Ik kan je andere topic even niet meer terugvinden.. Maar was er niet iets met de gewrichten van je hond?
Want aan zn energielevel zal het inderdaad niet liggen, maar bepaalde bewegingen kunnen wel erg schadelijk zijn voor een hond met slechte gewrichten/spieren o.i.d. Een hoog energielevel en goed kunnen lopen is iets anders dan goed mee aan de fiets kunnen draven..
Wat zegt je DA er van??
Hij heeft last gehad aan z'n rug en als het niet goed verzorgd werd kon het leiden tot een hernia/verlamming aan de rug, maar lange wandelingen waren ideaal, dus zijn lange draf-ritten dan ook niet ideaal?
En ben nog niet langs geweest om het te vragen ..
Ja ga ik snel doen dan !
Ik heb altijd begrepen dat je je hond het beste kunt laten draven om conditie op te doen. Bij laagbenige rassen is lang galopperen te belastend voor de rug.
Misschien kun je een dierenfysiotherapeut om raad vragen. Er zijn vast nog veel meer oefeningen die je met hem kunt doen die verdere problemen kunnen voorkomen.
Veel succes!
Hij had toch een hernia zei je in je vorig topic dacht ik ? Zoals ik daar ook zei, zou ik het echt niet doen aangezien dit te belastend gaat zijn. Dat zou er misschien wel voor kunnen zorgen dat hij een terugval zou krijgen van zijn hernia..
Gebeld met de dierenarts, hij zei dat het perfect zou kunnen moest hij jonger zijn maar door zijn leeftijd is het risico dat hij kreupel komt te staan te groot, helaas pindakaas!
@Inderdaad, super jammer wel..
Hij zei dat het goed was etc, langzaam opbouwen en toen vroeg hij 'hoe oud is hij nu ookal weer?' en toen ik daarop antwoord gaf was zijn antwoord klaar :p
Ik vind dat je da groot gelijk heeft.. ik had er sowieso al niet echt over getwijfeld..eerlijk is eerlijk..een gezonde of praktische kruising is het niet ivm zijn rug.. als hij 11 jaar geen fiets gewend is, is het gewoon absoluut niet verstandig voor hem..
een veel te grote belasting. . Gewoon lekker laten lopen en dan eventueel rustig wat wendingen oefenen of zijn rugspieren sterker te maken.
Je kan hem dadelijk (als het weer warmer wordt) beter laten zwemmen!
Dan belast hij de gewrichten ook niet.
er zijn inderdaad genoeg andere dingen die de energie van de hond afneemt. flink mee bezig zijn. geestelijk aan het werk zetten is vermoeiender als urenlang wandelen
Jammer natuurlijk.. maar ik denk dat je dat antwoord al min of meer zelf ook in gedachten had. Geef je da ook gelijk.... Waarom het risico ook lopen?
Maar er zijn vast nog een hoop andere dingen die je met je hond kunt doen! Wel een leuke enthousiaste hond zeg! Tenminste zo komt ie over op mij in je filmpje, zit nog genoeg leven in verder. Daar kun je vast andere leuke activiteiten mee doen die wat meer op zijn lijfje afgestemd zijn. Lijkt me er eentje die speuren misschien geweldig zal vinden?
@Willemijn, naar mijn interesses qua activiteiten toe is dat jammer!
Natuurlijk is het positief dat hij andere dingen kan doen, maar het is toch jammer dat de dierenarts zei van 'neen niet doen ' ipv ja doe maar, het is geen probleem.
En dat speuren heb ik al cursussen voor gezocht maar lijkt hier in de buurt echt niks, maar dan ook niks te vinden.
vergis je niet in speuren Jules. qwa activiteiten is dat echt een inspanning, geestelijk .
je kan het opzoeken op internet, een schemaatje hoe te speuren, dat kan je zelf leren, helemaal niet moeilijk, heb ik ook gedaan in den beginne met een jonge herder, vol enthousiasme en echt inspanning genoeg daarvoor, alleen niet belastend voor zijn rug, maar zeker een activiteit waar jij en je hond voldoening uit krijgen, als je er niet uit komt qwa internet wat schema betreft, help ik je.
mmm, ik zal een advies geven hoe te beginnen met speuren, waarom niet ?
een lap pens aan een touw binden, je hond laat je in de auto zitten, maar wel zo dat tie je ziet.
met die lap pens ga je ongeveer om te beginnen 30 meter slepend over de grond naar het eind van die meters, daar leg je het stuk pens neer, dat is de beloning.
een rechte lijn, je haalt je hond op, je laat de hond zitten, en dan met je hand over het spoor geef je het commando, zoek.... rustig de lijn laten vieren tot ongeveer twee meter, gaat tie van het spoor af corrigeer je, laat de hond zitten, en begin weer met je hand over het spoor, zoek.. later een lange lijn van zo,n 5 a 6 meter, maar dat is later.
na de 30 meter vind tie het stuk pens, smorgens geen eten geven he. hahaha, dat is de beloning.
nu heb je gezien of je hond het leuk vind.... bij het pensstuk, overdreven belonen, als tie het op heeft.
dat doe je 2 x in de week, het zelfde stuk. daarna ga je het uitbreiden nog steeds met een lap pens, je neemt er een hoek in, je gaat 30 meter en dan de hoek om, en tien meter verder leg je daar het stuk pens neer. bij de hoek, zelf even controleren waar die hoek is, want je moet hem corrigeren als de hond de hoek niet neemt. laten zitten weer, hand op het spoor en commando zoek geven, in de beginne mag je best corrigeren, later niet meer.
zo kan je het uitbreiden, door het sleepspoor op te tillen een paar meter , en dan weer over de grond, zodat de hond leert de neus te gebruiken.
als je dat gedaan hebt, en daar gaat natuurlijk een tijd in zitten, niet een week, maar weken.... dan maak je het moeilijker, het spoor uitbreiden, de afstand langer maken, de hoeken gebruiken.
en als dat allemaal goed gaat. dan......
ga je met je sokken naar bed, en die gebruik je dan als sleepspoor, zodat de pens wegblijft, wel aan het eind de beloning in de vorm van wat lekkers. aan het begin van het speuren van je hond, je sokken tot een balletje maken , en je hond aan de sokken laten ruiken, anders weet tie niet waar die op zoek naar is.
ook dat ga je uitbreiden, en dan als alles goed gaat, dan..... je sokken aanhouden in je schoenen, en daarmee het sleepspoor maken, als je hond speuren leuk vind gaat tie enthousiast daar mee ook aan de slag. klein advies, en je zal zien dat als je uitbreid, het een grote inspanning wordt voor je hond.
probeer het maar eens.
Wow, wat een uitleg, bedankt Willemijn!
Deze vakantie ga ik het uitproberen !
btw: wat bedoel je met een penslap?
Fietsen is een rechtlijnige beweging en kan als het beheerst gedaan wordt het minst schade aan je hond aan brengen, zolang je maar ze in telgang houdt en niet te gek gaat doen. Maar inderdaad is de leeftijd van Jules hem tegen speelt. Bij een jongere hond zorg je voor sterkere bespiering waardoor deze er eigenlijk op vooruit gaat.
Ja kan ik best geloven, maar nu ik weet wat de da me vertelde riskeer ik het me niet..
Onze trainer heeft net een boek uitgebracht over praktijkspeuren.
Misschien een leuk kado voor onder de kerstboom
heb al 'dit is de hond' (John Bradshaw), kalmerende signalen (Turid Rugaas) en Winterdance (Gary Paulsen) liggen voor kerst haha!
Maar lijkt me fijn !
Hahaha, we zijn ook allemaal hetzelfde. Lol
Mocht je interesse hebben kan je kijken op www.speurhondeninstructieschool.nl
een penslap ? wat dat is Jules ? je hebt pens grote stukken, die bind je vast aan het touw, even goed omrollen, zoals een rollade, daar kan je mee slepen, het is het begin om aan te leren hoe te speuren, het beginners spoort, om gelijk met schoenen een spoor te zetten, dat lukt meestal niet, een hond moet geleerd worden om te speuren, en op jouw aanwijzing, niet uit zich zelf dat tie een ..wildspoor ruikt.
Maar Marleen heeft je geattendeerd op het boek hoe aan te leren het speuren. ook een goede optie.
mijn duitse herder en ik hebben het op deze manier gedaan, nogmaals dat is heel lang geleden, maar altijd doeltreffend, je kan ook zien of je hond het speuren leuk vind.
Ik blijf het bijzonder vinden hoe mensen makkelijk praten over speuren/praktijkspeuren/mantrailing.
Alsof een hond daar niet gezond en fit voor hoeft te zijn.
Wij hebben zaterdag weer gespeurd, na een aantal maanden stilstand omdat de hond niet topfit was.
En hij was nu gesloopt na een dik uur, en wast zowel fysiek als mentaal was hij compleet "uit".
Ik zou zelf nooit een hond met rugproblemen vol in een speurtuig zetten, in tegendeel zelfs.
Ze komen als het goed is behoorlijk hoog in "drift" te staan en lopen dan overal dwars doorheen.
Onze trapt de grond onder zijn voeten vandaan, gaat er vol in, went, draait en keert.........
Nooit dat ik een hond die niet fysiek fit is speurwerk liet doen.
beetje vrije spoortjes trekken in de tuin of op een grasveld, met een vrij snuffelende hond...... oke
maar voor het echte speuren heb je een fysiek fitte hond nodig
Die van ons is na een uur, anderhalf uur intensief speurwerk doen vermoeider dan als hij 3 uur
door het bos heeft lopen racen.
Ik zie een hond die zijn gang mag gaan. Was dat het doel van deze wandeling dan zeg ik niks maar is dit een standaard wandeling dan zou ik het wandelen anders aan gaan pakken.
Hij kan nu alles doen wat hij wil en dat veroorzaakt een vorm van opwinding in zijn hoofd. Als hij thuis komt is zijn hoofd niet rustig en zal hij ook moeilijk zijn rust kunnen vinden. Snuffelen is ontspannend maar ook inspannend en sommige honden hebben het nodig om zich weer leeg te lopen.
Wij wandelen op de volgende manier. Dit heeft voor mijn drukke hond goed geholpen.
Beginnen aan de lijn en niet snuffelen stevig doorstappen en alleen daar plassen wanneer hij toestemming krijgt. Verder lopen we door geen gedoe alleen, lopen voor op een wandeling van 1,5 uur +/- 25 min. Dan zijn we in het bos en mogen ze los voor zo'n 30 min. Daarin mogen ze snuffelen en plassen zoveel ze willen. Mits ze wel naar mij luisteren anders zitten ze weer aan de lijn maar krijgen ze gelegenheid om te snuffelen. Dan weer aanlijnen en in stevig pas naar huis. Je zult zien omdat je structuur bied in de wandeling de hond beter zijn rust kan vinden als hij thuis komt. Nog even wat hersenwerk of iets te kluiven bij thuis komst en ze zijn klaar hier. Dat is nu ik dit al wat langer doe niet eens meer nodig.
Ik fiets ook met mijn hond maar vergis je daar niet in ze bouwen conditie op en je zult dus steeds iets verder moeten voor het zelfde resultaat. Tevens denk ik dat fietsen voor hem met zijn rug klachten niet de oplossing is. Veel wandelen en dan de wandelingen steeds langer dat bouwt zijn spieren op en een goede bespiering ondersteund de rug.
Mijn hond is 11 jaar, heeft voor hij mij mij kwam nooit deftig aan de lijn gelopen, nu ga ik hem echt niet meer intensief trainen op mooi naast mij lopen, ben naar de Hondenschool opnieuw geweest met hem maar alles veranderingen bezorgden hem een enorme stress.
Ik laat hem eerst snuffelen de eerste km omdat hij niet los kan waar ik ga omdat hij niet altijd terugkomt en omdat hij asociaal is naar andere honden. Eenmaal zijn eerste lading energie eruit is loopt hij redelijk deftig aan de lijn, lijn beetje gespannen maar hij trekt niet , hij meet goed af tot waar hij kan gaan .
Mijn hond is 1 en al rust bij mij thuis.
In deze video wou ik zijn gangen in zijn vrijste vorm tonen , dus liet ik de mijn vieren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?