Als baasje is het belangrijk om bij twijfel de medische basiskennis voorhanden te hebben over je hond.
Geef ook jouw stelling van de dag door !
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Het is belangrijk een bepaalde basiskennis te hebben, bv als je een Duitse dog hebt is het wel handig als je weet wat een maagtorsie is en hoe je het kunt herkennen. Temperatuur vind ik dan weer minder belangrijk, als je gaat temperaturen kun je ook snel even googlen.
Wat ik ook belangrijk vind, wellicht niet helemaal on-topic, is het nummer van de dierenarts en de dierenambulance in je telefoon op te slaan voor noodgevallen.
Eens. Zo kan de dierenarts beter inschatten wat er aan de hand is en ook sneller handelen.
Vind alleen wel dat je niet zelf moet gaan uitproberen met thermometers en stethoscopen...
Misschien de basisgegevens zoals temperatuur, ademhaling en hartslag door de dierenarts vast laten leggen in het dossier van je hond?
Ja, vind ik wel.
Gedeeltelijk eens. Ik vind wel dat iedere hondeneigenaar enigszins moet weten hoe een hond in elkaar zit, en dat bv. de basistemperatuur bij een hond hoger is dan bij een mens..
Verder is het wel handig als je op de hoogte bent van de problemen die kunnen ontstaan bij een hond..belangrijke symptomen kunt herkennen zoals bv. hotspot, reverse sneezing, kreupelheid, maagtorsie enzovoorts.
Als ik twee weken geleden de symptomen van maagtorsie bij Amélie niet had herkend, of onbekend was geweest met de aandoening was ze er nu niet meer geweest.
Oneens met de stelling ben ik het in zoverre dat ik het onnodig vind om zelf te gaan dokteren, diagnoses te gaan stellen zonder een DA, en te pas en te onpas te gaan temperaturen.
Wat is basiskennis? De temperatuur en bepaalde symptomen vind ik niet bepaald medische basiskennis. Dat is meer algemene ontwikkeling, net zoals ik dat over mensen wel wat heb.
Wat ik belangrijk vind is dat mensen voldoende in staat zijn om de afweging te maken wanneer ze naar de dierenarts moeten of wanneer ze iets vooral zelf af kunnen. Of daar medische basiskennis voor nodig is weet ik niet, ik denk dat als je gezond verstand hebt en je een goed hoofd op je schouders hebt je daarmee een heel eind komt.
Er zijn overigens bij mensen en dieren best uitzonderingen waar die basiskennis best goed is omdat de kans anders groot is dat je een aandoening niet gaat herkennen maar goed, over het algemeen denk ik dus dat gezond verstand voldoende is.
Het is handig om te weten wat de normale temperatuur van jouw eigen hond is. Zodat je weet of ie afwijkt bij problemen.
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit de temperatuur van Bo gemeten want dat doet de DA altijd!
Maar ik ben het er mee eens dat je moet weten of je hond gezond is!
Ik zou ook niet weten hoevaak anderen de temperatuur opmeten. 1 x per maand/week?
Ik temperatuur wanneer ze ziekjes zijn, bv bij diarre met lusteloosheid.
wanneer de hond lusteloos is dat je twijfelt , en diaree heeft, van goh wat is er aan de hand.
dat zijn momenten dat je even koorts kan meten, en dan je dierenarts inschakelen als er sprake is van koorts.
het is in het geheel niet de bedoeling dat je bij calimiteiten alleen de koorts op gaat meten, het is de basis van , lijkt wel of mijn hond ziekies is. dan is meten weten.
ik ben hier , was het met de kerst ? drie tot vier gevallen tegen gekomen van een virusje, waar te lang mee gewacht werd om de dierenarts in te lichten, lusteloos, diaree, niet willen eten, niet drinken, dat zijn tekenen van ziek zijn, in deze gevallen zou het verstandig zijn om te meten en dan in te grijpen.
er werd ook gewacht met bellen tot de temperatuur opgelopen was boven de 39 , kijk dan is meten toch heel handig. diaree kan altijd een keer gebeuren, daar hoef een hond totaal niet ziek van te zijn, maar als er sprake is van koorts, is toch het minst wat je doet, bellen. vandaar meten is weten. !!
een voorbeeld, mijn hond Bamse heeft een normale temperatuur van 38.3, altijd. en heus ik meet niet iedere week hoor, ook niet iedere maand, maar voor haar is dit een vaststaand feit.
merk ik dat er wat is, ze heeft een virusje opgelopen met de trek van ganzen , in de blauwe stad, een dag kwam het eruit als water, en dan ja, temper ik haar, geen koorts, dan loop ik niet hard naar een dierenarts, wel hou ik het in de gaten , een dag of wat. kijk dan is meten toch weten ? of niet ?
Het is iedergeval handig te weten welke "ziekte symptomen" waar bij kunnen horen, en zo kun je reageren met naar de dierenarts te gaan of niet......
Faya is mijn vijfde hond en van geen van allen heb ik ooit de temperatuur geweten.
Maar goed ik ben een simpele ziel wat dit betreft. Eens een dagje niet zo lekker, knorrig of een keer spugen of diarree is geen ramp. We hebben allemaal onze mindere dagen. Ruimt lekker op, doe rustig aan morgen weer een nieuwe dag.
Als het iets is wat buiten "normaal" valt bel ik mijn DA, ook simpel.
zo moeilijk is dat niet, en echt niet gevaarlijk als je een paar dingen in acht neem.
hou een temperatuurmeter speciaal voor je hond.
vet altijd de temperatuurmeter in, en voor je gebruikt afslaan.
ben je alleen ? de mooiste manier is, je hond op zijn zij liggen, kalmeer met praten, je hond blijft echt liggen, dan zijn poepertje opzoeken , blijf wel bij de les, en dan de temperatuurmeter de poepert in, door dat je ingevet hebt , glijd de temperatuurmeter zo zijn poepertje in, pijnloos, wat ongemakkelijk gevoel, maar pijnloos.
een minuut vasthouden, en dan kan je zien wat de meter aangeeft.
37.5 --39. daarboven is koorts. ook eronder is niet goed, dan is het tijd voor stappen.
en doe dat eens een paar x in gezonde toestand, dan weet je of er wat aan de hand is, en het gaat natuurlijk niet om echte medische oorzaken, bij virusjes, of als je hond lusteloos is, niet wil eten drinken, diaree heeft, is meten toch het weten of er wat aan de hand is.
Ik ben bij Sasja wel gaan voelen.
Ik voel haar regelmatig na zodat ik weet hoe ze ''zonder problemen'' aanvoelt in haar lichaam.
Mocht er onverhoop iets gebeuren dan weet ik wat er verkeerd aanvoelt.
Verder...als ik merk dat er iets niet goed is, kan ik altijd de DA bellen voor advies.
Maar honden hebben ook wel eens een virus en zijn niet lekker.
Het zou wel handig zijn, net als het voor jezelf handig is om te weten wat je normale temperatuur is. Maar eerlijk? Ik weet het van de hond niet en van mezelf ook niet.
Maar ik maak me ook niet zo'n zorgen als hij een paar daagjes niet zo lekker is. Of een kleine wond heeft. Het meeste geneest vanzelf. En eerlijk? Als het ernstig is, dan ga ik naar de dierenarts. Ik heb er nog nooit naast gezeten.
ik zit er ook niet vaak naast, Bamse is een paar keer geopereerd, een flinke operatie, toch fijn dat ik wist dat ik me geen zorgen hoefde te maken voor eventueel een ontstekingsreactie, even meten en ik wist , gelukkig geen zorgen, en heus ik sta echt niet met die meter dagelijks haar in haar billen te stoppen hoor. hahahaha
Als baasje zou je je hond wel goed genoeg moeten kennen om te kunnen signaleren of er iets niet in orde is. Zodat je weet wanneer je naar de dierenarts moet.
Bij twijfel is het dus belangrijk dat je naar de dierenarts gaat wat mij betreft.
Eerste hulp kunnen bieden zou mooi meegenomen zijn. Dus medische basiskennis voorhanden hebben is makkelijk, maar wat mij betreft niet perse noodzakelijk.
Maar de temperatuur gaan meten terwijl je niet weet wat je doet is voor mij al gevaarlijk genoeg zo ook andere zogenaamde basis kennis uit te voeren.
Je hond leren dat hij je genoeg kan vertrouwen om zich te laten aan lijnen en vervoeren indien noodzakelijk vind ik belangrijker.
Mijn basiskennis schiet tekort ben ik bang.
Temperatuur in 20j hond (niet enkel Charlie natuurlijk dan zou die al wel heel oud zijn mogen worden) nog nooit gemeten.
Telefoonnummer van dierenarts is nooit ver weg en ik sta er ook wel makkelijk als ik het niet vertrouw.
Sinds ik mijn eerste kind kreeg, die soms erge verhoging had, terwijl er relatief weinig aan de hand was, heb ik de thermometer de deur uit gedaan. Ik werd er neurotisch van . Gedrag is een veel belangrijkere meter. Ik bel een arts als ik twijfel, dat geldt net als voor mijn hond. Apathisch en niet drinken, alarmbellen.
Heb enkele jaren geleden een goed lesje geleerd bij de DA !
Terwijl ik voortging op het koude neusje en dacht géén koorts, bleek mijn hondje wél koorts te hebben.
Dus koud neusje is geen zekerheid .
Ja, het is handig om de temperatuur te weten die je hond normaal gesproken heeft. Dat maakt het makkelijker om te zien of je hond verhoging heeft of niet.
Toch moet ook ik bekennen dat ik het niet weet. Maar ik weet dan wel weer de gemiddelde normale temperatuur van een hond, dat lijkt me dan wel handig om in ieder geval te weten.
Hier gooit de dierenarts de thermometer er niet meteen in trouwens, blijkbaar hebben we een DA die weet wat ze doet
Of dit onder 'medische basiskennis' valt... tja.... weet ik niet.
Ik denk dat elk baasje het trouwens wel ziet of zijn/haar hond uit zijn doen is en zich anders gedraagt of aanvoelt dan normaal. Ik denk dat dat het belangrijkste is, en adequaat daarnaar handelen.
Ik maak trouwens een lijstje wanneer ik naar de DA ga als ik denk dat er iets aan de hand is. Het is vaak best lastig om alles te onthouden wat je de afgelopen tijd/dagen hebt gezien dat anders was dan normaal, dus dat zet ik dan mooi op papier. Zo krijg je een mooi overzichtje dat je aan je DA kan geven.
(Zo heb dan ik ook erg mooie foto's van diarree en overgeefsel in mijn archief. Is leuk als je wat foto's aan familie laat zien en die komen er opeens tussendoor..... )
Ik heb standaard het telefoonnummer van de DA in mijn mobiel. Als ik het niet vertrouw, dan bel ik. Ik ben geen voorstander van zelf rommelen aan mijn hond, laat dat maar iemand doen die er (meer) verstand van heeft.
De temperatuur kennen van mijn hond doe ik niet. Wel weet ik hoe ze "normaal" aan voelt. Regelmatig even voelen aan de flappers en de oren en ook haar normale doen. Iedere keer als ik het idee had dat ze verhoging had heeft de DA mij daar gelijk in gegeven.
Zoals Tamara al zei, het zou handig zijn als de dierenarts de temperatuur heeft van de hond. Bij Evy is de temperatuur bij het klinisch onderzoek gemeten en het staat ook in haar dossier. Ze zat toen rond de 38, de DA heeft het niet precies genoemd.
Ja maar ik ben zo'n muts die graag alles weet heb ook honden EHBO gevolgd......
Basiskennis is handig, ik ben verpleegkundige, mijn zusje is arts. Gezond verstand is belangrijker. Bel ik mijn zusje met een medische vraag, dan krijg ik tig mogelijke oorzaken... . Bellen als je ongerust bent, dat lijkt me de enige optie.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?