Hi all, we hebben hier een paar heftige dagen gehad, dat wil ik graag van me afschrijven en eventuele adviezen inwinnen op HP.
Dinsdagmiddag nog lekker met Laika (JR, 12 jaar) aan de wandel. Heerlijk gelopen, Laika was lekker actief en helder. Dinsdagavond werd ze ineens ontzettend beroerd, braken en nog eens braken, ik had nog een cerenia tabletje gegeven maar dat mocht niet baten.
Na een paar uur werd ze wat rustiger dus toch even de nacht aangekeken. Een lange slapeloze nacht. Gelijk de volgende ochtend naar de dierenarts, injectie Cerenia en pijninjectie gehad. Het braken stopte, maar Laika werd beroerder en beroerder. Haar temperatuur was in 3 uur tijd een graad gezakt.
Smiddags weer terug, ze keek zo raar uit haar ogen. Met spoed doorgestuurd naar het MCD (A'dam), vermoeden was een ernstige maagzweer of een gat in haar maag... Ze werd opgenomen en aan het infuus gezet, mijn arme meid moest een nachtje blijven :S Nog nooit meegemaakt, wat een verschrikking is dat. En dan met de wetenschap dat ze de volgende ochtend onder narcose moet, terwijl ze toen ze 4 jaar was bijna het leven heeft moeten laten bij een doodgewone sterilisatie, ze kreeg een hartstilstand door de narcose. En nu op haar leeftijd...
Volgende ochtend dan een endoscopie, hier was gelukkig geen zweer of gat. Wel een maag die snel bloedde en veel slijm bevatte. Ze hebben biopten genomen, volgende week de uitslag. Gelukkig werd ze weer wakker!! Pff wat een stress...
De arts vermoedt dat het kwam door de pijnstillers die ze krijgt (voor haar artrose), dat haar maag daar erg van van slag is. Ze heeft nu in ieder geval maagzuurremmers. Bloedonderzoek is gedaan, uitslag is een beetje apart, de waarde van de alvleesklier is verhoogd maar er zijn geen ontstekingsdeeltjes gevonden. Advies nu dus is op een vetarm dieet en er moet een alternatief gevonden worden voor de pijnstilling.
Moet ook even een complimentje neerzetten, wat een toppersoneel bij het MCD. Zowel de arts/assistentes als de nachtdienst. Had wel echt het gevoeld dat ik haar in goede handen achterliet, dat maakte het ietsje makkelijker.
Ik moet dus op zoek naar een goed vetarm dieet, ervaringen?
Ze krijgt nu energique en RCmobility (I know, waarom RC, maar ze doet het er al jaren goed op)
Verder op zoek naar een goed alternatief voor de pijnstilling... Ze kreeg trocoxil. Ik kan evt. op een andere pijnstiller overstappen, eentje met een minder lange werking, maar geen enkele pijnstiller is goed voor de maag/darmen wordt mij verteld. Dan zou ze maagzuurremmers moeten krijgen, en de bijwerkingen daarvan zijn, jawel, braken en diaree...
Dus als iemand andere opties weet hoor ik dat heel graag!
En al met al, ze is nu gelukkig weer flink opgeknapt, daar zijn we heel blij om, maarja, waarvan? Het gaat eigenlijk te goed met haar... Er is nog niets concreets gedaan, ze heeft alleen een infuus gehad en maagzuurremmers. Ik ben heel bang voor een terugval oid.
Sorry voor het warrige verhaal, moest het even kwijt!
He bah wat een naar verhaal, hopelijk knapt ze goed op! En blijft het zo uiteraard!
Ik zou eens kijken naar Onsior, Onsior is een selectieve COX-2 remmer, dus gaat alleen de pijn en ontstekingsreactie tegen en geeft veel minder bijwerkingen dan de oudere pijnstillers die zowel de COX-1 als COX-2 remmen.
En dit lijkt me dus ook wel aan te raden met een gevoelige hond als die van jou.
Ook zou je een glucosamine en visolie bij kunnen geven dit geeft een positief effect op de gewrichten.
Mijn stafford van 14 krijgt Puur Glucosamine in combinatie met krill olie capsules en pijnstillers(nu ben ik de naam kwijt, normaal weet ik het zo op te noemenmoet ik vanavond thuis even op de verpakking kijken.
Voorbeelden van glucosamine zijn:
Pythonics joint comp (dierenarts merk, werkt erg goed)
Puur Glucosamine (vrij verkrijgbaar)
Primeval gelatinaat (vrij verkrijgbaar)
Voorbeelden van visolie:
Krillolie capsules van Omegard (krill olie is een puur product omdat het laag in de voedselketen staat en daardoor ook weinig vervuild is)
Groenlipmossel van Omegard (nog puurder en zuiverder als Krill olie, en daardoor ook beter werkt)
Doils joint
Visolie van glucosamine.com
De combinatie van deze 3 heb ik hele goede ervaringen mee, ze loopt als een zonnetje op haar leeftijd.
Wat betreft de voeding, ik heb zelf positieve ervaringen met vers vlees bij artrose. Mijn stafford ging erg moeilijk lopen op 10/11jarige leeftijd. Wegens gebrek aan tanden over gegaan op vers vlees(tinlo barfmenu) en zag daarbij ook enorme verbeteringen in haar lopen(toen kreeg ze zelfs ook nog geen pijnstillers/glucosamine oid)
Tevens zou je kunnen kijken naar brokken met een laag vetgehalte. Misschien zou je op voerwijzer.nl kunnen kijken daarvoor want daarmee heb ik geen ervaringen.
Die RC mobility is een brok waar oa. glucosamine aan toegevoegd is, dit is niet extreem veel en daardoor zou je betere reacties moeten zien als je glucosamine en visolie los geeft omdat je het dan veel beter kan doseren.
Het vetgehalte in RC mobility is 12%, energique 14% dan zou je evt kunnen kijken naar een brok met een lager vetgehalte. Of helemaal over op vers vlees en dan merken en diersoorten zoeken met een laag vetgehalte.
Wat een angstige dagen zijn dat geweest voor jullie, wel fijn dat het aan het beteren is!Acupunctuur is misschien iets om over na te denken? Met acupunctuur kun je vaak de reguliere pijnstilling sterk verminderen en soms helemaal stoppen. Onze honden hebben daar wel baat bij gehad. De reguliere pijnstilling heb ik na na een korte les van onze dierenarts dagelijks ingespoten, dan spaar je de maag. Sterkte met het verdere herstel!
Waarom moet je op zoek naar andere medicijnen??
Ik vind het heel vreemd dat je wel heel snel naar de dierenarts/kliniek rent en ze je gelukkig direct kunnen helpen. Maar adviezen, voer en medicatie worden niet gewaardeerd.
Kim, mijn opmerking is niet specifiek tegen jou gericht hoor!
Ik vind alleen echt raar dat wanneer een hond ziek is de dierenarts geweldig is volgens velen hier, maar zodra er medicijnen worden gegeven dan moet er iets alternatiefs/homeopathisch enz voor gevonden worden.
Net als voor de voeding. Nog even en de dierenartsen kunnen wel inpakken want dan gaan we dat ook lekker zelf doen.......
Wat nog veel vreemder is is wanneer ik dan in een topic lees dat iemand toch gestopt is met medicijnen en overgegaan is naar homeopathisch of alternatieve, voorts de hond weer ziek wordt en er dan gezegd wordt dat het aan de medicijnen van de dierenarts ligt. Omdat het troep is. Het ligt nooooooit aan de holistische, alternatieve of de homeopathische.
Wanneer iemand er dan zo op tegen is vraag ik me af waarom diegene dan überhaupt nog een dierenarts bezoekt.
Blijkbaar zijn hier best nogal wat mensen die het allemaal beter weten dan degene die er een jarenlange studie voor gevolgd heeft en steeds op herhalingscursussen gaat. Ik vind dat heeeeeeeeeel knap!! Zonder er voor gestudeerd te hebben er zoveel verstand van hebben en altijd beter weten dan een dierenarts wat goed is!! Ik zou willen dat ik die gave had.
Kim, overigens wel schrikken zeg!!
Fijn dat je zo goed geholpen bent en je tevreden bent over het personeel.
Dat scheelt al een heleboel als je goed geholpen wordt!
Beterschap voor Laika
Helemaal zonder pijnstillers is geen optie denk ik.
Ze krijgt dat niet voor niks
Zou toch proberen de andere medicatie te nemen i.c.m. de maagbeschermers.
Ze hoeft er niet perse bijwerkingen van te krijgen.
Iets homeopathisch is leuk maar het duurt even voordat je daar terecht kan en het duurt ook weer even voordat het zou werken. En zo ben je een paar weken verder zonder medicatie.
Lijkt mij ook geen optie.
Biofood geperste bevat 8% vet
Biofood krokant bevat 9% vet
Wolfsblut Polar Night bevat 9,5% vet (graan vrij)
Wolfsblut Cold River bevat 9% vet (graan vrij)
Wolfsblut Wild Duck Adult bevat 9% (graan vrij)
Biofood geperst:
http://www.voerwijzer.com/hondenbrok/biofood-geperst
Biofood Krokant:
http://www.voerwijzer.com/hondenbrok/biofood-krokant
Wolfsblut Polar Night:
http://www.voerwijzer.com/node/1978
Wolfsblut Cold River:
http://www.voerwijzer.com/hondenbrok/wolfsblut-cold-river
Wolfsblut Wild Duck Adult:
http://www.voerwijzer.com/hondenbrok/wolfsblut-wild-duck-adult
Ik zie trouwens nergens iets holistisch staan en dat dierenartsen slecht zijn?
Dus Angelique vind je reactie een beetje extreem ook al weet ik dat het niet specifiek tegen ons is gericht, waarschijnlijk bedoel je het als waarschuwing en zal het goed bedoeld zijn.
Ik ben zelf ook van de gedachtegang dat de alternatieve geneeskunde en de reguliere geneeskunde prima elkaar aanvult maar ondanks dat heb ik niks holistisch genoemd. Ik ga zelf ook niet puzzelen, dat mag de holistisch da doen voor me.
Onsior is trouwens geen homeopatisch middel maar wel een pijnstiller met weinig tot geen bijwerkingen.
Ik raad topicstarter dan ook aan wijzigingen in medicatie etc in overleg met de dierenarts te doen, maar ervaringen vragen op hp kan altijd natuurlijk.
Heb ik zelf ook gedaan en ben daarna met de opties naar mijn holistisch dierenarts gegaan die tevens regulier dierenarts is en dus genoeg kennis van medicijnen heeft. Sommige dierenartsen die een beetje breed denken waarderen dat ook zeker als je met eventuele opties bij hun komt.
Ik weet dat veel DA's pijnstilling kunnen geven dmv een spuitje.
Is het mischien niet mogelijk om thuis dit ook te doen?
Dat je zelf dagelijks een spuitje in zijn huid zet tegen de pijn.
Een spuitje tegen de pijn ipv een pil.
Je kan het wel altijd met de DA overleggen.
Wat een heftige situatie heb je meegemaakt.
Ik ben blij dat het probleem gevonden is en dat je hond het overleefd heeft.
Brr...ik moet er niet aan denken als het slecht had afgelopen......
Ik heb niet alle antwoorden gelezen, maar ons teefje had een maagzweer. Zij slikt sowieso altijd al 1x daags zitac (maagzuurremmer) Maar door de medicatie voor haar spondylose, rimadyl waren haar klachten verergerd en inderdaad ze bleef braken, boeren, slikken en smakken. N.a.v. ontlastingonderzoek is een maagzweer geconstateerd, hierin vonden ze occult bloed (verborgen bloed) Nu slikt ze voorlopig (de eerste maanden) weer 3x daags zitac, de pijnstilling voor haar spondylose wordt vervangen door tramadol (schijnt niet op de maag te werken) en als dieetvoeding krijgt ze Hills I/D low fat. En ze is zienderogen opgeknapt. Gisteren uitslag van herhalingsonderzoek en er was geen occult bloed meer te vinden in de ontlasting. Gelukkig vindt ze de brok lekker, want die zal zij haar verdere leventje moeten eten.
Joh, wat een toestand, wat schrikken! Ik heb helaas geen tips voor medicatie of voeding, maar wil jullie veel sterkte en beterschap toewensen!
Diezel heeft ook eens Zitac en Ulcogant gehad, dit om de maagwandslijm ed weer aan te maken.
Is Previcox mss een optie voor de pijnstilling?
Beterschap
Kim ik voel met je mee,we hebben zelf ook een paar rot dagen gehad.Sterkte er mee..Jente
Bedenk me net, dat paarden met artrose worden ingespoten bij de artrose plekken. Dan paar weken rustig aan doen en daarna gaat het meestal vrij goed. Weet niet of dit bij honden kan???? En wat er wordt ingespoten. glucosamine helpt bij mensen, dit kan je ook aan honden geven, een vriend van mij geeft het zijn labrador
Bij artose idd goede glucosamine en hoogwaardige omega 3 geven.
dat ondersteunt de pijn medicatie waardoor de hond misschien minder pijnstillers kan gebruiken.
Ik zou dan wel voor de echt goede merken gaan waar bewijs is van pijnstillend effect
Bijwerkingen zijn dingen die kunnen voorkomen. Mijn hond heeft langdurig zantac genomen en niet gebraakt en geen diarree gehad.
Wat een hoop reacties!! Dank jullie wel allemaal voor de lieve berichtjes. Het gaat nog steeds goed met Laika.
Zal even nog eea uitleggen en proberen iedereen antwoord te geven
Laika had al een tijdje last van af en toe braken, daarvoor heeft ze ulcogant (maagbeschermer) voorgeschreven gekregen.
Wat ze dinsdag/woensdag had was niet te vergelijken, ze was zo ontzettend beroerd en keek zo raar uit haar ogen dat ik wel gelijk naar de dierenarts moest voor mijn gevoel. Eenmaal daar zeiden ze tegen mij, ze moet nu opgenomen worden want anders weet ik niet of ze de volgende dag haalt. Natuurlijk ga ik dan gelijk met spoed naar de kliniek, als dat tegen je gezegd wordt dan ga je niet denken 'ik wacht wel even af'. Achteraf bleek het allemaal mee te vallen, maar goed, dat is een risico die ik niet wilde lopen.
De reden dat ik hiermee op het forum kom is omdat de dierenarts van de kliniek zelf heeft gezegd dat de pijnstillers (NSAIDS) de gevoelige maag veroorzaken en raadde mij zeer aan om in ieder geval andere pijnstillers te geven, en het liefst voorlopig helemaal niets, of inderdaad tramadol (wat inderdaad niet werkt op de maag/darmen). Het nadeel van tramadol vind ik dat Laika hier erg sterk op reageert, ze is heel erg stoned. Ik weet niet of iemand het zelf slikt (het medicijn is ook voor mensen), maar roze olifanten in je huiskamer zien staan is helemaal niet vreemd als je dit medicijn op hebt. Is dus niet gelijk mijn eerste keus... Maar goed, wel een alternatief mocht het echt nodig zijn.
Bij Laika werken maagbeschermers dus niet voldoende en moet ze echt maagzuurremmers, wat dus bijwerkingen heeft. Ik begrijp dat ze waarschijnlijk niet helemaal zonder reguliere pijnstillers kan, maar ik heb de tip van de dierenarts gekregen om dan meloxidyl te gaan geven in de kleinst mogelijke dosering, dus met kleinst mogelijke belasting. Als ik dit kan halveren door bijvoorbeeld visolie te geven, is dit al superfijn.
Vandaar dat ik op zoek ben naar alternatieven. Heb al goede tips gekregen, ga me er even beter in verdiepen. Visolie (Doils Joint) heb ik een tijdje gegeven maar merkte niet echt verschil. Ik ga een van de andere merken proberen!!
Glucosamine een aantal jaar terug ook geprobeerd, daar werd Laika beroerd van. Maar misschien als ik de dosering heel langzaam opvoer?? Heeft iemand daar ervaringen mee?
Zal me ook verdiepen in de twee andere pijnstillers, Onsior en Previcox.
Ga me ook inlezen in de voeding die jullie genoemd hebben, de (lage) vetpercentages zien er goed uit om mee te beginnen!
Pijnstiller inspuiten is inderdaad ook nog een optie. Moet ik wel vriendlief lief aankijken want dat kan ik zelf echt niet Welke pijnstillers zijn dat dan zoal?
@Bulleke, fijn dat je hond er zo mee opgeknapt is! Wel vreemd dat door de maagzuurremmer heen nog een maagzweer is ontstaan? Of heb ik dat nu verkeerd gelezen? Dat voer ga ik ook even bekijken. Heb je geen last van dat je hondje stoned wordt van tramadol?
Nogmaals bedankt voor alle lieve reacties!! Ben zo opgelucht dat Laika zo goed opknapt (al is het mij nog steeds een raadsel)
Jeetje dat is nog eens schrikken!
Ik heb ook fijne ervaringen met het personeel van de MCD. Toen Noah daar moest overnachten stelde ze me ook gerust en mocht ik altijd (ongeacht de tijd) bellen om te vragen hoe het met hem ging, er zou altijd iemand bij ze zijn. Dat stelde me echt enorm gerust.
Ik kan je helaas niet helpen met een andere voeding of pijnstillers, maar ik wil je wel heel veel sterkte wensen! Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je je doodschrikt als zoiets gebeurt met je lieve hondje die ook niet meer de jongste is en dat je natuurlijk als de dood bent dat het opnieuw gebeurt. Ik kan alleen maar voor je hopen dat ze snel opknapt en dit nooit meer zal gebeuren!
@Kim.
Ons teefje is begonnen met 3x daags zitac. Dit slikt zij vanaf augustus 2009 (toen was zij pas net ruim 1 jaar). Dit wil je natuurlijk afbouwen, en dat leek allemaal goed te gaan. We hebben heel veel geprobeerd met voeding. Zij reageerde erg slecht op vers vlees, daarvan bleef ze regurgiteren. Geperste brok was ook hopeloos. Ik dacht in Wolfsblut Wide Plain de juiste te hebben gevonden (9% vet overigens). Toch daar zij zoveel last heeft van een teveel aan maagzuur in combinatie met de Rimadyl, heb ik besloten in overleg met de DA, dat zij haar verdere leven op de Hills I/D low fat gaat (7,3% vet). Wel grappig, mijn DA verkoopt geen Hills, maar Royal Canin, toch koos zij voor de Hills. Maar goed, de maagzweer heeft zij opgelopen bij gebruik van eenmaal daags zitac, wat voor haar in combinatie met de Rimadyl en de voeding niet afdoende was.
Van de Tramadol heeft zij geen last, in huis is het altijd al een slaapkop, maar eenmaal buiten is ze er helemaal. Bovendien kan je Tramadol heel goed doseren. Zelf heb ik inderdaad in '95 een tijd, toen nog Tramal geslikt en werd er wel iets sloom van. Maar bij haar merk ik niets.
Verder geef ik haar voor de Spondylose nog Arthri Aid (van Nutriscience). Dit is Glucosamine voor paarden, uiteraard in een hele lage dosering van 2 ml per dag. Dit heb ik op aanraden van meerdere fokkers gedaan. Ben hier heel erg tevreden over, ik krijg haar keer op keer van de pijnmedicatie af. Tot.........ze weer een te doldwaze bui krijgt, ik kan haar nou eenmaal niet opsluiten in een kooitje, ze is en blijft hond en moet ook kunnen blijven genieten van haar vrijheid. Dan slikt ze dat weer enige tijd, nu dus Tramadol, maar tot op heden nooit langer als 3 weken pijnmedicatie. Ook over deze Glucosamine ben ik dik tevreden.
Hoop dat je voor Laika ook de juiste weg weet te vinden voor zo'n fijn en pijnloos mogelijk leven.
Inderdaad heel erg fijn Sheila bij het MCD. Dat is het eerste wat ik vroeg, blijft er iemand bij haar? Gelukkig wel en ik kon echt even bij haar blijven zitten om haar gerust te stellen en inderdaad gewoon bellen als er wat was. Hij zei echt, als je nou midden in de nacht wakker wordt en ongerust ben, bel ons dan gewoon op, kunnen wij je geruststellen en kan je weer verder slapen. Echt een topbehandeling.
@Bulleke, pff dat is erg jong zeg om al zoveel te moeten ploeteren met je hond. Fijn dat je nu de combinatie gevonden hebt waar ze het goed op doet. Daar wil ik inderdaad ook naartoe, alleen tramadol als het echt nodig is. Lastige met Laika is dat ze zo weinig weegt (5,2kg) dat doseren moeilijk wordt. Ik moest steeds tabletjes van 100/50 mg in stukjes breken, is niet handig. Hoe doe jij dat?
Ik ga aan de slag met uitproberen, hopelijk vind ik ook een goede balans. Ik vind ook inderdaad dat ze nog lekker hond moet kunnen zijn. Ze heeft levenslust genoeg, ik zou het verschrikkelijk vinden als haar lichaam haar steeds in de weg zit. We gaan maar even proberen!
Wij hebben toendertijd van onze dierenarts het advies gekregen om de pijnstilling per injectie toe te dienen, dat is heel makkelijk te leren want het moet onderhuids dus niet in een spier. Onze hond kreeg metacam. Wij vonden het een hele fijne oplossing omdat onze hond ook zo rot op de tramadol reageerde, helemaal van de wereld gewoon!
Groetjes en succes met de zoektocht!
Kim.....snap heel goed dat je dat van je af wilt schrijven....is niet min geweest...
qua medicatie kan ik je niet veel verder helpen, de adviezen die hier gegeven zijn, lijken me proberenswaard.
Ik zou toch in de eerste plaats bij de kliniek en bij hun expertise blijven.
Zij kennen nu het verloop en zijn het beste geplaatst om te oordelen.
Zomaar ergens inhaken op een behandeling en dat stuk dan door iemand anders laten doen, vind ik niet super. Wat dat betreft ben ik dan in de stricte zin 'holistisch' (de totale behandeling door degene die het dier 'totaal' behandelt) in dit geval de kliniek en de specialisten.
Is er nadien nog ergens iets waar 'aan gewerkt' kan worden(niet levensbedreigend), dan kun je nog naar het holistische circuit gaan, hoewel ik me altijd afvraag of ze nog echt wel uitgaan van het reguliere, klassieke en terdege kennis bezitten, dan dat ze gewoon iets gaan doen wat....beter bekt voor de baas..en wat in hun lijn ligt..(snap je wat ik bedoel?)
moest een dier kunnen praten....
wens je schattebol alleszins veel beterschap toe, zijn ongetwijfeld bange en stresserende uren voor je geweest.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?