Dat eten zit wel lang tussen. Wij hebben gewoon de etensbakjes altijd staan en onze puppy kan gewoon eten wanneer hij wil.
Het is toch niet nodig om zo te reageren op elkaar? Hier heeft de TS sowieso helemaal niets aan, los dat via PB met elkaar op in plaats van een topic zo'n nare toon te geven.
@Tamara; Je hoeft je niet per se aan een schema te houden. Kijk naar hoe het gaat, je ziet vanzelf wanneer er meer of minder nodig is
Ja die tip om de batterijen eruit halen was super!
Schema's vind ik enorm handig in het begin.
Je moet elkaar leren kennen, en dan is een schema een fijne leidraad. Daarbij blijf je natuurlijk naar je hond kijken en pas je aan naar wat je ziet. Ook is het voor een hond fijn als je relatief voorspelbaar bent.
Wat daarin IMO nog belangrijker is dan het tijdstip is je volgorde van dingen doen.
bijvoorbeeld Lopen-eten-rust-spelen/trainen-rust en weer van voor af aan. Waar het eten dan op een bepaald moment bv een snack of kluifje wordt.
Je hond weet wanneer hij wat kan verwachten, want nu heeft hij waarschijnlijk iets heel logisch geleerd.
Even over het leren:
Voor een hond is gedrag waarbij hij af en toe beloond wordt de grootste motivator. Hij probeert 10 keer jouw aandacht te trekken. 9 keer heeft hij geen succes, de 10e keer denk je "misschien krijgt hij te weinig aandacht, laat ik nu maar wel toegeven". Je hond leert hier dat wanneer hij maar hard genoeg zeurt het wél lukt. Hij zal dus steeds vaker en hardnekkiger gaan zeuren.
Leer hem om zelf rust te vinden en geef hem voldoende te doen.
Dus een kong, voerbal etc. in plaats van de voerbak.
Geef hem ook niet de hele dag hetzelfde speeltje. Berg zijn speeltjes op en geef ze beperkt, wissel ze ook af. Hierdoor blijven ze speciaal.
En als er niks is, is er niks. Ga lekker iets doen of op de bank zitten en negeer de hond. En dat negeren is moeilijk, want je bent geneigd om toch te gaan zuchten, praten of kijken. Maar ga een boek lezen en reageer even nergens op.
Ook een leuke oefening: ga zitten met hem aan de riem en een kleedje ernaast. De riem vastbinden aan je stoel op circa 80 cm. negeer hem. Wanneer hij gaat liggen op het kleedje leg je wat voertjes tussen zijn poten. Blijft hij liggen dan stop je hem eens in de zoveel tijd wat toe. Gaat hij bewegen/opstaan gewoon negeren. Tot hij gewenst gedrag laat zien. En dat is in dit geval niks meer dan liggen op zijn kleedje. Lijkt me voor hem goed om te leren dat niks doen ook gewenst gedrag is.
ON TOPIC
Vriendelijk verzoek om on topic te blijven. Off topic gesprekken kunnen voortgezet worden via PB.
Een schema kan een handige leidraad zijn, maar blijf ook goed naar je pup kijken.
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je hond een dag heeft dat die vaker zijn behoefte moet doen of juist niet.
Voor Max en Jack houdt ik in grote lijnen het volgende aan:
6.30 uur: Eten
7.00 uur: Naar buiten - circa 30 minuten
11.30 uur: Naar buiten - circa 30 minuten (dit kan ook om 13.00 uur zijn, als de honden lekker slapen rond 11.30 uur, laat ik ze lekker slapen)
17.00 uur: Eten
18.00 uur: Naar buiten - grote wandeling circa 45 - 60 minuten
22.30 uur: Naar buiten - circa 30 minuten (dit kan ook om 21.30 uur zijn of later dan 22.30 uur, als de honden lekker slapen... laat ik ze slapen en als ze beginnen te drentelen ga ik ermee wandelen)
Max gaat tijdelijk weer in de bench als wij gaan slapen i.v.m. zijn puberteit... Jack ligt meestal bij ons op bed of op de bank.
Ik ben t voor een deel wel eens met bassie hoor. In t begin moet je je aan je pup aanpassen en de pup niet aan jouw schema. Voor vele zal een schema werken. Hier wordt ook naar de hond gekeken. De ene keer is de grote wandeling in de ochtend de andere keer in de middag. Casper is natuurlijk volwassen. Kan t ophouden en een dag rust staat weer tegenover een dag actief zijn. Hebben we hondenschool gehad. Wil ik de volgende ochtend ook vroeg op pad hoef ik Casper echt niet mee te nemen. Dan heeft ie geen zin... Regent t? DN wachten we een uurtje, gaan iets eerder oid. MAr moet Casper tussendoor plassen, heeft ie zin in een spelletje oid dan gebeurt dat hier ook regelmatig.
Pin jezelf niet te veel vast op een schema. Zeker niet met een pup van 11 weken. Veel korte plasrondjes en een wat langere ronde van 20 minuten is lang genoeg voor een gemiddelde pup. Commando's leren, rust, socialisatie en zindelijkheid daar zou ik me meer op focussen dan op een schema. Kijk hoe de dag verloopt en pas je voorlopig daarop aan. Wanneer je pup ouder wordt en minder afhankelijk kan een schema zeker goed werken.
Succes!
Er zijn ook mensen die met hun baby's een vast schema hebben en als t babytje vroeger honger heeft, laten ze de baby net zo lang huilen tot het voedings tijd is. Ik lette vooral op de behoefte van mijn kinderen. Wat ik hier mee wilt zeggen, kijk naar je hond, als hij lekker ligt te slapen en het wandel tijd is, laat hem vooral lekker slapen. Als je ziet dat je hond lekker druk is, maar het is zn tijd nog niet, ga lekker met hem spelen of wandelen. Als je bezig bent en je hond wilt spelen, kan je bvb nu niet zeggen en doorgaan met je werk afmaken, dat leert hij snel genoeg. Als je klaar bent ga je met hem spelen, maar wees flexibel. Flexibel zijn ipv vast schema, naar hond en hond naar baas heeft ook zn voordelen, als je even niet kan op je vaste tijd, past de hond zich makkelijk aan. In het weekeinde slaap ik langer uit en mn hond, past zich prima aan!
bedankt voor al jullie reacties.
ik had nog een vraagje, Luca is een beetje dik aan het worden. maar ze kan niet los.
heeft iemand een idee om haar beweging te geven zonder dat ze los gaat?
MVG
Fietsen zou ik pas met een jaar, of anderhalf doen. Maar waarom kan ze niet los? Anders denk ik dat je wat meer / wat langer met haar zult moeten lopen als ze dik word.
Zelf zou ik nooit gaan fietsen met een te zware hond en ook niet gaan fietsen met een te jonge hond.
Eerst gewoon minder eten geven, meer beweging in de zin van meer wandelen en laten werken voor zijn eten.
Succes
met wandelingen alleen krijg je een hond niet moe.. wanneer je met de hond echt bezig bent, dus geestelijk zal hij sneller moe zijn.
zoals je aangeeft, loopt je hond je alsnog na in het huis. ik zou dan gewoon met de geestelijke spelletjes. op de plaats laten liggen, als die dan steeds op staat terug sturen.
op een gegeven moment geeft de hond toe en zo heb je wat je van hem verwacht.
de hond zal op een gegeven moment vanzelf snappen dat hij als hij in huis is gewoon rustig op zijn plaats moet blijven liggen.
succes ermee
hij kan niet los omdat ie achter fietser en joggers rent. en naar mensen blaft.
MVG
Geef geen voer meer uit zijn bak, maar maak er werk van.
Dan heb je twee vliegen in 1 klap. Hij is bezig met zijn eten en zal daardoor ook minder met jou bezig zijn. Door de langere eettijden zal hij waarschijnlijk ook genoegen nemen met wat minder voer.
Je kan hem wel meer beweging gaan geven omdat hij te dik wordt, maar ook het voer zal moeten minderen. Tegen elke dag snickers kan je niet op sporten bij wijze van.
Voer dus door het huis heen, in een oude handdoek knopen, kong, op de hersenwerk sites vindt je veel ideeen verder
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?