@ manuela,
snap ik!
maar daarom ga ik er verder niet teveel op in, dan krijgen we een verschuiving van de discussie en gaat het straks weer over sociale en niet sociale honden, of agressie...want blijkt, schijnbaar zit daar vaak een groot struikelblok
en, worden we het nooit eens
Rhowdy is nou echt een stereotype Prins Hond.
... Daarom gaat ze ook niet los.
Tenzij in een losloopgebied en de andere hond ook los loopt.
inderdaad is deze discussie al vaker gevoerd laatste tijd.
ik probeer alles te doen wat in mijn macht ligt maar onder appel staan, vind ik lastig te zeggen. geloof niet zo in 100% onder appel staan.
wel vind ik de discussie zo hard soms, ik probeer echt alles er aan te doen maar als ik dan sommige reacties lees denk ik: doe ik het wel goed? doe ik het wel goed genoeg? wat verwachten mensen allemaal wel niet?
en als het bij mij een keer mis gaat ondanks dat ik er alles aan doe zie je mensen ook gauw denken of uitspraken doen in de richting van goh wat aso enz. terwijl je elkaar niet eens kent en het misschien de eerste keer binnen een half jaar is dat zoiets gebeurt (en met misgaan bedoel ik dan dat mijn hond er wel naartoe gaat terwijl ik dat niet wil, niet dat er meteen sprake is van agressie of bijten van één van beide kanten)er wordt zoveel zo snel ingevuld zo van: die heeft haar honden niet onder controle of die doet waar ze zin in heeft, wat aso.. etc
dat bedoel ik met verharding.
Nou ik heb zelf een hond die onder de meeste noemers viel; Ten. En ik heb ook een man die uit onwetendheid een aantal soortgelijke uitspraken deed in het begin. Zou willen dat ik hem toen die tekst voor had kunnen leggen, zeker weten dat hij het dan wel sneller door had.
manlief: Ja hij is vriendelijk en enthousiast
Ten: hieperdepieper linea recta neus in de reet
Ik: Hij is onbeschoft en heeft geen zelfbeheersing
Ik had Ten ook gewoon zijn gang kunnen laten gaan maar sta duidelijk anders in het leven en heb dat niet gedaan. Ik vind niet dat mijn hond moet leren ten koste van anderen, een keus die ik bewust maak.
ik denk dat niemand verwacht dat altijd alles 100% goed gaat, want dat kan immers niet...
maar dat zou wel het doel van mensen moeten zijn, het in ieder geval proberen en rekening houden. en niet maar laten gaan...dat is een enorm verschil, vaak wordt het niet eens geprobeerd, want; HET IS WEL LOSLOOPGEBIED JA!!!
dat iets een keer iets anders gaat, kan gebeuren...
eens als het over losloopgebieden gaat maar losloopweides of iets gelijkaardigs vind ik anders. als er 1 onbekende hond alleen op is dan vraag ik het altijd eerst of het gaat maar eens op de weide gaan mijn honden wel de andere honden begroeten en na even te kijken welk vlees zien de kuip hebben gaan ze weer hun eigen gang.
Ik zit ook niet te wachten op meer losloopgebieden, laten ze maar is wat meer mooie aanlijngebieden creëren.
In eerdere discussies over loslopen heb ik al te kennen gegeven dat ik met mijn hond-agressieve reu niet in losloopgebieden kom. Dat risico kan en wil ik niet nemen. Daarentegen met mijn teefje ontwijk ik tegenwoordig ook al meer de losloopplaatsen, niet dat zij agressief is, alles behalve zelfs, het is een dodo die alles toelaat en pikt. Maar heb nu al meerdere malen meegemaakt, dat dankzij een stelletje ongeleide projectielen, zonder pardon al "spelend"boven op mijn teef duiken. En dan zijn we weer met haar spondylose-rug terug bij af. Zit ze weer volop aan de medicatie met dank aan de mensen die maar vinden dat hun honden alles kunnen maken, want het is een losloopgebied Dus nee hoor, laat meer losloopgebieden maar zitten.
Dat is dan het verschil, ik kom zelden vervelende honden/ baasjes tegen. Heb je een hond-agressieve hond, dat is je keuze, die zul je 100% (zo mogelijk) onder appel moeten hebben. Ik snap dat dat voor andere baasjes ietsje minder belangrijk is.... Natuurlijk moet je met elkaar rekening houden!
Waarom ik graag meer losloopplaatsen wil? Hier in een omtrek van 20 km, zijn er maar 4 (oa stukjes van een bos, de rest is aanlijngbied, dus ruimte te over). Tegenover zeer veel meer aanlijngebieden. En, in de losloopgebieden zie ik, daarom liever geen agressieve honden. Verantwoorde baasjes houden die zowiezo aangelijnd, waarom dan niet in een aanlijngebied?
Het is jammer dat de discussie nu gaat om 'type' honden, terwijl de discussie volgens mij gaat om verantwoording nemen of niet. Of je nu een 'prinsje' hebt, een (on)zelfzekere vechtjas, een kneusje, niet gesocialiseerde angsthaas, over gesocialiseerde terrorist of gewoon een blije gup
Ik als hondenbaasje vind dat het mijn verantwoording is om mijn hond niet in situaties te brengen die ik niet verantwoord acht of die een negatieve ervaring kunnen veroorzaken (voor zowel mijn hond als de andere) en ik vind het mijn verantwoording dat ik met mijn hond niet tot last ben in de breedste zin van het woord.
De enige manier om dit te bereiken is te zorgen dat je hond niet de gelegenheid krijgt om maar te freewheelen zoals het hem uitkomt. Dat betekent dus onder appel zetten of de hond vast (-klikken op het moment dat er een andere hond mens nadert en je weet dat de kans aanwezig is dat je hond er op af gaat) tot je de situatie voldoende hebt beoordeeld als verantwoord en dit ook kortgesloten hebt met de andere partij. Dit betekent ook dat je je eigen hond echt moet leren kennen en ook echt inzicht moet hebben in z'n gedrag, interactie met andere honden en een stukje inzicht in gedrag en emoties bij honden.
Het voorbeeld hierboven van Manuela over een andere hond meteen in z'n r**t duiken lijkt misschien een gewone begroeting door velen, maar als je goed observeert zul je met name aan de reactie van de andere hond en de interactie tussen beiden zien dat veel honden het helemaal niet zo'n gewone begroeting vinden en dat het spanning op kan leveren. Dat is nu precies de verantwoording die je als baasje hebt te nemen, je hond en de andere partij niet in zo'n situatie brengen waar ze er wat mee moeten en waarbij er ook risico is op een negatieve ervaring.
Alleen als ieder eigen verantwoording neemt kunnen we er samen voor zorgen dat losloopgebieden ook weer leuke gebieden worden.
Veel mensen met een hond met bekend agressie probleem mijden zelf al losloopgebieden evenals een andere grote groep die niet zit te wachten op vervelende incidenten of ervaringen. Ik kom zelf ook niet in losloopgebieden. Ik doe er mijn hond en mijzelf beslist geen pleziertje mee. Helaas lopen hier honden ook bij bosjes los waar dat niet wenselijk is en dit zijn ook veelal honden die nog niet helemaal snappen hoe je rustig en kalm elkaar begroet. Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Wendy ;
Ik kom vrijwel dagelijks mensen tegen die het tegendeel bewijzen. En dan doe ik moeite om op hele rustige plekken te gaan lopen.
Dus als we allemaal echt ons best doen wordt het nog wel eens wat in dit overbevolkte hondenland en krijgen we er nog veel mooie losloopgebieden bij.
Tuurlijk zijn mijn honden onder apel. Maar ze zijn ook goed in hondentaal. Ik ga er vanuit dat de honden die loslopen sociaal zijn. Dus ja mogen ze van mij naar andere honden gaan. Communiceren met de andere honden. Als de andere hond hondentaal kent is het zo bepaald of het spelen wordt of ze elkaar voorbij lopen. Mijn honden denderen er ook niet op af. Ze benaderen heel rustig. Misschien was dat niet helemaal goed overgekomen in mijn eerste berIcht
Ik woon in een gebied waar bijna alles losloopgebied is dus voor mij hoeven er niet perse meer bij. maar deze losloop plekken zitten bijna allemaal 2 meter van wegen af dus wat doet iedereen die houdt als nog de hond aan de lijn, wat mij dus veel beter lijkt is om er een hek omheen te zetten zodat de honden er wel lekker los kunnen lopen en met elkaar kunnen spelen als eigenaren dat willen en anders kan je met je aangelijnde hond erom heen lopen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?