ik heb een mechelaar pup, nu 8 maand.
mijn vraag is of ik hem zou laten castreren (als ie wat ouder is)?
ik hoor vaak dat ze gaan "lopen" als ze een loops teefje ruiken.
wat zijn de gevolgen van een castratie?
en wanneer is het echt nodig?
groetjes,Tinne
ik heb 5 reuen, alle 5 gecastreerd..
max was al gecastreerd als hij bij ons kwam..
Charlie moest omdat hij maar 1 ingedaalde bal had.. dan kan je ook maar 1 balletje laten wegnemen, maar ik vond omdat hij toch onder narcose moest, ik hem ineens volledig kon laten castreren..
Snoopy was te hevig, maw alles was voor op te rijden, alles moest gemarkeerd worden ect.. door de castratie isdaar veel vanaf gegaan..
Tobie heb ik laten castreren omdat ook hij maar 1 ingedaald balleke had..
Bandit heb ik laten castreren omdat hij niet te houden was in de buurt van teefjes.. Hij begon reuen ook fysiek aan te vallen als ze in de buurt kwamen.. en hij begon te markeren..
uiteindelijk zijn we nu 3 weken na de castratie en het vlot al beter met hem
ook heb ik ze laten castreren omdat ik niet wou, als ze on tsnapte dat ze een teefje dekte..
Veel vinden dat je niet in een gezonde hond mag snijden, ik vind dat je hond per hond moet kijken, en dat je zelf moet beslissen wat jij het beste vind voor jou hond..
ik heb eigenlijk geen enkel nadeel van het castreren.. max is ondertussen 2 jaar en niet te dik.. geen van mijn honden trouwens..
Niet doen als niet nodig is hoor!!
Als je reutje gewoon sociaal naar andere honden is.. is het echt niet nodig hoor..
Ja.. hij loopt wel als hij een loopse teef ontmoet niet meer achter jou aan. haha maar dat is zelden hoor!!
Als het geen macho is en je hem niet uitlaat via een uitlaatdienst.. laat hem lekker man zijn!!
Niet snijden in ee gezonde hond is wat mij betreft ook een non-argument gebaseerd op puur emotie. Achter de loopse teefjes aan gaan is heel natuurlijk gedrag en zelfs voor de honden die het super soen bij obedience training een opgave.
Zelf zou ik wel oppassen bij onzekere honden. Dit gedrag zal hoogst waarschijnlijk verergerd worden na castratie is mijn ervaring met veel verschillende honden.
dankje voor de info. liesbeth
Lex is heel braaf, als hij in de bossen los loopt gaat hij gewoon rustig zijn plasje doen, en hij markeert niks ( hij plast nog niet met zijn been omhoog ).
toen ik hem 2dagen had, wou hij op mijn been rijden, heb hem toen weggeduwt. heb op de hondenschool ook gevraagd waarom hij op mijn been ree, en ze hebben toen gezegd dat hij de " baas " wou zijn.
maar heb maar bang als hij ontsnapt als hij een teefje ruikt
iedereen bedankt voor de info.
Lex is heel sociaal naar andere honden, hij doet niets liever dan met ze spelen. heb er op de hondenschool ook naar gevraagd wat het beste is,en ze zeiden dat het niet nodig was.
Zolang jouw reu geen problemen heeft in die zin. Is het niet nodig..
Wat je zélf wilt, dat is jouw keuze. Daar kan ook niemand over oordelen, jij kent je hond het beste..
Maar, vergeet niet... Elke hond is anders, en elke hond reageert ook anders op een castratie
Ook het gedrag rondom (loopse)teven verschilt enorm per hond .
Ik ken een hond van 8 jaar... Intact en een loopse teef? Dat kan hem gestolen worden.... Hij wordt er niet meer of minder van. Nog nooit heeft hij er ooit belangstelling voor getoont.....
Dus, let gewoon op je eigen hond.... Als zijn gedrag hem echt in de weg gaat zitten kan je het overwegen. Misschien ook als je het zelf wilt... Jouw hond, jouw keuzes...
En dat brengt ons weer bij de vraag of een hond ook homofiel kan zijn xD Sorry het is laat en offtopic
Ik vind het persoonlijk heel jammer en onnodig om een hond te laten castreren als deze nergens last van heeft. Wanneer hij wel last heeft van loopse teven en hierdoor zelfs niet wil eten etc is het natuurlijk wat anders. Maar dan nog zou ik een hond ooit direct laten castreren en helemaal een hond van nog maar 8 maanden niet.
Sowieso wachten tot ze volwassen zijn. Bewezen is dat bv de botgroei tov een intacte reu afwijkt. Net of de groei niet goed meer doorgaat.
Mijn Willem reageert jammer genoeg heel erg op loopse teven en is er dan ook ziek van. Ik laat hem niet castreren. Wel chemisch. Inmiddels heeft hij zijn derde implantaat en deze helpt hem erg goed. Wanneer je erover denkt je hond te laten castreren omdat hij een bepaald gedrag heeft kun je ook beter eerst het implantaat proberen. Als deze werkt dan werkt castreren ook. Werkt het implantaat niet of wordt het negatieve gedrag juist versterkt dan weet je dat dit na castratie ook gebeurd
Castreren is niet omkeerbaar. Een implantaat is na 9 maanden uitgewerkt.
Max is blijkbaar de uitzondering op de regel... Totaal niet dominant en trekt zich totaal niets aan van loopse teven zelfs als er eentje hoog loops is en 5 dagen komt logeren
om een reu te laten helpen is er geen regel van wat het beste is of niet ...
ik zou mij reu nooit willen laten helpen enkel als hij medisch gezien iets heeft zoals een vergrote prostaat. Verder zie ik steeds opnieuw een castratie fout aflopen (maar ook vaak niet hoor)
Mijn zus haar reu was heel druk, markeerde (ook binnen huis), ... volgens mijn zus zou dit allemaal weg zijn als haar hond werd gecastreerd. Haar hond is nu af en toe incontinent (en daar bedoel ik niet onzindelijkheid mee maar dat de urine er gewoon uitloopt waar hij staat), hij markeert nog steeds binnenhuis (wel veel minder) en is nog steeds hyperactief (heb haar ook aangeraden om wat meer met de hond te ondernemen)
in mijn cursus van school staan deze voor en nadelen beschreven:
NADELEN:
- mogelijkheid tot ontwikkeling angstaggressie (bij onzekere honden)
- meer kans op prostaattumor
- incontinentie (volgens forumleden zou dit niet kunnen bij reuen maar toevallig is de reu van mijn zus dit wel geworden en bevestigde mijn docente dat dit klopte)
-obesitas (verhoogde kans , maar dit is vrij vaag want je moet er voor zorgen dat je hond niet te veel eet)
-vachtverandering
(traag werkende schildklier zou volgens sommige sites en personen ook een gevolg zijn van castratie en dit is ook gebeurt met de hond van mijn ouders of het toevallig is of niet dat weet ik niet)
VOORDELEN
-SOMS makkelijker qua karakter
-minder last van loopse teven uiteraard en niet meer vruchtbaar
-geen prostaat hypertrofie
-minder perianaalkliertumoren
-geen testikeltumoren (uiteraard iets wat je wegneemt daar kan geen tumor komen)
Ik zou het niet doen als hij geen last ervan heeft.
Sem is niet gecastreerd en nu 2,5 jaar oud.
Hij heeft vaak genoeg een loopse teef geroken, maar hij ging niet aan de wandel.
Hij is ook niet sexueel gefrustreerd of iets.
Castreren is namelijk niet zo goed voor de gezondheid, ze krijgen problemen aan hun schildklier (waar hormonen gemaakt worden) en daardoor word hun weerstand minder en heb je meer kans op ziektes.
En als je het doet voordat ze uitgegroeid zijn dat groeien hun botten langer door waardoor ze brozere botten krijgen, atrose kunnen krijgen en heubdysplasie. Dus met 8 maanden zal ik het zeker nog niet doen.
Gedrag zal niet veranderd worden, is je hond druk, dan zal ie na zijn castratie nog steeds druk zijn.
Is je hond onzeker dan kan het na de castratie uitpakken dat je hond angst agressie kan krijgen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?