waarom een clicker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Wat ik me nu al een tijdje afvraag is waarom wij, mensen, de clicker als beloning (willen) gebruiken voor de hond. Mijn eerste hond (Kaleb) ziet de clicker vanaf het begin als straf en we hebben het hem niet als beloning kunnen aanleren. Bij mijn tweede hond (Ziva) gebruik ik het niet omdat Kaleb het dus als straf ziet en zelf snap ik dat eigenlijk wel, want het is een hele harde click naar mijn mening.

Mijn vraag is eigenlijk: waarom hebben jullie ervoor gekozen om en clicker te gebruiken? Of waarom wil je het gaan gebruiken?

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank 3 doggies

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

Ik gebruik hem vooral omdat je precies met de clicker aan kan geven wanneer hij het goed doet. Bouncer vind het geluid niet vervelend en het maakt truukjes oefenen voor ons beide makkelijker. Daarnaast vind ik de clicker methode fijn (daar heb je niet perse een clicker voor nodig). Je doet dan meer samenwerken met je hond i.p.v. dat jij iets oplegt.

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje 3 doggies

honden foto van Noah & Wolfje

Ik ben het eens met Floor. Noah is ook helemaal gek op de clicker, hij springt zowat een gat in de lucht als ik dat ding tevoorschijn haal. Ik gebruik hem ook om op het juiste moment te belonen. De click zelf is niet de beloning, maar geeft wel aan dat er een koekje aan komt. Door op het juiste moment te clicken heeft hij dan ook zo door wat ik bedoel. 

Je kan ook een beloningswoord gebruiken in plaats van de click (dit is een woord wat je alleen gebruikt om hem te belonen. Dit leer je hetzelfde aan als de clicker, dus "woord" snoepje, "woord" snoepje, etc.). Het heeft hetzelfde doel als de clicker, namelijk op het goede moment belonen.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 3 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

De clicker is om aan te geven dat hij iets goed doet. Clicker wordt iets positiefs. Dit leer je in het begin aan met beloningsbrokje en dan click! En bouw je af met uiteindelijk alleen een click. Als jouw hond de click niet fijn vind, zou ik het niet doen. De clickermethode werkt eigenlijk het zelfde als gewoon belonen met braaf en brok. Zo wordt woordje braaf iets positiefs en haal je de brok op een gegeven moment weg. Daarom vind ik aan de clicker geen extra waarden zitten en doe ik het met Braaf en brokje :-)

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Als eerste wil ik zeggen dat de clicker voor mij zelf een ding is wat ik verschrikkelijk vind. Ik moest te veel vast houden en te veel tegelijk doen. Waardoor ik gefrustreerd en geïrriteerd raakte en dus mijn doel voorbij.

Mensen gebruiken de clicker om op " het" moment de hond het juiste gedrag aan te leren. De clicker is altijd de voorbode van de beloning die daarop volgt. De clicker is emotieloos of je nu boos, verdrietig of gefrustreerd bent de clicker klinkt altijd gelijk. Toch voor de dagelijkse dingen moet je de clicker ook weer afleren. Voor doggie dance bv is het handig maar niet speciaal nodig om te klickeren. Ook bij free schaping is het een middel om de hond iets te trainen.

Hoe is jou hond bang geworden van de clicker. Hier moest ik iets heel erg lekkers in linker hand nemen en de clicker rechts. In het begin click en als de hond keek iets lekkers. Daarna uitbreiden naar kijken is click en iets lekkers en zo uit breiden. Dus bv zit commando als zijn billen de grond raakte click en iets lekkers. 

Maar een clicker kan ook iets anders zijn. Wij gebruiken bv het woord Fiets als clicker woord. Wij lopen in een roedel van soms 8 a 9 honden. Dan is de sliert met honden en mensen soms lang. Komt er iemand of iets aan waar wij voor aan de kant gaan roepen we met hoge stem Fiets en gaan in de berm staan. Doordat ze weten Fiets betekent iets lekkers staat binnen no-time iedere hond in de berm om ons heen en krijgen dus ook iets lekkers. Zo blijft Fiets leuk.

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje 3 doggies

honden foto van Noah & Wolfje

" De clicker is om aan te geven dat hij iets goed doet. Clicker wordt iets positiefs. Dit leer je in het begin aan met beloningsbrokje en dan click! En bouw je af met uiteindelijk alleen een click. Als jouw hond de click niet fijn vind, zou ik het niet doen. De clickermethode werkt eigenlijk het zelfde als gewoon belonen met braaf en brok. Zo wordt woordje braaf iets positiefs en haal je de brok op een gegeven moment weg. Daarom vind ik aan de clicker geen extra waarden zitten en doe ik het met Braaf en brokje :-)  "

Ik haal het koekje niet weg, zo blijft mijn hond de click leuk vinden. Met alleen een click vindt hij er niet veel aan.
Verder gebruik ik de clicker in plaats van een woord omdat hij de click beter hoort dan een woord en hier beter op reageert in een drukkere omgeving.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik werk enkel met een klikker als ik een commando zo niet kan aanleren. Maar eigenlijk nog nooit nodig gehad. Mijn stem gebruik ik eigenlijk als clicker door goed zo op de juiste moment te zeggen en een koekje 
Bij een klicker gaat de hond echt zoeken naar wat hij moet doen. En je kan dat op het juiste moment belonen. 

Ik doe agility dus om mijn klikker en mijn snoepjes in de hand te hebben dat is wat te veel eigenlijk :-D

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

geen clicker hier
Geen idee hoe ik dat met 2 honden zou moeten trainen/ gebruiken
stem en gebaar (ik zal toch eerst de juiste hond moeten laten weten dat ik het over hem heb)
Naam en dan volgt commando(dat betekend nu) of gebaar(dat betekend aanwijzing waar we heen gaan)....dus ze moeten wel omkijken ;-)
Dat werkt hier prima':-)

honden page profiel Nadine Nadine goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Nadine

klikken is een koekje dus goed gedrag :-)

wij gebruiken de klikker op de hondenschool, vanaf de welpjes

ik vind de klikker geweldig !!!
ze leren sneller, bij de klik kijken ze zo tevreden omhoog van ohhh was dat flink ;-)

nadien word het afgebouwd, alleen nog bij moeilijke oefeningen

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Nee,... Geen klikker hier... Alleen al het idee stoot me af.  Maar ik heb er dan ook geen ervaring mee en het kan best zijn dat ik het top vind als ik het zie gebruiken :-)

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Clickeren is een onderdeel van conditioneren. De clicker opzich is klassiek conditioneren (hond linkt het geluid aan iets lekkers, zal pavlovreactie krijgen na het horen van dit signaal). Doordat de hond dat met elkaar linkt kan je operant gaan conditioneren (een bepaalde actie zal voor een beloning zorgen, of het niet uitvoeren van een bepaalde actie zal er voor zorgen dat een straf niet gebeurd). De clicker is dan het signaal dat DIE beweging de juiste was en dat die daarvoor beloond wordt.
Voordelen:
- Altijd vast signaal, niet emotioneel beladen (ook goed als je even slecht gezind bent)
- zorgt voor zekerheid bij de hond door steeds hetzelfde signaal te gebruiken, hij moet minder gaan lezen naar jou gevoel of het wel goed was of niet
- je kan juister belonen
- kan voor zowel trainen (trucjes) als opvoeding (angst of agressie afleren, bijvoorbeeld de click-to-calm methode)
Nadelen:
- je moet het altijd bij hebben als je het veel wilt gebruiken
- het vraagt wat vaardigheid om alles vast te hebben (leiband, clicker, snoepjes vlakbij)
- het clickeren op de juiste moment is belangrijk.

Het aanleren vraagt ook tijd. Als je een stressgevoelige hond hebt dan kan je best de clicker onder je oksel of zo voor de eerste malen laten klikken en zo het geluid opbouwen. De ene clicker is de andere ook niet. Sommige kan je zelfs instellen qua toon dus dit is beter voor gevoeligere honden.

honden page profiel Sandra, Mecx en Fenne.Sandra, Mecx en Fenne. 3 doggies

honden foto van Sandra, Mecx en Fenne.

Wij gebruiken de clicker bij de doggydance.
Hele handige die je om je vinger kunt schuiven zodat je je hand vrij houd.

Toen Mecx klein was heb ik haar ook bekend gemaakt met de clicker.

Ik had een clicker die in volume verstelbaar was.
Wellicht ook handig voor de bange honden hier aangezien je heel zachtjes kunt beginnen.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 3 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

"
Ik haal het koekje niet weg, zo blijft mijn hond de click leuk vinden. Met alleen een click vindt hij er niet veel aan.
Verder gebruik ik de clicker in plaats van een woord omdat hij de click beter hoort dan een woord en hier beter op reageert in een drukkere omgeving. "


Hele goeie manier om de clicker te gebruiken! En zeker voor honden die clicker beter pakken dan een woordje, vind ik het een top ding. Maar voor mij geen eerste keus om mee te trainen. Heb het wel even gedaan met me hondenneefje Max haha

honden page profiel Marissa & ZukoMarissa & Zuko 3 doggies

honden foto van Marissa & Zuko

Weer veel verschillende meningen lees ik al. Ik wil de clicker wel gebruiken bij de aanstaande pup. Lijkt mij erg fijn om ermee te werken.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Ipv een clicker zeg ik: braaf. Nadeel van clicker vind ik dat je hem bij je moet hebben en je hebt een hand nodig om hem vast te houden. Het schijnt wel heel erg goed te werken om iets aan te leren.
Een clicker klinkt altijd het zelfde, terwijl als mijn hond iets doet wat ze heel moeilijk vind ik dat wil benadrukken met een hele enthousiaste braaf. Sommige vinden het juist een voordeel dat de click het zelfde klinkt.
Clicker of niet, het gaat om het beloning systeem wat gewoon super werkt. Je hond volgt een commando op, click of braaf en voertje.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Karen Pryor heeft een leuk boekje geschreven over clickeren en hoe dat functioneert, Stop met blaffen heet het.

Zelf ben ik dan weer geen clickermens en Lola is er ook bang voor en rent meteen naar haar kussen als ze die klik hoort. Maar ik denk dat het voor veel mensen en honden een heel prima hulpmiddel is om dingen aan te leren.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ik vind het een super fijne methode om mee te werken zeker nu ik ook meer op afstand werk kan ik daar precies op het juiste moment voor het juiste gedrag belonen vaak ben je met stem of er na toe lopen al veel te laat met belonen van het juiste moment.

Mijn honden reageren beide heel goed op de clicker maar gebruik vaak ook in combinatie een clickwoord en dan "YES" dat is lekker krachtig en klinkt voor honden vrolijk.

Ook tijdens mijn lessen merk ik dat honden oefeningen veel makkelijker en sneller oppikken met gebruik van clicker of clickwoord dan op de normale brokgestuurde manier.
Het voordeel van de clicker is dat de honden zelf het juiste gedrag moeten uitvinden voordat de beloning komt en doordat ze het zelf uitgevogeld hebben blijft een oefening veel beter hangen.

Het is echt een leuke manier om met je hond bezig te zijn maar kan inderdaad heel goed gebruikt worden bij het afleren van fout gedrag.
Ik heb met Diesel zo geleerd dat vechten niet nodig is maar door in alle tijden eerst met mijn contact te zoeken en op mij te wachten als het goed is mag hij naar de hond, vertrouw ik het niet komt hij bij me lopen.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik gebruikte eerst een clickerwoord... maar praat zoveel tegen de hond... sinds ik een clicker gebruik zijn de oefeningen veel beter, de afwerking is netjes en Wifi verbreekt geen houdingen meer voor een snoepje.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik gebruik de clicker voor Gruul, hij leert veel sneller nieuwe dingen als ik de clicker gebruik. Zodra hij de clicker ziet gaat hij al zitten en kijkt me aan met een blik dat hij wil leren. Hij vind het leuk en de clicker staat voor iets leuks, samen iets met de baas doen en snoepjes!
Thalia vind de clicker eng dus voor haar gebruik ik hem niet.
Ik vind hem erg fijn en zal hem voor Gruul blijven gebruiken. Zeker het blijf/vrij gedeelte was heel fijn om te oefenen samen met de clicker.

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Hier ook een Clicker en ik vind hem echt fijn, 
Als Lola dat ding al ziet gaat ze trucjes doen haha, laatst had ik um laten slingeren gooit ze hem op mijn schoot en gaat trucjes doen, we hebben ons kapot gelachen

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

Een vriendin gebruikt een clicker. Ze is er erg tevreden mee. Ze gebruikt het met name wanneer haar hond buiten gehoorsafstand is en niet meer reageert op haar stem.

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Ipv een clicker zeg ik: braaf. Nadeel van clicker vind ik dat je hem bij je moet hebben en je hebt een hand nodig om hem vast te houden. Het schijnt wel heel erg goed te werken om iets aan te leren.
Een clicker klinkt altijd het zelfde, terwijl als mijn hond iets doet wat ze heel moeilijk vind ik dat wil benadrukken met een hele enthousiaste braaf. Sommige vinden het juist een voordeel dat de click het zelfde klinkt.
Clicker of niet, het gaat om het beloning systeem wat gewoon super werkt. Je hond volgt een commando op, click of braaf en voertje. "


Ja dat vind ik ook. Met de jongste probeer ik nu te belonen op spelenderwijs, maar dat is nog best moeilijk :-)

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Een vriendin gebruikt een clicker. Ze is er erg tevreden mee. Ze gebruikt het met name wanneer haar hond buiten gehoorsafstand is en niet meer reageert op haar stem. "


Zelf doe ik meestal fluiten om te laten komen, dan komen ze meestal meteen weer binnen een afstand dat ze mij weer wel kunnen horen. Of ze moeten bananen in hun oren hebben O-)

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Weer veel verschillende meningen lees ik al. Ik wil de clicker wel gebruiken bij de aanstaande pup. Lijkt mij erg fijn om ermee te werken. "


Zelf wilde ik het eerst ook gebruiken om kunstjes aan te leren, maar omdat Kaleb dus zo fel reageert, gebruik ik het ook niet bij Ziva. Ik ben dan bang dat zij het ook zou associëren met dat het niet fijn is, maar zelf vind ik het ook een best hard geluid.

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Wij gebruiken de clicker bij de doggydance.
Hele handige die je om je vinger kunt schuiven zodat je je hand vrij houd.

Toen Mecx klein was heb ik haar ook bekend gemaakt met de clicker.

Ik had een clicker die in volume verstelbaar was.
Wellicht ook handig voor de bange honden hier aangezien je heel zachtjes kunt beginnen. "


wat voor een clicker is dat dan, die je om je vinger kunt schuiven? Die ken ik niet.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"

Zelf doe ik meestal fluiten om te laten komen, dan komen ze meestal meteen weer binnen een afstand dat ze mij weer wel kunnen horen. Of ze moeten bananen in hun oren hebben O-) "


Ze heeft bananen in haar oren, en baasje kan niet best fluiten O-)... Is een spaanse hond, heeft een achtergrond.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

Ja dat vind ik ook. Met de jongste probeer ik nu te belonen op spelenderwijs, maar dat is nog best moeilijk :-) "


.hoe oud is je jongste?

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Clickeren is een onderdeel van conditioneren. De clicker opzich is klassiek conditioneren (hond linkt het geluid aan iets lekkers, zal pavlovreactie krijgen na het horen van dit signaal). Doordat de hond dat met elkaar linkt kan je operant gaan conditioneren (een bepaalde actie zal voor een beloning zorgen, of het niet uitvoeren van een bepaalde actie zal er voor zorgen dat een straf niet gebeurd). De clicker is dan het signaal dat DIE beweging de juiste was en dat die daarvoor beloond wordt.
Voordelen:
- Altijd vast signaal, niet emotioneel beladen (ook goed als je even slecht gezind bent)
- zorgt voor zekerheid bij de hond door steeds hetzelfde signaal te gebruiken, hij moet minder gaan lezen naar jou gevoel of het wel goed was of niet
- je kan juister belonen
- kan voor zowel trainen (trucjes) als opvoeding (angst of agressie afleren, bijvoorbeeld de click-to-calm methode)
Nadelen:
- je moet het altijd bij hebben als je het veel wilt gebruiken
- het vraagt wat vaardigheid om alles vast te hebben (leiband, clicker, snoepjes vlakbij)
- het clickeren op de juiste moment is belangrijk.
"


Ik weet dat het een voorbeeld is maar mij lijkt eigenlijk dat als je even slecht in je vel zit dat je even moet wachten of iets moet gaan doen waar je happy van wordt toch? Want je hond voelt alsnog de spanning in je lichaam aan..

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Clickeren is een onderdeel van conditioneren. De clicker opzich is klassiek conditioneren (hond linkt het geluid aan iets lekkers, zal pavlovreactie krijgen na het horen van dit signaal). Doordat de hond dat met elkaar linkt kan je operant gaan conditioneren (een bepaalde actie zal voor een beloning zorgen, of het niet uitvoeren van een bepaalde actie zal er voor zorgen dat een straf niet gebeurd). De clicker is dan het signaal dat DIE beweging de juiste was en dat die daarvoor beloond wordt.
Voordelen:
- Altijd vast signaal, niet emotioneel beladen (ook goed als je even slecht gezind bent)
- zorgt voor zekerheid bij de hond door steeds hetzelfde signaal te gebruiken, hij moet minder gaan lezen naar jou gevoel of het wel goed was of niet
- je kan juister belonen
- kan voor zowel trainen (trucjes) als opvoeding (angst of agressie afleren, bijvoorbeeld de click-to-calm methode)
Nadelen:
- je moet het altijd bij hebben als je het veel wilt gebruiken
- het vraagt wat vaardigheid om alles vast te hebben (leiband, clicker, snoepjes vlakbij)
- het clickeren op de juiste moment is belangrijk.

Het aanleren vraagt ook tijd. Als je een stressgevoelige hond hebt dan kan je best de clicker onder je oksel of zo voor de eerste malen laten klikken en zo het geluid opbouwen. De ene clicker is de andere ook niet. Sommige kan je zelfs instellen qua toon dus dit is beter voor gevoeligere honden. "


ja...leuk ik begrijp het wel met 1 hond..of voor individueel probleem inzetten van 1 van je honden
of onhandig...2 verschillende clickers in de aanslag

..maar als ik nu met 2 honden loop die clicker training hebben gehad?
Ik click voor mijn ene hond (ivm negeren van object en angst)...terwijl de andere iets loopt te vreten achter mijn rug.(hij is allergisch)....

wat heb ik eraan ,als ik het in praktijk niet kan gebruiken?
 dat lijkt me dus niet te doen met 2 honden ;-)

persoonlijk vind ik dat de zwakte van clicker training



.

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker

honden foto van stippelteam

"

ja...leuk ik begrijp het wel met 1 hond..of voor individueel probleem inzetten van 1 van je honden
of onhandig...2 verschillende clickers in de aanslag

..maar als ik nu met 2 honden loop die clicker training hebben gehad?
Ik click voor mijn ene hond (ivm negeren van object en angst)...terwijl de andere iets loopt te vreten achter mijn rug.(hij is allergisch)....

wat heb ik eraan ,als ik het in praktijk niet kan gebruiken?
 dat lijkt me dus niet te doen met 2 honden ;-)

persoonlijk vind ik dat de zwakte van clicker training



. "


Toevallig gisteren met onze lerares op cursus over gehad, ik had privé les gisteren dus dipsy mocht ook mee, als ik met ze samen wandel mag ik geen Clicker gebruiken van haar, dan moest ik de nAam zeggen en dan een beloning, 
Wandel ik alleen met 1 van de 2 Clicker wel mee, is bij Lola niet meer nodig dus alleen bij dipsy gaat die mee,
Train ik thuis met 1 van de 2 is de ander of buiten of in een apparte ruimte, 
Dus als je met beide wandelt heb je idd Niks aan de Clicker. Maar dan kan je de naam zeggen en belonen

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: WAT een verschil! (Of toch niet?)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^