Honden emoties
HondenForum
> Leuke honden verhalen
> Stelling van de dag > Honden emoties
" Er is ook niets mis met menselijke emoties hoor, zolang ze uit gevoel komen en niet uit ratio.
Het kan handig zijn om vanuit een probleem oplossende visie mens en hond te vergelijken. Al doen we toch onbewust altijd een beetje vergelijken, omdat wij mensen nu eenmaal zo zijn.
Als het in mijn mening maar wel in balans is, alles waar TE voor staat is niet wenselijk (behalve tevreden)
En het vermenselijken (te menselijk) maken van je hond, denk niet dat dat de juiste manier is om naar je hond te kijken.
Een mens is een mens, een hond een hond. Dat maakt het een niet ondergeschikt of stelt het niet boven aan de ander. Wr zijn gewoon anders. "
.Dan is de vraag, zijn we wel zo anders.
We maken allemaal deel uit van hetzelfde dierenrijk
.
En hebben we niet beiden dezelfde behoeften?
Helaas, dit onderwerp staat op slot.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
" Ik denk eigenlijk dat honden puur instinctief reageren op situaties, en wij hun reacties aflezen als emoties. Maar het blijf natuurlijk altijd een kwestie van interpretatie. Maar in Shadow zie ik eigenlijk voornamelijk instinctief gedrag in mijn ogen. "
instinct > aangeboren aandrift bij (dierlijke) wezens om onbewust doeltreffend te handelen
aandrift > inwendig
gevoel dat tot handelen aanspoort
.......even via de van Dale dan hoef ik zelf geen heel verhaal op te hangen
Op cognitief gebied zijn honden dusdanig sterk ontwikkeld dat je het veilig kan uitsluiten dat honden zuiver op instinct reageren. Er zijn wel degelijk testen gedaan bij honden die duiden op emoties en moraliteit.
Dezelfde emoties als mensen is natuurlijk onzinnig om te beweren. Alleen al doordat honden de wereld heel anders beleven (zintuiglijk anders) en door hun mentale capaciteiten zullen echt niet hetzelfde emotie scala hebben. Blijdschap en angst zijn twee duidelijke emoties die in iedere hond bijna dagelijks te zien zijn.
Dus honden hebben wel degelijk emoties. Dat is mijn mening maar gelukkig zijn vele wetenschappers het daar ook wel over eens. Of het dezelfde zijn als bij mensen, dat zal zeker niet. Daarvoor verschillen we toch te veel.
Helaas, dit onderwerp staat op slot.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Volgende forumvraag:
jarig