewricht worden gegeven met corticosteroïden.
Volgende stap is een operatieve behandeling. Ook hier kennen we een scala van mogelijkheden uiteenlopend van het schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie tot het vervangen door middel van een kunstgewricht.Chirurgische technieken waarbij er protheses worden geplaatst zijn mogelijk maar vaak erg duur en niet altijd zonder complicaties.
Fat-Stem Laboratories
Fat-Stem , een biotech bedrijf dat onderzoek doet naar stamceltherapieën voor dieren heeft momenteel een genezende behandeling voor arthrose bij de hond. Fat-Stem is actief op de markt van de diergeneeskundige stamceltherapieën. De belangrijkste activiteit binnen Fat-Stem is het isoleren van stamcellen uit diverse weefsels (uit vet, maar ook uit navelstreng, chorion en amnion) . Door de beschikbare diergeneeskundige achtergrond en stamceltechnologie tracht het bedrijf stamceltherapieën te voorzien voor dierenartsen op de Europese markt.
Regeneratieve aanpak
Regeneratieve geneeskunde is een belangrijke toepassing die gebruik maakt van cellulaire therapie om de functie van beschadigde of niet-functionele weefsels en organen te herstellen. Onder de somatische cellen vormen de mesenchymale stamcellen de belangrijkste bron voor deze klinische toepassingen: mesenchymale stamcellen (MSc) vormen een unieke populatie van multipotente progenitorcellen met hoge therapeutische waarde door hun enorme proliferatiecapaciteit en differentiatiemogelijkheden.
Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam, zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er zijn slechts enkele theelepels vet voor nodig.
Tot op heden werden in de VS een aantal stamcel studies bij honden gepubliceerd. De huidige stand van zaken maakt het gebruik mogelijk om via de werking van mesenchymale stamcellen de gewrichten te behandelen.
Deze nieuwe behandeling wordt in de VS al jaren succesvol toegepast. Het principe berust op het oogsten van stamcellen en het herstel van het kraakbeen. De stamcellen worden behandeld en terug ingespoten in het aangedane gewricht, waar deze stamcellen nieuw kraakbeen zullen gaan vormen.
Eerst wordt bepaald of de hond voor deze therapie in aanmerking komt. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de algehele gezondheid en om welk(e) gewricht(en) het gaat.
Onder algehele narcose wordt een kleine hoeveelheid vet (30 gram, enkele theelepels) afgenomen middels een snede in de liesstreek . De snede wordt weer gehecht en deze zal snel genezen. Tevens wordt er ook bloed afgenomen ( gemiddeld 100 ml). Het materiaal wordt door Fat-Stem opgehaald en naar het laboratorium in België gebracht. Daar worden stamcellen uit het vet geïsoleerd, gekarakteriseerd en vermeerderd.
Na ongeveer twee weken komt de hond terug voor een tweede afspraak in de dierenkliniek. Dan wordt het transplantaat in het gewricht ingebracht. Dit gebeurt steriel en om de pijn te verminderen is er voor deze tweede behandeling een lichte anesthaesie nodig. In het gewricht ontwikkelt zich dan nieuw kraakbeen; het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt is dus volledig lichaamseigen materiaal, daardoor is er geen kans dat het transplantaat afgestoten wordt.
Herstel
De eerste weken zal de hond volledige rust moeten houden. Na 2 weken tot ongeveer 3 maanden komt het genezingsproces op gang. Nieuw kraakbeen wordt gevormd. Degeneratie van het kraakbeen wordt hersteld; de schokdempende werking van het kraakbeen is terug. Verdere slijtage van het bot wordt voorkomen en de pijn zal volledig of sterk gereduceerd worden. Meer dan 80% van de duizenden honden die tot nu toe behandeld zijn heeft baat bij de behandeling. Honden zijn minder kreupel, hebben minder pijn en de gewrichtsstijfheid wordt minder. De behandelde hond zal zich veel makkelijker gaan bewegen. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat het succes van de behandeling bestendigd wordt.
Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam, zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er zijn slechts enkele theelepels vet voor nodig.
Voordelen van stamceltherapie
Stamceltherapie heeft tal van voordelen . De behandeling van artrose met een eenmalige injectie is een unieke genezingsmethode met een hoge graad van succes. Honden die op deze manier behandeld worden zullen veel minder pijn hebben en daardoor hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. Na enkele maanden is er geen bewegingsregime meer nodig voor het dier. Door het toepassen van deze therapie is het voor enkele honden mogelijk om ingrijpende operaties te voorkomen. Door het gebruik van lichaamseigen weefsel zijn er geen neveneffecten. Bovendien is de kost van de therapie – hoewel niet goedkoop, op termijn wel goedkoper dan de klassieke behandelingen .
In de toekomst zullen vele ziektes en aandoeningen op deze manier mogelijks gaan worden behandeld. Nu reeds kan rheumatoide arthritis behandeld worden met intraveneuze injectie met het Dog-Stem preparaat.
Voor welke gewrichten?
Heupdysplasie, elleboogdysplasie, schouderdysplasie en kruisbandletsels (gedeeltelijk gescheurd) zijn de meest voorkomende oorzaken van artrose in die gewrichten. Artrose leidt tot ontstekingen en bijhorende pijnen. Hoe meer artrosevorming hoe minder beweeglijk het gewricht wordt.
Honden met klachten van artrose aan ellebogen, knieën of heupen en schouder komen wel in aanmerking voor behandeling. Eenmalige afname van bloed en vet zijn geschikt voor behandeling van enkele gewrichten. In geval van poly-artrose geeft een intraveneuze toediening een zeer goed resultaat. Voorwaarde is dat de hond overigens gezond is. Een algeheel klinisch onderzoek zal hiervoor eerst uitgevoerd worden en zo nodig wordt er ook bloedonderzoek gedaan en/of röntgenfoto’s genomen. Zo zal ook iedere kandidaat voorafgaande aan de therapie zorgvuldig onderzocht worden. Onder andere door een intensieve samenwerking met een orthopedisch chirurg kan voor iedere patiënt zorgvuldig afgewogen worden of de Fat-Stem therapie de juiste therapie is.
Andere toepassingen
Deze methode van stamcellen oogsten en ontwikkelen lijkt ook een prachtige ontwikkeling in de humane geneeskunde. Toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld suikerziekte, rheuma en veel andere auto-immuungemedieerde ziekten zijn momenteel in onderzoeksfase en bieden mooie perspectieven voor de toekomst. Stamceltherapie heeft zijn eerste toepassingen gehad in de paardengeneeskunde waar Fat-Stem met veel succes heel veel paarden met peesrupturen en botfracturen behandeld zijn.
Honden met rheuma komen ook in aanmerking voor behandeling. Doordat er cytokines worden uitgescheiden door de stamcellen is er een uitgebreid effect op het immuunsysteem. Honden die een ernstige vorm van rheuma hebben worden met een andere methode behandeld. Het transplantaat wordt niet in een enkel gewricht ingespoten maar in de aderen waardoor het door het hele lichaam effect zal hebben.
Meer en meer klinieken passen stamceltherapie toe voor artrosebehandeling met groot succes.
Zoals vele van jullie weten heeft Bamse op 1 november 2012 een kruisbandscheuring operatie ondergaan, de TPLO techniek, met goed resultaat. geen artrhose
na zes maanden, mei, begon Bamse te manken, als eerste dachten de artsen, neurloog en orthopeed dat de tremoren, Bamse heeft immers OT, opspeelde. maar op een gegeven moment kon Bamse niet meer lopen.
fotoos van rug, scan mri echo enz, bleek niets te zien, na lang aandringen, is 26 juli haar been opengemaakt waar de implantaten zaten, vandaar de aarzeling om open te maken, bleek een dubbel geklapte meniscus en afscheuring, geopereerd, maar ze bleef moeilijkheden behouden met lopen, arthrose, veel medicatie gehad, maar dat hielp niet.
Na lang zoeken, en artsen benaderd kwamen we voor een oplossing en wel de Stamceltherapie voor Bamse, natuurlijk stond ik er sceptisch tegenover, maar het was niet een al te grote ingreep, en schaden deed het haar niet.
eigen stamcellen zijn van Bamse afgenomen, en terug gezet in haar knie, en de rest van de stamcellen in een infuus door haar aderen gespoten.
we zijn nu reeds zes weken verder, en het ongelooflijke is gebeurd, geen gemank meer geen medicatie, straks geen bewegingsregiem meer.
de eerste twee weken waren moeilijk, twee weken volledige rust, zelfs geen wandeling, daarna voorzichtig kleine rondjes, de kans geven dat het aangroeid.
iedere dag een stap verder met haar revalidatie, geen gemank meer niets, Bamse zwemt 2 x in de week in een revalidatiebad in drenthe, daar zetten ze de stroom in in het zwembad zodat ze kracht moet zetten, onbelast maar wel haar spieren gebruikt.
we doen het nog rustig aan, iedere dag een stap verder, ze loopt al in draf uit zichzelf, op het moment heb ik mijn vroegere Bamse weer terug, met hele goede vooruitzichten.
Bamse is de eerste hond hier in het noorden, er zijn al klinieken waar het gedaan wordt, zoals in Rhenen Gent en Rotterdam.
ben je verzekerd ? dan wordt deze therapie zelfs vergoed.
Willemijn...super!! ( maar dat wist je al.. )
Ik hoop zo voor jou en onze Bamse dat het eind van alle ellende nu in zicht is, en onze beer gewoon gezellig samen met jou nog heel oud mag worden!!
2014 moet voor ons saampjes alleen maar zonneschijn opleveren, en ik heb een hele andere hond gekregen, weer vol energie..
de conditie gaat met sprongen vooruit, nog altijd lijnrust, maar wel al in draf, zodra de sneeuw en gladdigheid hier weg is worden de wandelingen wat uitgebreid....
het aangroeien van het kraakbeen staat drie maanden voor, de eerste tijd moet beslist rustig aan gedaan worden, daarna is het opbouwen. na drie maanden mag ze gaan.
Willemijn, geweldig dat Bamse er zoveel baat bij heeft, ik gun het jullie enorm!
2014 komt helemaal goed!
Wat een interessant stukje heb je hier gepost, Willemijn! Ik had er nog nooit van gehoord. Nou ja, van stamceltherapie natuurlijk wel, maar niet zo in deze vorm bij honden. Erg interessant, en ik ga me er eens wat verder in verdiepen, want het zou zomaar kunnen dat er bij Taika in de toekomst toch ook artrose ontstaat met haar HD.
Wat super dat jullie het aangedurft hebben, dat dit voorgesteld is, en dat Bamse er ook daadwerkelijk baat bij heeft gehad! Hoe fijn is het om je oude vertrouwde Bamse steeds weer meer terug te zien komen: heerlijk!
Ik hoop dat de rest van het volledige herstel voorspoedig gaat, en wens jullie heel veel succes
dank je wel Marlies, en natuurlijk ben ik niet over een nacht ijs gegaan, artsen benaderd , artsen uit Rhenen, die daar al verscheidenen honden hebben behandeld, met goed resultaat.
er werd mij dan ook geadviseerd om dit bij Bamse te laten doen, ik zal een klein stukje van de mail hier neer zetten, kan je mee lezen, dat zijn artsen uit Rhenen die dit al vaker gedaan hebben.
advies en informatie ingewonnen en wel in de kliniek in Rhenen, deze mail kreeg ik vandaar terug.
Beste Willemijn,
Wat een vervelend probleem voor zo'n jonge hond.
Helaas komt dit erg vaak voor en we krijgen deze vraag dan ook steeds vaker sinds we een aantal jaren geleden
zijn begonnen met het toepassen van de stamcellen.
De vragen komen vooral voort uit onbekendheid met de techniek en de resultaten.
Sinds we zijn begonnen merken we dat er een erg positief effect op de conditie van de honden die we behandeld hebben is.
Ze lopen beter, langer en makkelijker en hebben vaak minder pijnstilling nodig dan voorheen.
De behandeling heeft een resteffect van ongeveer 4 jaar en zo'n 85% van de honden heeft er daadwerkelijk baat bij.
Al met al erg positieve resultaten.
De behandeling betreft een dagopname en daarin wordt alles gedaan.
Vet afnemen, stamcellen isoleren en activeren en deze weer terug inbrengen.
Mijn advies zou dan ook zijn: DOEN!
Vriendelijke groeten,
Robert Jassies
Amaaaaaaaaai! Super, hoor!
ik was al in onderhandeling met de kliniek in Drenthe, anders had ik het misschien daar ook laten doen.
In de kliniek Drenthe was/is Bamse de eerste, en dat ging onder begeleiding van veel artsen, het was heel spannend hoe het er toe ging. Ook voor de artsen daar was het een hele belevenis, en ik werd overal in betrokken, nee mocht er niet bij zijn, alles ging steriel.
smorgens om negen uur moest Bamse er zijn, en pas savonds tegen half zeven hebben ze de stamcellen ingebracht, een hele lange dag voor ons.
Bij bamse hebben ze uit haar buik vet gehaald en de bewerking duurde de hele dag, de overige stamcellen die over waren zijn in een infuus in haar aderen gespoten, voor een boost.
waarom wegdoen ? het is eigen, dus nimmer neveneffecten te verwachten. alleen maar een win win situatie.
Wat een fantastische uitvinding en geweldig dat Bamse hier baat bij heeft.
Hopelijk is het resultaat van de behandeling blijvend.
Bij welke kliniek in Rhenen heb je dit laten doen of is een kliniek in het Noorden dit ook gaan toepassen?
Er zijn vele honden, die of door een operatie of door ouderdom lijden aan artrose. Hopelijk gaat deze behandeling in de nabije toekomst door meerdere dierenartspraktijken geboden worden.
Het zou prachtig zijn als men zover komt, dat dit bij mensen ook toegepast kan worden. Er zijn veel mensen, die dagelijks lijden door artrose.
de foto stond al op mijn profiel,
een tien cm, wond, ja de hele buik moest er aan geloven, die is nu al weer aardig aangegroeid.
ongeveer 40 gram vet hebben ze bij dr weggehaald.
nog een hele leuke anacdote, voor zo,n grote hond die nog intact is, wat een kleine tepeltjes. hihi, hahahahaha
een mooie plaats, vele honden hebben op hun buik genoeg vet. en netjes onderliggend gehecht, oplosbaar.
smorgens vroeg een roesje, voor het vet weg te halen, daarna hebben ze ze bij laten komen, maar ze mocht daar niet weg, alles moest steriel blijven, savonds is ze weer onder zeil gebracht, om de stamcellen in haar knie aan te brengen, ook dat moest onder narcose, het is natuurlijk niet even van een spuitje in haar knie geven, de juiste plek moet gevonden worden en is een secuur werk.
hier kan je zien dat Bamse twee grote operaties heeft ondergaan, twee lange hechtingen. de TPLO en de meniscusscheuring.
LOESJE....vergeet te quote ,, nee niet in Rhenen, daar heb ik advies ingewonnen, en ook in Gent, en in Rotterdam, van allen informatie erover gekregen.
door een iemand ben ik terecht gekomen in Drenthe, zij gingen in het traject, vandaar dat Bamse de eerste was.
Drs. José de Looff, gezelschapsdierenarts
Arts&Dier Klijndijk
Hoofdweg 26a
7871 TC Klijndijk
www.artsendier.nl
O ik wist ervan, maar ben je vergeten er naar te vragen
een hele onderneming
wist eigenlijk niet dat ze zo een behandeling ook bij honden deden
Bamse heeft geluk dat ze bij jou terecht is gekomen, en jij dat zij bij jou terecht is gekomen
ik volg haar
Bamse is heel bijzonder ze was er voor mij en ik nu voor haar.
gekheid, maar toch een waarheid, Bamse is gezond wat betreft organisch, ze heeft alleen veel pech gehad in haar korte leventje, en dan heb ik de verantwoording om het haar zo aangenaam mogelijk te maken, en als dat kan, waarom niet ?
Wat een super goed nieuws Willemijn! Ik hoop dat ze nu weer een stappen vooruit gaat! Eindelijk een behandeling die aan blijkt te slaan. Daar heb je het dan toch wel allemaal voor gedaan, maar wat een zoektocht is het geweest! Knap dat je jou hier met Bamse doorheen slaat. Niet makkelijk om zo te blijven tobben met je maatje. Ik hoop dat de zon nu voor jullie blijft schijnen! Dikke knuffel voor Bamse X
Aaaah... Ik ben ook blij voor jullie allebei
Willemijn;
Wat toevallig dat er vandaag groot in het nieuws gebracht is dat er grote ontwikkelingen in stamceltechnelogie aankomen! Er gaat veel veranderen de aankomende jaren! stamcelontwikkeling os normaal een lang proces maar in Japan hebben ze nou een manier ontwikkeld waardoor het proces heel veel sneller gaat!
Wauw, dat klinkt veelbelovend. En wat ontzettend fijn dat Bamse zo opknapt zeg !! Ik vind dit erg interessant, fijn dat je je ervaringen deelt. Ik volg
Ik vind het een heel interessante ontwikkeling, fijn dat je het met ons wil delen.
Fijn dat het zo goed met Bamse gaat!
Super dat het goed gaat met Bamse, maar het was dus toch artrose?
Wat heftig allemaal, fijn dat t goed gaat !
ben nog heel voorzichtig, hier ligt nog flink wat sneeuw, dus alles zoveel mogelijk ontwijken, maar de wandelingen kunnen uitgebreid worden, en het gaat geweldig, draf en stap.
en wat heel belangrijk is , het zwemmen, 2 x in de week met stroomversnellingen, niet de eerste keren natuurlijk, maar ze heeft al een paar keer tegen de stroom op moeten zwemmen, en het gaat steeds beter, geen gemank niets. en ja kijken dat doe ik nog steeds, staat ze op als ze gerust heeft, hoe ? en als ze wandelt, trekt ze niet met haar poot ? nee niets gemerkt, maar toch altijd nog een spanning, gaat het goed.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?