Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Onze Spike is een kruising 'gevaarlijke' honden.
Ik vermijd de losloopgebieden omdat ik niet weet hoe hij kan gaan reageren. Maar dat de baasjes hun honden dan ook maar een aanlijnen waar het moet.
Mijn reu kan los met 99% van alle honden en loopt dus in een losloopgebied gewoon lekker los en mag lekker zijn ding doen. Hij zoekt geen ruzie en als er een hond met hem wil spelen gaat dat ook goed. Komt er een 'macho hond' aan dan let ik wel altijd goed op, maar eigenlijk loopt hij altijd gewoon weg (en als hij achtervolgd wordt gromt hij een keer).
MAAR als ik een losloopgebied loop, er komt een aangelijnde hond aan, dan lijn ik Pim ook aan (wifi krijgt gewoon te horen dat ze 'door' moet lopen, dus daar hebben ze ook geen last van), maar stel dat er op dat moment een reu naar Pim toe zou komen (als hij dus aan de lijn zit), dan zou ik zeker een probleem hebben (nou ja, eigenlijk vooral die andere hond...)
Maar zou ik daarvoor niet een losloopgebied mogen komen? Hij vermaakt zich prima en geeft geen problemen tenzij ik sociaal doe en hem aanlijn voor een andere hond en er komt een reu naar hem toe...
Als iedereen nou is zorgt dat hij/zij zijn of haar loslopende hond onder controle heeft dan moet iemand met een aangelijnde agressieve hond er gewoon door heen kunnen lopen. Beetje rekening houden met je medemens ga je niet dood van.
Al zou ik zelf niet snel de gok wagen omdat ik gewoon rustig (voor zover dat mogelijk is) wil wandelen.
Helaas zie ik nog te veel honden loslopen waar het niet mag dus rustig wandelen is al een hele uitdaging.
@ Anoniem
Een hond moet leren zich netjes te gedragen. En leren doen ze door ervaringen.
Ikzelf heb een jonge hond. Ze is nu net 2 en pas de afgelopen maanden begint ze echt wat meer volwassen te worden. En nog komt ze soms niet gelijk als ik roep, maar doet ze als echt pubertje eerst even of ze me niet hoort.
Moet ik haar dan maar pas loslaten als ze 3 a 4 jaar oud is?
Ze loopt vanaf 9 weken los. Juist in de losloop gebieden zodat ze veilig (van verkeer) en met sociale honden (de meeste gelukkig!) zich goed kan ontwikkelen.
Ik ben daarbij altijd alert, oplettend en zo verantwoordelijk mogelijk.
Het is een enkele keer voorgekomen dat ze te onstuimig op een andere hond afrende en hiervoor lelijk 'gestraft' wordt met een minder leuke reactie van die hond. Daar leert ze van, maar het nadeel is dat ze angstig/onzeker reageert op gelijke honden. (lees: borstelen, soms blaffen) - wat bij sommige honden ook weer mindere reacties uitlokt.
Ook zijn er gelukkig heel veel (meer) honden die haar het goede voorbeeld geven, haar drukke gedrag negeren en rustig blijven. Hier leert ze nog veel meer van! Zeker nu ze ouder wordt ben ik zo blij dat ze niet snel van zich af reageert met een drukke jongere hond, maar gewoon begint te snuffelen alsof ze geen aandacht heeft. Ze komt nu ook netjes naast lopen als ik dat vraag waardoor we rustig doorlopen en deze andere hond ook weer verder gaat. (Dit heb ik haar OOK moeten leren en dat gaat ook niet vanaf 1 dag ineens goed..)
En met niet onder controle bedoel ik dat de meeste honden los niet pal naast hun baasje lopen. Ze zijn immers 'los'. Ze mogen even lekker hun pootjes strekken, snuffelen en onderzoeken en gewoon lekker genieten. Zelfs een hond die perfect luistert kan gewoon even een kijkje gaan nemen bij een andere hond die toevallig aankomt. Ik vind ook dat dat moet kunnen, want juist (goede) ontmoetingen met andere honden draagt bij aan sociaal gedrag.
Ik voel mezelf zeker geen god met mijn loslopende hond, maar ik zoek juist die plekken op om mijn hond sociaal te maken en haar te leren hoe om te gaan met verschillende honden/mensen en situaties. Daarbij is het trainen op hierkomen, naast lopen, zitten bij kinderen die passeren of een hardloper net zo belangrijk en juist de losloopgebieden geven de kans dit op een juiste manier goed aan te leren.
Dus als ik een agressieve hond (aan de lijn) tegen kom vind ik dat jammer. Daar leert mijn hond helemaal niets van en ben ik dus 'verplicht' mijn hond aan te lijnen omdat ik niet 1000 % zeker ben dat ze er niet naar toe gaat? Terwijl het ons vrije uurtje is, lekker samen buiten waar ik ook bijna 20 min. met de auto voor reis..
Dat is een lastige maar als je hond echt hondagressief is .. ja dan lijkt het mij verstandiger om met je hond niet in een losloop gebied te lopen. Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn hond.. als ik een aangelijnde hond zie lijn ik max ook even aan maar de situatie kan zich wel eens voordoen dat een niet aangelijnde hond per ongeluk naar een aangelijnde hond gaat. Je hond loopt een beetje voorop en voor je het weet staat er een andere hond voor je hond zijn neus... als dat dan een agressieve hond is ...
opzich heb ik totaal niets tegen aangelijnde honden in een losloop gebied maar het lijkt mij verstandiger om niet met een hondagressieve hond daar te lopen.
Alexandra,
Ik zeg niet dat je hond niet mag leren.
Onze buurman heeft laatst ook een pup in huis genomen.
Loopt altijd los mee, maar zien ze ons net ff te laat doordat wij nog net om de hoek lopen en hun hondje is los, dan wachten wij gewoon even dat baas mogelijkheid heeft hond te roepen en naar de hond toe te lopen.
Wij gaan dan als een hond niet luistert voor die van ons staan en afschermen.
Kan natuurlijk net zo goed, bij wijze van, mijn buurman eens ff flink te huid vol schreeuwen hoe hij het in zijn hoofd haalt zijn hond los te laten in aanlijn gebied, maar goed. In ons dorp zijn we erg tolerant met elkaar wat betreft de honden en loslopers en aangelijnde honden. (ja, ik woon 300 meter van einde dorpsbord, dus na 300 meter loop ik echt meteen technisch losloopgebied in. Dan maar niet meer wandelen met mijn hond?)
Maar het feit dat als je geen sociale hond hebt je maar onderhand een verbod moet krijgen om niet in die gebieden te komen vind ik ook ver gezocht.
Zou dus inhouden, wat hierboven al eens is gezegt: mogen ze alleen nog maar in hun eigen tuin wandelen of rondje om de woning, want overal gooit men zijn honden maar los.
We wensen geen intolerantie van onze honden, maar och hee, wij mensen zijn nog veel minder tolerant voor elkaar.
Euhm...
Dat houdt dus in dat je je vriendelijke ongeleide projectiel in een losloopgebied gewoon naar alles en iedereen mag laten scheuren.?
Moeilijk, moeilijk al dat verbodsbordengedoe....
Je hebt je hond gewoon altijd onder controle te houden....klaar.
Dus een losloopgebied betekend voor mij dat je een perfect luisterende , loslopende hond hebt.
Of, of dat je sterk genoeg bent om dan die "gevaarlijke' aangelijnde hond onder controlle te houden.
Of we moeten het losloopgebied gaan veranderen in een : gebied waar alles mag en kan.
Onze asielzoekrt zal soms niet te aardig zijn voor honden die naar hem toe komen.
Simpele regel dat ik hem op dat moment makkelijk de baas moet kunnen zijn.
Mijn vrouw zal dus nooit zo'n gebied in kunnen met hem...want die heeft daar de kracht niet voor.
dat is het juist veel ligt aan de baasjes
niet persé aan de hond
Ik vind dit een lastige om te beantwoorden, maar zal mijn best doen om me goed te verwoorden.
Een losloop gebied is voor alle honden agressief of niet. In een losloop gebied gelden regels als hond dient te alle tijden onder appel te staan en daarmee een niet of slecht luisterende hond hoort niet los te lopen. Een hond die schade kan toebrengen aan een derde hoort in een losloop gebied aan de lijn uitgelaten te worden, om 100% zeker te zijn dat schade daadwerkelijk voorkomen kan worden met muilkorf (schept voor mede mens ook meer duidelijkheid over de toestand van de agressieve/aangelijnde hond). Als iedereen zich aan deze regels zou houden, dan zou het losloop gebied voor iedereen toegankelijk moeten kunnen zijn.
In de praktijk werkt het heel anders. De meeste honden die loslopen in een losloop gebied luisteren niet of heel slecht, er word geen rekening gehouden met de medemens, veel honden in een los loop gebied vertonen onstabiel gedrag (in de vorm van angst, angstagressie, enorm druk, weinig respect voor persoonlijke ruimte enz). Het word dus voor een eigenaar met een agressieve hond erg moeilijk gemaakt om net als elk ander zich te begeven in een losloop gebied.
Ik ben van mening dat het voor iedereen toegankelijk zou moeten kunnen zijn indien de eigenaar van agressieve hond alle voorzorgen in acht heeft genomen. Maar door de praktijk word het eigenlijk bijna onmogelijk om uit te voeren.
Max
Het heeft ook zeker te maken met persoonlijk ervaringen, het komt er in deze ook op neer wat iemand acceptabel gedrag vind en welke verwachtingen je het van de mede mens.
Voor mij is het grootste probleem in deze: Ik als stafford eigenaar doe in alle mogelijk situatie mijn best om me verantwoordelijk te gedragen met zijn honden, zorg dat anderen geen last onder vinden van mijn honden en verwacht van mensen met andere rassen dat hun honden minimaal onder appel staan. Dit gebeurt echter niet, soms frustrerend. Tot hoever moet je je aanpassen.
als de baasjes wat regels in acht nemen zoals bijvoorbeeld:
muilkorf om, hond aan de lijn en het risico nemen dat er dus inderdaad honden zijn die even komen kijken.
dan zie ik verder geen echt probleem.
lijkt me alleen voor het baasje zelf niet relaxt lopen, ik zelf zou er dan ook niet meteen voor kiezen....
ik zou het wel heel erg waarderen dat als er dus zo'n hond loopt de baasjes de hond ook echt vast hebben, loopt hier zo'n exemplaar rond die maar een kick hoeft te geven en die vrouw laat de riem vallen.
kijk daar kan ik nou pissig om worden!
Toch vind ik een jong wat ongeleid projectiel, of een eigenwijs / nieuwsgierig / speels hondje dat niet terugkomt als de baas roept niet te vergelijken met een hond die agressie vertoond en bijt/vecht.
Asociaal gedrag is weliswaar vervelend, maar er raakt niemand door verwond. Het is zijn leermomenten voor hond en baas aan gewerkt moet worden. Ik zeg niet dat ik het accepteer. Ik accepteer alleen dat het kan gebeuren. (ik ga even uit van 'de verantwoordelijke baasjes' die dan ook verantwoordelijk reageren en ervan leren)
De schade die een agressieve (zeker een grotere) hond kan aanrichten vind ik veel erger. Zal ook vast een leerpunt zijn, maar toch vind ik het onacceptabel als er een hond gewoond raakt, getraumatiseerd of erger omdat een baas met zijn agressieve hond door een LOSloop veld wandelt en zijn hond niet onder controle heeft..
Ik denk namelijk dat niemand zijn hond altijd en overal 100% onder controle heeft- zeker niet los. Er kan altijd iets gebeuren en zelfs de perfecte hond kan een keer anders reageren dan anders; daar zijn het dieren voor.
Het verschil is alleen dat een hond-agressieve hond zoveel leed kan veroorzaken dat ik dit ten aller tijden zou proberen te voorkomen. Dus waarom dan in een losloop gebied lopen?
En dat ze dan alleen in de tuin mogen is onzin. Want er zijn zoveel meer aanlijnplekken dan losloop plekken. En op DIE plekken vind ik het dan ook onacceptabel dat mensen hun hond loslaten. Dit is ook vaak verboden, maar ook al is het niet letterlijk verboden, ik vind dat honden alleen los mogen in de daarvoor aangewezen gebieden. Voor iedereen duidelijk.
Helaas houden veel mensen zich ook niet aan de verboden dat honden niet los mogen..
Ik denk dat het er een beetje vanaf hangt hoe de eigenaar van de agressieve hond met de hond om gaat.
Mocht diegene er flink mee bezig zijn (dan zou je toch honden op moeten zoeken) of hem een muilkorf om hebben, vind ik het weer iets anders.
Hier in het losloopgebied loopt ook regelmatig iemand met een zeer agressieve hond. Ze doen er niks mee, weten ook niks van hondengedrag af. Zodra het mis gaat, proberen ze hem nog tegen te houden door op hem te gaan hangen (hij is zeer sterk! stafford), maar meer ook niet.
Mijn honden weten dat ze er omheen moet lopen en gaan weer verder met hun eigen ding. Finch zit in de puberteit, maar gelukkig negeert hij hem steeds. Totdat ik laatst ook zijn zus mee had. De agressieve hond zag Lola al van ver, Lola reageerde direct heel onderdanig, maar de agressieve hond wou haar gewoon afmaken. En dit ging Finch dus te ver; hij ging tussen hen in staan en liet heel duidelijk merken dat hij hier niet van gediend was. Hij deed dit in eerste instantie met z'n lichaamshouding, later begon hij erbij te blaffen. Maar het jammere vind ik dan dat de andere eigenaar zijn hond niet kan houden en deze dus alleen maar kwader wordt. Dus wat zegt dat baasje: "Haal die hond weg, want als hij gaat blaffen wordt die van mij gek en bijt hij hem dood". En dat is dus al eerder voorgekomen.. het is ook pure agressieve dat deze hond heeft, wat hij ziet moet dood. En hij gaat door tot hij z'n zin heeft.. helaas zijn er dus al honden gebeten/geopereerd/overleden.
Aan de ene kant snap ik dat mensen verwachten dat een loslopende hond onder appel moet staan, maar ze moeten ook niet vergeten dat een agressieve hond andere honden ook triggert. Andere honden komen op een gegeven moment voor hun eigen roedel op als niemand (de eigenaar van het beest) ingrijpt.
Mijn honden vertrouwen er altijd op dat ik de boel regel, maar ik ga écht niet voor dat beest staan. Dan ben je gewoon een lichaamsdeel kwijt
nou.. Ik kom zelf liever een aggresieve hond aan de lijn tegen, dan zo'n ongeleid projectiel die los loopt en maar alles mag maken van de baas.
Bij die eerste neemt de eigenaar in ieder geval verantwoordelijkheid.
Hoe vaak ik wel niet dit soort zinnen hoor:
Ach.. het is een losloopgebied
ach... als je niet tegen honden kunt, moet je hier maar niet gaan lopen.
alsof het losloopgebied een plek is enkel voor honden waar je als baas niet hoeft op te letten en je overal vrijgesproken voor wordt.
Een losloopgebied is een natuurgebied waar honden OOK los mogen.
Tuurlijk kan je hond een keer niet luisteren, maar als je je hond niet bij je kan houden als er een hond aan de lijn aan komt dan hoort je hond naar mijn idee niet los.
In de praktijk werkt het heel anders. De meeste honden die loslopen in een losloop gebied luisteren niet of heel slecht, er word geen rekening gehouden met de medemens, veel honden in een los loop gebied vertonen onstabiel gedrag (in de vorm van angst, angstagressie, enorm druk, weinig respect voor persoonlijke ruimte enz).
Dit ligt echt aan waar je naar toe gaat. Hier in het bos waar ik graag kom zijn er zelden problemen met honden. De meeste zijn juist er sociaal en de mensen heel vriendelijk, verantwoordelijk en het is er gewoon heel prettig. Een uitzondering kom je overal wel tegen, maar over het algemeen is het prima.
Het word dus voor een eigenaar met een agressieve hond erg moeilijk gemaakt om net als elk ander zich te begeven in een losloop gebied.
Maar waarom zou je met je agressieve hond 'net als elk ander' willen zijn? Zo'n hond is niet net als elk ander, maar heeft juist een eigen omgang nodig. Ik denk ook niet dat je zo'n hond een plezier doet tussen loslopende honden en is dat niet je uiteindelijke bedoeling? Een fijne ontspannen wandeling voor hond en baas?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?