Ik was even benieuwd naar jullie ervaring met verschillende hondenrassen in 1 roedel, welke hondenrassen passen niet bij elkaar? Wat zijn de voor/nadelen? Wat gaat er wel en niet goed?
Wij hebben 2 Amerikaanse Staffords en een Husky, de verschillen zijn goed te merken, ook qua energieniveau, onze hus heeft veel meer nodig dan de staffords (wij hebben dan ook wel een uitzonderlijk energieke hus met veel werklust) en de manier van spelen is ook totaal anders, de staffords houden van ruw bijt en trek spel en onze hus speelt liever wat zachter en rent meer achter ze aan. Soms denk ik wel doen we onze hus niet te kort door hem met zo'n compleet ander ras te laten samenleven? Of is dat ook per hond verschillend? Wij willen later (over min. 2 jaar) onze roedel uitbreiden dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Wij hebben een terrier kruising en sinds kort een manchester terrier. Wij hebben het ras ook wel uitgezocht op het karakter van Gruul (onze eerste hond). Dus ik verwacht weinig problemen met onze combi.
Ze houden allebei van hetzelfde type spelen ze houden los allebei van rennen.
Wij vonden het erg belangrijk dat zodra er een tweede hond kwam het ook echt een aanvulling zou zijn voor Gruul en niet alleen voor ons. Daarom hebben we bijv. ook niet voor een groot ras gekozen. Ik vind zelf de dobermann en de rottweiler bijv. erg mooie honden. Maar aangezien Gruul het niet zo op grote honden heeft vielen die eigenlijk al snel af. Dan kun je wel zeggen, je neemt ze als pup zodat hij eraan kan wennen dat ze groter worden. Maar toch weet je nooit hoe het zal zijn als ze echt groot zijn, en dus ook ruwer gaan spelen.
Tot nu toe gaat deze combi erg goed. Ze eten al samen uit 1 bak, ze slapen samen en spelen samen. Gruul neemt ook een stukje opvoeding op zich (daar zijn we hem echt dankbaar voor haha) We hebben Thalia nu anderhalve week.
We hebben Gruul ook mee genomen naar de fokker om de kijken hoe hij het met de volwassen variant deed en het waren 2 handen op 1 buik. Voor ons was de beslissing toen wel gemaakt.
Hier een maltezer en een toller, maar dat gaat prima hoor. Ze zijn inderdaad heel verschillend, maar dat heeft vooral te maken met gedrag en karakter. De maltezer is veel eigenwijzer dan de toller. Qua energieniveau heeft de toller natuurlijk meer nodig, maar dat brengt eigenlijk juist het beste naar boven in mijn maltezer die gewoon lekker mee wandelt, niet bang is voor kou of nattigheid en niet snel moe te krijgen is.
Hier een Weimaraner en Dalmatiër. Ik heb in mijn zoektocht naar een 2de hond wel wat gekeken naar een hond die bij Perdie paste en daar kwam Orga qua ras heel goed uit. Uiteindelijk is hij wel wat actiever en nerveuzer, maar dat is eerder karakter. Ze vullen elkaar mooi aan dus dat is fijn
Ik denk dat t niet zo heel veel uitmaakt.
Mijn pitbull vroeger is met herders opgegroeid, dit was te merken Ze nam eigenlijk t gedrag van de herders over qua spelen, nekhappen e.d.
Mijn dogo canario denkt dat ie een terrier is
En ga zo maar door, wel zou ik zeker met staffies e.d. wel kijken voor een hond die tegen een stootje kan...want een chi laten ze vliegen natuurlijk.
Al weten ze vaak met een kleinere hond rustiger te doen.
Mijn nicht had een maltezer en pitbull, de maltezer deed gewoon mee.
Mijn ervaring is dat honden van dezelfde rassen (of hetzelfde type) naar elkaar toe trekken. De gedragsdeskundige waar ik met Cosmic geweest ben had me verteld over een onderzoek dat ze gedaan hebben met Labradors en Border Collies. Ze vroegen mensen met deze twee rassen te komen, en vooral ook één gezin met beide rassen. Ze werden samen losgelaten op een veld. Al snel krijg je twee groepen. De Labradors waren aan het stoeien, en de Border Collies aan het rennen en drijven.
Ook bij Cosmic merk ik het. Komt ze twee drukke Labradors tegen, dan is ze doodsbang. Komt ze twaalf Greyhounds tegen, dan is ze veel minder bang. Terwijl die toch óók groot zijn. Het ligt aan de manier van spelen. Ze wil geen fysiek contact, ze wil rennen en jagen.
Ik krijg er binnenkort een opvanger bij die mogelijk wel eens zou kunnen blijven als het allemaal bevalt. Mijn tweede hond, welke hond dat ook wordt, wordt hoogstwaarschijnlijk weer een Podenco. Buiten het feit dat ik ze zélf heel erg leuk vind, denk ik ook dat dit het beste zal matchen met Cosmic. Podenco's hebben zo'n aparte manier van spelen, dat ik betwijfel of ik een hond van een ander ras kan vinden waar het ook mee zou klikken..
Hier een Sheltie en een Witte herder. Hier gaat het goed, Sky kan soms wel malaika een beetje klieren of de hele tijd van kom nou ik wil spelen maar Malaika geeft wel aan wanneer het genoeg is. Soms denk ik van Malaika wel voorzichtig want dan zit Sky zn hoofd in Malaika's mond maar dat doet ze ook heel voorzichtig en niet om hem pijn te doen. Toen Sky pup was had hij wel zoiets van omg wat is dit nou weer en dook die onder de kast en dan ging Malaika kijken van heey wa doe jij nou daar en toen sky groter werd kon hij er natuurlijk niet meer onder en knalde hij tegen de kast. Maar ze zijn hele goede maatjes geworden en liggen vaak samen op de bank of op hun kussen, soms zit sky gewoon boven op malaika want als ik malaika aan het aaien ben wil Sky ook maar Malaika geeft er niet veel om en laat best veel toe maar als het echt genoeg is laat ze het wel merken. Vaak geeft Malaika ook likjes over sky zn snoet .
Ik merk ook wel dat honden van hetzelfde ras of dezelfde rasgroep elkaar beter verstaan en ook sneller met elkaar zullen spelen, buiten de eigen roedel gezien dan.
Toch is dit niet altijd zo en hangt het verder ook af van wat ze gewoon zijn.
Zo ken ik een flatcoat die is opgegroeid met Border Collies en zowel hun spel als gedrag grotendeels heeft overgenomen. Ik heb haar al vaker in drijfhouding zien staan, zo gaaf. Heerlijk ding
Op dezelfde kant ken ik een bulletje dat is opgegroeid met rennende/actieve rassen en die echt niks van het fysieke spel van zijn rasgenoten snapt, ook al is hij tot zijn 9e week bij pap en mam mogen blijven.
Ik denk dus niet dat de hond in kwestie zich tekort gedaan voelt of er last van ondervindt. Honden passen zich verrassend goed aan de rest van de roedel aan en het is maar wat ze gewoon zijn.
Bij max merk ik weinig verschil. Grootte van de hond maakt niet uit, wel maakt het uit op welke manier de honden hem benaderen. Labradors zijn vrij wild (tov max) en dat klikt dat meestal niet zo goed op gebied van spelen ( dan spelen ze eigenlijk niet echt Max moet dan continue weglopen om niet omver gelopen te worden en laat dan wel eens een grom horen van he nu is het genoeg).
Ik wil als tweede hond een sheltie ik denk dat het wel een goede match zal zijn met max.
Hmm, mijn eerste chi is opgegroeid met een kruising en een Jack Russel
Later zijn wij bij mij ouders weer gaan wonen die hadden toen de tijd een Duitse herder en een bc en toen kwam mijn tweede chi. Ze hadden gewoon respect voor elkaar.
Toen de Duitse herder overleed kwam er een 11 maande oude Duitse dog mijn jongste chi duurde een tijdje voor hij de dd accepteerden de dd mog niet bij de andere honden in de buurt komen en al helemaal niet bij mij en nog maar over zijn speelgoedtas te hebben. Wat mijn reu bij de dd heeft geflikt allemaal ik had hem allang in tweeën gebeten.
En toen werd de dd loops en toen werd het zijn vriendin.
Ondanks dat Noah met bijna alle honden leuk kan spelen merk ik wel degelijk verschil. Als hij retrievers tegen komt speelt hij met zo veel meer enthousiasme, ik zie hem dan veel meer genieten en als er Goldens tussen zitten is het helemaal feest!
Onze Franse Bull was er eerst en na 2 jaar besloten een tweede te halen. De keuze was vrij evident: ik zocht een grote hond, maar qua energieniveau en temperament moest hij dicht tegen de Franse aanleunen.
zo kwam ik bij de Bordeauxdog terecht, nog getwijfeld tussen een Bullmastiff. Maar deze bleken iets meer moeilijkheden te hebben met andere rassen. Uiteindelijk ben ik blij met de keuze, want het is een leuk duo!
Wij hebben een schotse collie, een sheltie en een chinese naakthond. Behalve dat de collie en sheltie normaal gesproken een wat hoger energielevel hebben en het chineesje een echte luilak is, passen ze wel erg goed bij elkaar omdat ze allemaal erg zachtaardig zijn in hun benadering en spel.
Ik heb inderdaad wel eens staffords zien spelen die wilden dat mijn collie mee ging doen maar die keek wel mooi uit haha die snapte er geen bal van, veel te hardhandig! Als je dan toch je roedel gaat uitbreiden zou ik kijken naar een ras dat wat meer bij de husky past, misschien weer een hus of een andere poolhond? Dan heb je 2 koppeltjes die samen kunnen spelen e.d.
Of bepaalde rassen wel of niet bij elkaar kunnen is niet alleen afhankelijk van het ras maar ook van het baasje
Ik heb zelf een buldog en een bully en die 2 kunnen het perfect met elkaar vinden (slapen tegen elkaar )
Maar ook zij hebben hun onderonsje waarbij ik ze ff uit elkaar moet halen voordat de hell los breekt
Je moet er van te voren wel een goed gevoel bij hebben en ook durven op te treden mocht het nodig zijn '
en dat er een keer komt dat je moet optreden is zeker bij dit soort rassen
De rasverschillen is overigens ook één van de redenen dat ik sommige honden probeer te vermijden. Met veel honden kán Cosmic namelijk niet leuk spelen, omdat het bij fysieke rassen uit in een stoeipartij, en bij herders/drijvers op een opjaag spelletje. Ik doe haar met zulke "hondenvriendjes" dus gewoon absoluut geen plezier. Ik krijg in het bos regelmatig kwaaie blikken als ik Cosmic aan lijn als er een Stafford, Labrador, Duitse Herder, o.i.d. aan komt, mensen zijn meteen boos dat ik er vanuit ga dat hun hond agressief is. Maar daar ga ik helemaal niet van uit, ik ga er vanuit dat mijn hond in paniek raakt, en hun hond gefrustreerd raakt. Wat dat betreft is het jammer dat ik zo'n "specifiek" ras in huis heb. Er zijn maar weinig honden waar ze wel aansluiting bij vindt.
baasje heeft niet direct (genetisch ) invloed op karaktereigenschappen ,wel indirect (omgevingsfactoren )
al zet ik een toy poedel in mij roedel ,als ik dit niet in goeie banen leid dan gaat het mis (en dit hoeft niets eens aan mijn bulldog of bully te liggen )
net zo goed als het mis kan gaan als je een poedel en een labrador hebt en je zet er een chihuahua bij
ging mij erom dat er meer bij komt kijken dan alleen ras gebonden eigenschappen .
en je kan een husky erbij krijgen die voor geen problemen zorgt ,maar je kan ook een husky erbij krijgen die voor problemen zorgt en je weet dat bij staffordachtige honden de kans groter is dan bij een ander ras ,ongeacht wel ras je erbij zet
Wij zelf hebben een jack russell kruising (veel energie, maar kan ook heeeel veel slapen) en willen er heel graag een tweede hond bij. Ikzelf wil alleen wel graag een grote hond. (herder mix oid). Het wordt sowieso een herplaatser, omdat ik zeker wil weten wat voor karakter ik erbij haal. Mijn hond is tegen te lompe honden namelijk behoorlijk fel, opzich niet erg, maar daar moet ik dus geen ongelofelijke wildebras bij zetten. Ik hoop natuurlijk dat het echte maatjes worden!
Toch vraag ik mij ook wel eens af of het niet egoistisch is om er een grote hond bij te nemen ipv nog een jack russell oid....
dat probeer ik je duidelijk te maken dat je dit niet zo zwart wit kunt zeggen
ik ken staffords die kun je met alle honden laten ken er ook waarbij je geen enkele andere hond moet bijzetten (ongeacht welk ras )
welke rassen je bij jou staffords kunt plaatsen is grotendeels afhankelijk van het karakter van jou staffords en niet van welk ander ras je erbij kunt zetten in mijn ogen .
theoretisch kun je alle rassen bij je stafford zetten ,vraag is hoe gaan je staffords er in de pratijk meeom
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?