Hoi,
Even een nieuw onderwerp van mij.
Waar ik tegenaan loop: als ik met Sophie naar buiten ben geweest (vooral als ik net wat langer weg ben geweest), merk ik dat ze helemaal hyper de pieper is, als we weer thuis komen. Ik kan dan mijn schoenen niet eens uit doen, omdat ze dan gelijk in mijn schoen gaat hangen. Als ik dan op harde toon: FOEI zeg, of haar zachtjes wegduw, wordt ze alleen maar drukker. Negeren gaat ook niet werken, want dan sleept ze zo mijn schoenen door de hele kamer en haat ze erin bijten.
Ik geef haar dan maar een verplichte time-out. En daar geeft ze dan gelijk aan toe. Ze gaat dan gelijk slapen, maar wat kan ik nu het best doen, als ze toch gaat bijten?
Ik zou haar drukke gedrag toch negeren en als ze je schoen mee neemt kan je of de schoen later afpakken zonder een woord tegen haar te zeggen of aandacht te geven of de schoen verruilen voor een speeltje zodat ze weet dat ze in het speeltje moet bijten en niet in je schoen.
Ik denk dat je pup aangeeft dat t iets te veel voor haar is geweest. Even oppakken en in de bench leggen of begeleiden en haar iets lekende geven. Dan kalmeren ze vaak wat en vallen in slaap. Probeer het bijtgedrag te voorkomen. Dus zorgen voor voldoende rust. Mocht ze toch op iets gaan bijten. Ruil dit dan voor iets waar ze wel op mag kluiven.
Schoenen aanhouden, pup in de bench. Je kan er voor je weggaat wat lekkers inleggen zodat het geen straf is.
Ik weet zeker dat het te veel voor het pupje is ge weest, pups hoeven nog niet echt te wandelen even in de achtertuin of bij de voordeur is echt genoeg. En dit vervolgens langzaam uitbreiden, een pup krijgt tijdens de wandeling allerlei prikkels binnen en bij teveel prikkels raakt een pup overprikkeld. Wanneer een pup overprikkeld is moet men het gedrag wat daar uit voorkomt negeren of ombuigen naar gewenst gedrag, je klein maken kan de situatie ook veranderen. Wanneer het gebeurt als je gewoon thuis bent zorgen dat de rust terug komt door zelf rustig te blijven en ergens gaan zitten, als het dan weer rustig is gaat de pup van zelf opzoek naar een plekje om te slapen of te rusten. Tevens zijn kouw producten of een gevulde kong een goed hulpmiddel om de pup rust te geven.
Bijten is dus een reactie op de overprikkeling, dus voorkomen dat ze overprikkeld raakt. Raakt ze wel overprikkeld, rustig uit de situatie halen en rust geven. Rust krijgt een pup/hond ook als je zelf rustig bent en blijft, overprikkeling woord alleen maar erger als je er negatief op in gaat weg duwen of zo iets heeft geen zin.
Ik zou het foei roepen en wegduwen overslaan en na zo'n wandeling gelijk de bench in (en ook daarna pas je schoenen uit ). De bench is ook niet als straf, maar gewoon voor rust. Je kan er een koekje of iets lekkers bij geven zodat het zeker een positieve ervaring is.
Waarschijnlijk was het net even te spannend buiten en is het idd overprikkeling. Rust is dan de beste oplossing.
Als ze bijt, zonder dat het echt overdreven hieper is, maar toch ongewenst kun je haar een eigen speeltje aanbieden. Het bijten in het ongewenste negeren en als ze op het eigen speeltje bijt heel blij en belonend reageren, zodat ze leert dat dat is om in te bijten en je schoenen of anders niet. Speeltje = blij baasje, schoenen = niets, Speeltje = blij baasje en dus leuk.
Gr. Alexandra
Hoi hoi,
Hoe oud is Sophie?
Het kan inderdaad dat het wat veel voor haar is geweest, veel pups gaan dan over hun grens en worden dan even extreem druk.
Mijn hondje is nu bijna 7 maanden en als hij heel druk heeft gespeeld buiten of op voor hem onbekend terrein is geweest is hij als we thuis komen ook even heel druk. Rennen over de bank, kussentjes er af gooien, bijten.
Wat ik dan doe is allereerst de kussentjes hoog leggen en daarna ga ik heel eventjes de kamer uit. Op deze manier vindt hij dan zijn rust terug.
Als ik jou was zou ik gewoon de time-out blijven geven. Ze gaat daarna meteen slapen en het bijten is net als het druk doen een manier om af te reageren.
Groetjes Kirsten
Volgens mij doe je het al heel goed door haar even een verplichte time-out te geven. En het feit dat ze daar gelijk aan toe geeft is ook wel fijn en geeft ook al aan dat ze het nodig heeft. Zij doet erg druk, jij geeft haar aan rustig te moeten worden. Op die manier leer je haar ook dat je van haar verwacht rustig te moeten zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?