Ik heb even een vraag wat betreft de hond van mijn broer en schoonzus.
Ze hebben een maltezer/jack russel van 2 jaar oud en zijn naam is Beau.
Beau was eerst een heel lief hondje en deed geen vlieg kwaad.
Maar sinds de aanschaf van een tweede hond, een engelse cocker spaniel, Finn, wordt hij agressief.
Het is nu zelfs zo erg dat hij alleen maar gromt, valt mensen aan en zelfs hun eigen baas.
Zo heeft hij bijv. de vader van mijn schoonzus tot bloedens toe gebeten (hij slikt bloedverdunners, dus ziet er ook nog eens heel extreem uit). Nu haalt hij dus ook uit naar zijn twee baasjes (Mijn broer en schoonzus).
Mijn broer en schoonzus zijn ten einde raad, worden zelfs bang voor hem en weten niet wat ze hier nou nog mee moeten.
Heeft iemand tips?
Als ik een het zo lees is hij door de komst van het 2e hondje de weg kwijt en weet hij zijn eigen plaats niet meer.
Als ik het zo lees, zou ik wel adviseren eventueel met hulp van een gedragstrainer te proberen om te buigen dat hij ook weer weet wat zijn plek is.
Een gedragstrainer kan misschien ook in elk geval verheldering geven.
Misschien dat eigenaren wat signalen/zaken missen met zien.
Jeetje wat een verhaal! Hoe gaat het tussen de honden onderling? Dit gedrag zou ook nog een medische oorzaak kunnen hebben. Zou het kunnen dat hij pijn heeft en met rust gelaten wil worden? Als de oorzaak niet medisch is zou ik op zoek gaan naar een GT.
Met de honden onderling gaat het wel goed. Alleen als Finn bij Beau zijn eten in de buurt komt, dan gaat hij naar hem happen.
het is gekomen door een hond erbij te nemen, voor Finn hoefde dat dus eigenlijk in het geheel niet, hij is veranderd sinds de komst van Beau.
eten geven apart, niet bij elkaar zodat ze niet naar elkaars eten kunnen gaan, drinkensbak is wat anders. daar ontstaat geen nijd bij.
als er bezoek is, de honden niet bij elkaar laten, zorg dat ze of in een andere ruimte zitten of als ze goed luisteren ieder op hun eigen plek laten. zodat er geen nijd kan ontstaan met het bezoek dat de een aandacht krijgt en de ander minder.
je weet nu dat er gevochten en gebeten wordt. oppassen, alert zijn, en zorgen dat ze op hun plek blijven, kan dat niet, dan laat je ze niet bij het bezoek, bijten aanvallen kan natuurlijk niet.
als het bezoek zit, kan je ze altijd bij je roepen, laat ze dan naast je zitten, of af. of toch in de kamer maar dan eigen plek, zodat het bezoek niet wordt aangevallen.
Beau en Finn heb ik per ongeluk omgedraaid, hoop dat je het toch begrijpt.
Ja, gelijk een gedrags tharapeut inschakelen, dit moet professioneel aangepakt worden.
Zelf zet ik mijn vraagtekens bij het woord agressie. Is de 2e hond een pup die druk is? Halen ze Beau weg van de nieuwe hond? Ik denk dat Beau angstig is, dit ziet er soms als agressie uit, maar er komt een vreemde in huis, Beau wilt hem liever op afstand houden (door grommen) maar is misschien zelf buiten gesloten, waardoor hij zijn baasjes niet meer vertrouwd?? Dit is allemaal gissen, maar zoek echt goede hulp!
Heeft het überhaupt wel met de komst vd tweede hond te maken (hoe lang is die er al)? Zijn ze misschien heel vrij id opvoeding geweest (hebben ze de hond eigenlijk voornamelijk maar gewoon zijn gang laten gaan, zo'n kleintje kan immers weinig 'kwaad') en stellen ze nu opeens aan hem 'eisen' die Beau helemaal niet begrijpt en waar hij het ook helemaal niet mee eens is?
Zoals mijn voorgangers al zeiden zou ik zeker professionele hulp in huis halen.
Hoe regareren ze als de hond bv naar ze gromt?
Even voor de duidelijkheid.. het is dus niet mijn hond!
Ze reageren vooral nu heel angstig op zijn gegrom. Ze bestraffen hem er wel op.
Maar telkens als ze hem daarvoor bestraffen dan gaat hij happen, en vanmiddag is mijn schoonzus dus gebeten.
Ze geven hen nu al een tijdje apart eten, dat gaat wel goed.
Verder zijn de hondjes wel vrienden. Ze spelen met elkaar en gaan lekker naast elkaar liggen.
Ik heb ze ook geadviseerd om hulp in te schakelen.
Nooit een hond straffen, dat begrijpt hij niet en zal uit frustratie steeds meer van zich afbijten. Veel beter is het om te voorkomen dat de hond zich zo opwindt en als je dan daarmee al te laat bent, de hond niet straffen maar kalmeren.
Het lijkt er zo achter de computer op dat de twee honden helemaal niet goed begeleid zijn en het daarom kon escaleren en Beau nu een onbegrepen gefrustreerd hondje is.
Ik zou er een gt bij halen, iemand die de honden, maar vooral de mensen kan observeren en uitleggen wat er precies fout gaat. Het vertrouwen is weg en dat moet terug opgebouwd worden.
Wel zou ik hem voor alle zekerheid ook medisch laten controleren.
Beau straffen hiervoor is eigenlijk niet goed. Dan gaat hij steeds meer van zich afbijten. Lijkt erop dat Beau door het nieuwe hondje zijn vertrouwen kwijt is. En dit moet weer opgebouwd worden. Dat doe je door wat Suzanne en Luca al zeiden, een snoepje geven wanneer hij gromt. Dat kan je er later weer uit halen maar voor nu moet hij weer begrijpen dat het huis positief is. Laat ze veel spelen met Beau en ook met Finn. Geef Beau ook zo veel mogelijk positieve ervaring met Finn. Ik raad je wel aan een GT erbij te halen, want het is best wel serieus probleem en het vertrouwen moet opgebouwd worden. GT kan dit bekijken waar het fout is gegaan en dat gaan oplossen.
Je kan even kijken op: Honden Gedragstherapeuten en dan rechts boven op het kaartje hun regio aanklikken, dan verschijnen er GT's en op hun naam kan je klikken voor gegevens.
Bedenk wel dat 2 jaar ook "toevallig" een sleutelleeftijd is voor een hond. In het wild krijgen ze dan de status van beschermer van de roedel en als hij een hoge status heeft in de roedel heeft hij vanuit het oogpunt van de hond volkomen gelijk om andere roedelleden hun plaats te wijzen. Het lijkt me een gevalletje waarin veel mis is gegaan wat nu in eerste instatie met een GT opgelost moet worden. Ook raadt ik aan om eens wat hondenliteratuur te lezen, vaak zijn het kleine logische signalen die gemist worden.
Ik kan goed geloven dat jij ten einde raad bent . Het agressief gedrag van Beau komt waarschijnlijk door de nieuwe hond .Het kan zijn dat Beau jaloers is op de nieuwe hond en het gedrag van hem wilt nabootsen om meer aandacht te krijgen.( Pups bijten ook ) Ik denk dat de hulp van een hondentrainer nodig zal zijn om dit probleem op te lossen. Veel succes .
ik zie dit topic weer omhoogkomen, en ben wel benieuwd hoe het inmiddels gaat
Voertjes gaan geven aan een hond die gromt is niet mijn ding ,bovendien een hond die zich angstig voelt zal niet snel iets aannemen .Waarom iets aanleren wat je later weer wilt afleren ? Denk dat je voorzichtig moet zijn met zulk advies en je een hond goed moet kunnen lezen en anders onder begeleiding van een deskundige .
Als ik hier iets lekkers wil geven staat de ander erbij ,je zou ze dan al apart moeten zetten om het lekkers te geven ,denk dat je dan al te laat met je doel (het ombuigen )Iets lekkers is ook nog eens een van de grootste triggers dus je moet goed weten wat je doet !!
Bovendien geef je in mijn ogen teveel (neg) aandacht aan de situatie en maak je de honden net alert ipv rustig . Preventie is mijn sleutelwoord ,leer de triggers en speel daar op in .
De Honden moeten ook aan elkaar wennen .Hebben ze een onderonsje haal ze uit elkaar en loop weg .Let hierna op de signalen van je honden en speel zonodig daar op in .Dit alles moet je ook kunnen en je moet ook uitstralen wat je wilt .Lukt dit niet dan schakel je een deskundige in .
O lees nu pas het laatste antwoord van dobry Maar over verschillende opvoedingsmanieren discusieren kan nooit kwaad
Er is verschil tussen het koppelen van iets fijns aan een vervelende situatie (klassiek conditioneren, pavlov) en het belonen van gedrag(operant conditioneren).
LEkkers geven na grommen (gedrag) is operant conditioneren. Lijkt me niet de bedoeling.
Ja altijd intressant om even over de inzichten waarom en wanneer je iets voor eenbepaalde hond geschikt vindt te bespreken.
Ik ben van mening als een hond gromt zou je de oorzaak daarvan moeten achterhalen.
Ik had eens dat Lola mij strak aankeek en flink gromde en ik dacht wat krijgen we nou. Toen ik opstond en uit het raam keek zag ik dat haar aartsvijandin langsliep en ze dus daarom gromde en blijkbaar mij dit wilde vertellen, of iets van mij verwachtte (een snoepje? als beloning voor haar waakzaamheid misschien?)
Een grommende hond een snoepje geven lijkt me niet dat hij dat zal begrijpen, de oorzaak van het grommen wordt dan ook niet weggenomen.
En idd wie weet wordt het snoepje weer de trigger voor de volgende ruzie, dus dan zou je nog verder van huis zijn.
Grommen is een communicatiemiddel, meestal bedoeld om afstand te vergroten. Dus nooit op een grommende hond toestappen, maar hem liever geruststellend toespreken. En naar je eigen gedrag kijken wat misschien het grommen wel veroorzaakt heeft.
Ik zou sowieso gelijk een gt inschakelen.
Over het voertjes geven: mijn hond haalde thuis uit naar (klusjes) mannen, door een slechte ervaring. Gelijk een GT erbij gehaald en wat deed hij, voertjes naar haar gooien. Ze gromde en blafte, uit angst/onzekerheid.
Iedereen denkt nu je gaat negatief gedrag belonen, maar wat gebeurde er: door de voertjes, werd ze rustig. Ik ben dit blijven doen bij enge mannen en ze ging de enge mannen koppelen met iets lekkers en zo werden de enge mannen leuk. Serieus!
De rede voor het grommen/ blaffen/uithalen was angst/ onzekerheid en door de voertjes, neemt de angst af.
Als jij chocola eet, voel je je ook lekker. Ik denk dat als er op een verjaardag geen taart was, zou bijna niemand komen. Verjaardagen zijn saai, maar door lekker eten worden ze leuk
Pavlov, iets engs betekend voertje en door eten gaan ze zich prettig voelen, dus een enge man, wordt de aankondiging van iets lekkers, door lekker eten voel je je prettig en dus is een enge man niet meer eng.
Ik ga er vanuit dat deze GT met een opleiding bij alpha wel weet wat hij doet.
Als een hond gromt omdat er gevaar is buiten, is het niet uit angst, maar waarschuwen. Als een kind in de buurt van een hond komt en die gaat grommen, haal het kind weg, dat is de beloning. Zo moet je per keer kijken hoe je het beste kunt handelen.
Het is niet te doen om als je de hond en situatie niet kent tips te geven. Ik zelf heb met mijn hond veel gehad om het angstige gedrag met voertjes om te buigen.
je vergeet 1 ding dat er 2 honden in huis zijn ,zeker als ze in 1 ruimte zijn zou ik niet zomaar voertjes op de grond gaan strooien (dan moet ik zelf nog heel goed opletten om geen poppenkast te krijgen )
Denk dat de baasjes meer leiding en duidelijk moeten gaan geven ,nu wilt de hond die taak op zich nemen en dat is niet goed. Een hond zal niet zomaar zijn baasje happen ,vraag me af hoe hij gecorrigeerd wordt en wat de aanleiding was om naar baasje of vader te happen .
Er moet een aanleiding zijn geweest ,als jij een hond de ruimte geeft en met rust laat zal hij niet snel op je afstormen en je bijten . Te felle correctie misschien ?
Helemaal eens, in zo een geval kun je het beste een gt langs hebben die de hele situatie kan bekijken.
De ene situatie is de ander niet.
Ook eens dat een hond niet zo maar gaat happen, vraagt me ook af hoe er gecorrigeerd wordt.
Een hond hoort zich veilig te voelen bij de baas en als er iets is wat hij eng vind, hoort bij juist bescherming bij de baas te zoeken ipv uithalen. Wie weet is er ook iets lichamelijke aan de hand??
http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/06/17/uitvallen/
Hier is beter uitgelegd wat ik bedoel met voertjes geven. Blaffen, grommen en uitvallen is een symptoom, daarachter zit een emotie, die wil je veranderen, dan verdwijnt het symptoom.
http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/04/29/misverstand/
Hier nog een over agressie
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?