Ik las in de reacties over de prikband, en ik lees het hier wel vaker, als het over trekken gaat, dan geven mensen de tip, ga stil staan als hij trekt.
Dat doe ik ook, heb het ook zo aangeleerd, nadat ik er 100.000 dingen over heb gelezen, maar ik loop nog steeds tegen een probleem aan, en ik denk dat de prikbandmeneer misschien hetzelfde ervaart...
Ik heb een boxer van ruim 40 kilo, en iedereen die een boxer kent, weet dat het onbenullig sterke honden zijn. Tel daarbij een karakter van " als ze iets in de kop hebben, moet het gebeuren" en overenthousiast en het probleem is geboren.
Als Bruce bijvoorbeeld zijn vriendin ziet, dan is hij niet te houden, ik kan dan wel een poging doen stil te staan, maar ik wordt gewoon meegesleurd. Op dat moment ben ik nergens meer. Pas als ik weer grip krijg, en hij net ff verslapt, kan ik hem met een flinke ruk en een flinke boze stem weer tot de orde roepen. Liefst zou ik niet rukken of boos worden, maar over de straat gesleurd worden, met kans op vallen of onder een auto komen wil ik ook niet.
Ik heb dus wel een tijd met slipketting gelopen, toen hij nog een stuk "doller " was dan nu.
Ik heb een tuig geprobeerd, maar daar werd hij alleen maar sterker van. Nu heeft hij een halfcheck om, maar die is te ruim. Die draagt hij omdat hij een halsband niet prettig vind. De halfcheck zit dus nog steeds losjes als hij trekt, want lompe loetje trekt ook gewoon door met een slipketting, als het moet.
Een prikband zou dus misschien een oplossing kunnen zijn, net als een stroomband, maar dat zijn voor mij/ons geen opties.
Maar hoe pakken anderen dat aan met grote honden? Want dat is soms best lastig.
Een goede vraag.. want je hebt exemplaren die gewoon ECHT ergens heen willen!
Ik zou ten eerste beginnen met oefenen in een prikkelvrije omgeving. Dus even niet bij z'n vriendin, bijvoorbeeld. De manier waarop wij het op cursus leerden is wanneer de hond links loopt, je rechterhand vullen met snoepjes en die op ooghoogte van je hond houden, en wanneer je hond naast je loopt met je linkerhand snoepjes geven. En veul. Echt iedere stap een. Dat bouw je later langzaam af, je kunt dan ook weer gewoon rechtop lopen, etc.
Mijn trainer was heel simpel als ik vroeg wat er gebeurde als je hond iets anders interessanter vond dan je snoepjes. "Dan heb je de verkeerde snoepjes bij."
Heb je al eens een halti geprobeerd? Die werkt bij ons geweldig.
Ziva kon ook behoorlijk aan de lijn trekken, weegt 30 kilo. Heb een U-LEAD besteld, en hups, het trekken was zo goed als afgelopen. Daarbij vind ze het niet vervelend om het tuig te dragen, ze komt netjes bij me en blijft gewoon staan als ik het aan doe.
Trekt ze nog wel een keer, blijf ik inderdaad staan en dan komt mevrouw netjes terug gelopen.
Bully was een geval apart, meteen nadat ze de riem aanhad, volle gang vooruit, kwam wel meteen terug voor iets lekkers, maar denderde meteen weer voort, nou en dan valt zelfs 15 kilo zwaar, kan ik je vertellen. Ik heb de u-lead van Ziva op het allerkleinst gedaan en voila, niet 1 keer trekken. Zij heeft nu wel gewoon weer de halsband om en met het stil blijven staan als ze trekt lukt het aardig.
Ik ben blij met de U-LEAD, zeker omdat het de hond geen pijn doet!
Hier ook een grote lompe boer
Ik heb Sasja geleerd dat ze moet wachten.
Ze mag naar die hond toe, snuffelen aan de boom.....maar pas als ik het zeg.
Ik gebruik het commando, even wachten en wacht tot de druk van de riem af is.
Pas dan mag ze los van de riem.
Ik werk dus met de hond mee.
Soms luister een hond gewoon niet want het is geen robot.
Dan is de beste alternatief om dan de hond zijn gang te laten gaan, maar wel onder veilige omstandigheden.
In de stad erger ik me groen en geel aan Sasja omdat ze alle kanten optrekt, maar door de situatie voor te zijn geef ik het commando voet.
Moet het vaak even vriendelijk herhalen, maar dan is het een stuk prettiger.
De bocht om gaat ook een stuk makelijker sins ik haar het commando links en rechts tijdens het lopen heb aangeleerd.
Ik zeg links en Sasja draait naar links.
Soms gaat ze toch rechts, maar dan is een simpele ...nee andere kant de oplossing van het probleem..
Deels de reden dat ik zo kan vallen over 'je hond ten alle tijden moeten kunnen houden'. Uiteraard is dat het uitgangspunt, maar hoe doen mensen dat bijvoorbeeld met honden die zwaarder zijn dan zijzelf?
Als ik (58kg) met een hond van 80kg loop en die wil ergens persé heen... Ik heb wel een vermoeden hoe dat afloopt. Hier in de wijk loopt een grote newfoundlander die enorm over de rooie gaat als hij een andere hond ziet. Gelukkig loopt er een man bij die hem qua gewicht makkelijk matched, maar bij een ander persoon had ik mijn hart vastgehouden.
Ik ben ook benieuwd naar de reacties.
Is het misschien een idee om het eens met de klikker te proberen ( wel met begeleiding? Dat werkt vaak bij veel honden en je leert op de juiste moment te belonen. Wij hebben zo'n sessie gehad om school met De klikker en het is echt een aanrader.
Hopelijk vind je een oplossing!
Nou met mijn ODH van 45 kilo is niet te lopen met een U-lead, gentle leader of een Canny collar.
Iets over zijn neus en hij wordt gek.
De U-lead reageert hij gewoon niet eens op.
Wij zijn naar een gedragsdeskundige geweest en mijn ogen vielen er bijna uit, waarom, omdat de hond ineens heel rustig werd en niet meer trok.
Hoe?? Ga naar een goede gedragsdeskundige voor het zelfde mee te maken als ik heb meegemaakt, ben echt nog steeds stom verbaasd er over.
Ik die nooit liep met deze ODH, loop nu met twee ODH's aan één hand zonder hulp middelen, gewoon aan een normale halsband
Ik denk dat je verschil moet maken tussen "niet netjes meelopen aan de lijn" en "hangend de zin doordrijven".
Veel tips als stilstaan, en omdraaien, zijn voornamelijk gericht op "netjes meelopen aan de lijn".
Okee, er zit wel een verband tussen netjes meelopen en hangen in de lijn, maar bij zulk soort prikkels als een bekende hond is het lang wachten voor de hond beseft dat de baas stilstaat, en dat hij rustig met zelfbeheersing moet lopen en dan wel zijn zin krijgt. De interesse voor dat andere is gewoon zo groot.
Ik kreeg dus ook fysieke klachten door dat idiote ruk- en sleurgedrag.
Het is gewoon heel lastig als een hond zo groot en sterk is en "het licht uit gaat" en er niet meer mee te werken is. Ik heb dat hier als mensen aan het voetballen zijn. Echt, hij gaat he-le-maal door het lint. Ik sla de riem nog een keer voor zijn borst langs, dat kalmeert hem een beetje. Gaat het toch mis, dan probeer Dobby dan bij zijn halsband te pakken en dan heb ik meer controle. En dan duw ik hem met mijn knie rustig de kant op die ik hem wil hebben. Voornamelijk om te voorkomen dat hij voor me langs schiet en ik over hem val.
Ik probeer dus al van tevoren maatregelen te nemen zodat ik er niet meer achter aan hang en in de remmen moet.
Ik lees net je laatste reactie. Wat ik doe bij Max is het "probleem" op voorhand op te merken en proberen te vermeiden. Bij Max werkt dit goed door bv met een balletje te werken. Dus hem afleiden voor hij die vriendin gezien heeft dan hem belonen met koekjes en bv met even met het balletje te spelen.
(Ik heb de reacties niet gelezen).
Max heeft dit ook heel erg. Ik krijg hem dan echt niet rustig. Maar wat bij Max wel helpt is hem op zit zetten..... Dan blijft hij wel "trappelen", maar hij blijft wel zitten. En zo kunnen honden hem passeren... Zelfs zn beste maatje...
Ik vergeet te vermelden dat Sasja 47 kilo weegt.
Dus niet trekken is zeer belangrijk.
Al mocht ze toch ineens gigantisch hard trekken in haar toch kan houden.
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.
HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.
LET OP!
Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen negatief gewaardeerd worden met een rode pijl en bij herhaling kan het moderatorteam een waarschuwing geven en/of een afkoelban.
Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.
Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels
Je moet ervoor zorgen dat jij interessanter bent dan die vriendin die hij ziet in de verte. Ook belangrijk dat de "vriendin" de hond negeert zodat de hond jou leuker vind. Ik weet niet wat je hond leuk vind maar een piepballetje of een touw ..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?