Hallo iedereen,
Ik heb al meerdere malen geprobeerd om een fokkerstatus aan te vragen en dat lukt niet helemaal, maar ik wil toch proberen om hier nog wat extra informatie over een dracht, een bevalling en een nest pups te krijgen.
Wij hebben sinds enige tijd een geregistreerde kennelnaam en zouden graag een keer een nestje fokken. (Het gaat om Yorkshire Terriërs, wij hebben zelf een gezonde reu en een gezonde teef van goede afkomst.)
Mijn moeder heeft in het verleden al drie nestjes gehad en weet dus al een heleboel over dit alles.
We hebben alles al in huis (werpkist, warmtelamp, flesjes, voerbakjes enz.), onze honden zijn gezond en getest op erfelijke afwijkingen en komen beide uit hele andere bloedlijnen.
Tot zover is alles klaar om te fokken. We hebben ook al een DNA-test aangevraagd, volgens het nieuwe beleid van de Raad van Beheer.
We gaan volgende week bij de dierenarts informeren in hoeverre wij bij hem terechtkunnen, bijv. Tijdens de bevalling enz.
Nu ben ik toch erg nerveus voor wanneer het zo ver mocht komen, wat moet ik nou nog meer weten? Ik heb zelf nog nooit zoiets meegemaakt en wil graag net zo gerustgesteld zijn als mijn moeder, die er dus wel al best wat ervaring mee heeft.
Ik zou graag nog wat meer informatie en tips horen over hoe wij ons nog beter kunnen voorbereiden, of tenminste ik. Zijn er dingen die ik nog moet weten, die vergeten zijn, nog moeten regelen of over het hoofd zien.
Het is niet zo dat het hier om een pretnestje o.i.d. gaat, wij willen heel serieus te werk gaan, en zoals het er nu uitziet zullen wij maar heel sporadisch een nestje krijgen.Â
Ik ben zelf nog jong en onervaren op dit gebied, vandaar mijn vraag naar extra informatie.
Groetjes, Evelyn.
Hierbij nog een foto van onze twee schatjes! Rechts is Tommy, onze reu, en links Tuppence, ons teefje.
Leuke hondjes!! Ik heb ook drie keer een nestje gehad van een grote hond, dus met kleine hondjes geen ervaring. Ik zal wel een soort zuigertje kopen zodat als er slijm in het mondje van een pup zit dat je dat er dan uit kan zuigen. Ook zou ik een paar lintjes kopen met bepaalde kleuren, zo kan je ze onderscheiden. Ook zou ik ze wegen, zodat je kunt zien of ze goed groeien. Koop flosdraad voor de navelstrengetjes. Houd ook een handdoek erbij voor als een hond geen hartslag meer heeft of bijna niet. Dan moet je ze daarin een soort van wakker schudden/drogen. Dit heeft je moeder vast al verteld maar toch:-p. Ik zou vooral goed inlezen op internet etc. Succes alvast....
Dankjewel voor je reactie!
We hebben inderdaad ook wel al een weegschaal, was ik vergeten op te noemen.
Linten, flosdraad en slijmzuiger zijn ook erg belangrijk!
Ik zou een lijstje moeten maken met alle spullen. Ik ben inderdaad al druk bezig met inlezen, maar hoe meer informatie hoe beter. Ik ben gewoon erg onzeker, het is zo spannend!
En het gaat toch om de levens van beestjes, ik weet dat een hoop vanzelf gaat, moeder natuur helpt goed mee, maar toch...
Een lijstje is wel handig en ja het is idd heel spannend!! Vergeet niet om er van te genieten :-p. Het komt allemaal goed en aangezien je moeder ook ervaring heeft, piece of cake!!
Is er misschien nog iemand die wat ervaringen en informatie wilt delen?
Ik roep even een fokker voor je . Dat is een functie op HP dat je als lid een select groepje leden die aangemerkt zijn als fokker een melding stuurt met de link naar dit topic. Denk dat je dan wel meer reacties krijgt!
En wat betreft je eigen fokkersvermelding zou ik even contact opnemen met het modteam, staat wel bij 'Baasjes' bovenin een stukje met alle moderators en het algemene account van hen.
Hé Evelyn, zo te lezen ben je aardig voorbereid en heb je de belangrijkste dingen wel in huis. Goede afspraken met de DA zijn wel belangrijk.
Verder kun je je nog voorbereiden door het boekje "rond de werpkist" van Malinka Lingmot, en het boek "de geboorte bij de hond" van Dr. Naaktgeboren te lezen.
En voor de rest: oude handdoeken sparen en genieten van de dingen die komen gaan! Succes! Het is een spannende tijd, maar ook ontzettend leuk!
Weet je al wanneer je ongeveer een dekking gaat doen?
Wij fokken Toy- en Mini Australian Shepherds.
Wat ik standaard gebruik bij een nestje:
Werpkist
Weegschaal
Schaar
Katoenen (dun) draad om navelstrengen af te binden indien nodig
Nutridrops (krijgen de pups zodra ze geboren zijn standaard toegediend)
Pen en papier om alle gegevens (tijd, reu/teef en gewicht) te noteren
Tijdens de bevalling veel handdoeken en keukenpapier en na de bevalling een warm vetbed met kranten er onder
Zelf gebruik ik geen warmte lamp, de kamer temperatuur is de eerste dagen rond de 22/23 graden en voor onze pups warm genoeg. Verder meet ik ook geen temperatuur bij de teef voor de bevalling, de dagen rond de bevalling hou ik de teef goed in de gaten en zie snel genoeg wanneer een teef er aan toe is. En als ik weg ben (andere familieleden natuurlijk wel thuis) dan wachten mijn teven tot dat ik weer thuis ben.
En misschien heb je de mogelijkheid om een ervaren fokker te vragen om te helpen? Zelf heb ik, bij bekenden die hun eerste nest nu hebben gefokt, 2 maanden geleden 9 border collie pups op de wereld gezet samen met de moederhond. Erg leuk, maar toch anders dan een eigen nest.
Heel erg bedankt!
We kunnen inderdaad wel contact opnemen met een andere fokker, maar die heeft het zelf vaak ook druk, en we zijn nog redelijk nieuw binnen die kring, dus we kennen nog maar weinig andere fokkers goed genoeg.
Afspraken met de dierenarts maak ik me nog het meest druk om, omdat hij nooit dienst heeft in het weekend en 's nachts, voor zover ik weet ook niet bij noodgevallen... Dat moeten we maar even navragen en anders een andere dierenarts benaderen denk ik...
Boeken lezen is ook een goed idee, ik heb wel al wat boekjes gelezen, maar die zijn redelijk verouderd en vertellen ook niet wat de mens zelf kan bijdragen.
Wat de dekking betreft... Het zit namelijk zo; onze teef haar volgende loopsheid valt precies samen met de minimumleeftijd voor de eerste dekking die geldt bij onze club. En mocht dat precies goed vallen, dan zou ze eind deze maand al gedekt kunnen worden, en als dat niet zo is, dan moeten we wachten tot de volgende loopsheid.
Dus het is afwachten...
Melk en flesjes niet vergeten,
druivesuiker poeder en alcohol, drupenteller
Vetbedden, onderleggers en veel kranten, de rest is gezegd denk ik
als je vragen hebt kan je altijd mij een pb sturen
En uiteraard op voorhand zorgen voor patella test van beide ouders,
maar dat zal wel in orde zijn denk ik.
Leuk dat de rasvereniging een formulier op de website heeft dat men kan gebruiken.
Mag ik vragen wat vetbedden zijn? Ik ken deze term niet...
En de druivensuiker, dat is voor de moederhond neem ik aan, moet ik dat speciaal in een dierenwinkel aanschaffen of kan je gewoon dat wat voor mensen is gebruiken? En hoe dan?
Flesjes hebben we inderdaad al, melkpoeder moeten we nog aanschaffen, iemand die iets aanraadt?
En hoe denken jullie over de vaderhond er weer bij laten? Gewoon wanneer de moeder dit toelaat?
En hoe zit het met visite? Ik lees weleens de eerste drie weken niemand, maar dat lijkt me toch best lastig...
En wanneer je gekleurde lintjes om het halsje van de pup bindt, hoe zorg je er dan voor dat het straks genoeg zit om te blijven zitten, met die speknekken die ze vaak hebben, maar niet zo strak dat ze kunnen stikken? Vind ik best een eng idee namelijk.
Onze teef haar hormonen beginnen de laatste week ontzettend op te spelen, dus de loopsheid komt eraan, hier zit ik helemaal niet mee, maar vroeg me af hoe dat bij andere teven zit?
Tuppence probeert namelijk de hele dag door Tommy uit te dagen, door in zijn staart te happen of aan z'n haar te trekken. En ze haalt nog wel veel meer streken uit nu. Wij vinden het helemaal niet erg dat ze zo baldadig is, tot in zekere mate natuurlijk, haha, maar het is wel heel opvallend dat haar gedrag zo beïnvloed word!
Bedankt iedereen voor de behulpzame reacties!
Er zijn zoveel dingen die er bij komen kijken. Maar als ik het zo lees, maak ik het me meeste zorgen over je dierenarts... Je schrijft dat hij/zijn niet werkt s avonds en in het weekend.
zoek zo snel mogelijk een dierenarts die wel dienst heeft in het weekend en s nachts... en maak daar afspraken mee, dat je een teef hebt en wanneer je verwacht dat ze zal gaan werpen, zorg dat het telefoonnummer zo bij de hand is...
Want als je de DA nodig hebt, moet dit wel geregeld zijn.
Verder is het inderdaad handig om een collega fokker achter de hand te hebben desnoods een hulplijn zodat je kan bellen
succes met de komende bevalling
Oh! Ik weet dan wel wat vetbedden zijn, kende de naam alleen niet! Dat moeten we inderdaad aanschaffen, is wel erg handig ja...
Die andere spullen ook, zo is het toch even wat duidelijker.
Maar dus niemand bij de werpkist, maar kan je wel gewoon mensen over de vloer hebben, als ze de honden niet aanraken enz?
En hoe staan jullie tegenover inenten van de teef? Haar jaarlijkse inenting zit eraan te komen, is dat juist goed omdat ze dat dan mee kan geven of is dit gevaarlijk?
En ik weet nog steeds niet goed hoe het zit met vlooiendruppels, ik snap dat het niet kan als ze drachtig is, maar daarvoor nog? En ontwormen kan wel gewoon toch? Of juist alleen na de dracht?
Ik weet dat er ook een hoop op de bijsluiters staat, maar het schijnt dat dit soms nogal omstreden is.
Ik laat jullie weten wat we met de dierenarts geregeld hebben, we gaan natuurlijk in ieder geval iets regelen, of het nou met hem is of met een andere dierenarts!
En natuurlijk houd ik iedereen op de hoogte mocht het zo ver komen! Spannend!
Wat leuk om al deze berichten te lezen! Juist omdat ik ook met al deze vragen zit/zat en erg onzeker ben over de aankomende bevalling. Mijn Rhodesian Ridgeback Beau verwacht haar pup pup over een kleine twee weken. Ja je leest het goed er komt helaas maar een pup.... Ik heb twee echo's laten maken zodat wij dat ook zeker weten. Binnenkort ga ik nog even aan de DA vragen of zij nog even wil kijken of deze pup niet te groot wordt voor een normale bevalling. Ik zie nl erg op tegen de bevalling en dan met name wanneer wij zouden moeten ingrijpen.
Verder geef ik Beau nu puppybrokken omdat zij erg hongerig is en tegenwoordig krijgt zij dan ook 3 x per dag eten ipv 2x.
Heeft iemand nog tips? Wat ik nl nergens terug vind is wat ik nu moet met de werpkist. Die heb ik opgezet en het kussen van Beau erin gelegd. Is dat de bedoeling?? De vetbedden hangen te drogen en leg ik straks in de kist.
ja ik gebruik druivensuiker poeder voor dieren, dat kan ik over haar eten doen of een lepeltje op haar tong doen als ze uitgeput is of als een pupje niet sterk genoeg is met een pipetje met water
ik leg een zeil, dikke laag kranten, daarover vetbedden, en daarover de eerste dagen wegwerp duiken dat ze in het ziekenhuis gebruiken voor onder de patienten, onderleggers, ik haal ze bij de appotheek, ik gebruik ze ook tijdens de bevalling omdat ze er snel uitgegooid en kunnen worden en propere gezet
hier komt de eerste 3 weken niemand !
geen familie niks !
komt er perongeluk iemand aan de deur dan kunnen ze in de veranda blijven, niemand komt bij mams en de pups, tot ze sterk genoeg zijn en dan heeft de mams ook meer rust en ikzelf
het zijn zware weken en nachten dat ik opblijf en dan hoeven we overdag geen bezoek, savonds rond 18,00 uur mijn dochter tot 20,30 en dan kan ik even slapen en is het alweer weegtijd en eventueel flesjestijd
ik gebruik satijne lintjes die ik vastknoop rond hun half, om de 2 dagen worden die
doorgeknipt en propere aangedaan
per geboren pup voorzie ik 1 witte handdoek dat ik kan afkoken opvoorhand en als ze geboren zijn,
moeder krijgt geen inentingen, die stel je beter uit, ontworming doe ik samen met de pups en iets tegen vlooien ook niet meer (pipetjes)
snachts om 12.00 uur en om 04.00 uur krijgt mama nog eten en kaasjes voor de melkproduktie, en word de werpkist ook helemaal proper gemaakt en schoongemaakt met dethol, pups in een wasmand, onder de lamp tot alles weer proper is
ook gebruik ik tijdens de bevalling een wasmand, de pup die beboren is droog ik schoon, doe snel lintje aan weeg ze en leg ze aan bij mams, zie ik haar persen pupje in een mand onder de lamp tot die pup geboren is, droogvrijven, lintje, wegen dan 2 bij mams, zo telkens verder,
dit doe ik zodat mama kan draaien en keren en persen zonder perongeluk er op te trappen of liggen, wand ze woeld en draaid en probeer op alle mogelijke manieren die pup eruit te persen
ook heb ik alcohol, als een pup na alles slap blijgt hangen en echt niks meer kan om hem te redeen na vrijven stimuleren met ademhaling doe ik 1 !!! droppel alcohol in het bekje, ze snakte plots na adem
heb het 1 keer moeten doen
iedereen doet het allemaal op zijn manier
er is geen handleiding wat je beste doet en hoe, ervaring van andere fokkers daar haal ik het meeste uit, er zijn fokkers die mams haar staart inbind zodat de haren niet afbreken en stukgaan, van het vuil dat mams verliest, ik doe dat niet
somige fokkers helpen mams niet en blijven ertussenuit, ikzelf zit bij in de werpkist en help haar mee de pups geboren worden
sommige wassen moeder niet omdat het in de natuur ook niet is, ik wel, 2 peer per dag spoel ik haar vulva met lauw water zoals men ook met mensen doen als ze een kind krijgen
dus ja
Zoals jij het doet Nadine, zo gaat het hier precies zo!
Heb je idee van de wasmand er tussenuit gepikt..dat is een goeie inderdaad!
De moederhond schoonspoelen na de bevalling en de eerste paar dagen doen wij ook; met die lange haren wordt het al gauw een vieze klitterige bende, en moeder is al druk genoeg met de pups...dus een beetje hulp van mijn kant vind ik niet verkeerd.
Bij 6 weken dracht gaan we over op het voeren van puppybrokken.
Hier komt ook de eerste drie weken niemand bij de werpkist behalve de DA ( de eerste dag om de pups na te kijken en voor de wolfsklauwtjes, die vanuit de rasvereniging verplicht verwijderd moeten worden) en wij.
Mijn campingbedje staat naast de werpkist, de eerste week slaap ik bij moeder en pups, tot ik zeker weet dat het goed gaat!
Ontwormen doen we wel nog een keer voor de bevalling; dan hebben de pups al even een buffertje. Inentingen en vlooienspul stellen we even uit.
Tijdens de bevalling zit ik naast de werpkist en help als het nodig is. Had ik het Senna vorige keer alleen laten opknappen dan hadden twee pups het gegarandeerd niet overleefd!
Ieder doet het inderdaad op z'n eigen manier, en het is maar net waar je jezelf het prettigst en veiligst bij voelt.
Dit alles ligt een week opvoorhand klaar
Hey Nadine,
ik zie dat jij blijkbaar wegwerpbare klemmen hebt.
Waar haal jij die ?
ik had ze van bij chien natura in NL maar ze zijn oplichters en bestaan plots niet meer nadat ze wel van iedereen geld hebben en niet meer leverde
Mijn weegschaal komt er ook van en mijn slijmzuigers ook
ze zijn normaal ook wel bij andere webs beschikbaar
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?