Ik kreeg een slipketting bij mijn vorige hond toen hij uit het asiel kwam. De eerste wandelingen gebruikt, maar Chico stikte zichzelf. Hij liep helemaal hijgend en raspend over straat. Hij kreeg van het ongemakkelijke gevoel het gedrag dat hij nog harder ging lopen om het te voorkomen, waardoor die slip steeds strakker ging staan en hij nóg harder ging lopen enzovoorts. Bij een normale halsband ging dat veel beter.
Heel idioot eigenlijk, ik kreeg als asielhond koper een slipketting mee terwijl ik zo'n ding nog nooit gebruikt had en ook totaal niet wist hoe je hem moest gebruiken.
ik weet van iemand op het forum (ga haar naam niet noemen) die de slip ook gebruikt uit veiligheid omdat haar hond vaak achteruit trekt en zo al uit tuigjes en halsbanden ontsnapt is. omdat ze de halsband/tuig anders te strak moet aan doen kiest ze voor de veiligheid een slip.
een extra, een halsband om, en voor veiligheid een slipketting, zodat je ten alle tijde je hond kan pakken.
zelf heb ik een newfoundlander gehad, Niet Bamse, een zware hond van zes maanden, een halsband om, wrong zich in een onbesuisd moment uit de halsband, en vloog de snelweg om, dacht daar gaat ze.... door mijn gegil kwam ze terug, vanaf dat moment een extra slipketting om, zodat ik haar ten alle tijde had als zo iets weer voorkwam, hoe ouder een hond wordt, hoe veiliger je loopt, kan me er dus heel goed bij voorstellen om het samen te gebruiken.
Toen wij ons Yoran kregen was hij 3 jaar en 7 maanden, zijn oude eigenaren kwamen hem brengen en wat had hij om zijn nek? juiste een slipketting, deze hebben we zo snel mogelijk vervangen door een gewone halsband, ook had hij een prikketting, deze is linea recta in de kliko beland, hun reden was dat zij niet met hem kon lopen zonder dat hij liep te trekken, in het begin deed hij dit inderdaad maar hoe langer we met hem liepen hoe beter hij luisterde.
Wat mij betreft mag je deze ketting alleen gebruiken om gevaarlijk hardnekkig gedrag af te leren. Vb: hond trekt zich los bij iemand die n iet sterk in zijn/haar schoenen staat en rent de weg over om bij een andere hond te komen. Zelf heb ik in dit soort situaties altijd het gedrag van mijn honden dusdanig kunnen ombuigen/begeleiden dat zulke drastische maatregelen niet nosig waren, maar de slipketting zou uitkomst kunnen bieden door er een aantal keer effectief (lees: timing) mee te corrigeren. Na 4 of 5 correcties zal de hond niet zomaar weer bij je weg rennen, dit is immers niet prettig. Mocht dit na een aantal keer nog geen vruchten afwerpen dan zou ik ook heel snel weer stoppen met deze nare techniek en hulp zoeken van een professional.
Ik heb voor mijn hond ook n tijdje een slipketting gehad, niet om te corrigeren, want ze trekt helemaal niet, maar gewoon uit veiligheid, omdat ze soms plotseling stopt, en echt uit elke halsband die ik had eruit wist te komen, haar nek was dikker dan haar hoofd dus ze kreeg al heel snel de halsband over haar oren. Nu is ze een stuk gegroeid en kan ze wel n normale halsband om.
Wat belangrijk is om te weten, is dat een slipketting helemaal niet corrigeert maar juist uitdaagt... Let maar eens op, een correctie in de nek, gebeurt bovenin de nek terwijl een uitdaging in de nek gebeurt in de zijkant van de nek. En waar zit de slip? Precies, aan de zijkant. Dus hoe dan ook, bij het trekken corrigeer je niet maar daag je juist uit. En de enige reden dat een hond kan stoppen met het gedrag waarvoor je een ruk aan de riem gaf, is omdat het te veel negatieve gevoelens/emoties oproept om op de uitdaging in te gaan. Maar in feite is het dan nog steeds geen correctie maar een reactie op die negatieve gevoelens. En als de motivatie om bijvoorbeeld te trekken sterker is dan de verwachting van die negatieve emoties dan luistert de hond alsnog niet. Want als er een konijn over de weg vliegt kiest de hond ervoor om er achteraan te gaan, ook al weet hij dat er een vervelend gevoel achteraan komt, dat gevoel weerhoud hem niet om in feite ongehoorzaam te zijn. Dus aan alle kanten vind ik de slipketting een onding.
De hond van mijn ouders heeft er een om, omdat meneer zichzelf poort en deuren openmaakt, en dus ontsnapt. Een gewone halsband verdraagt die niet. Met wandelen hoppa tuig om en dat is geen probleem.
als je weet waar je mee bezig bent met een slip heb ik er geen problemen mee, bijvoorbeeld bij politiehonden etc. maar die mensen weten hoe zo'n ding werkt. als je ooit een slip hebt gehoord, hoor je dat elke schakel rinkeld. klik, klik, klik,klik, strak...dat zijn de waarschuwingen. de hond moet je leren dat elke klik/rinkel, stop betekend.
maar mensen rukken er met een rotvaart aan dat het schade aanricht. dan ben ik er een felle tegenstander van. wel kan ik me indenken dat mensen zo'n ketting voor de sier zonder er slecht mee te doen, mooi vinden. zelf heb ik er geen omdat dit niet bij mijn honden past.
dan erbij ben ik het volledig met dobber eens, dat spanning op de lijn alleen maar aanmoedigd.
Voor mijn Ambul ook een halfcheck . Ik heb hele mooie leren halsbanden aan de kapstok hangen maar zijn nek is bijna breder dan zijn kop.. een keer achteruit trekken en hij schiet los levens gevaarlijk.. Met een halfcheck kan dat gelukkig nooit gebeuren..dus een halve slip voor de veiligheid
Hier ook slipketting in gebruik voor Bonda.
Ze heeft van die grote en gevoelige keelwamen.
Ze trekt geen beetje aan de riem. Het is in mijn ogen ook geen corrigeermiddel.
Puur vanwege de wammen dus
Interessant..ik volg..
Ik heb zelf nooit een slipketting gebruikt maar altijd een leren halsband ( en met fietsen een tuig ) want als ik met wandelen een tuig om doe dan is hij onzettend sterk en kan hij al zn kracht er in gooien om maar ergens te komen maar met een halsband doet hij dit niet , dit komt denk ik doordat hij met fietsen wel mag trekken met een tuig( wel p as als ik dit zeg ) daarom ook mijn voorkeur voor een halsband want dan trekt hij helemaal niet ( behalve als hij zn aler beste vriendje ziet maarja ik denk dat dit er nooit uitgaat , hoef verder ook niet te klagen want verder loopt die prima )
Ik heb geen slipketting (meer in huis)
Jack heeft een tijdje een slipketting extra om gehad(samen met zijn leren halsbandje), maar dit was puur omdat hij uit een tuigje of halsbandje kon, als hij dan uit zijn halsbandje schoot, zat hij nog vast aan de slipketting...
nu heeft hij gewoon een leren halsband, als hij zou willen zou hij hier nog uit kunnen. (weet hij ook, maar doet hij gelukkig niet meer,)
De nek van jack is een stuk breder als zijn kop.
verschillende tuigjes geprobeerd, maar hij vind het niet echt wat, ''wat zit er op mijn rug'' idee krijg je dan.
Bowie heeft ook een simpele leren halsband, lekker makkelijk, als ik haar een slipketting omdoe gaat dit helemaal in haar vacht zitten/klitten.
zie hier in de buurt veel verkeerd gebruik van de slip ketting,
zelfs binnen mijn eigen vriendenkring... (ik moet dan zeer goed mijn best doen om mijn mond te houden)
overigens, mijn honden trekken wel eens als we mensen of leuke hondjes tegen komen, ik laat ze tegenwoordig dan zitten of liggen, snoepie in de hand en het commando blijf, (werkt persoonlijk voor mij en mijn hondjes beter dan een correctie) (liefde gaat door de maag he)
Met geduld liefde en aandacht kom je een heel eind, we zeggen weleens Yoran kreeg daar voeding geen opvoeding.
In het begin ging het erg stroef veel trekken enz maar we hebben als gezin er met zijn allen aan gewerkt dat hij nu bij elke wandeling naast je loopt en niet meer trekt, je moet geduld hebben vooral een al wat oudere hond die vanaf dag 1 niets meegekregen heeft.
Niet altijd nee, maar soms wel.
Ik heb de eerste week met Rhowdy gewandeld met slipketting.
Tot ze zichzelf ging uitschudden waardoor die ketting midden in het dorp afvloog.
Of in het park door het zand ging rennen en graven en ze terugkwam zonder ketting en ik in het zand kon gaan graven.
Toen had ik een goede reden naar m'n vader toe waarom ik dat ding niet meer wilde gebruiken, dus toen u-lead tuigje gekocht.
.. Behalve dan dat ik zelf de slip niet wil gebruiken om te trainen, vind ik ze wel altijd heel mooi staan.
Onze golden vroeger liep perfect mee en had een slipketting, ging nooit strak' want ze trok niet. Omdat zij er altijd mee rondliep ben ik het als kind als een soort 'halsketting' gaan zien, sieraad zegmaar.
Haha. Stom verhaal ik weet het.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?