hoi ik heb een vragenlijst terug gehad van de dierenarts ik weet niet of jullie deze info handig vinden om ergens appart te plaatsen bv bij anceclopedie ofzo maar ik heb toestemming gekregen van de dierenarts om het hier op het forum te plaatsen! dat vonden ze geen enkel probleem.
Groetjes femke en indy
1. worden alleen de eierstokken verwijderd of ook de baarmoeder???
Meestal worden alleen de eierstokken verwijderd, tenzij dat de baarmoeder er niet goed uitziet dan word de baarmoeder ook verwijderd.
2. wat zijn de kosten?
De kosten met medicatie, is ong. 320,- tot 350,- euro
3. hoe lang duurt de operatie?
Het duurt ong. 3 kwartier, afhankelijk hoe dat de operatie verloopt.
4. mag ik erbij blijven tot ze slaapt? Ik wil dit erg graag!
Dit word erg moeilijk, maar we zullen even kijken wat we voor u kunnen doen. Neen hiervoor even contact met ons op, dan kunnen we even kijken wat we kunnen regelen.
5.waar rust ze uit naar de operatie? en ligt daar wel een dekentje in?
Ze komt in een opname hok te liggen, hier ligt ze op een dekentje met een kruik en een warmtelamp erbij zodat ze niet afkoelt.
6. wat gebeurd er als er zich een complicatie voor doet?
Ligt eraan wat de complicaties zijn. We hebben bewaking tijdens de operatie, zodat we alles goed in de gaten kunnen houden en direct in kunnen grijpen. Na de operatie kun u ons altijd bellen als u het niet vertrouwd.
7.Krijg ik pijnstilling mee? en in welke vorm
Ja, u krijgt pijnstillers mee, welke beslist de dierenarts die haar heeft geopereerd, dit kunnen tabletten of een vloeistof zijn.
8. hoelang moet ze rustig blijven? en wat mag ze wel en wat niet?
Ze moet het ong. 10 dagen wat rustig aan doen, ze mag niet springen, alleen wandelen aan de riem.
9.moet ik na de sterilisatie het voer minderen of het eerst aankijken?
U kunt het voer wel het beste minderen, omdat ze vaak wel wat dikker worden. Wat u ook kunt doen is speciale voeding halen voor gesteriliseerde honden, door deze voeding blijven ze beter op gewicht en hebben ze geen hongergevoel. Dit kunt u wel even aan de balie navragen als u Indy komt brengen of halen.
10.wie zorgt er voor de verdoving?
De dierenarts die haar gaat opereren.
11. wie zijn er allemaal aanwezig tijdens de operatie?
Er is een dierenarts aanwezig die Indy opereert, er is ook nog altijd een dierenarts op de achtergrond. Er is een assistent bij die de dierenarts helpt met de operatie en houd de narcose in de gaten.
12.word ze geschoren?
Haar buik word geschoren.
13. ligt ze aan de hartbewaking?
Ze ligt aan de bewaking, zodat we alles goed in de gaten kunnen houden, hoe dat ze het doet.
14 wat doen jullie om risico’s te beperken?
Ze krijgt een tube in waar dat we zuurstof op aansluiten, zo krijgt ze voldoende zuurstof binnen, hier kan ook gasnarcose doorheen zodat we haar goed onder narcose kunnen houden. Ze ligt aan de bewaking. We houden de hartslag, ademhaling, pols, temperatuur in de gaten.
15.Moet ze van te voren gewassen, ontvlooit, ontwormd zijn?
Ze moet wel ontvlooit en ontwormd zijn voor dat ze naar de praktijk komt, (het is altijd belangrijk om Indy goed te ontvlooien en ontwormen), het is wel fijn als ze schoon is zodat het met de operatie ook zo schoon en steriel mogelijk blijft.
16. krijgt ze oplosbare hechtingen?
De hechtingen die ze krijgt zijn oplosbaar, maar de hechtingen die aan de buitenkant zitten moeten er na 10 dagen wel uitgehaald worden, anders kan het gaan irriteren.
17. na hoeveel dagen terug voor controle?
Na 10 dagen moet ze terug komen voor de controle en de hechtingen laten verw.
18.mag ze bepaalde dingen niet eten na de operatie?
Ze kan op de dag dat ze geopereerd is nog een beetje misselijk zijn, dus geen haar dan wat minder eten dan u normaal doet. Het kan zijn dat ze die dag geen honger heeft, dan hoeft ze niet te eten, dat komt de dag erna wel weer.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "@ de moderaters" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hai Femke,
je kan hem zelf bij de encyclopedie plaatsen, maar zet er wel even bij dat dit de werkwijze van JOUW DA is en dat niet iedere DA zo werkt, dat iedereen dat voor zich moet vragen...
Groetjes!
Hey,
Ik zou informatie vragen over een laproscopische sterilisatie.
Veel minder heftige ingreep
ja dat klopt dat is meer van toepassing voor grotere honden. Ik heb mij door verschillende dierenartsen laten adviseren maar bij kleine honden maakt het niet zo veel verschil.
Nou Seni is ook klein en is wel bij laproscopiekliniek gesteriliseerd en als ik jouw lijst zo lees vind ik de "gewone" sterilisatie wel een stuk heftiger...
De operatie duurde bijvoorbeeld maar 8 minuten ipv 3kwartier. En de dag na de operatie mocht ze alles weer doen (rennen en springen...)
Ze had ook maar 3 kleine gaatjes van 3mm in haar buikje.
Maar je moet natuurlijk doen waar jij je het beste bij voelt!
Heel veel succes in ieder geval!
Liefs Melissa
dit was ze 2uur na de operatie
Ik zou bij vraag 1 nog een andere optie toe willen voegen, die helaas weinig gedaan wordt, maar wat wel een oplossing kan zijn in bepaalde gevallen.
Bij een baarmoederontsteking bij een hond met een dikke dubbele vacht is het verstandig om juist alleen de baarmoeder eruit te halen en de eierstokken te laten zitten (mits deze niet aangetast zijn door de ontsteking.) Door de eierstokken te laten zitten, behoudt de teef een soort cyclus, met bijbehorende hormoonschommelingen. Aangezien de vachtwissel (verharing en nieuwe vacht) afhankelijk zijn van die hormonen, voorkom je op deze manier dat de teef een probleemvacht krijgt.
Dit is natuurlijk alleen een optie bij baarmoederontsteking, bij andere redenen van sterilisatie worden juist de eierstokken verwijderd zodat cyclus en hormoonschommelingen weg blijven.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "@ de moderaters" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?