Beste forumleden,
Ik heb een aantal vraagjes en hoop dat jullie daar antwoord op kunnen geven.
Diego is nu 4 maanden en heb al opgemerkt toen hij 3 maanden was dat hij ging rijden op zijn kleedje in de bench, en soms met het afdrogen met de handdoek, dit heb ik opgelost door geen deken in de bench te doen, en nee te zeggen bij het afdrogen.
Maar toen ik vanmiddag in de duinen naar huis wilde merkte ilk al dat hij moe was.
Dat uitte zich in bijten in de riem, probeer dat elke keer te negeren, maar moet toch de lijn vasthouden, draai mijn rug naar hem toe maar gaat maar door, met resultaat dat hij nu mishapte en mijn broek scheurde, dus misschien iemand nog meer tips.
Dus ik liep weer verder aangelijnd, en kwam een loslopende teckel tegen die naar Diego kwam,wilde verder lopen maar Diego lag al in zijn jachtmodus en teckel was er al.
Normaal gaat Diego dan spelen, nog wel te ruw maar daar ben ik mee bezig.
Maar nu ging hij de teckel met zijn voorpoten vastzetten en berijden.
De teckel was daar niet van gediend wat logisch is maar corrigeerde Diego niet normaal
Maar ging echt vechten, Diego piepte heel erg maar teckel bleef doorgaan.
Gelukkig kon ik de teckel eraf trekken anders was het niet goed afgelopen.
Kreeg daarna nog aanvaring met baasje die zij dat het domminant gedrag is.
Kan wel zijn maar 1 correctie was genoeg geweest.
Gelijk naar ik de teckel eraf had gehaald stond Diego te janken en piepen.
Ik heb hem gelijk getroost en mijn steun gegeven, ik weet niet of ik daar goed aan heb gedaan.
Ook ben ik em gelijk gaan afleiden met spelletje samen, en was gelijk weer de oude Diego.
Mijn vraag in deze, is dat nu al dominant gedrag, hij is pas 4 maanden, of is dit normaal
Sexueel gedrag of gedrag na overprikkeling.
Hoop dat jullie wat antwoorden voor me hebben.
Gr. Peter en diego
Obi reed ook heel erg toen hij rond die leeftijd was. Maar niet op andere honden, (die waren immers best spannend voor Obi) maar op voetballen, (ja serieus). Hij wist van gekkigheid (overprikkeling waarschijnlijk) niet wat hij hier ermee moest doen.. rende er eerst achteraan wou het vastpakken maar dat ging ook niet. En dan ging meneer er maar op rijden.
Nu hij ouder is laat hij de voetballen met rust en hij heeft nog NOOIT tegen iets anders aan gereden. Terwijl het er in het begin uitzag alsof we een oversexte hond in huis hadden gehaald haha. Op de cursus zeiden ze toen tegen mij waarschijnlijk overprikkeling.
Ik zou het houden op overprikkeling dus. Zo'n jong hondje ziet ontzettend veel als hij buiten lekker aan het wandelen is soms weten ze het dan volgens mij gewoon niet meer waar ze op moeten reageren of hoe en gaan ze gek doen. Meestal is het baasje dan de klos want die is immers dichtbij. Obi heeft mijn broek ook een keer gescheurd... bleef maar happen toen en ik draaide me weg (negeren) wat uiteindelijk tot resultaat had dat meneer mijn broek al vast had en ja hoor.. *krakk*.
Vind trouwens wel dat die teckel heftig reageerde zeg...
Dat hoort er gewoon allemaal bij, wat mij betreft geen overprikkeling (Kan natuurlijk ook meespelen in wat je al zelf aangeeft.. daar ga ik even aan voorbij), maar gewoon puppygedrag. Mijn teefje doet het ook af en toe als ze doorheeft dat ze wel eens iets "stoerder" is dan een andere hond. Hupsa even erop en proberen. Meestal wordt dit kort, maar krachtig afgestraft.. een waardevolle les voor een pup.
Deze teckel waar jij over vertelt reageert inderdaad niet normaal, waar dat aan ligt is moeilijk om over te oordelen. Zoals je al vermoed is het in mijn optiek niet verstandig om een bange hond te "troosten". Dit geeft hem het idee dat er iets aan de hand is terwijl het af en toe kan gebeuren dat er honden loslopen die niet stabiel zijn, hoort er nou eenmaal bij. Gewoon lekker afleiden en laten zien dat er niks aan de hand is wat je later hebt gedaan zou altijd mijn voorkeur hebben alhoewel er op dit forum verschillende meningen over heersen.
Uiteindelijk zal je hond nergens meer op moeten rijden, alleen de baas mag dit soort gedrag vertonen
je geeft het zelf al aan, de hond is moe, en geprikkeld, pups die moe zijn en geprikkeld zijn, opgewondenheid, die gaan rijden.
niet te lang met de pup nog wandelen, zorg dat tie niet te moe thuis komt. en als dat zo is, geef hem gepaste rust. geef een rustplekje vetbedje of bench, weet niet wat je hebt.
tijdens de wandeling , je pup was moe en dan worden ze vervelend. betekend dat de wandeling te inspannend is geweest, houd het wat korter.
wanneer je hond aan de lijn hebt, ga niet naar anderen honden toe, zie je dat het niet te overkomen is, de teckel kwam op je af ? dat is even moeilijk, vraag aan de eigenaar of die de teckel kan terugroepen, en vervolg je weg. nogmaals de wandelingen niet te lang maken, zodat je pup niet oververmoeid en geprikkeld raakt.
er hoef niet altijd een aanleiding te zijn, zelfs een zachte plucebal kan een rij gedrag vertonen, haal de bal weg, blijf rustig en leid je pup af. zelfs als je pup lekker heeft gegeten, kan het ook zijn dat er gerijd wordt, gewipt. ook dan aan jou om het rustig af te leiden.
Dat rij gedrag is normaal honds gedrag. Zeker als je pup overprikkeld, moe, opgewonden is. Tis soort gesprek tussen honden en heel vervelend haha. Dat een hond de pup daarop corrigeert is in principe goed, dan zal de pup het wel leren. Maar hoe de Teckel reageerde zo heftig is dan niet echt normaal nee, maar dat ligt weer aan de sociale vaardigheden van de Teckel Altijd je hond steunen/troosten! Jij moet er wel voor hem zijn. Geef hem aaitje, kijk of er niks is en lijd hem dan af met speeltje. Als hij rijd en de andere hond reageert niet, haal hem er dan zelf rustig aan ze halsband er af, lijn hem aan en loop klein stukje door. Dominant gedrag dat rijden wil ik niet zeggen, maar als hij het op een kleedje doet kan je het zien als; dit is van mij. Lijd hem dan af en haal het kleedje of wat het is dan weg. Gaat echt van zelf over als je merkt dat het komt door overprikkeling, moeheid geef hem dan even time out, verplichten rust.
De riem is ook lastig. Dat komt zeker door dat ze moe zijn en dan vervelend zijn. Kan je beste de wandelingen gewoon wat korter maken nog om dat bijten in de riem te voorkomen en geef hem anders iets voor in ze bek te houden als alternatief.
Dank jullie wel voor de snelle reacties, dus dominant gedrag is volgens jullie niet het geval.
Verder doe ik nu mijn best om als hij aan de lijn is hem af te leiden.
Dat lukt meestal niet, gaat echt helemaal aan de riem hangen, wil hem dan laten zitten, maar hij dan zo gefixeerd dat het niet lukt.
Dit is mede mijn fout, heb hem de eerste weken denk ik te veel vrijheid gegeven, maar dacht dat dat goed was voor de socialisatie.
Probeer Diego nu meer zijn aandacht voor mij te geven, gaat redelijk goed als ik alleen met hem loop door de duinen, welke kant ik op gaat,hij volgt me overal als hij los is.
Maar zodra hij mensen of honden tegenkomt is zijn aandacht weg, of ik moet dan doorlopen dan komt hij 9 van de 10 keer wel.
Maarja geduld is een schone zaak, ik heb Diego pas een maand.
Gr. Peet en diego
Finch deed dat ook erg op die leeftijd. Ik vroeg me toen af of het dominantie was of dat hij het deed omdat hij alles gewoon zo leuk vond. Een hondenpsycholoog vertelde me toen dat beide het geval kan zijn; sommige honden doen het inderdaad al uit dominantie (en gewoon uitproberen), andere honden doen het omdat ze er gewoon zin in hebben en bedoelen er niks mee.
Ik heb er toen gewoon voor gekozen om steeds duidelijk "Nee" te zeggen en hem van de hond af te halen. Daarna zat hij zo in z'n spel dat hij gewoon ging snuffelen en spelen met de andere hond. Ik merkte dat zodra het spel steeds leuker werd, Finch steeds meer de neiging kreeg om er op te gaan. Daarom zag ik het vaak ook al aankomen en kon ik hem direct corrigeren. Hij wist op een gegeven moment snel genoeg dat dat niet meer mocht
Die teckel mag inderdaad best aangeven dat dit gedrag niet mocht, maar hij ging daar inderdaad te ver in! Een snauw en of knauw had ik wat anders gevonden. Als mijn hond wordt gepakt (hoe jong ze ook waren), heb ik er nooit een groot probleem van gemaakt. Ik vang m'n hond daarna natuurlijk wel op, neem ze bij me en geef dan aan dat alles goed is. Maar ik doe op die moment wel echt m'n best om hem niet zielig te vinden, omdat ik wil dat m'n honden er zelf ook geen groot probleem van maken. Het is dus ook niet zo dat ik hem helemaal negeer, maar geef ze een aai over hun bol en zeg: "Het is alweer goed kerel, lekker spelen weer". Ik ben altijd bang dat als ik ze zielig gaan vinden ze dit voelen en ze dus weten dat er dus iets niet klopt. En dat het volgende keer dan ook mis gaat, omdat ze bang zijn geworden van de vorige keer.
Mocht mijn hond trouwens worden gepakt en ik troost hem en laat hem verder spelen, laat ik hem trouwens altijd nog even bij de desbetreffende hond. Ik ga pas met mijn hond weg, zodra de andere hond zich normaal gedraagt en m'n hond dus ook de ontmoeting met een fijn gevoel weer verlaat. Wel let ik er natuurlijk op dat de andere hond zich daarbij goed gedraagt en daar zit ik dan dus ook bovenop. Zodra ik gedrag zie waar ik niet van ben gediend (ook bij de andere hond) zeg ik direct duidelijke "Nee" of "Laat dat". Zo zien mijn honden ook dat ik het regel en dat zij dit niet hoeven te doen. Daarom kunnen ze nu eigenlijk vrijwel met alle honden, ze weten dat als een hond vervelend of naar doet er niks aan de hand hoeft te zijn en ze hem moeten negeren.. ze lopen er dan met een boog omheen en gaan verder met hun eigen ding. Je komt overal wel eens een onstabiele hond tegen, en ik vind het belangrijk dat ze weten hoe daarmee om te gaan.
Dat aan de lijn lopen was bij ons trouwens ook een drama hoor! Het was eerder Finch die ons uit liet Maar ach, ik liet het maar een beetje. Hij had het naar z'n zin. Zodra hij los liep, liep hij overigens altijd netjes met ons mee. Maar aan de lijn... weetje, het komt vanzelf wel. Hij is nog jong en vindt alles nog zo leuk buiten en wilt alles zien. Zal er niet teveel waarde aan hechten. Zodra hij wat ouder wordt komt die aandacht vanzelf en weet hij dat hij netjes mee moet lopen.
Ik ging er wel gewoon mee door hoor, want ik wou dat hij ervaring op deed met aan de lijn lopen. Maar ik hechte er niet teveel waarde aan, had er geen verwachten van of zo. Anders zou ik iedere keer teleurgesteld zijn haha. Het komt vanzelf goed!
je moet met een pup niet zolang rondstruinenzeker in de duinen.zand is voor een pup tweemaal zobelastend als een grasveld of straat.dus jou pup was niet moe maardoodmoe. daar raken ze overprikkeld van watuiting geeft aan het happen ,dus korte wandelingen en minder duin uitstapjes Hein.
een hond van die leeftijd heeft veel energie nodig om te groeien, de botten en gewrichten zijn nog niet sterk genoeg om zo zwaar belast te worden door een grote wandeling. Het rijgedrag vooral op of tegen andere honden of mensen, is voor mij een teken van dominantie. Als hij met een andere hond wil spelen legt hij dan ook gelijk zijn poot op die andere hond ? Want dat is ook een teken van dominant gedrag. Hou dit goed in de gaten, coriceer dit gedrag nu al wanneer hij volwassen is word dit steeds moeilijker. Welk ras is het, het ene ras is veel dominanter als het andere. En over die tekkel gesproken, als je weet dat je hond zo fel reageerd, moet je hem niet los laten lopen. Het zal niet de eerste keer zijn dat op deze manier een pup verpest wordt.
Nee Peter de duinen kom ik niet ,Mijn teckels zouden er direkt verdwijnen achter de konijntjes Aan en ik rij met een scootmobiel dus moeilijk te volgen ,mooie pup heb je trouwens Hein.
Dat hij z'n poot op de ander legt is inderdaad dominantie. Duidelijk "nee" zeggen en hem laten zitten. Zodra hij rustig is en contact met jou maakt (oogcontact) het commando geven dat hij weer verder mag. Zo doe ik het altijd. In het begin is dit lastig, maar de volhouder wint
Ieder heeft zo z'n eigen manier van het gedrag van honden en het opvoeden. Persoonlijk vat ik dit zelf wel op als dominant gedrag. Net als dat ik geloof ik de roedel en ieder z'n plaats daarin (hoog of laag). Er zijn ook weer theorieën dat honden niet hoger of lager in rang willen staan. Maar ik heb zelf drie honden en ik zie dat juist weer wel veel terug. Maar misschien is het ook maar net hoe je er naar kijkt.
Vanmiddag toevallig kwam ik in een uitlaatgebied iemand tegen met een labrador pup van 3,5 maand. Dit was een vrij druk ventje. Hij rende naar een van m'n oudere honden toe, die hem direct de rug toekeerde en aan gaf dat hij niet geïnteresseerd was. De pup ging juist verder, liep toch nog naar hem toe en legde z'n poot op hem neer. Waarna mijn hond een correctie gaf. De pup wist gelijk zijn plaats, trok zich iets terug en werd rustig. Hij ging zich daarna richten op de andere dingen op zich heen, dit keer wel respectvol. De eigenaar van de pup moest lachen en zei: "Eindelijk een hond die netjes een correctie geeft, dat heeft mijn pup echt nodig." Onderling doen honden dit dus ook en leren ze elkaar van alles. In hun taal mag het dus niet, dus ik wil het ook niet.
Ik zit nu op de bank, Finch (die lekker aan het puberen is) zit naast me. Hij legt net ook z'n poot op mij (met z'n borst hoog en vooruit), ik corrigeer dit dus. Finch gaat daarbij nog door, door nogmaals z'n poot op me te leggen. Ik haal hem weer weg en leg mijn hand op hem neer. Zo gaan we vijf keer door haha, en uiteindelijk legt hij zich erbij neer. Zodra hij helemaal ontspannen is en weer een normale houding heeft (niet zo hoog en groot) geef ik hem een knuffel en zeg hem dat hij braaf is.
Vanmiddag kwam m'n zusje (10 jaar) met een vriendinnetje hier op bezoek. Het is een heel zachtaardig meisje. Er komen hier veel kinderen over de vloer, maar dat gaat altijd prima. Maar bij dit meisje ging hij dus ook z'n poot op haar schoot leggen. Ik zag dit al vanuit de keuken, maar ik dacht: eens kijken hoe hij met deze situatie om gaat. Het meisje, zo lief en zacht als ze is, liet dit dus toe. En nog geen twee minuten later wou hij zich over haar heen leggen en op haar gaan rijden. Ik had die poot die hij erop legde beter dus direct kunnen corrigeren, dan was hij ook niet verder gegaan. Dus persoonlijk pak ik dit soort gedrag wel aan, maar het is natuurlijk maar net waar je zelf achter staan. Ik ben van mening dat ik altijd totale onderdanigheid wil van m'n honden. Maar ik heb er ook drie en anders wordt het chaos haha.
En of het nou dominant gedrag is of niet, is het gedrag wat jij wilt? Wil jij dat hij z'n grenzen zo ver op zoekt? Ik laat misschien weinig toe van m'n honden, maar ik merk daardoor wel dat ze naar mij en naar anderen veel respect tonen. In alle situaties. Ik heb zelf ook het idee dat hen dit veel rust geeft; ze hoeven niet op zoek naar hun grenzen, want die zijn al duidelijk en leggen ze zich bij neer. Ook met andere honden; zodra er iets gebeurt, kijken ze direct mij aan. Ze hoeven niet moeilijk te doen en daardoor in nare situaties te komen, daar ben ik wel voor
Hoi Maaike,
Ik ga wel een beetje met je mee, eet eerst zelf,ga als eerste de deur uit enz.
Met dat rijden is het de eerste keer dat ik dat waarnam tegen een andere hond, ga dit zeker corrigeren,en als hij zijn poot op de moijne legt,ga ik dit ook corrigeren.
Wel heb ik mijn twijfels over de term dominante hond.
Ik heb een dominante hond 16 jaar gehad, deze liep met zijn borst vooruit kop omhoog los bij me op straat, straalde een en al zekerheid uit, ging zijn eigen gang,en straalde rust uit.
Ook ik ben blij als Diego gecorriceerd word door soortgenoten,is al een paar keer gebeurd.
Ga denk ik op zoek naar iemand met een stabiele hond,waar ik eens een wandeling mee kan maken.
Gr.peet en diego
Beste Peter,
Jouw hond is een reu, daarbij ook nog eens een kruising Malamute. Ik hoop toch wel dat je ervaring hebt met honden. Lees en informeer eens over het karakter van een malamute, want dit is niet zomaar een hond.
Ik adviseer je om zeker naar en cursus te gaan, je leert er veel van en is ook goed voor de hond te socialiseren.
Puppy gedrag. Mijne was 3 maanden en wilde een volwassen dogo canario reu berijden...haha. ik heb tijdens de puppy periode les gehad van een GT, die vertelde mij idd dat veel handelingen die vroeger bestempeld werden als dominantie achterhaald zijn.
Poot op een andere hond zou best dominantie kunnen zijn.
Ik d8 persoonlijk dat er ook iets bestond als uitnodigen om te spelen (poot op een andere hond)
gr
*typ vanaf mijn mobiel*
@Maaike
"Als er buiten bijvoorbeeld een hond dreigend op ons af komt, gaat onze hond Sam ertussen/ervoor staan. Sam is een heel stabiele, onderdanige hond, die onderaan in de roedel staat bij ons. Hij gaat ertussen staan, maakt zich groot, staart hoog, borst vooruit enz. En op die manier staat hij heel beheerst, kalm en rustig de andere hond aan te kijken. Hij verblikt of verbloost niet geeft gewoon heel netjes aan er niet van gediend te zijn. De andere hond snapt de boodschap en begint respect te tonen, waarna de andere hond óf weg gaat óf ze een normale ontmoeting krijgen. Op dat moment is Sam ook dominant naar de ander, maar is dat dan verkeerd? Naar mijn mening was hij dominant op een stabiele manier; met rust en kalmte. Maar dit wilt niet betekenen dat Sam ook een dominante hond is. Hij gedroeg zich alleen op dat moment de dominante van de twee. En sommige mensen noemen het niet dominant maar zeggen "hij geeft z'n grens aan". Ook prima, hihi."
Pfff laats zoiets meegemaakt met twee andere honden. Dat ging niet goed. Benaderende hond was toch een tikje meer dominant. En greep andere hond meteen in zijn nek.Heb toch liever een hond die gewoon een neutrale houding/energie uitstraalt.
Bedankt voor de reacties,
Ik hou het toch bij jeugdige enthousiasme, misschien inderdaad in combinatie met overprikkeling.
Verder over de reactie of ik me ingelezen heb over het ras, ja dat heb ik, maar hij is een kruising malamute/labrador dus nu is het nog te kort om te zien naar welke kant hij naar toe gaat.of van elke kant iets.
Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit, geniet er elke dag meer van.
Heb eerder kruisingen gehad deze is wat intensiver werken maar merk dat de band steeds sterker wordt.
Gr. Peet en diego
,
,
Heb je misschien meer foto's van Diego? Ik ben eigenlijk wel benieuwd!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?