Ik heb er lang aan getwijfeld of ik nou wel off niet mijn hond moet laten vaccineren. Het is nou drie jaar geleden dat ze der cocktail heeft gehad, maar lees ook weer nadelen over de cocktail prik. En veel advies gekregen om te laten titeren, maar heb echt veel dierenartsen afgebeld en geen 1 die doet aan titeren. Dus nou moet ik haar wel laten enten. De DA die ik heb gebeld in rotterdam doen alleen een titer bepaling voor rabies, weet het nou ook niet meer. Een hond uit mijn straat is op 2 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van parvo. Ben daar dus wel van geschrokken!! Nu let ik er heel erg op tijdens het uitlaten of ze niet aan poep snuffeld, steeds na het uitlaten der pootjes schoonmaken, geen contact met andere honden. De black and tan rassen zijn gevoeliger voor parvo lees ik op internet, en mijn prinses is black and tan! Mijn vraag is wat er kan gebeuren als je over ent?
Ik weet niet waar je vandaan komt?
maar Tannetje Koning doet ook van die titer bepalingen,
ik ben pas nog bij haar geweest in Otterlo, er zullen vast en zeker nog wel dierenartsen zijn die dit ook doen(andere mensen van HP weten dit misschien)
Geen contact met andere honden? waarom?
en of black and tan honden gevoeliger zijn voor parvo durf ik je niet te zeggen, lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar het kan...
wat er kan gebeuren als je over ent? wat mij vertelt is, is dat de ''symptomen'' die een hond krijgt bij een over enting heel divers zijn.... sommige hebben blijvende schade, sommige worden ziek etc...
er zijn sowieso veel verschillende meningen over een titer bepaling en vaccineren... je moet doen wat jou het beste lijkt!
oeps, ging iets fout
op rabiës wordt niet getiterd, die is verplicht als enting wanneer men over de grens wil gaan, titeren heeft daar geen zin in.
de overige entingen kunnen getiterd worden, hoewel dat bij vele dierenartsen omstreden is, een goede titer bepaling zal in een laboratorium getest moeten worden, dierenartsen die het doen doen het per computer en is lang niet goed.
wanneer je alle entingen gehad heeft, pup en volwassen entingen, en ze drie jaar geldig zijn, is het niet nodig om ieder jaar de grote cocktail te geven, en de meesten dierenartsen werken daar echt aan mee. de weil is een nieuwe enting, die langer en veiliger is dan de vorige, maar dan nog is dat een keuze die je maakt of je je hond daarvoor ent, en dan de influenza, die zit in de cocktail die om de drie jaar gegeven wordt, influenza heeft ook een type die maar een jaar geldig is, en ook dat is een keuze die je maakt, ga je naar pensions okee, niet ? dan zou ik deze enting achter wege laten. of als je naar hondenschool gaat waar veel honden samen komen okee, maar anders kan je deze achterwege laten.
er is al een topic over entingen met vele adviezen , schrol maar eens, dan kom je genoeg tegen wat forummers doen.
http://www.nmlhealth.com/c,5779,,/Verkooppunten-VacciCheck.aspx
Hier is een link met da die werken met titteren.
Ik heb dit laatst helemaal onderzocht en een topic aangemaakt.
Mijn keuze is gevallen om ze te laten titteren als de jongste ook 1 is.
https://www.hondenpage.com/hondenforum/173789/wat-is-wijsheid-kwa-entingen-*update*.php
Dit is de link van mijn topic.
Ik zou juist bij een black and tan pup titerbepaling doen een paar weken NA vaccinatie. Zo kom je er achter of je een non responder in handen hebt en is het niet zinvol om te blijven vaccineren.
Een volwassen black and tan ras die voorheen nooit is getiterd, zou ik wel nog even vooraf titeren. Vaak hebben ze nog prima titerwaardes.
Bij bepaalde black and tan rassen is bekend dat zij een lichamelijk defect hebben, waardoor vaccinaties niet aanslaan. Dan kun je vaccineren wat je wilt, maar de vaccinatie doet dus niet wat het moet doen, met grote kans op vaccinatieschade. Een black and tan blijft gevoeliger op virale ziektes dan andere rassen. Maar ook dat mag je met een korrel zout nemen. Er zijn redelijk veel natural rearing fokkers van black and tan rassen die nooit vaccineren en waarvan de honden dus vrijwel nooit ziek zijn.
Dogs of the rottweiler breed have a higher proportion of genetic non-responders to parvovirus and rabies virus vaccines. Although non-responder rottweilers are now no longer recognized in the US (the gene pool has selected against them), they are still seen in Europe. Note that genetic non-responders are generally unable to respond to one (rather than all) CORE vaccine antigens. The estimated prevalence of non-responders (US data) for CPV is 1 in every 1000 dogs and for CDV 1 in every 5000 dogs. CAV non-responders are very rare (estimated < 1 in every 100,000 dogs). A recent Danish study has evaluated seroconversion in a population of 135 pups aged between 8 weeks and 12 months. Most of these dogs will have finished an early life protocol (unlikely to have included a 14 – 16 week vaccine) but have not yet received a 12 month booster. The prevalence of non-responders in this population was 25.3% for CPV, 20.7% for CAV and 12.6% for CDV as determined by VacciCheck™ testing.
Bron: http://www.nmlhealth.com/c,,52,/VacciCheck-titerbepaling.aspx
Ik kijk gewoon wat er uit de tittertest komt ergens begin mei.
Ben nu veel te huiverig geworden om ze te laten enten.
Dat komt omdat Simba last had van de 2de en 3de enting.
Dan kan de da wel zeggen kom omdat hij zo klein was en omdat de naald zo groot is.
Maar dan reist bij mij de vraag naar boven waarom had Nala dan nergens last van.
Zij was rond de 2de en 3de enting net zo kein als Simba.
Dan vind ik een beetje bloed afnemen minder erg.
*heb net even in de entingboekjes gekeken en Nala was zelf nog kleiner dan Simba
Nala was met 9 weken 800 gr en met 12 weken 1150 gram.
Simba was met 9 weken 1270 gram en met 12 weken 1680 gram
Ik heb dit nooit geweten over de black and tan rassen.
klopt angelique, er zijn twee types...
virale kennelhoest veroorzaakt door canine parainfluenzavirus... jaarlijks {wordt aangeraden he}
type 2 virale kennelhoest veroorzaakt door canine adenovirus , eens per drie jaar.
enten is altijd vol vraagtekens, kijk naar je hond, Bamse is de eerste hond die gereageerd heeft op de enting van de Ziekte van Weil, die geef ik dus niet meer, en ze heeft OT, ook daarom kan er niet meer geent worden, maar Bamse is wel beschermd tegen hondenziekte leverziekte en parvo.... ze heeft nu een leeftijd dat ze beschermd verder is...
en best moeilijk wat te doen... vandaar kijk naar je hond.
Over leptospirose:
En Leptospirose?
Voor Leptospirose heeft het weinig nut een jaarlijkse titerbepaling uit te voeren, al bestaat deze wel. Het Leptospirose-vaccin is, in tegenstelling tot de andere vaccins, een geïnactiveerd vaccin. De humorale antilichamenrespons daarop is in vrijwel alle gevallen laag en kort aan te tonen in het bloed; hooguit een jaar. Met een titerbepaling als de VacciCheck kunnen geen geheugencellen worden gemeten en de test zal dan ook in de meeste gevallen ten onrechte uitwijzen dat een dier matig of niet beschermd is. Wel kan de test worden ingezet bij dieren waarvan de klinische symptomen doen vermoeden dat ze besmet zijn met de Leptospirosebacterie. In het geval van besmetting zal de titerbepaling juist een zeer hoge titer geven, wat in normale gevallen vrijwel nooit voorkomt.
Het eerdergenoemde ‘vaccinatie-interview’ is een beter instrument voor de dierenarts om te bepalen of (her-)vaccinatie tegen Leptospirose of tegen een van de non-core vaccins (in Nederland Rabiës, Parainfluenza, Bordetella brochiseptia, coronavirus en herpesvirus) nodig is. Voor Nederland geldt dat Leptospirose een core-vaccin is en dus is het aan te raden hier jaarlijks tegen te vaccineren. En gaat een dier vaak naar een pension of show, dan kan overwogen worden om jaarlijks tegen kennelhoest te vaccineren. In andere gevallen kan besloten worden dit niet te doen. Deze beslissing dient in samenspraak tussen dierenarts en dierbezitter te gebeuren om zo te komen tot het vaccinatiebeleid van te toekomst: “Vaccineren op maat”!
Bron: http://www.nmlhealth.com/c,5723,,/Vaccineren-op-maat-en-de-titerbepaling.aspx
Overigens is ook de nieuwe 4-way vaccinatie Leptospirose volgens dr. Schultz NIET effectief en is er binnen zijn onderzoeken nog steeds een hoog percentage honden dat niet reageert op dit vaccin.
fijn en goed dat je het weer even neer gezet hebt Golden delicious...
pfff vind jij het ook al zo moeilijk wat te doen met enten?
Mijn DA zegt glashard, ieder jaar enten. Anders de basisenting opnieuw (als er bijv meer dan 1 jaar en 3 mnd tussen zit).
Ze doet niet aan om de 2 of 3... of weet ik het wat jaar.... Ook niet aan titerbepaling.
(Hier in de buurt zijn bijna alle DA's zo).
Ik dub dus ook nog steeds wat te doen... Niet meer enten, of gewoon maar standaard ieder jaar...
(Voor beide ben ik eigenlijk niet 100%, ver gaan rijden voor een DA vind mijn man onzin. Die zegt: doe gewoon ieder jaar, maar die verdiept zich er ook niet in en boeit het ook niet).
Dank je wel Goldendelicious.
Dat is dus ook wat ik hierover kan vinden. In een vorig topic las ik echter dat je nu wel een titerbepaling kon laten doen. Hierop natuurlijk gevraagd of dat wel een juiste uitslag geeft dan, maar kreeg geen antwoord :-(
Volgens dit stukje is het nog steeds hetzelfde. Dat de uitkomst niet "betrouwbaar" is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?