Ah, die puppytandjes! Als scheermesjes zo scherp. Ik heb hier twee ware vampiertjes gehad, bijten bijten bijten, wat vonden ze dat lollig! Het best werkte: erop anticiperen. De mijne gingen vooral in bijtmodus bij: begroeting, bij aaien, bij frustratie en bij opwinding. Dus je kan erop anticiperen. Als ik 's ochtends de woonkamer binnenkwam zei ik gewoon een vriendelijk 'dag puppy', maar ging ik niet aaien. Ik liep meteen naar een stoel en ging daar even zitten. Zo voorkwam ik dat ze in m'n broek of enkels ging hangen (en bleef hangen, auw!). Werd ze rustiger, dan haalde ik haar pas aan. Aaien was in het begin echt per seconde. Ze kreeg dan een knuffeltje om in te bijten, en terwijl kriebelde ik even op haar borst of onder de kin, en weer een vriendelijk geluid erbij. Spelletjes brak ik tijdig af, zodat de pup niet te opgewonden (en bijterig) werd. De bijt-periode duurt een aantal weken, en dan gaat ze voorbij. Nu heb ik twee ongelofelijke knuffelkonten die niet genoeg kunnen krijgen van aaien, en nooit nog bijten.
Het kan dus wel, als je maar rustig, geduldig en vriendelijk blijft en je pup leert 'lezen': dus zelf leert wanneer ie het vooral doet en deze situaties dan voor zijn.
Hoi,
Bij werkt het nu wat ik bij mijn vorige hond ook deed.
Begin te spelen met hem, als hij te hard bijt zeg ik zachtjes, als het dan zachter gaat zeg ik goed zo.
Merk nu dat hij het langzaam oppakt, als hij harder gaat bijten zeg ik nee,gaat hijntoch verder stop ik ermee en loop weg.
Denk dat het voor puppys echt een leerproces is hoever ze kunnen gaan.
Logisch eigenlijk , onderling bijten ze harder maar wij hebben geen dikke vacht.
Gr peet en diego
Als een pup gefrustreerd raakt na een correctie dan is de correctie in de pup zijn ogen te hard en te bedreigend. Dit ras heeft wel de neiging om snel te bijten en daarom is het fijn om dit direct goed te gaan oplossen.
Ga eens observeren hoeveel je pup slaapt en hoeveel je pup actief is. Kun je een patroon ontdekken wanneer je pup bijt? Alleen tijdens spel? Of als je pup moe is en al langer actief is?
In het algemeen is het prettig dat een pup 1 uur wakker is en dan weer 2 uren gaat slapen. En in totaal is het fijn dat een pup 18 uren rust krijgt van de 24 uur.
Als oplossing voor het bijten heb ik: auw en stop met het spelen. Zelf bevries ik en zodra de pup ophoudt met bijten zeg ik braaf en dan kun je weer opnieuw gaan spelen. Vaak zit het probleem in het bevriezen. Wij bewegen als mensen toch snel en dan heeft de pup weer een aanleiding.
Sorry, heb nog niet alle adviezen kunnen lezen.
Het lijkt mij idd dat je pup overprikkeld is/raakt en ws meer moet rusten.
Weet je, vrij recent had ik een eye opener; wij waren op cursus met onze bina 2-jarige Ridgeback en daar werd ons verteld dat ook een hond stresshormonen heeft. Deze hormonen bouwen zich op middels spannende (positieve en negatieve) situaties. Maar, het ene hormoon is al binnen bijv. Een uur uit het lichaam, maar bij andere hormonen duurt dat veel langer (kan wel 24 uur duren), dus dat emmertje met hormonen raakt steeds voller, zeker ook bij een pup die zoveel dingen moet leren en indrukken opdoet.
Stresshormonen 'verdwijnen' alleen als een hond diep slaapt, dus je kunt wel begrijpen als er iedere keer meer hormonen in 'zn emmertje' komt en hij daarbij niet voldoende (diep) slaapt, hij overprikkeld raakt.
Ik denk dus dat je veel rust moet inbouwen en het spelen heel rustig moet houden.
Als je een paar keer per dag oefent met de dingen die je leert op de cursus en bijv. een verstopspelletje van hondensnoepjes doet, is dat echt genoeg.
Heel veel succes en plezier met je pup!!
negeren is echt niet makelijk ik ken het m,n pup doet het met lopen en deed het ook op de cursus wat ik nu niet meer volg .leg m,n pup ook in de bench en ze slaapt meteen .
als je door gaat zit je onder de blauwe plekken en krassen op je been en handen tot bloedens toe .
onder het lopen dan laat ik haar zitten voor een brokje .
zou zeggen blijven volhouden en geef ze op het moment dat je in de gaten heb dat ze moe of prikkelbaar word de verpligte rust ze slapen dan meteen
Ik vind het spijtig te lezen dat iemand die claimt 'gespecialiseerd' honden-opvoedkundige te zijn in gedrag en schermt met studies (welke dan?) heden ten dage nog een correctie als in nekvel grijpen adviseert.
Zo zie je maar dat dat je altijd zelf moet blijven voelen en nadenken als je een (zogenaamde) 'deskundige' in de arm neemt.
Een moeder hond neemt een pup in het nekvel om de pup weer bij het nest te krijgen. En dit doet ze met haar bek.
Wij moeten onze handen gebruiken voor verzorging, aanlijnen, knuffelen, voertjes geven etc.etc.
Daardoor is het onverstandig om dit soort advies te geven. Laat je bijscholen want er is veel veranderd in de hondenwereld!!!
Nou, dan raad ik je aan om eens 'een boompje' (discussie) op te zetten over in nekvel grijpen, ter correctie, met deze docenten in gedrag en opvoeding
Goed om te horen dat je je laat bijscholen. Je zal leren inzien hoop ik dat dit advies niet meer kan. Je zal veel leren van Turid en Amber en Monique. Ik ben al zover dat ik op dat niveau zit.
Ik heb opleiding gehad in kalmerende signalen, druk vrij trainen, BAT, Hoopers, detectiewerk.
Ha..., ik heb behalve wat huis-tuin-en keuken-hondenschool ervaring, geen trainingen gehad en ben ook maar gewoon een hondenbaasje..., maar ook die weten tegenwoordig dat nekvel grijpen niet nodig is en juist een totaal verkeerd effect te weeg kan brengen.
Sterker nog..., als ik een trainer tegenover me zou hebben die dat adviseert zou ik rechtsom keert maken en ergens anders mijn heil zoeken.
Afleiden, time-out en rust..., alles is beter als fysiek een correctie van moeder natuur proberen na te bootsen.
Heb je een bron van het wetenschappelijk research? Welke studie heb je gevolgd?
Laat ik nou net wetenschappelijk onderzoek lezen die het tegendeel zeggen. Studie boeken gelezen (dog vision module 1 en 3) Die ook het tegendeel beweren.
Nek vel pakken doet pijn. Honden leren door associeren en hij zal de pijn met jou als baas gaan linken. Wordt jij als baas zo leuk?
Is nekvel pakken en nee zeggen geen straf? Goh!
Hoe weet de hond wat nee is? Heb je dat aangeleerd? Zo nee, zal hij de nee dan begrijpen. Sowieso jou nee en nekvel pakken niet begrijpen. Spelen, bijten is voor een pup heel normaal gedrag, komt de baas die hem ineens pijn doet.
Een beetje logisch nadenken en je gezonde verstand gebruiken en jou hele wetenschappelijk research en je opleiding kan de prullebak in.
http://www.hondenwijzer.com/pijnprikkels.htm
Artikel nav wetenschappelijk onderzoek over de gevolgen van het toedienen van pijn prikkels, nekvelpakken.
Wat mij betreft, ik lees, lees en lees. Heel veel boeken, studie boeken en loop mee met 2 ervaren instructeurs die gt zijn. Ook met gt sessies.
Ik vraag de oren van hun lijf en observeer, observeer en observeer nog eens. Weer vragen stellen en lezen.
Ik denk dat ik tot een beter inzich ben gekomen in honden en hun gedrag dan jij. Het volgen van opleidingen zegt helaas niet alles......
Jullie maken er heel wat meer van maakt dan wat het is.
Als er morgen 2 jonge kinderen met elkaar spelen (bij ons is er een gezegde -> van spelen komt kwelen) en de ene wordt wat hevig en doet de andere pijn waarop dat die dan geërgerd reageert en de andere dan ook pijn doet. Dat je er dan tussen komt en het ene kind bij de schouders vast neemt en zeg Ho stop effe time out wordt eerst rustig.
Dat is niet meer of minder dan wat ik zeg.
Als ik een hond bij zijn nekvel neem en voor de rest niets doe maar wacht tot dat hij/zij rustig wordt.
Dat doet geen pijn.
Maar dat is net als een mes. Je kan er boterhammen mee smeren of je kan er iemand met dood steken.
Wel ik gebruik mijn mes om boterhammen te smeren en jullie denken dat ik iemand ga dood doen.
Dat is het niet meer en niet minder.
Ik denk als jullie in het oosten zouden leven als eerste in de rij staan om iemand te stenigen omdat achteraf te beseffen (als jullie dat al door hebben) dat je de stenen naar de verkeerde werpt.
Wat zijn jullie toch snel met conclusies te trekken op een paar woorden die dan nog helemaal verkeerd geïnterpreteerd worden.
Nou ik wens jullie nog een prettige dag verder
Wat een complete onzin, het is goed dat je bij Turid Rugaas je laat omscholen.
Ik ben sinds kort kynologisch instructeur, heb ook intern bij onze KC een opleiding gevolgd en al diverse workshops en lezingen gedaan.
Kom als het ware net kijken met m'n 3 jaar.
Maar ik ben echt nergens het nekvel pakken tegen gekomen enkel als fout corrigeren.
Het probleem is toch als dit soort advies aan mensen gegeven wordt dat mensen het totaal verkeerd uitvoeren en niet doen in de zin hoe jij het bedoeld zou hebben.
Het gevaar schuilt er dan in dat het meer kwaad als goed doet en dat de vertrouwensband tussen baas en hond best schade kan oplopen.
Daarom is het in die zin dus niet verstandig zo'n advies te geven.
Tenminste vanuit mij oogpunt beginnend in de hondenwereld
Voor de wet is het dusdanig bij de schouders vastpakken strafbaar.....
Ook dat met de kinderen los je helemaal verkeerd op. Je komt tussen beide en zorg dat je achter de aanleiding komt van de ruzie. Niet vastpakken, niet een kind tot rust manen, er zijn er 2 in het spel.
Bovendien, dien je dit te voorkomen.
Een hond bij de nekvel pakken, ook al hou je je hand stil is pijnlijk.
Het is niet als een boterham smeren, maar in je hand snijden.
Je mes gewoon voor je brood gebruiken en geen enkel fysiek middel gebruiken bij een hond.
Zoveel die je verkeerd interpreteren of......
Ik ben het met Eliane eens dat er wel erg snel en hard geoordeeld wordt, de nekvelcorrecties is lang als juist gezien en wordt pas sinds een jaar of 15 breed bekritiseerd. En een kind bij de schouder pakken is beslist niet strafbaar, zeker niet voor de wet. Als je dat zegt weet je tav kinderen beslist niet waar je het over hebt, of je praat over kinderen van 3 jaar of zo. Als ik mijn jongens NIET uit elkaar zou halen dan zou het strafbaar kunnen worden. Daar helpt verstandig praten vaak niet bij, dan moeten ze gewoon fysiek even uit elkaar gehaald worden en dan moet je toch echt even fiks kracht voor gebruiken bij jongens van 14 jaar. Het praten komt pas als de testosteron bij de mannetjes gezakt is.
Maar of het verstandig is een staffordshire van 16 weken bij het nekvel te pakken, zoals de moederhond ook kan doen bij correctie, dat weet ik nog zo net niet. Als je ze gewoon bij het nekvel pakt voelen ze nog niets, het zal wellicht als spelen opgevat worden. Wellicht bijt ze dan juist nog eventjes iets harder! De fysieke strijd aangaan met een ras als dit lijkt mij nogal een uitdaging.
Veel van de bovengenoemde tips lijken mij heel waardevol en als dat allemaal niet werkt zou je nog met een waterspuitje op haar kop kunnen spuiten. Liefst ongezien. Ik heb diverse keren meegemaakt dat het ongewenste gedrag zoals vechten onder pups dan onmiddellijk stopte.
Maar ik kan mij voorstellen dat het je zorgen geeft. Misschien dat een andere hondenexpert je wel kan helpen. Succes!
Wat wil je er mee zeggen, dat het pas sinds 15 jaar wordt bekritiseerd?
Ik heb nog nooit kinderen fysiek uit elkaar hoeven halen.
Komt in mijn omgeving niet voor, gelukkig.
Een heel groot misverstand te denken, dat een teef haar pups corrigeert, door bij de nekvel te pakken. Dit gebeurd nooit!
Een teef loopt weg bij haar pups als correctie.
De gedachte een fysieke strijd te moeten aangaan met een hond, ook al heel erg verouderd. Niet en nooit nodig.
Een waterspuit
Nee mag niet foei los.
Je hond verstaat geen nederlands. Als jij allemaal woordjes gaat gebruiken achter elkaar verstaat uw hond er niets van. Zeker als uw hond de commandos niet kent. Probeer het bijten voor te zijn. Als je hond toch bijt rechtstaan en weg gaan
Ik zie dat het een oud topic is maar verschiet wel van eliane haar advies????????? Nekvel pakken???!? Ik ben verbaasd dat dit advies van eliane komt?
Even gaan spieken…. huh? ik moest ook even drie maal opnieuw lezen!
Denk dat Eliane het afgelopen jaar erg van mening is veranderd wat betreft 'grenzen aangeven'… gelukkig maar!
Ik was ook erg verbaasd.
Ben beneiuwd hoe ze er nu tegen aankijkt. Volgens mij inmiddels gelukkig heel anders.
Ik hoop het ook.
De meeste honden houden van trekspelletjes.
Speel met haar met een flostouw en leer haar trekken. Hapt ze naar je handen, dan laat je het touw los en zeg je bv. "stop of gedaan" en leid je haar af door bv. te laten zitten en te belonen door terug met het touw te spelen. Leer haar dat gewenst gedrag een fijn gevolg heeft in de vorm van een snoepje of het touw.
Verdorie! Die oude topics toch! Ik ben er weer ingestonken...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?