de rottweiler
op de rottweilerwerkgroep mocht ook alleen ik in die tijd met haar trainen, en mijn vriend, die niet bij ons woonde, die mocht dat niet.
ik was de baas van Senna
ze was overigens heel vriendelijk naar andere mensen
Chinese Naakthonden zijn ook heel erg gericht op 1 persoon vaak.
Ik denk dat we er allemaal een andere definitie op na houden
Ik vind de bouvier in ieder geval een eenmans hond omdat die maar 1 baas wil zien en wel goed naar zijn baas luisterd, maar niet of veel minder naar anderen. Ook zal de bouvier alles voor zijn baasje doen. Wanneer het baasje de deur uit gaat, zal hij op zijn baasje wachten tot het baasje weer terug komt, maar het liefst is hij/zij mee met zijn/haar baas.
Voorbeeld: Toen de huidige hond van mijn ouders op hun erf achtergelaten werd, heeft de hond maanden lang met zijn gezicht naar de deur gelegen. Niemand bestond voor hem. Hij keek je niet aan, reageerde niet, wilde niet eten of drinken, wilde niet plassen of poepen etc etc. Het heeft absurt lang geduurd voordat hij mijn pa als baas ging zien. Na al die jaren herkent hij zijn oude baasje nog. Laatst kwam ze hem na 2 of 3 jaar weer eens opzoeken. Hij reageerde duidelijk anders op haar als op welke persoon dan ook (veel enthausiaster).
Een Eurasier kan dus zo een hond zijn die actief contact met mensen zal beperken, hoewel ook binnen dit ras er hele sociale hondjes naar andere mensen toe zijn, die ook zo met andere meegaan en relatief goed naar hen zullen luisteren.
Een echte eenmanshond is onze hond echter ook niet, maar hij is wel heel selectief . Eigen mensen kunnen hem prima sturen.
Als de baas contact maakt met iemand kan hij gerust 2/3 meter verderop met de rug naar die persoon gaan zitten. Als mijn hond iemand moet passeren waarvan hij het vermoeden heeft dat die wel eens contact zou willen maken, lopen hij daar met een boog omheen.
Wil iemand die voor mijn hond geen onbekende is en waarmee hij zelf meerdere keren mee op wandelt per week hem mee naar buiten mee nemen, krijgt hij/zij hem vooral eerst niet aangelijnd en mocht ik dat in deze al hebben gedaan, rukt hij zich 5 meter buiten de tuin uit zijn halsband om terug naar ons te komen. Hij wandelt wel met die persoon mee op in een wandeling maar legt zelf geen enkel contact. En negeert die persoon als die contact wil maken.
Iedere "vreemde" word wel met de neus in kaart gebracht.
Als hij zelf dus geen actief contact maakt, kun je het verder vergeten wat betreft contact met hem hebben of krijgen.
Let wel ik heb geen hond die bang is voor mensen, maar een heel zelfbewuste hond, die zelf uitmaakt met wie hij contact maakt en derhalve ook niet zal luisteren naar personen waarmee hij geen contact heeft gemaakt.
Een Eurasier is dan ook moeilijk herplaatsbaar en een "moeilijke"hond om in pension te doen.
Bij andere honden daarentegen is zijn gedrag 180 graden anders.
Ter info mijn hond heeft 1/3 Chow,1/3 wolfspitz en 1/3 Samojeed in zich.
Persoonlijk heb ik geen moeite om Aziatische rassen te doorgronden die rassen komen heel goed overeen met hoe ik naar zaken kijk. Ondoorgrondelijk misschien, maar voor mij een open boek.
Wij kunnen hem in die keuzes goed waarderen, maar makkelijk is echter deze eigenschap niet.
Groenendaeler
Ik weet het niet. Mijn hond is absoluut geen allemansvriend. Hij is vooral gericht op zijn eigen mensen. En toch zou hij naar een ieder die de riem vast heeft luisteren. (of het van harte gaat is een tweede)
Ik denk dat je bij echt eenmanshonden moet zoeken bij berghonden en andere heel onafhankelijke rassen die niet zoveel met mensen op hebben in het algemeen, behalve de 'eigen' mensen.
Ik heb een Hollandse Herder gehad. Die luisterde echt alleen naar mij. Sommige Corgi's hebben dat ook. Doberman Pincher ook. Wel een grappige vraag!
Ik denk ook dat er hier veel verwarring is omtrent het begrip eenmanshond.
Vrijwel elke hond is het liefste bij zijn baasje en zal daar het beste naar luisteren, maar dat maakt het in mijn ogen nog geen eenmanshond.
Een eenmanshond is voor mij zoals mijn Thai vroeger was. Bezoek bekeek hij niet, als iemand zijn hand naar hem uitstak ging ie er in een boogje rond. Als iemand anders dan ik hem een commando gaf, dan kreeg ie tandjes te zien of de hond draaide zich gewoon om. Als iemand gewoon zijn lijn zou nemen, zou hij bijten. Wilde niet zeggen dat ie zich niet te strelen door iemand anders, of dat ie niet met iemand anders kon wandelen, maar enkel nadat ik hem het bevel daartoe gaf. En nee, dat is lang niet altijd leuk en handig. Ik heb hem in huis gehaald toen ie al 6 jaar was, en heeft me 2 maanden gekost voordat ik hem zelfs een halsband en leiband kon omdoen. En toen mijn vriendin bij me kwam wonen was het ook niet eenvoudig. Maar heb dan een paar maanden de verzorging geheel aan haar overgelaten, en uiteindelijk heeft hij haar ook in zoverre aanvaard dat ze de meeste dingen met hem kon doen zonder problemen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?