Sinds kort hebben wij een Yorkshire Terriër reutje van 2 jaar erbij. Hij moest worden herplaatst omdat hij een ander reutje in zijn roedel steeds aanviel. Dit gebeurde na het overlijden van de alphateef in die roedel. Zo is Gijs bij ons terecht gekomen.
Wij hadden al 3 honden, 2 Yorkshire Terriërs, Tommy, een reu van 11 jaar, en Tuppence, een teefje van 16 maanden en een labradorteef, Doscha, van 13,5 jaar.
Ik denk dat we de laatste buiten beschouwing kunnen laten in dit verhaal omdat zij zich nooit ergens mee bemoeit en vaak slapend van haar oude dag ligt te genieten.
Wij dachten dat het met Gijs bij ons helemaal goed zou komen omdat wij het idee hadden dat Tuppence bij ons duidelijk de alphateef was. Zij is degene die het eerst alarmslaat (blaft), ze is overal het eerst bij, zij bepaalt wanneer er wordt gespeeld (lees: aan oren en staart trekken) en zij ging gewoon bovenop de andere honden zitten zonder problemen.
Maar toen Gijs bij ons kwam bleek dat Tommy toch echt de alphareu is en ook boven Tuppence lijkt te staan. Gijs en Tuppence vertonen beiden actief onderdaning gedrag naar Tommy, zie plaatje.
Tuppence niet zozeer de houding, maar wel het likken van de mondhoeken van Tommy, staart naar beneden en naar hem toekomen ipv andersom.
" />
Nu is het probleem dat er steeds gevechten 'uit het niets' ontstaan. Niet echt uit het niets, maar dit is me nog nooit eerder overkomen.
Ik zal een aantal voorbeelden geven.
Ik was alleen thuis met de honden en mijn stiefvader komt thuis. De honden blaffen altijd als er iemand thuiskomt of aanbelt en staan dan bij de gangdeur.
Op dit moment valt Tommy Gijs aan, ik denk dat dit komt omdat Gijs het initiatief nam, en zo probeerde de leiderrol over te nemen? Dit vind ik niet eens zo'n probleem omdat Tommy een gebalanceerde hond is die ook maar beter de alphareu kan zijn in mijn ogen.
Maar wat me wel dwarszit is het volgende, dit is twee keer gebeurd vandaag.
1. Ik zat vanmiddag boven op mijn kamer met de honden en Tuppence heeft een zakdoekje gevonden wat ze probeert te verscheuren. Dit probeer ik af te pakken door haar af te leiden met iets anders. Op dat moment springt Gijs bovenop Tuppence om haar aan te vallen.
2. Vanavond wil ik de honden naar buiten laten in de tuin, ze staan alledrie bij de deur en Gijs begint te grommen. Ik corrigeer hem met mijn voet door hem tegen te houden en de rest eerst te laten gaan. Op het moment dat ik hem toestemming geef, valt hij Tuppence aan en ze ligt op haar rug te piepen en hij probeert haar te bijten (denk ik, het was donker).
Overigens liep Tuppence heel vrolijk weer naar binnen nadat ik Gijs van haar af had gehaald, terwijl ze bij de voorgaande keren piepend met staart tussen de benen wegliep.
Beiden keren schrok ik me helemaal de ... en haal ik ze uit elkaar, vooral omdat Tommy bij dit soort incidenten meteen probeert om Gijs aan te vallen.
Ik heb dus het idee dat Tuppence en Gijs in een soort machtsstrijd verwikkeld zijn, maar dat Tommy dit niet toelaat omdat hij bepaald heeft dat Tuppence sowieso de tweede in de rang is.
Maar het vreemde is dat Tuppence en Gijs een paar minuten later gewoon weer wild aan het spelen zijn, rondjes rennen, springen, elkaar uitdagen. Hierbij kwispelen ze allebei erg relaxed, dus niet op een gespannen manier. Buiten de kleine vechtpartijen om, kunnen zij het echt prima met elkaar vinden.
Hoe zien jullie dit? Zal dit na een tijdje overgaan? Moet ik ze laten vechten? Doe ik iets verkeerd?
Gijs plast ook in huis, niet omdat hij onzindelijk is maar omdat hij toch lijkt te proberen om 'zijn' territorium te markeren.
Alleen Doscha is gesteriliseerd in dit verhaal.
De honden kunnen wel prima met z'n drieeën bij me op bed of op de bank liggen, en ik let op de posities.
Ik hoop dat iemand me wat meer kan uitleggen want ik begin me toch een beetje zorgen te maken...
Groetjes, Evelyn.
Gijs wil denk ik zijn plaats in de roedel opzoeken..hij weet niet goed waar hij nu staat..
Ik zelf zou jouw roedel ook niet zien als in ranghogere en lagere..maar meer als alle honden zijn gelijk. Jij bepaald wat er gebeurd onderling en niet 1 uit je roedel. Ik zou vechten dus ook niet toelaten, stem verheffen of ze uit elkaar halen, maar vechten zou ik niet tolereren. Ik denk dat het gedrag na een tijdje wel over gaat, alleen nu is hij nog even druk op zoek naar een plekje in de roedel wat jouw oude roedel ook weer even in de war brengt.
Wees zelf diegene die de besluiten neemt en behandel alle honden gelijk van elkaar, ze hoeven mekaar niet te corrigeren (tenzij het contact met elkaar is wat de een corrigeert omdat hij er genoeg van heeft ofzo dan is het een ander verhaal) maar als de een blaffend naar de deur rent moet jij diegene zijn die hem stopt en niet een ander uit jouw roedel.
Bedankt voor je reactie!
Pfff, ze zijn elkaar vandaag alweer 4 keer aangevlogen en ik de spanning blijft hangen.
Nu begon het echt zonder reden, ik stond in de keuken en ik was met het eten bezig terwijl de honden een beetje rond drentelden. Toen liepen ze ineens rond mijn voeten en begon Gijs te grommen, ik deed sst, en toen binnen een paar sec lag hij weer bovenop Tuppence, en Tommy werd ook meteen super agressief en probeerde Gijs weer aan te vallen. Nu blijft Tommy Gijs in de gaten houden en aanstaren en ik zie niet eens meer wie wie aanvalt, ik zie wel dat Tuppence sowieso geen agressor is.
Nu heb ik Tommy maar even apart gezet maar dat kan niet zo blijven natuurlijk.
Ik heb er buikpijn van, en dat voelen de honden natuurlijk ook aan...
Ik zulke gevallen is het goed om duidelijk te laten merken dat jij als leider hier niet van gediend bent.
Ik heb dit ook gehad in huis. Het ging toen om een puber hond die opeens zonder aanleiding een oudere hond aanviel, die daarintegen ook nog eens niets terugdeed en compleet in haar schulp trok.
Met de hulp van een hondentrainer heb ik dit er heel snel uitgekregen. Inderdaad door wat RVS zegt: Laten zien dat ik de leider ben en dit niet tolereer. Daarnaast ook door andere manieren, zoals genoeg beweging, roedelrang waarbij degene die aanvalt altijd overal onderaan staat.
Ik kan je er nog veel meer over vertellen, maar het lijkt me in dit soort gevallen beter dat je niet zelf gaat ondernemen, maar op zoek gaat naar iemand die je daarmee kan helpen met goede tips, nadat die bij jullie de thuissituatie heeft bekeken.
Ik wacht even af tot mijn moeder weer thuis is over een paar dagen, dan veranderen de verhoudingen natuurlijk weer en ik hoop dat dat scheelt.
Ik probeer ook duidelijk de leider te zijn, ik spreek ze hard toe en probeer niemand voor te trekken, ik pak ze in hun nekvel en zet ze apart en ik bepaal wanneer de 'time-out' voorbij is.
Ik vind het gewoon heel lastig omdat ik het idee heb dat ik een hoop goed doe...
Als het echt niet beter word dan moeten we iemand inschakelen denk ik...
Ik zou in elk geval elke hond gelijk behandelen en niet denken in rangen en standen. Ik denk niet dat de honden daarmee bezig zijn.
En goed opletten welke signalen er afgegeven worden. Desnoods samen met een gt.
Ik denk dat Gijs door de herplaatsing van slag is en even rust en ruimte nodig heeft. En ook voor de andere honden is het allemaal nieuw en spannend.
Bij een herplaatsing is het belangrijk dat er eerst goed gewend kan worden aan de nieuwe mensen, dieren en woning. Veel herplaatsers zijn onzeker over hun nieuwe situatie en zoeken bevestiging. Soms lopen ze eeuwig achter hun mensen aan. Ze hebben ook veel rust nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken.
Situaties als bezoek ontvangen zorgt misschien nog voor teveel opwinding.De wandelingen moeten nog kort en saai gehouden worden. De hond moet in alle rust kunnen eten.
Zelf zou ik dus elke hond beschermen, geen hond voortrekken, ieder heeft evenveel rechten.
Voor alle honden zou ik een veilig plekje zoeken waar ze niet gestoord kunnen worden door de ander.
Als jij in de keuken bezig bent, zou ik dat verboden gebied voor de honden maken.
Honden die elkaar liggen aan te staren,dat zou ik niet toelaten, ik zou proberen te kalmeren door af en toe even geruststellend iets te zeggen. Of allebei bijv. een kong geven, dat ze goede associaties met elkaar krijgen. (wel uit elkaar houden dan natuurlijk). En als het kan misschien een spelletje doen.
Hou in elk geval altijd je stem en houding kalm en rustig.
Zorg ook voor zo min mogelijk aanleidingen tot vechten, dus geen speeltjes of botjes over de vloer. Binnen spelen zou ik ook niet toelaten. Binnen is iedereen rustig.
Het is dus eigenlijk de bedoeling dat jij als verantwoordelijke voor de honden voor elke hond zorgt dat hij zich veilig en prettig voelt.
Succes, en een gt inschakelen hierbij is misschien een heel goed idee, want om dit allemaal goed te begeleiden is niet heel makkelijk denk ik.
Het gaat hier niet om een snauw of een blaf, ze vechten echt met elkaar. Ze zijn zo fel dat ze niet van elkaar af gaan door een correctie van mij.
Ze hebben lang haar en daar bijten ze zich in vast en dat kan ik wel gewoon laten gebeuren maar dat vertrouw ik niet. Als ik ze niet in hun nekvel pak happen ze in hun woede richting mijn hand.
Ik merk dat het uit elkaar halen door hen in hun nekvel vast te houden zorgt dat ze uit hun drift raken.
Ze hebben geen halsbanden om in huis dus dat is geen optie.
Het is niet mijn bedoeling om mensen het idee te geven dat ik mijn honden pijn doe wanneer ik dit doe, maar anders stoppen ze niet...
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.
HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.
LET OP!
Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen negatief gewaardeerd worden met een rode pijl en bij herhaling kan het moderatorteam een waarschuwing geven en/of een afkoelban.
Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.
Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels
Ik kan je een stukje aanraden te lezen, site heet: hondenwijzer.com en t stukje over de dominantie theorie.
Binnen een roedel is er een verschil in de ouder dieren die meer ervaring hebben en die de jongere veel leren, verder zijn ze elkaars gelijke. De kleintjes kunnen soms een heel lekker stuk eten hebben, en geen oudje die dat nog afpakt. Binnen een roedel zijn dieren niet bezig met rangen en standen. Ook niet met wie het eerste ergens is, of wie het voortouw neemt.
Je jongste van 16 maanden, likt de lippen van je oudste, dit gedrag doe jonge honden bij oudere dieren, om te laten zien dat het ok is. Ze is de jongste en minst ervaren, dan is Gijs nog jong. Jonge honden spelen nog graag, vandaar dat deze 2 spelen en het goed kunnen vinden metelkaar
Gijs is er nog net, onzeker vandaar zijn gedrag, hij weet niet altijd wat hij aan de rest heeft. Op dit moment vormen ze ook nog geen roedel, daarvoor is het nog te vroeg en daarom kunnen ze ook vel tegen elkaar zijn. Binnen een roedel, zijn er geen serieuze gevechten.
Tommy is al ouder en sommige oudere honden moeten niets van dat drukke gedrag van de jongere, dit kunnen ze laten zien door een grom of een snauw.
Toen je schoonvader thuis kwam, misschien vond Tommy Gijs te druk bvb. En gaf daarom een snauw.
Wat je nooit moet doen, is honden straffen en al helemaal niet door bij de nekvel te pakken (zie artikel dominantie theorie) of wegduwen met een voet. Laat Gijs maar zelf leren dat Tommy de oudste is en dat hij dat drukke gedoe niet fijn vind. Als een hond gromt laat ze, ze kunnen het best samen oplossen. Het heeft tijd nodig dat Gijs zich meer op zijn gemak gaat voelen en tot hij onderdeel van de roedel wordt.
Dankjewel voor je reactie Suzanne, je hebt wel degelijk een punt hier. Ik denk alleen niet dat dit heel duidelijk is, het escaleert niet door mijn toedoen, het is een kwestie van seconden tot ze liggen te vechten. Ik weet niet wat jullie zouden doen wanneer drie terriërs liggen bijten, blaffen, grommen en piepen?
Ik kan niet anders dan ze van elkaar afhalen en de veiligste manier voor mij zelf is ze in hun nekvel vasthouden.
Ik ben er helemaal voor dat honden hun eigen conflicten oplossen maar dit zijn geen correcties, dit zijn aanvallen. Ik kan het risico toch niet nemen dat ze elkaar ernstig verwonden omdat ik maar gewoon moet toekijken.
Terriërs zijn nou eenmaal super fel en ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt, normaal is het ook zo dat ze alles zelf oplossen door even te snauwen maar dit is veel heftiger dan dat, zoals ik daarnet al zei.
Honden laten uitvechten.. wat een raar en gevaarlijk advies! Bij sommige honden is dat inderdaad te doen, maar dan heb je het niet over aanvallen, maar een grom hier en daar.. Honden echt laten uitvechten.. daar wordt het vaak alleen maar erger van.
Evelyn:
Gezien de tips die hier op hondenpage gegeven worden:
Ga eens op zoek naar een gedragsdeskundige bij jouw in de buurt die op bezoek kan komen en dus je honden kan zien. Ik denk dat het beter is om dat advies dan op te volgen. De GT heeft je honden dan gezien en weet wat het beste is om te doen
ik kan het niet nalaten om het nog een keer te zeggen, sorry
maar is het echt eerlijk om het honden zelf uit te laten zoeken? Ik vind niet dat je het zover moet laten komen. Hoe ver wil je dan gaan? Wachten tot een van hen doodsbang voor de ander geworden is? Of er echt bloed gaat vloeien?
Begeleiden, situaties creeeren waarbij de honden zich allemaal goed voelen, voorkomen van uitvallen, dat zou mijn aanpak zijn.
Wat misschien ook nog wel belangrijk is om te vertellen:
Honden voelen ook heel erg onze stress..
Ik kan me voorstellen dat jij (en de rest van het gezin) na een paar van die aanvallen nogal gespannen kunt reageren en meer op de honden let dan normaal. Dit kan ook juist zorgen voor meer aanvallen, omdat de honden de gespannen situatie in huis ook aanvoelen.
Het is erg lastig, maar probeer allemaal zo normaal mogelijk te doen in huis. Gaat het fout zet de honden dan apart van elkaar.. Wanneer je ze dan weer bij elkaar zet, probeer er dan niet te gespannen op te letten, maar laat het een beetje gaan. Zodra 1 van de honden weer de fout in gaat stuur je die weg (dus al bij het staren/gespannen staan/ staart recht omhoog enz..)
Probeer het dus zoveel mogelijk voor te zijn, maar niet te gespannen.
Suzanne: Ik weet dat jij dol bent op dat artikel. Heb het je al in meerdere topics zien aanraden, maar daar ben ik het dus niet mee eens. Vooral omdat ik in de praktijk het tegendeel bewezen heb gezien.
En met de tips die jij verder geeft over zelf laten uitvechten klopt ook iets helemaal niet.
Ik kan daar een heleboel over zeggen, maar daar heeft de topicstarter niets aan. Probeer alleen eens wat ander advies te geven dan de adviezen die hier veel gegeven worden, omdat die adviezen dus bij veel mensen zorgen dat het vechten alleen maar erger wrodt.
Dat probeer ik bij topicstarter te voorkomen
Volgens mij worden hier nergens fysieke correcties geadviseerd?!
Ben dus erg benieuwd waar die reactie van het moderatorteam vandaan komt.
Ik ga in deze mee met Dobry. Gijs is pas net beland in zijn nieuwe thuissituatie. En dan is het naar mijn idee niet perse kijken wat zijn 'rang' in de 'roedel' is (ik geloof alleen in roedels als in een familie, ouderwolven en hun jongen dus), maar dat er wel even gekeken moet worden wie wat aan wie heeft, wie wat van wie tolereert, waar eenieders grenzen liggen en wat in de bestaande groep de normale omgangsvormen zijn en hoe de nieuwe hond daar zijn weg in moet vinden.
Voor een nieuwe hond in een bestaande groep terecht komen kan best wat spanning geven, zowel voor de nieuwe hond zelf als voor de bestaande groep. Ik denk dat het belangrijk is om duidelijkheid te creeeren wat je van eenieder verwacht. En ze vooral ook de ruimte en individuele tijd geven.
Daarna denk ik dat het er ook zeker wel mee te maken heeft dat Gijs een reutje is, net als Tommy. 2 reuen samen kan wel vaker botsen.
Naar mijn idee is de 'ranghoogste'(bij gebrek aan een beter woord gebruik ik dit maar even, eerder situatie-afhankelijk. Als het hier om eten gaat is Lady degene die het voor het zeggen heeft, andersom, wil Misia onze aandacht hebben, dan heeft zij het hoogste woord. Wel kunnen verschillende karakters meespelen, wat dat betreft kan je het een beetje vergelijken met kinderen op de kleuterschool. De een heeft er niet zoveel problemen mee als een ander kind met zijn auto'tje wil spelen en het andere kind verzamelt alles in zijn/haar hoekje en niemand mag er aankomen, of hij/zij er nou mee aan het spelen is of niet.
Ge-emmer in een groep onstaat veelal om dingen die belangrijk gevonden worden, zoals eten, speelgoed, aandacht.. maar ook stress/verandering kan zorgen dat situatie uit balans is geraakt.
Ik denk dat het beste advies is om Gijs sowieso wat tijd te geven om rustig te wennen aan zijn nieuwe situatie en er een gedragstherapeut bij te halen die bij jou thuis de situatie kan komen bekijken (want advies geven bij iemand thuis, na het ontmoeten van iemand en zijn honden is een stuk makkelijker dan van een verhaal van een forum af).
Hoe is eigenlijk de introductie tussen Gijs en je eigen honden verlopen? En hoe had je die aangepakt?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?